Гарантирам независимостта си. Сила ще получа от хората
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гарантирам независимостта си. Сила ще получа от хората

"Моята лична граница на компромис е много ниска, когато демократичните правила бъдат нарушени"

Гарантирам независимостта си. Сила ще получа от хората

Кандидатът на РБ за президент Трайчо Трайков пред "Капитал"

Велина Господинова
19647 прочитания

"Моята лична граница на компромис е много ниска, когато демократичните правила бъдат нарушени"

© Надежда Чипева


Профил

Трайчо Трайков е член на Гражданския съвет на РБ и общински съветник в София. Бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ. Подава оставка на 15 март 2012 г. Той е експерт в сферата на управлението, преструктурирането и оздравяването на компании. Работил е като консултант в Central Europe Trust и Roland Berger. През 2005 г. става част от мениджърския екип на "EVN България". Завършил е Първа английска езикова гимназия в София и УНСС, специалност "Международни икономически отношения". Специализирал е финансов анализ, контролинг и мениджмънт в Австрия и Германия. Роден е на 19 април 1970 г.

"Президентът трябва да е човек с достойнство и гръбнак, който не се поддава на партиен или корпоративен натиск, трябва да е човек, способен да гледа надалеч и да не забравя, че началниците му са тук и са 7 милиона." Така в едно изречение Трайчо Трайков събира критериите, по които според него трябва да бъде оценяван кандидатът за държавен глава. "Имаме нужда от силна и независима президентска фигура. Мога да гарантирам независимостта си, а силата мога да получа единствено от доверието на хората", продължава той. И обобщава: "Всъщност критерият за оценка на бъдещия кандидат за президент е само един - полезен за България."

Трайчо Трайков, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок и общински съветник в София, от четвъртък е кандидатът на блока за президент. С официалното му номиниране бе сложен край на продължилата близо два месеца сага около избора на кандидатурата за държавен глава на РБ. Тя започна с издигането на седем кандидати в рамките на коалицията от пет партии. Премина през отсяването на част от тях и свеждането им до трима. Когато миналата седмица лидерите на всички формации се обединиха около кандидатурата на Трайков и всички мислеха, че утвърждаването й ще е само формалност, лидерът на СДС и икономически министър в правителството на Бойко Борисов Божидар Лукарски заяви, че партията му стои зад друг кандидат. Въпреки че по време на заседанието на председателския съвет заместникът на Лукарски Любен Петров подкрепи кандидатурата на Трайков, съгласувано с лидера. Напрежението около номинацията на блока продължи и тази седмица, когато ръководството на СДС потвърди подкрепата си за другия кандидат - народния представител Гроздан Караджов, поиска изслушване и на двамата кандидати и отлагане на решението за следващата седмица поради отсъствието на депутата от страната. (Любопитно е, че и Трайков, и Гроздан Караджов бяха сред инициаторите на декларацията от ноември 2014 г., с която членове на Гражданския съвет обявиха Лукарски за неподходящ за министър на икономиката и поискаха оттеглянето на кандидатурата му преди гласуването на настоящото правителство. Присъствието на името на Трайков в този списък беше многозначително, доколкото той беше министър на икономиката в първото правителство на ГЕРБ.)

На този фон обединението в четвъртък около кандидатурата на Трайчо Трайков за президент само по себе си е успех. Както казва социологът Боряна Димитрова, "предвид плачевното състояние на блока трябва да се брои за постижение регистрирането на кандидат, без да се разпадне РБ".

"Няма да съм сламен човек"

"Аз не съм създателят на раздори и не съм партиен лидер, за да коментирам генезиса на тези отношения", отговаря Трайков на въпроса опасява ли се, че сложните отношения в РБ могат да му донесат негативи в кампанията, пък и за съмненията, че подкрепата на част от партиите от РБ не е искрена. "Ако в рамките на многообразието на коалицията има място и за взаимно изключващи се тези, в един-единствен човек такова няма. Така че аз съм си аз и ще съм такъв от началото до края на кампанията", уверява той. Категоричен е обаче, че "няма да играе ролята на сламен човек, който да бъде пожертван, за да реализира някой друг задкулисните си договорки". "Все пак да не забравяме, че именно десният политически сектор е излъчвал президенти като Желю Желев и Петър Стоянов, които изиграха историческа роля в развитието на страната", добавя Трайков.

Уверява, че стремежът му винаги е бил да се търси най-успешният и печеливш вариант за кандидат на РБ за президент и това е била причината за първоначалното му колебание дали да приеме предложението да участва в изборите. "Никога не съм имал фиксация да тикам себе си напред, да се хваля и да се боря със зъби и нокти за някакъв пост или номинация. Накрая надделя чувството ми за отговорност пред хората с десни и центристки политически възгледи, включително и безпартийните, какъвто съм аз", казва Трайков. Кандидатурата на Трайков ярко се отличава на фона на антинатовското говорене на кандидата на БСП за президент ген. Румен Радев и на призивите на премиера Бойко Борисов за балансирана политика към Русия, както и на антиевропейската риторика на лидера на ГЕРБ в последно време. Засега Трайков е единствена опция за онези избиратели, които държат на европейския и атлантическия път на България. С такъв профил е и кандидатът за вицепрезидент о.р. ген. Съби Събев - първият военен представител на България в Главната квартира на НАТО в Брюксел и член на управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик".

Ще заложа на честни послания

Трайчо Трайков определя националната сигурност като ключов приоритет за президентската институция в следващия мандат. "Това е малко по-широко понятие, отколкото обикновено се обсъжда, защото то включва както дипломатическите усилия на страната ни в рамките на НАТО, ЕС, съседните на България страни и, разбира се, водещите икономики в света, така и енергийната ни независимост и сигурност, боеспособността на българската армия и капацитета на българските специални служби. Положението на страната ни ще изисква от бъдещия държавен глава да има ясно отношение и към устоите на демокрацията, законността и борбата с корупцията, която разяжда много от системите, важни за националната ни сигурност", казва Трайков.

Кандидатът на РБ не смята, че правомощията на президента са ограничени, и той не може да влияе върху политиката на правителството и парламента. Казва, че ако бъде избран на поста, ще използва дадените му от конституцията правомощия в областта на външната политика като главнокомандващ, както и налагането на вето върху закони, за да се спазва вътрешнополитическият баланс и да се гарантира качествено законодателство. Ще използва квотата си в различни държавни органи като Конституционния съд, върховните съдилища и някои регулаторни органи, за да предлага компетентни представители в тези институции.

"Институцията, описана в закона, е Президент на Републиката. А силните и слабите й страни се определят от качествата на личността, от желанието да се уплътнят докрай законовите правомощия и да се използва докрай моралният коректив", смята Трайков. Това, с което "не може, не иска и няма да прави компромис" е конституцията на страната. "Но моята лична граница на компромис е много ниска, когато демократичните правила бъдат нарушени", казва Трайков. Ако бъде избран за президент, си поставя задачата "да бъде достатъчно добър не само за времето на мандата, но и да даде добро наследство на следващия държавен глава".

Добавя и че в предизборната кампания ще заложи на честни послания.

Засега имам само конкуренти, не и опоненти

На този етап обаче сред останалите кандидати за президент Трайков вижда само конкуренти, не и опоненти. "За опоненти ще мога да говоря, когато чуя политическите им послания и представата им за президентската институция. Дотук съм чул единствено г-н Георги Първанов и неговото страстно желание да въведе президентска република. Можете да разчитате, че ще бъда опонент на тази идея. Други идеи обаче засега няма", казва Трайков. На въпрос за ефекта, който има върху кампанията отказът на ГЕРБ да обяви навреме кандидата си, прави интересно сравнение: "Щастлив съм да бъда баща и съм забелязал, че децата много се забавляват, когато фокусникът дълго крие какво ще извади от цилиндъра – зайче или гълъб. Но лично мен това не ме вълнува, защото децата накрая винаги се радват. Аз разчитам на това, че все пак пред урните ще отидат пълнолетни българи."

Офертата към ГЕРБ

Трайков отправя и предизвикателство към ГЕРБ. "Сега е моментът да се проведе сериозен и отговорен политически разговор в рамките на формата ЕНП за подкрепа на вече номинирания кандидат за президент. Това е въпрос на политическа зрялост, каквато ГЕРБ може да е достигнала, и за разлика от левицата – да излезем с единна кандидатура", предлага той. Това изглежда като отговор на последния опит на ГЕРБ за излъчване на обща кандидатпрезидентска двойка с РБ миналата седмица по време на срещата между Бойко Борисов и лидерите на партиите от блока, останали във властта. Идеята обаче се провали заради съпротива от страна на фактори от ГЕРБ. Сблъсъкът между кандидата на реформаторите за президент и формацията на премиера на президентските избори се очаква с интерес и по още една причина - през 2012 г. Трайков подаде оставка като министър на икономиката в първото правителство на Борисов, след като тя му беше поискана от тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов. Формалният повод бе проваленият бизнес форум в Доха, Катар, при посещението на делегация, водена от Борисов, но и тогава, и сега това звучи еднакво неубедително. Далеч по-логични изглеждат причините, посочени още тогава от редица коментатори - принципните позиции на Трайчо Трайков срещу строителството на АЕЦ "Белене", както и срещу монопола на "Лукойл". При преговорите между ГЕРБ и реформаторите за сформирането на новото правителство преди две години Борисов нарече "провокация" включването на Трайков в преговорния екип като представител на Гражданския съвет на РБ. Не случайно след номинирането на Трайков за президент най-често задаваният към него въпрос от журналистите е дали ще подкрепи кандидата на ГЕРБ на втория тур. На него обаче той отговаря така: "На балотажа смятам да гласувам за себе си."

Естествено като програма максимум за тези избори Трайков определя победата. За минимум казва, че "технически може да приеме резултата на РБ от парламентарните избори". "Но извън тези параметри, ще смятам за успех, ако България излъчи президент, след сериозен и конкурентен дебат, а не след рекламни фойерверки и пръскане на пари. Това би било уважение към избора, който се предлага на гражданите", обобщава Трайков.

Има достатъчно примери за успешни кампании, построени върху ценности и каузи

Боряна Димитрова, социолог, "Алфа Рисърч"

При какви резултати би могло да се оцени представянето на Трайчо Трайков на президентските избори като успешно? Какви са шансовете му за балотаж?

Ако РБ беше нормална и адекватна политическа сила, за "успешно представяне" на кандидата им има много ясни критерии. В низходящ ред това са победа, балотаж, резултат, по-висок от този на блока в последните парламентарни избори. РБ е съуправляваща политическа сила и вотът за техния кандидат неминуемо е оценка и за участието в правителството. Всеки по-нисък резултат би означавал делегитимиране на участието им във властта. Предвид плачевното състояние на блока обаче специално за него нормалните критерии за успех би следвало да се пренапишат и за постижение да се брои регистрирането на кандидат, без да се разпадне РБ.

Какви биха били правилните политически послания на Трайков като кандидат за президент на Реформаторския блок в тази кампания?

Силните политически послания на Трайков биха били тези, които избирателите припознаха при раждането на Реформаторския блок и които днес би следвало да печелят още повече привърженици – защита на националния интерес в рамките на членството в ЕС и НАТО, върховенство на закона и равенство пред него, сигурност, пресичане на тенденцията за излизане на млади хора от България. И тук обаче въпросителната отново е във формулата "Трайков като кандидат на РБ". Начинът на проведените допитвания, номинации, скандали в последния момент и пр. навеждат на хипотезата, че се подготвя почвата, ако Трайков постигне относително приличен резултат, той да бъде приписан на РБ, ако не, да бъде обявен за личен провал.

Как да се мотивира избирателя да гласува за кандидат, за когото прогнозите сочат, че няма да бъде избран?

Ако избирателите по света се мотивираха да гласуват само за кандидат, който ще бъде избран, нямаше изобщо да има избори. В България обаче поради изчезването на политиката в собствения смисъл на думата започваме да забравяме, че изборите са преди всичко състезание на ценности, каузи, биографичен път, идентичност, решения. Примери за успешни кампании, построени върху ценности и каузи, има достатъчно. Точно те впоследствие са се превръщали в платформи на управляващи политически сили. Не може обаче непрекъснато да повтаряш грешни решения и да вярваш, че те ще доведат до позитивен резултат.

До 2 октомври Трайков ще е единствен кандидат на десницата, трябва да хване този шанс

Даниел Смилов, политолог, Център за либерални стратегии

При какви резултати би могло да се оцени представянето на Трайчо Трайков на президентските избори като успешно? Какви са шансовете му за балотаж?

Минимумът (за успешно представяне - бел.ред.) е да постигне най-добрите резултати за РБ на избори досега – около 8-9%. Тъй като става дума за мажоритарен избор, всичко над това би се дължало на качествата на кандидата и на представянето му по време на кампанията. Успех ще е, ако Трайков се представи по-добре от Красимир Каракачанов (кандидата на Патриотичния фронт - бел.ред.) въпреки популистката вълна, обхванала не само България, но и света.

Шансове за балотаж биха възникнали при голям провал на левицата и ген. Радев. Такъв не е изключен и дрязгите между БСП и АБВ работят в такава посока. А и самият Радев е политически неопитен и може да допусне много грешки. Но все пак към този момент е по-вероятно на балотаж да достигне кандидатът на по-голяма партия. Трайков има своите шансове и заради рисковата стратегия, избрана от ГЕРБ. До 2 октомври (когато ГЕРБ заявиха, че ще обявят кандидата си - бел.ред.) той всъщност ще е единственият кандидат на десницата, а това е шанс, от който трябва да се възползва максимално. Вместо да спори с хипотетични кандидатури на ГЕРБ, той ще има възможност да се концентрира върху собствените си позиции и да ги популяризира максимално. Ако пък от ГЕРБ тръгнат срещу него, само ще вдигнат разпознаваемостта и подкрепата му.

Какви биха били правилните политически послания на Трайков като кандидат за президент на Реформаторския блок в тази кампания?

Два акцента са достатъчни. Първо, ясна проевропейска ориентация, която е различна както от "балансирането" на ГЕРБ, така и от "патриотичния" националпопулизъм. Второ, способност да бъде коректив отдясно на ГЕРБ по отношение на слабостите им в борбата с корупцията, съдебната реформа, както и неяснотата в някои от външнополитическите позиции на Борисов. Трайков има биографията на европейски мислещ човек, способен да се противопоставя по принципни въпроси на ГЕРБ и Борисов.

Как да се мотивира избирателя да гласува за кандидат, за когото прогнозите сочат, че няма да бъде избран?

Прогнозите невинаги се сбъдват, а и от кандидата зависи дали ще вдъхне вяра у хората. За целта, първо, петте партии зад него не само не трябва да му пречат, но активно да му помагат. Също така тези избори ще покажат и баланса на политическите сили в страната и ще създадат инерция за нови парламентарни избори или поне за правителствени рокади – важно е в каква посока ще са промените. И накрая, проевропейски мислещите хора в лицето на Трайков имат ясно заявен кандидат и нямат извинение, ако останат пасивни. Брекзит и Тръмп в САЩ показват какво става, ако мобилизацията се случва само на националпатриотарски терен. Така че няма място за отстъпление за тези, които ценностно се идентифицират с правова държава, конституционна демокрация и интегрирана Европа.

Профил

Трайчо Трайков е член на Гражданския съвет на РБ и общински съветник в София. Бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ. Подава оставка на 15 март 2012 г. Той е експерт в сферата на управлението, преструктурирането и оздравяването на компании. Работил е като консултант в Central Europe Trust и Roland Berger. През 2005 г. става част от мениджърския екип на "EVN България". Завършил е Първа английска езикова гимназия в София и УНСС, специалност "Международни икономически отношения". Специализирал е финансов анализ, контролинг и мениджмънт в Австрия и Германия. Роден е на 19 април 1970 г.

"Президентът трябва да е човек с достойнство и гръбнак, който не се поддава на партиен или корпоративен натиск, трябва да е човек, способен да гледа надалеч и да не забравя, че началниците му са тук и са 7 милиона." Така в едно изречение Трайчо Трайков събира критериите, по които според него трябва да бъде оценяван кандидатът за държавен глава. "Имаме нужда от силна и независима президентска фигура. Мога да гарантирам независимостта си, а силата мога да получа единствено от доверието на хората", продължава той. И обобщава: "Всъщност критерият за оценка на бъдещия кандидат за президент е само един - полезен за България."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 6
  nyx16306011 avatar :-|
  nyx16306011

  Харесвам Трайчо Трайков,още когато беше министър,смятам че ще бъде един успешен Президент !,

 • 7
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Трайчо е много силен кандидат, ГЕРБ много трудно могат да извадят по-читав и кадърен човек от него. Българският избирател обаче е доказал, че интелигентни хора не са му по вкуса.

 • 8
  scaramouche avatar :-|
  Q.D.V.P.

  Управлява ни партия, която половин година вече не може да намери в редиците си един читав човек, когото да номинира за президент...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.