Цветан Василев за БТК, обществените поръчки, "Булгартабак", Борисов, Пеевски и другите

Банкерът пред ktbfiles.com и "Капитал"

През 2011 г. се случва приватизацията на 80% от Булгартабак. Официален купувач е дружество, регистрирано във Виена, собственост на VTB Capital и подразделение на руската банка ВТБ. По-късно на нейно място се появяват две фондации от Лихтенщайн. Реалните собственици са няколко групи български бизнесмени и ... политици, за които има бонуси затова, че "пускат" сделката.

"Малко известен е фактът, че началната идея беше аз и моята група да участваме в приватизацията на "Булгартабак" в консорциум с Korean Tоbacco. Недвусмислено ми беше подсказано, че така сделката няма да мине. Независимо, че аз имах консултантски договори с Rothschild в Париж. Тогава си платих консултантските договори и изоставих идеята, защото волята на Падишаха беше друга".

Думите са на банкера Цветан Василев. За първи път той говори пред проекта "КТБ – какво се случи" и "Капитал". Кои са хората, замесени в сделката "Булгартабак", както и много други имена и факти от българския политически и бизнес живот, четете утре в неговия разказ.

Първо на ktbfiles.com, а след това и в "Капитал".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  Интересно кой е падишахът. Само някой да не се опита да ми пробута ББ. Даже предполагам, че Падишахът е нещо като консорциум.

 • 2
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Капитал, падате все по-ниско. Каква е тази статия писана, недописана...

 • 3
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  Ноу джъстис, ноу пийс, фак дъ сикрет пълийс!!!

 • 4
  trotter avatar :-P
  globetrotter

  На рождения ден на идола Му ли ще излезете с такава статия? Тц-тц-тц, нямате срам, Капитал. Браво!

 • 5
  abygale avatar :-|
  abygale

  E това ще е много интересно. Прав е Василев за приватизацията на Булгартабак. Тогава най-сериозен интерес да я купят имаха корейците (КТ&G) – огромна, световна компания. Но правителството на Борисов така натъкми изискванията, че дисквалифицира стратегическите инвеститори като КТ&G. Как ли? Ами много просто – в изискванията за допустимост включиха освен с цигари, компанията да се занимава и с тютюн – нещо, в което цигарените гиганти не са специализирани. Не случайно при оценка на офертите най-голяма тежест (60%!!!) даваха за изкупуване на тютюн от бъдещия собственик. И то при условие, че към 2011 Булгартабак изкупуваше едва 2% от целия произведен тютюн в страната! Боко продаде държавната компания на себе си и на приближените си, това е истината.

 • 6
  plebs avatar :-|
  plebs

  До коментар [#1] от "Мондиана":

  Дали няма да е продължение на сагата "СЕНЗАЦИЯ! Наши политици разследвани за пране на пари в Лихтенщайн" във Фрог?

 • 7
  popovski31 avatar :-|
  popovski31

  Едно голямо евала за усилията! Обществото трябва да знае, чий масраф плаща!

  Ще ми е интересен Домусчиев. Дколкото аз знам, той е теглил 100 000 000 лв.

 • 8
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  [quote#6:"plebs"]Дали няма да е продължение на сагата "СЕНЗАЦИЯ! Наши политици разследвани за пране на пари в Лихтенщайн" във Фрог?[/quote]

  [quote#7:"popovski31"]Едно голямо евала за усилията! Обществото трябва да знае, чий масраф плаща! [/quote]

  Хайде, де! Отдавна искам да знам кои са политиците, разследвани в Лихтенщай. Отдавна искам и да знам чий масраф плащам непрекъснато, откакто съм се родила, че и родителите ми и дядовците ми от един момент нататък!
  Ама искам всичко да знам. Не манипулирано, не избирателно и не в зависимост от конюнктурата и текущите политически и най-вече бизнес интереси на правещия разкритията.
  Иначе като цяло знам чии масрафи плащаме. Някои ги знам поименно, а за други имам методология за разпознаване. Много са хората, за чието благоденствие плащаме, защото в тази шуробаджанашко-мафиотска страна са изградени йерархии. Та за всички по нивата на тези йерархии плащаме. По аналогия със заглавието на един руски филм (който не съм гледала) казвам: аз на сълзи не вярвам!
  Така че ще прочета какво казва ЦВ или по-точно какво ще се избере да се публикува от думите му, защото обичам криминалните четива. Ще се забавлявам все едно, че гледам някоя криминална ширпотреба по телевизията. Дано интригата да е интересно поднесена, защото иначе няма да я дочета.

 • 9
  jozi81 avatar :-|
  Мафията си има държава

  Сериозна стратегическа грешка на Пеевски, Баце и компания. Подцениха Василев. Ама много го подцениха. Мислеха си, съдейки по себе си, че и той е страхлив подлец, когото могат да смачкат и който ще се скрие като мишка. Да ама не! Цялата държава впрегнаха срещу него, а той се не дава. Нещо повече - разкрива им далаверите, заради които в нормална държава вкупом отиваха в затвора. Но дори и в нашата разградена територия все си мисля, че солено ще им излезе тая грешка... Четете, хора! Страшно е!

 • 10
  drilldo avatar :-(
  Георги Георгиев

  Цв. В. ще го направите герой. Най-големия крадец в България! Врагът на моя враг е мой приятел. Така ли, капитал?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход