Ема Хопкинс: Великобритания ще търси уникална за себе си сделка с ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ема Хопкинс: Великобритания ще търси уникална за себе си сделка с ЕС

Великобритания разглежда по много практичен начин свободното движение, докато другите държави от ЕС гледат на него по-емоционално, смята британската посланичка

Ема Хопкинс: Великобритания ще търси уникална за себе си сделка с ЕС

Британската посланичка в България пред "Капитал"

16742 прочитания

Великобритания разглежда по много практичен начин свободното движение, докато другите държави от ЕС гледат на него по-емоционално, смята британската посланичка

© Цветелина Белутова


Профил

Ема Кейт Хопкинс е посланик на Великобритания в България от май 2015 г. Преди това тя ръководи кампанията на британското правителство за спиране на сексуалното насилие във военни зони. През 2014 г. кралица Елизабет II удостоява Хопкинс със званието "Служител на Ордена на Британската империя" (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) за работата й в тази област. Като част от работата й в правителството Ема Хопкинс се занимава с въпросите на миграцията и предоставянето на убежище, правата на човека, европейското законодателство, вътрешните работи, международното наказателно право, организираната престъпност и насилието над жени. Тя разработва и осъществява стратегията на британското правителство за борба с трафика на хора. Хопкинс завършва право в университета "Кеймбридж" и работи като юрист от 1995 до 2001 г.

Какви са шансовете Великобритания да не напусне Европейския съюз?

- Не съм от хазартния тип хора, но бих се обзаложила, че са много малки. Някои хора обсъждат вероятността да има втори референдум, нови избори за парламент и поставят под въпрос дали ще продължим с процеса по напускането на ЕС. Но мисля, че ясната позиция на британското правителство е, че Brexit означава Brexit. Затова ние ще продължим с този процес, ще последваме волята на британския народ и мисля, че вероятността да променим позицията си е много малка.

Много хора спекулират, че Великобритания отлага процеса със задействането на член 50 (т.е. за напускане на ЕС) от Лисабонския договор, за да се подготви по-добре, като това може да отнеме година или две и в края на краищата може да доведе до различен развой на събитията.

- Мисля, че тези хора са в лагера на пожелателно мислещите. Нашата позиция е, че няма смисъл да се активира член 50, докато не сме завършили анализа, който правим, за да имаме ясен мандат за преговори. И е в наш интерес, както и в интерес на другите европейски държави, да идем старателно подготвени за преговори. Затова няма да започнем процеса тази година, а най-рано в началото на следващата. Не сме направили график, защото не искаме да си връзваме ръцете, преди да сме си свършили цялата работа.

Какъв тип търговски отношения би предпочело да има британското правителство с ЕС - като тези на Норвегия, Канада?

- Мисля, че днес (в сряда - бел.ред.) Тереза Мей събира британския кабинет, за да обсъди целите на преговорите. Към момента все още не сме решили какво е най-добро за интересите на Великобритания, но също и на ЕС. От нашата гледна точка искаме да постигнем британски тип сделка, т.е. приспособена за страната ни. Няма нужда да следваме който и да е от затвърдените модели като норвежкия, канадския или който и да е. Имаме потенциала да договорим споразумение, което да е от полза за всички, защото сме в уникалната позиция да сме били в ЕС 43 години.

Изглежда, че Великобритания се опитва да си запази тези елементи от членството в ЕС, които са полезни за страната ви. Повечето европейски държави отхвърлиха този подход и обявиха, че Лондон или трябва да следва всички правила на ЕС, или никои.

- Мисля, че това е изкривяване на същината на ЕС. Преди Brexit ние така или иначе бяхме само 60% в ЕС, защото не бяхме нито част от еврозоната, нито в шенгенското пространство, не участвахме в мерки, свързани със сектора на вътрешните работи и правосъдието. И не само Великобритания има различни договорки с ЕС - Ирландия има свой собствен протокол, Дания... много различни страни са вътре и вън по различни въпроси. Само 19 страни - членки на ЕС, използват еврото, не всеки е в Шенген. Заблуда е да се мисли, че досега ЕС е бил едно и също за всички. Това е организация, която е изключително гъвкава и винаги е проявявала готовност да подкрепи различни договорки, и ние подкрепяме това, защото вярваме, че се нуждаем от подобна гъвкавост, за да бъде ЕС успешен модел. Ако съюзът е скован блок, той не може да е успешен и това бе нашата позиция по време на преговорите преди Brexit.

В такъв случай каква ще е бъдещата роля на Великобритания в Европа, извън ЕС?

- Ние не напускаме Европа - не можем да го направим физически, но и по исторически, културни и емоционални причини ние запазваме толкова много връзки с ЕС. Нашата цел е да поддържаме тези връзки, както и достъпа до единния пазар. Сега обмисляме как можем да постигнем това, като вземем предвид, че аспекти от него като свободата на движение не се нравят на голяма част от британското общество. Трудна задача е да се балансира между двете. Но ролята на Великобритания в ЕС винаги е била на двигател за завършването на единния пазар, намаляване на административните тежести, развитие на единния дигитален пазар, въвеждането на оценка на въздействието, ограничаване на бюджета. До голяма степен сме били на една и съща страна с България по много от тези въпроси. Ние няма да променим тези наши позиции, както и фундаменталното си разбиране, че по-малко регулации са добри за свободната търговия.

Мисля, че е важно откъде започваме - Великобритания влиза в тези преговори от позицията на икономическа сила - имаме най-високите нива на заетост в историята, намалихме дефицита си с 2/3 от върха му през 2009 г., банките ни са добре капитализирани, а през миналата година страната привлече около 21% от чуждите инвестиции в ЕС, а сме само 13% от населението му. Дори Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че въпреки Brexit ние ще растем повече, отколкото Германия, Франция и Италия през следващата година.

В момента сме в преходен период, в който ще обмисляме как да изковем новите отношения с Европа, кои сектори ще бъдат приоритет, кой модел ще изберем, но започваме от силна позиция. Това ни дава увереност и оптимизъм и аз мисля, че след първоначалния шок от Brexit сега в британското правителство има повече оптимизъм. Гледаме на Brexit като на възможност, от която можем да спечелим. Да, това е и изпитание, но ни отваря нови възможности за търговия с други части от света.

По какъв начин отваря нови възможности за търговия?

- Исторически имахме много близки отношения с Британската общност, САЩ, а връзките ни с Китай се засилват.

Тези отношения никога не са били прекъсвани.

- Не, но досега целяхме да се обвържем с ЕС заради нашата близост и не бяхме приоритетизирали усилията си към тези пазари. Може би щяхме да го направим, ако нямахме сигурната опция да се върнем към европейските пазари.

Може би защото европейските пазари са много по-близки и рентабилни.

- Да, и ние положихме огромни усилия Брюксел да завърши единния пазар и единния банков сектор. Но сега ще пренасочим усилията си в друга посока - как да правим бизнес с други части на света, с нови пазари.

Споменахте единния пазар и свободното придвижване на хора. Позицията на ЕС е, че те вървят в пакет. Какво ще стане, ако след три години Великобритания остане в единния пазар, но и свободното придвижване на хора остане? Защото основният аргумент за Brexit бе миграция.

- Явно сте по-наясно от мен какъв е бил водещият аргумент за Brexit - имаше множество такива по време на референдума, като например тези за загубата на суверенитет, липсата на прозрачност, начина, по който се управлява ЕС... Трудно е да се каже кой бе най-важният. Но миграцията е много чувствителен аргумент във Великобритания - ние сме остров с ограничено пространство, имаме нетно увеличение на миграцията с по 300 хил. души на година, половината от които са от ЕС. В резултат на това нашата социална система, болници и училища се огъват под напора на увеличаващото се търсене. Идва момент, когато хората си казват: "Не можем да продължим така, не е устойчиво." Страната има висок прираст на населението в сравнение с повечето страни в ЕС и до 2030 ще бъде най-населената страна в Европа. И идва момент, в който трябва да се замислим над този фактор.

Свободното придвижване е многозначно понятие. Свободно движение на хора, на бизнесмени и работници е напълно различно от свободното движение на туристи. Великобритания разглежда по много практичен начин свободното движение - другите държави гледат на него по-емоционално, какво означава то за фундаменталните ценности на ЕС. За Великобритания това не важи, ние винаги сме били доста евроскептични относно някои от тези въпроси. Ние трябва да вземем предвид това, когато преразглеждаме отношенията си с ЕС - премиерът потвърди, че нова сделка с Брюксел, която не решава този аспект, не може да бъде реализирана. Когато се срещне днес, кабинетът със сигурност ще разгледа внимателно компромиса между свободата на движение и достъпа до единния пазар.

Зад вас има плакат, който гласи "Иновациите са Велики". Как смятате да развивате иновативните сектори в британската икономика по "велик" начин, ако спрете да допускате някои от най-квалифицираните и подготвени хора, идващи от Европа, които работят в тези индустрии? Как ще намерите хора, които са готови да работят нискоквалфицирана работа?

- Смятам, че не само европейски граждани, а и хора, идващи от страни извън Европа, са допринесли много за развойната дейност и иновациите в страната. Но креативният етос в страната не се определя само от човешкия фактор, а от цялостната атмосфера, която сме създали. И образованието е огромна част от нея. Имаме 18 от 100-те най-добри университета в света, 4 от топ 10 институтите са британски, така че нашето образование ще продължи да дава много. Към момента няма промяна в достъпа на европейски студенти в британските университети, както знаете. Не знаем какво ще стане в бъдеще, но наскоро правителството потвърди, че ще гарантира финансовото обезпечаване на всяка субсидия, за която сме кандидатствали по "Хоризонт 2020". Искаме да дадем на хората, които правят изследвания, сигурност и възможност да продължат своята работа.

Няма съмнение, че в следващите две години, в които продължим да мислим какъв модел да възприемем, факторът на качественото образование ще остане важен за правителството. Фактът, че половината хора, които работят в посолството, и много от хората, които срещам по време на обиколките си в България, са учили във Великобритания, говори сам за себе си. Да, достъпът до образованието и таксите, които са същите като тези на британските студенти, са важни фактори, но не са основните - повечето хора избират Великобритания заради високия стандарт на обучението, заради това, че се преподава на английски, който е бизнес езикът на света, и техните дипломи им дават повече възможности.

Не мислите ли в такъв случай, че теглите изкуствена черта между "добрата" миграция от страните от Британската общност и "лошата" миграция от Европа?

- Напускайки Европа, ние имаме възможността да преразгледаме нашата миграционна политика - както за гражданите на ЕС, така и за тези отвън. Ще погледнем какви умения ни липсват, в кои сектори трябва да привлечем талант или се нуждаем от работници от чужбина със специални умения. И така ще изградим миграционна политика, която да отговаря на нуждите на британската икономика и британския народ.

Знаем, че е твърде рано за тези въпроси, но много българи са притеснени какво ще се случи с продължителните командировки на хора от ЕС, които работят на Острова, но са изпратени от местни компании?

- Твърде рано е да говорим за тези неща, преди да са започнали преговорите и да знаем нашите цели. В момента позицията ни е, че това са преговори и ние няма да сложим всички карти на масата, защото не се прави така. Подготвяш позицията си, правиш нужните изследвания и отиваш на масата на преговори добре въоръжен с аргументи.

Посолството вече организира закуска с британски бизнеси в България. Какви са техните притеснения и идеи за това какво ще последва от Brexit?

- Поканихме някои от големите инвеститори и компании, които оперират тук, и получихме много широк спектър отговори. Някои от тях, които оперират локално, са доста оптимистични, други са притеснени от период на несигурност и не искат да правят дългосрочни инвестиции, без да знаят какви ще бъдат политиките в бъдеще. Трети смятат, че Brexit носи със себе си възможности. Така че имаме широк набор от отговори. От перспективата на посолството мога да ви кажа, че преминаваме през период на активна кампания за възможностите пред бизнеса. Поканихме различни делегации, включително в минния сектор и този на отбраната, предстои и посещение на министъра на отбраната. Организираме събития "Износът е Велик", чрез които насърчаваме компании, които искат да внасят британски стоки в България.

Казахте, че някои компании виждат възможности заради Brexit. Какво имате предвид?

- Както казах по-рано, възможно е отварянето на нови пазари. Продажбата на луксозни продукти извън ЕС ще носи повече печалба. Със сигурност финансовите ни компании, които са много силен сектор във Великобритания, ще спечелят от нуждата за моделиране на сценариите след Brexit. Те виждат възможности както в процеса, така и в съдържанието.

Много страни вече казват, че ще се целят във финансовия сектор на Великобритания и ще се опитат да го привлекат към себе си. Какво смятате за това?

- Пазарът, знаете, е свободен. Но знаците след Brexit ни карат да сме уверени, че ще останем световен лидер по отношение на финансовия сектор. Например японската SoftBank потвърди инвестиция от 24 млрд. след Brexit. GlaxoSmithKline също обявиха, че ще инвестират допълнителни 275 млн. в страната. Имаме добри индикации от значими държави, че гледат на Великобритания като на значим финансов център. От това, както и от нашата силна позиция на страна с икономически силна основа смятам, че имаме нужните фискални инструменти да се справим с различни ситуации. Уверени сме, че можем да преминем през период на несигурност и да излезем силни след това. Първоначалните индикации от външните ни партньори ни дават увереност. След Brexit чух нападки, че английският ще спре да бъде официален език в ЕС, което приех като емоционален отговор на вота, но няма как да се случи, езикът ще продължи да доминира бизнес комуникацията в световен мащаб. Великобритания не е привлекателна само защото е част от ЕС. Имаме една от най-добрите правораздавателни системи в света. От гледна точка на договорите страните предпочитат да бъдат в британска юрисдикция. Имаме добре обучена работна сила, малка вероятност от стачки, добро образование и много други фактори, които са важни за компаниите.

Споменахте японски инвестиции, но ден след Brexit компания като Nissan каза, че обмисля преместването на фабриките си от Великобритания към Франция.

- Първоначалната реакция наистина беше такава, но повечето коментари си останаха само на думи и не последваха никакви сериозни индикации за действие. Мисля, че в следващия период много компании и техните управители ще имат възможността да решат какво ще е най-добро за техния бизнес и за икономиката в бъдеще.

Смятате ли, че Brexit може да предизвика втори референдум за независимост на Шотландия?

- Вече имахме референдум дали Шотландия да напусне Великобритания и резултатите бяха решително в полза на оставането. Не мисля, че това се е променило драматично и всъщност скорошно проучване показва, че повечето шотландци искат да останат част от Великобритания, дори тя да напусне ЕС. Така че ние ще преговаряме от позицията на Обединеното кралство, което означава, че ще дискутираме въпроса с правителствата на Уелс, Шотландия и администрацията на Северна Ирландия. Целта ни е да постигнем сделка, която да е от полза както за страната като цяло, така и за отделните части от нея. Неслучайно първите визити на Тереза Мей като премиер бяха на тези места - тя искаше да покаже, че вярва в силата на нашия съюз.

Приближаваме последната фаза от преговорите за избор на нов генерален секретар на ООН. Решила ли е Великобритания кой кандидат ще подкрепи?

- Все още не сме достигнали момента, в който ще потвърдим кого от кандидатите подкрепяме, но след като разгледаме в дълбочина резултатите от предварителните гласувания, ще решим в коя посока да тръгнем. Към момента мога да кажа, че ще подкрепим силен кандидат, който е едновременно и генерален, и секретар, има административните качества, но и лидерските умения да вдъхновява и да управлява ООН.

Имаше две неофициални изисквания, които трябваше да бъдат водещи в избора на нов генерален секретар - да е жена и да е от Източна Европа.

Великобритания бе една от водещите страни от Съвета за сигурност, която насърчи номинацията на силни женски кандидатури. Разбира се, ротационният принцип, въпреки че не е написан, се съблюдава на практика. Но най-важното нещо е да изберем най-добрия кандидат за позицията и това е нашият най-сериозен принцип.

Интервюто взеха Илин Станев и Мартин Димитров

Профил

Ема Кейт Хопкинс е посланик на Великобритания в България от май 2015 г. Преди това тя ръководи кампанията на британското правителство за спиране на сексуалното насилие във военни зони. През 2014 г. кралица Елизабет II удостоява Хопкинс със званието "Служител на Ордена на Британската империя" (Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE) за работата й в тази област. Като част от работата й в правителството Ема Хопкинс се занимава с въпросите на миграцията и предоставянето на убежище, правата на човека, европейското законодателство, вътрешните работи, международното наказателно право, организираната престъпност и насилието над жени. Тя разработва и осъществява стратегията на британското правителство за борба с трафика на хора. Хопкинс завършва право в университета "Кеймбридж" и работи като юрист от 1995 до 2001 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Мдаа..., скрита последователка на Найджъл и мекере на клоуна Джонсън..

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Един вид обещава разни неща, ама по-нататък и евентуално. Колкото до пазарите извън ЕС, те са точно толкова отворени след, колкото и преди, та идеята за масов износ е силно оптимистична.

 • 3
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Имаме 18 от 100-те най-добри университета в света, 4 от топ 10 институтите са британски, така че нашето образование ще продължи да дава много."

  Така е - от тази гледна точка Великобритания е водещата европейска страна. Колкото и да са условни тези класации, все пак показват нещо.

 • 4
  bat_plamen avatar :-P
  bat_plamen

  Прочетох с интерес статията и разбрах ,че се говори с огромна доза оптимизъм за Брекзит,но никъде не се споменава конкретно за големите бъдещи проблеми за Острова ,ако не си запази свободния достъп до Общия Пазар..................,а това върви ръка за ръка със свободното движение на хората от ЕС.......-:)?!Истината е ,че преговорите ще са дълги и тежки и двете страни/ЕС и Великобритания/ ще направят компромиси!В резултат на това няма да има кой знае какви промени да има в цялостната картинка-не съм хазартна личност ,но мога да се обзаложа на това-:)!!!!!

 • 5
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  До коментар [#2] от "fio41315648":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  И не само това.Наскоро четох ,че пазарите на Китай и Индия са в пъти по-малко перспективни отколкото запазването на Сити в сегашния си обем като финансов център!Последният ще пострада силно,ако не си запази сегашният свободен достъп до пазара на ЕС!

 • 6
  babimu avatar :-|
  Babimu

  Brexit показа колко жалки могат да бъдат дори и британските политици. Това интервю ми прилича на 'визията' как България може да бъде Швейцария на Блаканите. Помните ли как ни я внушаваха като алтернатива на ЕС (но всъщност близост до Русия)? Какво им пречи на британците да изнасят за трети страни и сега като членове на ЕС?

 • 7
  balaban avatar :-|
  balaban

  ебати наглостта!

 • 8
  foxa5 avatar :-|
  foxa5

  Кака Ема бие по популизъм дори и Фарадж. :)
  Кефи ме вярата й в светлото бъдеще. :)

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Само да не вземе да се окаже, че след Брекзит британците живеят по-добре. Че тогава ще е доста смешно за ЕС, с цялата му мощ и негативизъм. Визирам конкретно неспособността на ЕС в последното десетилетие да води успешни за себе си преговори. Особено ако влезе в сила свободната търговия с Канада, при прецедента да няма свободно движение на хора, като нищо Великобританците отново ще получат своето.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK