Иска ли някой български домати
Производството на плодове и зеленчуци най-накрая расте, но пазарът на свежа продукция остава труден
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Субсидиите са онази невидима сила, която може с лекота да изтрие логиката, крепяща всеки пазар. Те са и моторът, който вече почти десетилетие не просто задвижва сектора на селското стопанство в България, но и чрез изкуствени стимули определя неговата посока на развитие. Например, ако субсидията за отглеждане на тикви е по-голяма или равна на разходите за него, производителите масово ще гледат тикви.
Министерството на земеделието и храните избра да промени начина, по който използва този огромен лост за периода 2014-2020 г., като пренасочи пари към приоритетни производства: например плодовете и зеленчуците. Това вече дава резултати. През 2015 г. ръстът в отглеждането на плодове е 26%, а зеленчукопроизводството расте със 17%. Според данни, изнесени от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, тенденцията се запазва и през 2016 г., като увеличението на площите с плодове е 52%, а при оранжерийното производство - 16%. Това нарастване не е свързано само с подпомагането. В България има традиции и почти оптимални условия за отглеждането на някои плодове и зеленчуци. Секторът също така има значителен експортен потенциал и работи основно за преработвателната индустрия, която изнася продукти с по-висока добавена стойност.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
44 коментара
"Полша и Гърция например имат държавни стратегии за подпомагане на развитието на някои сектори, отделно от европейските субсидии. Ето затова производителите успяват да излязат на българския пазар с ябълки от 20 евроцента"
Ами какъв е проблема тогава - ще ядем евтини ябълки, платени от полските и европейските данъкоплатци. Те не са лоши и на вкус, между другото.
Виж, за доматите си купувам български, когато са в сезон - по-скъпи са, но по-вкусни.
Промяна в събсидиите може да е тласък.Да се подпомагат малки,семейни стопанства.
Как може в страни с по-висок стандарт/заплащане да се произвежда по-евтина продукция, не е само субсидии.
Докато производителите на плодове и зеленчуци не се обединят и създадат свои търговски борси със модерни хладилни и складови помещения така ще бъде!?Парламента трябва да приеме закон за защита на земеделската си продукция с оръжие от собствениците.Сегашните борси са под всякаква критика,както в санитарно отношение така и в предлагането!!!???
аз купувам доматите във Франция по 4,5 евро килото (в момента). Не говоря за полски боклуци, говоря за истински домати (и от кога в Полша растат домат? ) . Само българските градински домати са по-добри.
Когато се
- затвори крана на вноса от Турция, Гърция, Македония,Китай и Сърбия, - организира се не-мутренско изкупуване на произведеното от фермите
- гарантира се стандарта на живот в някое село, за да си плодо - зеленчуко - млеко - медо- производител
- има защита на дребните стопани срещу кражби от..
Тогава и ще има БГ домат, вино, мед, розово сладко и т.н.
Някои села ще живнат... Инак от СФ до БС - пусто с горени фабрики около ПД..
Естествено, че силно индустриализираното производство ще е по-евтино. Естествено , че хибридният домат набран зелен и почервенен с газ преди продажба, с трайност от над месец - ще е по-евтин , а и предпочитан от търговците. За всеки влак си има пътници и доката масата търсят евтиното , вместо качественото, ще доминират турските и гръцките стоки
[quote#5:"gavrilov"](и от кога в Полша растат домат? )[/quote]
От както има оранжерии.От тогава и в Холандия произвежда домати и то с добро качество.
Някой обърна ли внимание и на следните неща?
- много прекупвачи по веригата;
- сив сектор;
- остарели технологии;
- закрити или неработещи/нефункционални селско-стопански институти?
Аз лично не мога да разбера къде е проблема.
- за масовата продукция(пластмасовите домати в Лидл) - там е нормално да идва от внос.
- Българските производители са почти изцяло в сивия сектор (затова и нямат сдружение и организации). Те са в повечето случаи малки стопанства, които произвеждат и продават директно на крайния потребител. По пазарите, колкото искаш такива производители. Продават скъпо и продават истинска продукция. И си вадят пари хората (без да ми издават касова бележка).
- да си призная, не виждам смисъл в България да се произвеждат същите пластмасови домати за Лидл, каквито можем да внесем от Турция например. (каквато идея се внушава от статията).
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.