Кандидатът на Реформаторския блок: интригата продължава

СДС още държи на Гроздан Караджов за президент, въпреки решението от миналата седмица в полза на Трайчо Трайков

Трайчо Трайков и Гроздан Караджов на влизане за едно от заседанията, на които се обсъждаха кандидатите на блока за президент
Трайчо Трайков и Гроздан Караджов на влизане за едно от заседанията, на които се обсъждаха кандидатите на блока за президент    ©  Анелия Николова
Трайчо Трайков и Гроздан Караджов на влизане за едно от заседанията, на които се обсъждаха кандидатите на блока за президент
Трайчо Трайков и Гроздан Караджов на влизане за едно от заседанията, на които се обсъждаха кандидатите на блока за президент    ©  Анелия Николова

Ден преди заседанието на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, на което трябва окончателно да бъде одобрена кандидатурата на Трайчо Трайков за президент и на ген. Съби Събев за вицепрезидент, ръководството на СДС потвърди подкрепата си за друг кандидат за държавен глава - народния представител Гроздан Караджов, който е член на Гражданския съвет на РБ и на Изпълнителния съвет.

Подкрепата бе обявена днес след заседание на ръководството на синята партия, а решението беше съобщено от зам.-председателя на СДС Румен Христов. Пред журналисти в парламента той каза, че "Караджов е автентичният десен кандидат, защото не е участвал в други правителства като Трайков". Христов обяви, че СДС ще настоява за изслушване и на двамата кандидати преди вземане на окончателното решение, а тъй като Караджов не е в България и не може да присъства на заседанието утре, СДС иска отлагане на гласуването за 13 септември. В същото време Христов уточни, че "ако останалите партии от блока подкрепят кандидатурата на Трайчо Трайков, СДС ще я приемат и партията няма да бъде причина за разцепление на РБ".

Кандидат президентската двойка Трайчо Трайков-Съби Събев беше одобрена единодушно на заседание на Председателския съвет на блока от лидерите на петте формации миналия четвъртък и одобрението на номинацията от Изпълнителния съвет този четвъртък трябваше да е просто формалност. Но, малко след като беше обявено решението, лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски заяви пред "24 часа", че партията му "категорично няма да приеме кандидатурата на Трайков", защото той бил скрит опозиционер, а СДС е във властта. Всъщност, Караджов беше този, който напусна поста си като председател на транспортната комисия в знак на протест срещу провалената съдебна реформа.

Почти веднага, изявлението на Лукарски беше опровергано от зам.-председателя на СДС и депутат Костадин Марков, според когото изказването на икономическия министър било "емоционално" следствие от поведението на ДБГ по време на заседанието на председателския съвет. Самият Лукарски не присъствал на заседанието, но бил регулярно информиран по телефона от заместника си Любен Петров. Още миналата седмица депутати от РБ изтълкуваха изказването на Лукарски като част от негласната война между СДС и формацията на Меглена Кунева, която тече между двете партии от известно време.

От СДС мотивират продължаващата си подкрепа за Караджов с резултатите от допитването, проведено на интернет страницата на партията, което го поставяло на първо място (конкретните числа не са обявени.) В същото време обаче вътрешното проучване на РБ, направено от Галъп в периода 6-12 август, дава значително по-добри резултати за Трайков от тези на Караджов. На въпрос дали одобряват или не предложените от партиите кандидати за президент, 44% от избирателите на РБ отговарят утвърдително за Трайков, срещу 26% за Караджов. А на въпрос дали биха гласували за тях, ако са кандидати за президент, 39% от избирателите на блока отговарят утвърдително за Трайков срещу 21% за Караджов. Процентът на одобрение сред всички запитани е 8 пункта за Трайков срещу едва 3 за Караджов.

Все още нищо не е ясно

За да успее да бламира кандидатурата на Трайков за президент в Изпълнителния съвет, СДС трябва да привлече на своя страна поне още една от петте партии в РБ. В 21-членния изпълнителен орган на десния съюз влизат шестима представители на Гражданския съвет на блока - Гроздан Караджов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, проф. Тодор Танев, Иван Иванов и Петър Славов, петима от ДБГ, четирима от ДСБ, трима от СДС, двама от НПСД и един от БЗНС. Решенията в съвета се вземат с мнозинство от 3/4 от присъстващите, но не по-малко от половината от списъчния му състав, т.е. 11 души. Това поставя утрешното решение в зависимост от това колко от членовете ще присъстват. Със сигурност Караджов няма да присъства, тъй като по думите на Румен Христов, е в чужбина.

Засега обаче нито една от останалите формации от блока не е заявила, че се отказва от подкрепата си за одобрената от председателския съвет кандидат-президентска двойка Трайков-Събев. От формацията на Меглена Кунева още миналата седмица изпратиха решение на ръководството на ДБГ, че застават зад номинацията на двамата за президент и вицепрезидент.

На въпрос на "Капитал" ще има ли все пак заседание утре и в колко часа, членове на Изпълнителния съвет отговориха, че сбирка ще има, но часът ще стане известен чак утре сутринта.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Лукарски се чуди, как да угоди на Борисов и РБ да издигне кандидат, който не е приет от избирателите. Макар да харесвам Караджов си признавам, че не е избираема кандидатура.

 • 2
  doxen avatar :-|
  doxen

  Караджов да си направи самотвод и готово.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Протакат по стария си стил... Сега СДС върши услуги. Караджов случайно ли е в чужбина точно като се гласува дали ще става кандидат президент?

 • 5
  labdev avatar :-(
  labdev

  Олеле-мале ... За Трайчо съм работил успешно и неговите специалисти от "капиталното" така майчнски се усмихваха като ги питах за него, че ми ставаше весело като на погребение. За Гроздан не можах да работя като беше някакъв главен секретр ли. що ли ведно министерство, не ми стигнаха кънекциите, ама беше къде по-строен и симпатичен. Сега е една буца ...
  Не че работя по мнение като корумпирана учителка от едно време, но нали уж да гледаме напред. А те си гледат интереса СЕГА и си клатят феса или там кой каквото носи на нея де, на окачалката на капата. То по-хубаво детето на буфосинхрониста, че баща й беше най-добрият от триото и обираше овациите ни. Обаче: съставът се наричаше "Квартет буфосинхронисти", защото един им пускаше музиката. И сега идва въпорсът КОЙ? Трябва да бъде устойчив като тринога, да издържа напречни и надлъжни трусове. Трябва всичко да знае, всичко да може ... А иначе, когато се наливаха основите на еврочленството ни и за миловидното дете-снахичка и етърва Пръмова съм работил успешно отпреди нея още, та при един разговор ми призна, че сме били в един екип. Пораснах с три см. Наредете трите снимки и ще се съгласите на всенародна кандидатура на 50 % плюс служителките на Лесбия. Но пък при изкопните работи още, когато др. Желев беше рошав, слабичък и много симпатичен на цяла България без старите сталинисти, колегата с две висши каза по "Хоризонт" (имах радиоточка на работното място): "Бог да пази България!" Учудих се, здравомислещ математик и политекономик да се надява на тоя, дето го няма ... Ама той си е знаел и си казваше и без подкана. Аз пък не мога като едно пишещо "същество" да кажа за някого, че е "моят президент", макар че с Желю и с бай Тошо съм се ръкувал неведнаж по панаири и евънти и бих си пил гроздовата или сливовата с кеф с тях. Ама не, вече не могат. С министър-председателите с Професора и най-младия син на Партията също сме се здрависвали в 14-та палата. Следващите не подаваха ръка, а и се движеха с по 15 матросовци около тях, вместо да се радват на всенародната любов. А колегата-гасач май-май, а бай Иречек?
  Пиша с цитати и каламбури, защото имах добри учители, а и добър произход от целите Балкани карма-карашък. Имеющий очи да увидет, имеюющий уши да услишет камо грядеме в 21 век. Кажете бе, Щурци! Аз казах, хоу. Бойко, твой ред е, да идвам ли в Банкя? Иво, подпитайте го на някоя седянка! Хайде наш'те, Клапзубова йеденастка! Па че повалим бор след бор ...

 • 6
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  Чудя се защо някой се чуди за какъв кандидат да гласува?! Трябва да се гласува за кандидат, който отговаря на три важни условия: 1. Да е издигнат от партия, която обещава и е готова да спре ограбването на България, като развали грабителските концесии чрез международен арбитражен съд, защото без това всяко друго обещание е безсмислено и неизпълнимо. 2. Да е издигнат от партия, която не е била на власт, защото партия, която е била на власт, няма намерение да спре ограбването на България, иначе е щяла да го направи, докато е била на власт. 3. Кандидатът и партията, която го издига, трябва да са независими от САЩ, защото ако са зависими не могат да спрат ограбването на страната, дори да обещават и да го искат. Това са необходимите условия за един кандидат, но не достатъчни, за което трябва още едно условие – да е доказан патриот и през всичките години на прехода да се е борил активно за спиране на ограбването и геноцида над България. Ако нито един не отговаря на тези условия, чак тогава да се мисли за най-малко алчен, най-малко прост и т.н., т.е – за най-малкото зло. Ако няма и най-малко зло, чак тогава е оправдано да се отива за риба или за гъби. Българин, който не съблюдава тези критерии за избор на президент, а също и за избор на НС, сам допринася за унищожението на България и за собственото си унищожение.

 • 7
  sebastians avatar :-|
  sebastians

  Спрете го този Лукарски! Станахте смешни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход