Златните пешки на "Южен поток"

Представителите на държавата в проекта за газопровод са били силно финансово мотивирани да поддържат изграждането му буквално на всяка цена

Темата накратко:

- Мениджърите в Българския енергиен холдинг са получавали значително по-високи заплати в българско-руското дружество "Южен поток - България".

- Това създава потенциален конфликт на интереси, при който те имат повече интерес да защитават интересите на смесеното дружество, вместо тези на работодателя си.

- В резултата на това, въпреки че към средата на 2014 г. беше ясно, че проектът е не само неизгоден, но ще доведе до санкции от Брюксел, той не беше прекратяван.

- Основни печеливши от това поведение първо бяха "Газпром", но след това - компаниите, избрани за строители на газопровода, повечето, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Поне доскоро най-видимата украса в кабинета на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) беше пътната карта за изпълнението на газопровода "Южен поток". В нея се описваха етапите, сроковете и необходимите действия за изграждането на обекта, като схемата заемаше няколко квадратни метра пред очите на мениджъра на държавния холдинг. Цветното табло, което акцентираше именно на "Южен поток", а не на АЕЦ "Белене", или пък на нуждата от подобрение на мениджмънта му на държавната енергетика, показваше привързаността на не един ръководител на БЕХ към газопровода. Всъщност от основаването на смесената компания "Южен поток - България" между БЕХ и "Газпром" в края на 2010 г. до началото на тази година изпълнителният директор на холдинга неизменно присъства в петчленния съвет на директорите й (наричан по-надолу борд за краткост).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове