Специално от Белград: Конкретно и с имена

За пръв път мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев разкрива нелицеприятни факти за корупцията в България

На Борисов, Доган и Сталийски им е обещан дял от "Булгартабак", за да "пуснат" сделката, казва Цветан Василев
На Борисов, Доган и Сталийски им е обещан дял от "Булгартабак", за да "пуснат" сделката, казва Цветан Василев    ©  Надежда Чипева
На Борисов, Доган и Сталийски им е обещан дял от "Булгартабак", за да "пуснат" сделката, казва Цветан Василев
На Борисов, Доган и Сталийски им е обещан дял от "Булгартабак", за да "пуснат" сделката, казва Цветан Василев    ©  Надежда Чипева

Пристига навреме за уговорената среща, слиза от бялата KIA, подава ръка за поздрав, леко се усмихва. За втори пореден ден се срещаме с Цветан Василев, който от близо две години живее в Белград. Много месеци са минали, преди да се съгласи да говори с нас, да даде интервю и да отговори на въпросите, които от дълго време искаме да му зададем.

Интервюто с Цветан Василев (в линка) е в рамките на проекта "КТБ – какво се случи?" и сайта KTBfiles, които са инициатива на три неправителствени организации в търсене на истината за фалиралата банка. Партньорите по този проект – Центърът за либерални стратегии, програма "Достъп до информация" и асоциация "Прозрачност без граници", си поставят за цел да извадят наяве и анализират онези механизми, онова "хващане на държавата", които доведоха до срутването на четвъртата по големина банка в България и до най-големия банков фалит в българската история. Това, което се случи в КТБ, е в резултат на зловредното срастване на банка, медии и политически кръгове до модел, в който държавните институции станаха подчинени на частния интерес.

Сега за пръв път мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев изважда наяве факти, които свидетелстват за грозното лице на корупцията, плъзнала из политическия свят през последните години и особено след идването на първото правителство на Бойко Борисов на власт. "След 2009 г. в България няма просто корупция, в България има мафия на власт, която се опитва да контролира всичко и да печели от всичко", казва Василев.

Един премиер в "Булгартабак"

Няколко са новините, които излизат от разказа на Цветан Василев. За пръв път той официално потвърждава информация, която преди време се появи в блога на Мирослав Иванов и която представяше новите собственици в "Булгартабак" след приватизацията на компанията през 2011 г.

Официален купувач тогава е дружество, регистрирано във Виена, собственост на VTB Capital и подразделение на руската банка ВТБ. По-късно на нейно място се появяват две фондации от Лихтенщайн. Реалните собственици са няколко групи български бизнесмени – от една страна Цветан Василев и Делян Пеевски с пари от КТБ и от друга - собствениците на "Винпром Пещера".

При разпределението на дяловете обаче участие получават още три лица: "Ами потвърждавам ги, разбира се. Поне такива бяха договорките Според Пеевски Борисов, Доган и Сталийски трябвало да получат бонуси за това, че разрешават сделката. Малко известен е фактът, че началната идея беше аз и моята група да участваме в приватизацията на "Булгартабак" в консорциум с Korean Tоbacco. Недвусмислено ми беше подсказано, че така сделката няма да мине Тогава си платих консултантските договори и изоставих идеята, защото волята на Падишаха беше друга", казва Цветан Василев в интервюто си. Под падишаха той очевидно има предвид Бойко Борисов - настоящият премиер.

Въпросните бонуси са по 10% от 80-процентния дял от "Булгартабак", който тогава беше приватизиран.

Сталийски от името на Борсов

"Той беше най-довереното му лице и се занимаваше с всичко, свързано с Борисов, включително и като събирач на дължимите суми с неговите приятели - тройката от Перник", това е отговорът на Василев на въпроса кой е Александър Сталийски. Събира ги "от тези, които имат да дават", а формата е различна, "включително и чрез придобиване на участия - явни и скрити, в компании, за които не са платили и стотинка".

След затварянето на КТБ стана ясно, че Александър Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова са имали депозити в банката за общо 30 млн. лв. Тези пари са получени от продажбата на телевизионни студиа, които са били собственост на фирма на Сталийски, на друга фирма, контролирана от банката. В тези студиа ТВ7, също финансирана от КТБ, снимаше предаванията си.

Чрез поредица от цесии и прихващания Сталийски успя да спаси депозитите си, както и да придобие контрол над един от активите на банката – стъкларския завод "Рубин" в Плевен. По думите на Василев това не е единственото, което Александър Сталийски е получил от банката през годините. "Освен по сметките му, част от които бяха в КТБ и които той осребри буквално след рекет, а после придоби и открадна "Рубин" - Плевен. Освен това предполагам, че по сметки на него или на Сечкова, или на фирми като Кей Ти Ес и прочие могат да се намерят доста пари Какви са му били отношенията със Сталийски Борисов си ги знае, но една от причините, поради които аз бях при него на 6 юни 2014 г., е да му покажа какво Сталийски и неговата група са взели в резултат на едно или друго", казва още банкерът в Белград.

На 6 юни 2014 г. Василев се среща с Бойко Борисов с идеята да го убеди КТБ да бъде запазена. Подобни срещи той прави и с други политически лидери – Ахмед Доган и Сергей Станишев. По това време вече беше започнала атаката срещу банката от страна на медиите на Пеевски, прокуратурата и съда, което доведе до масово теглене на депозити. В резултат ликвидността й свърши и банката стана още по-неспасяема.

В интервюто си Василев казва, че до последно Борисов му е обещавал да спаси банката, но в последния момент се е отметнал. Според Василев дори има договорка между Борисов и Пеевски, целта на която е неговото отстраняване.

Контрол над всички медии

По време на тройната коалиция групата около КТБ започна масово да финансира изкупуването на медии и по този начин доведе до опасна концентрация на собственост. Схемата беше следната: медиите се купуваха с пари на банката, управлението и контролът беше в ръцете на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, а самите медии се използваха като инструмент за контрол, подчинение и натиск. "За да запазя КТБ, съм бил по-отстъпчив към всякакви техни малоумни намерения, за да имаме достатъчно комфорт както медиен, така и политически. Такива глупости бяха, разбира се, покупките и на "Уикенд", след това на маса други издания", признава сега Василев.

Някои от медиите, като "Монитор" и "Телеграф" например, са пряка собственост на групата на Ирена Кръстева. В други депутатът от ДПС и майка му имат скрит интерес, а на трети места участват в "съдружие" с други от силните на деня субекти. Така например след купуването на "24 часа" и "Труд" от предишните собственици Огнян Донев и Любомир Павлов реалният контрол над вестниците е поделен между Пеевски и "Винпром Пещера". Според Василев например в "Уикенд" има скрита собственост и Сталийски, като целта е да се внимава вестникът да не изпадне от "правата вяра".

Разпределение на обществените поръчки

Неотдавна, вече във втория си мандат, премиерът Борисов се огледа в огледалото (по репликата на българския студент в Лондон, попитал дали в огледалото вижда Пеевски) и реши да спре поръчки за около 1 млрд. евро на фирми, свързвани с депутата от ДПС (официално Пеевски няма собственост). В периода между 2012 и 2014 г. Пеевски печели по-голямата част от тях. В интервюто си сега Василев описва схемата, по която това се случва. По думите му всички поръчки са разпределени между два "клана" – този на Борисов и на Пеевски. Всички по-големи конкурси са подредени така, че предварително се знае кой ще е победителят. Между 10 и 15% се разпределят като комисиони – за самия Пеевски и за политическите представители. "Ами, питайте Борисов! Как всички негови кметове са подписали договори с "Водстрой"? Какво е "Водстрой"? Това бяха два продънени самосвала. Това е една пощенска кутия за кражби." Същите тези два клана (по Василев) разпределят активите на банката след нейното затваряне. А тя е затворена в резултат на целенасочена рейдърска атака, убеден е банкерът.

Повечето от тези неща са били разказвани от "Капитал" през документи, догадки и запознати със схемите. Сега обаче за пръв път един от основните герои в трагедията "КТБ" признава за тях в прав текст.