Работодателите обявиха бойкот на преговорите за минималните прагове

Социалното министерство удължи срока до 16 септември, но досега няма подписано споразумение

"Не може да имаме африканска производителност на труда и европейски заплати с правителствено решение", казва Васил Велев от АИКБ
"Не може да имаме африканска производителност на труда и европейски заплати с правителствено решение", казва Васил Велев от АИКБ    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
"Не може да имаме африканска производителност на труда и европейски заплати с правителствено решение", казва Васил Велев от АИКБ
"Не може да имаме африканска производителност на труда и европейски заплати с правителствено решение", казва Васил Велев от АИКБ    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Четирите най-големи работодателски организации са твърди в решението си да не участват в преговорите за минималните осигурителни прагове за следващата година. Това заявиха представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Те изтъкват като причина за бойкота липсата на пазарен механизъм, по който да се определя увеличението на минималната работна заплата и на праговете в секторите, в които няма подписани споразумения.

Междувременно социалното министерство удължи срока, в който бизнес и синдикати могат да договарят увеличения по икономически дейности, с още две седмици - до 16 септември. Според четирите работодателски организации до момента няма подписано споразумение в нито една област. От БСК дори разпространиха писмо от Съюза на производителите на комбинирани фуражи, с което браншовата организация изразява подкрепа за бойкота и оттегля подписа си от подписаното секторно споразумение.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  maane avatar :-|
  maane

  то ако остане работодателите да решават, ще трябва работещите да им плащат че са им на работа.

 • 2
  dpu08305976 avatar :-|
  Daniel Nikolov

  Според проф. Стефан Стоилов: "България продължава да е страната с най-несправедливо заплащане на труда"
  и
  "Бизнесът трябва да осъзнае, че няма по-мотивиран работник от справедливо възнаградения за труда му"

 • 3
  grigoo avatar :-|
  grigoo

  Не 460, а 1000лв трябва да е минималната работна заплата, аман от комунистически "бизнесмени", които искат роби! Как при почти същите цени в европа плащат в пъти повече, а нашите робовладелци подхвърлят жълти стотинки на хората. Като не можеш да плащаш отиваш в Бангладеш да правиш бизнес!

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Целия проблем е, че заплатите не отговарят на никакви социални фактори, а като се увеличат - не отговарят на факторите за ефективност. Попадаме в параграф 22. Само залагайки на индустрии с по-висока добавена стойност можем да излезем от този проблем. Иначе виновни не са нито работодателите, нито работниците - просто станахме бананова република на ъгъла на ЕС. В други подобни държави не ти трябват 60 000 валута за апартамент, а си строиш сламена колиба в парка.

 • 5
  loy30529393 avatar :-|
  loy30529393

  "Минималната работна заплата буквално пред очите ни в рамките на година и половина скочи от 320 на 460 лв., без някой да ни пита, без някой да знае как, без някой да ни обясни защо."

  Когато ТРИ години МРЗ не се покачи нито със стотинка, това изобщо не ви притесняваше, драги работодатели!
  И сега пак не ви притеснява, защото голяма част от вас плащат по 300лв заплата за 10 часов работен ден, 6 дена в седмицата. Докато има такива безскрупулни, безсъвестни и алчни сред вас, минимални прагове трябва да съществуват.

 • 6
  tapgorski avatar :-|
 • 7
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  Васил Велев лансира безотговорни глупости и става, наред с цялата група самозванци около него, типичен тесногръд егоист и перфиден говорител на т.н."патриотичен капитал". И минималната заплата и особено минималния осигурителен доход са най-необходимото условие, един от основните мотивиращи фактори за модернизация и преструктуриране на икономиката. Цената на труда и производителността на труда измерени с Добавената стойност(БВП) са в корелация.И това се вижда в милиардите инвестиции и високите заплати на работещите в иновациите и рационализиране на производствата.На една поточна линия в машиностроителен завод с масово производство вече 90% от работните места са с висока степен на автоматизация или роботизирани. Гледах в САЩ линия с 430 робота. Енергоспестяващите технологии направиха такава огромна крачка напред само за 25 г. в резултат на високите цени на горивата и днес, например за една и съща мощност в двигателите с вътрешно горене имат с 30-70% по-малък специфичен разход на единица мощност, а алтернативните ВЕИ дават 15-20% от енергийните баланси.Стотици хиляди емигрират, защото при еднакъв или малко по-висок интензитет на работа получават по паритет 1,5-3 пъти по-висока цена на труда си.Да не говорим за условията на труд.Не може да пестиш от заплатата на наемния работник, за да си направиш къща за 2 милиона, да се возиш на лъскав джип или лимузина за 100 хиляди евро или да похарчиш 200 хил.лири за да пратиш грозноватата, тъпа щерка или мързеливия си син-чалгар да "учат" в Англия във второкласни колежи разни безполезни измислени специалности.Или , както стана модно напоследък, да ревеш , че няма специалисти, а да не си отпуснал поне 10 стипендии или дарил една лаборатория на технически ВУЗ, дето струва по-малко от БМВ-то на любовницата ти.Какви стопански камери, какви браншови организации? Я вижте какво са правили преди 80-100 г. родолюбивите индустриалци- построили са десетки обществени сгради, занаятчийски и висши училища-от Софийския университет до Дюлгерското здание на бул."Хр.Ботев, от Свищовската търговска академия до прекрасната сграда на ВИНС във Варна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата