Велико, Търново!

Градът в Северна България свива рекордно безработицата си, но се сблъсква със следващия проблем - липсата на кадри

Компаниите в града разширяват дейността си и с това работните места се увеличават
Компаниите в града разширяват дейността си и с това работните места се увеличават    ©  Надежда Чипева
Компаниите в града разширяват дейността си и с това работните места се увеличават
Компаниите в града разширяват дейността си и с това работните места се увеличават    ©  Надежда Чипева

Когато говорим за икономическо развитие, Северна България винаги е на второ място. Както преди време вицепремиерът Томислав Дончев каза (не по повод празника на 6 септември), икономически страната е все още разделена на Източна Румелия и Княжество България и второто не се развива особено добре. Но ако погледнете Велико Търново, това просто не е вярно.

Доскоро икономическото му развитие не беше нещо впечатляващо, но последните година-две името на града започна да се свързва с все по-ведри статистики. През юли безработицата в община Велико Търново достига рекордните 3.5%, като в самия град незаетите са дори 2.5%, обявиха от бюрото по труда. В самата област безработицата е 7.6% при средна за страната 8.2%. Едно от последните изследвания на Института за пазарна икономика показа, че Велико Търново е с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България за втора поредна година, напомнят гордо от общината. В девет поредни тримесечия броят на заетите в старопрестолния град и общината расте.

Бърза работа

Има едно число, което определено вади Велико Търново една глава над останалите градове в Северна, а и в цяла България. От юли 2015 г. до юли 2016 г. безработицата там е спаднала с 23.4%. Тъй като регистрираните безработни в общината са около 2500 души, намерилите работа в последната година от тях са над 760.

Част от тази внезапна заетост е сезонна, казват от бюрото по труда. Но основният фактор остава раздвижването на икономиката. В област Велико Търново се вдига икономическата активност (отношение на броя на икономически активните лица към населението във възрастовата група 15 - 64 навършени години) и има инвестиции, отбелязва Зорница Славова от Института за пазарна икономика. Резките вдигания на заетостта и тази, и миналата година говорят за икономически подем, а не за фактори като смъртност и миграция, които влияят много по-плавно, смята Славова.

Отнема известно заглеждане и също така ровене по статистиките, но е факт, че във Велико Търново има доста голямо разнообразие от работодатели. В града са се настанили пивоварни, компании за производство на сладки изделия, хранителни продукти и найлонови опаковки, както и например десетки софтуерни компании с малък персонал, чийто оборот е съпоставим с този на доста предприятия. Сред най-големите работодатели в района са производителите на вафли и бисквити "Престиж-96" с близо 500 служители, производители на хартиени и найлонови торбички и опаковки в страната - "Мегапорт" и "Екстрапак" с 650 служители, сладоледите на "Дени" също се правят тук.

Няма големи нови инвестиции, казват от общината. По-скоро старите затвърждават позиции и разширяват дейността си. "През последните две години се наблюдава трайно повишаване на инвеститорския интерес към Велико Търново и общината. Утвърдени компании в сферата на леката и хранително-вкусовата промишленост разшириха своите производствени бази, като инвестициите са за стотици милиони левове", коментира община Велико Търново. Пример е "Екстрапак", който отваря трети завод и в него ще назначи 48 души.

Услуги, туризъм и езици

Част от успеха се дължи и на общината, която опитва да създаде благоприятна среда за инвеститорите чрез специална наредба в полза на тези със сертификат клас Б. Според указанията вещните права върху общински терени могат да бъдат учредени без обявяването на конкурс или търг, а с решение на общинския съвет, но само при условие че инвестицията е поне 2 млн. лв. и гарантира създаването и поддържането на работни места.

Великотърновският университет също играе значима роля в града - според техни данни 85% от служителите, работещи във Велико Търново, са настоящи или завършили студенти там. Такава статистика няма как да бъде потвърдена, но наличието на университет определено се отразява благотворно на пазара на труда. "Забелязва се, че сред хората между 25 и 64 години има висок дял на висшистите и нисък дял на хора с ниско образование, което говори за добра образователна структура", твърди Зорница Славова. "За някои от другите северни градове се вдига икономическата активност, но пазарът на труда не отговаря на нуждите."

Кариерният център на ВТУ подготвя партньорства с компании от различни сектори, което също говори за раздвижването на пазара на труда - първото място, където обикновено развиващите се средни и големите фирми търсят кадри, са именно университетите. Според самия университет засилен интерес има от фирми, опериращи в т.нар. модерни бизнеси - IT сектора и, разбира се, аутсорсинга на услуги. Така например от 2008 г. ВТУ си партнира с A Data Pro, които се занимават с информационни услуги, медиен мониторинг и др., както и с компанията за подбор на кадри JobTiger.

Според данните на ВТУ специалностите, които са най-предпочитани от работодателите, са приложна лингвистика с чужди езици, икономически специалности, туризъм, управленски специалности, психология и съвсем очаквано, информатика и право. Езиковите познания са обичайни за контактните центрове, които напоследък осигуриха хиляди работни места в страната, а туризмът е важен отрасъл според общината. С това се съгласяват и представителите на бизнеса. "Бизнесът, за който в нашата област могат да се намерят кадри, е този в сферата на услугите и туризма", смята Елица Петкова, търговски директор на текстилния и мебелен производител "Аглика". "Има много работещи и развиващи се предприятия, силно развит туризъм - нуждата от персонал непрекъснато нараства и все повече се наблюдава дисбаланс между търсенето и предлагането", отбелязва и Магдалена Сергиева, директор "Човешки ресурси" на "Престиж-96".

Добре дошли на второ ниво

Като всеки пазар на труд в България, който е преминал от застой в движение в последно време, Велико Търново се сблъсква челно с най-големия проблем днес - липата на подготвени кадри. Например "Аглика", с 83 служители във Велико Търново, поема самоинициатива, за да създаде необходимата работна ръка. "Липсват професионалните гимназии, техникумите, които да осигурят специалисти. Заради това се налага да обучаваме кадрите от нула. Минимум 1 година е необходима, за да може един непрофесионалист да започне да покрива стандартните норми", споделя Елица Петкова. Така обаче развитието на компанията се забавя. Стажантските програми също са изход за работодателите. "Престиж-96" се сблъскват с липсата на инженери технолози и решават да организират стажове, които се провеждат вече втора поредна година. Според тях обаче трябва да се работи усърдно още в основното и средното образование, както и повече "практическа насоченост и изграждането на тясна връзка на основните и средните училища с бизнеса", смята Магдалена Сергиева.

Сред най-търсените професии и тук са средните специалисти, които липсват почти изцяло в българската икономика - готвачи, опаковачи, шивачи, машинен оператор в текстилното и шивашкото производство, шлосери, но липсват и общи работници в производството, продавач-консултанти. "Причините са липса на достатъчно кандидати с търсената квалификация или неудовлетвореността на кандидатите от предлаганото заплащане и условия на работа", казват от бюрото по труда.

"Местният пазар на труда е ограничен, но понеже Велико Търново е сравнително добро място за живот, успяваме да привлечем хора от различни други места, в т.ч. и по-големи областни градове", споделя пред "Капитал" Милен Георгиев, управител на "Екстрапак". "Като цяло досега се справяме добре с човешките ресурси, но сега ни предстои изпитание, защото трябва да назначим 48 души в първия етап на новия си, трети, завод. За да направим по-лесно назначаването на хора от съседни населени места, се налага да осигуряваме транспорт", обяснява той. Същото, но от другата страна на Стара планина - в Пловдив, правят и големите и средните компании в зона "Тракия".

Производствената дейност не е толкова привлекателна за младите, особено когато тя има непрекъснат характер и изисква работа на смени, отбелязва обаче Магдалена Сергиева. Голяма част от тях търсят възможности в по-големите български градове, предимно София и Пловдив, така че релокацията им към Велико Търново е предизвикателство, добавя тя. Другото, което "точи" потенциал от Велико Търново, е Западна Европа. "Последните няколко месеца има текучество на нискоквалифицирани служители към работни места в Западна Европа", казва Георгиев. Но дори и там той вижда друга тенденция - според него хора, които са опитали нискоквалифицирана работа на Запад, сега избират да се върнат.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


57 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Крайно време е да отворим страната за миграция от бившия СССР. В Бургас и Варна на всяка крачка чуваш руска реч и далеч не всички са туристи. Руснаци, украинци, белоруси, арменци - това са културно близки нам народи. Те се интегрират великолепно. А не могат да пътуват на Запад. Затова в тези страни има страхотен интерес към имиграция в България. Ние загубихме милион и половина наши емигранти. Крайно време е да се опитаме да възстановим поне част от загубата чрез имиграция от тези страни. Така ще има работна ръка, хора, които да плащат данъци и пенсионионни осигуровки. Всичко това ще води до по-висок ик. ръст също както нашите емигранти водят до ръст в зап. икономики. Живеем до море от 200 милиона души, които са близки нам, но чиято миграция в БГ ограничаваме. Нашият случай е "вода гази, жаден ходи".

 • 2
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Няма ли кой да обясни на българските работодатели, че квалифицираните и работещи за без пари кадри, се пенсионираха отдавна...!
  Вече трябва да плащат, това е! Докато не започнат да го правят, ще става и по-зле...!

 • 3
  bobix avatar :-|
  bobix

  [quote#2:"tww09306483"]Няма ли кой да обясни на българските работодатели, че квалифицираните и работещи за без пари кадри, се пенсионираха отдавна...!
  Вече трябва да плащат, това е! Докато не започнат да го правят, ще става и по-зле...! [/quote]
  Сега трябва да кажеш и от къде пари и защо трябва да се пожертва инвестирането в подобряване на условията на труд и производителността. Също трябва и да обясниш, защо ти не би се наел да бъдеш работодател. Да си ипотекираш жилището, да носиш 100% риск и да нямаш почивен ден.

 • 4
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  До коментар [#3] от "bobix":

  В интерес на истината съм бил и от двете страни на барикадата. Бил съм и работодател, бил съм и работник и служител.
  Не се сещам да съм казвал някъде, че условията на труд не трябва да се подобряват. Откъде да се намерят пари е вечния въпрос... И вече предпочитам да работя, като самонает, без да ипотекирам нищо, че банките по едно време бяха решили, че трябва да работя основно за тях. Понякога пропускам почивните дни, ама гледам да е по-рядко и да си обръщам внимание на жената е децата, че живота е кратък...!
  Работя с няколко постоянни клиента и прецених за себе си, че няма на кого да се доказвам повече. От време на време се обажда по някой, който е забравял да ми плаща в миналото, ама любезно обяснявам, че съм зает...!

 • 5
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До коментар [#4] от "tww09306483":

  Мъдри думи. В УНСС за 4 години учат студентите на по-малко. ++

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Николай Николов":

  Не само. Западните Балкани също са вариант, особено БЮРМ. Но това вече се случва до някаква степен. Хубаво ще е да се разшири.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#6:"Георги Георгиев"]Зап. Балкани също са вариант, особено БЮРМ.[/quote]Така е. На макетата трябва да им разрешат да живеят и работят в БГ без да им искат никакви декларации за БГ произход (но не да им подаряват паспорти както е сега). Така най-лесно ще се интегрира икономически към нас и самата Македония. От там могат да дойдат поне едно 30-40 хиляди мигранти в трудово-активна възраст. И на сърбите трябва да им разрешим да работят и живеят в БГ. Те, рано или късно, ще влязат в ЕС, но дотогава поне 50-60 хиляди мигранти може да вкараме.

  Но, въпреки това, най-голям потенциал за миграция в БГ има Русия. Дори само 0.1% от руснаците да имигрират в БГ това са 150 хиляди души славяни с близки култура и език.

  Заедно с Украина, Беларус, Армения и Грузия от бившия СССР може да вкараме поне едно 200-300 хиляди души. Все хора с близък манталитет и култура.

 • 8
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  До коментар [#1] от "Николай Николов":

  Всички народи вече могат да работят, но трябва да имат умения и да знаят български език или западен. Проблемът е как ще ги задържиш, като един аптекар работи същото и у нас , и в Германия и във Великобритания. В момента се изчерпва последния капитал- уседналите хора над 40 години, които са съгласни да работят за 500 - 700 лева. Заложниците на няколко епохи- хора без самочувствие и мобилност. Нови такива няма да има. Отделно- работодателите местни хитреци, продължават да подскачат от оод на оод, като дължат на всички. Би следвало да стане безмилостен бизнес контрола при толкова нисък данък 10%. Руснаци и турци не ни трябват- това са хора обременени с имперски мечти и битов национализъм. Може да привличаме откъдето поискаме- Сърбия, Македония, Босна, Сирия, но ни липсва трудова етика/ при нас сега се формира/. Трябва работеща съдебна система и министри- експерти, несвързани с постчервения дс елит. Последното изречение звучи като невъзможна цел.

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"tww09306483"]Няма ли кой да обясни на българските работодатели, че квалифицираните и работещи за без пари кадри, се пенсионираха отдавна...! Вече трябва да плащат, това е! Докато не започнат да го правят, ще става и по-зле...![/quote]Противоречиш си. Ако ще 1000 лева да я направят МРЗ от гробищата ли ще дойдат кадри? В момента безработицата е стигнала санитарния минимум - т.е. който иска да работи, вече работи. И повече да плащаш все тая. От някъде трябва да вкараш кадри щото бройката вече е изчерпана.

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#8:"grayeagle"]Всички народи вече могат да работят, но трябва да знаят български език или западен.[/quote]Руснаците се интегрират перфектно. И другите от бившия СССР (украинци, арменци и т.н.) няма да имат проблеми.

  А за другите проблеми (правосъдие и т.н.) си прав - но постингът ти става малко манджа с грозде. Нерде имиграция, нерде правосъдие. По тази логика, като няма правосъдие дай да не се къпем, а?

  В случая става дума за изметения до шушка трудов пазар в БГ. Каквото и правосъдие да имаме законите на аритметиката показват, че броят на работещите няма как от тук нататък да нараства.

  А иначе - да има много неща за оправяне. Изстискания трудов пазар е просто е едно от тях.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход