🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всекиму - повече

Защо заплатите трябва да растат под натиска на пазара на труда, а не с административни мерки

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко:

- България може да настигне средните доходи в ЕС само ако подобри показателя за ефективност на труда, който и в момента е най-ниският в Европа.

- През последните години разходите за труд растат по-бързо от производителността. Това прави икономиката неконкурентна.

- Очакванията на икономистите са този процес да продължи и през следващата година заради дисбалансите на пазара на труда.

- Проблемът се изостря заради намесата на държавата при минималната работна заплата и осигурителни прагове, затова работодателите настояват за по-обективни правила за определянето им.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cud56308911 avatar :-|
  cud56308911
  • - 2
  • + 2

  След като производителността на труда е ниска, да внесат англичани (примерно), та да се увеличи производителността. Проблема е, че работодателите не искат да инвестират в обучение на служителите. Стремейки се да изцедят работника до максимум, му създават всевъзможни пречки (да не ползва болничен, отпуск и т.н.). Ниска производителност има само в държавната администрация. При частника лабаво няма.

  Нередност?
 • 2
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2
  • + 6

  Идеята е чудесна. Домусчиев да праща автобусите и да докара Англичани, Испанци и Французи с висока производителност. Ние само ще гледаме и ще се учим.

  За мен проблема е, че работят много малка част от хората в една фирма. Огледайте се. В доста от фирмите пазачите и портиерите съставляват един солиден процент от персонала. Те приходи не носят.

  Решението е да упражнят натиск върху съдебната система и полицията да си вършат работата. Така ще им намалеят разходите за труд с 20-30%.

  Нередност?
 • 3
  musashii avatar :-|
  musashii
  • - 1
  • + 5

  Близо 70 процента от работещите са заети в сектора на услугите. Един бензинджия във Великобритания да не сипва 10 пъти по-бързо гориво ,та получава 10 пъти по-високо възнаграждение от този в България? И как същите български работници като отидат в чужбина веднага си вдигат производителността на труда? Като не са доволни ,работодателите винаги могат да докарат шведски и датски работници.Те ще имат висока производителност на труда.Ама български работници работят в Швеция и Дания, а не шведски и датски в България. Защо ли?

  Нередност?
 • 4
  nikivas avatar :-|
  Николай Влаеско
  • + 3

  Много общо е направен анализът...Трябва да се види т.нар.производителност на труда по сектори. Иначе наистина публичните разходи (наример за полиция) са доста високи за резултатите, които всички виждаме! И основният ни проблем - съдебната система!!! Там се крие не малка част от спирачката ни към просперитет!!!!

  Нередност?
 • 5
  dali_da avatar :-|
  dali_da
  • + 1

  Статията е по много важна тема, но е малко ала - бала!
  Нека най - напред да се види от къде стартираме. Тук производителността не може да се ползва като критерий, защото е важна базата за всяка държава, а тя е различна. Така, че нарастване на производителността, напр. от 3%, с което се фука нашата власт, не значи нищо.
  Би трябвало напр. да видим в национален план /може и по браншове/ какъв е дела на средствата за заплата в общите приходи. И да сравним това със същите данни в други страни. Тогава ще видим действително къде сме.
  Тъй като заплащането у нас е много ниско и е една от основните причини за емигриране, би трябвало държавата да се намеси много активно, но не с тъпо администриране, а с умно управление на интересите. За целта може да се ползват напр. данъчната система /въпреки обратното скорошно мнение на мин. фин. Горанов!/, условията за обществени поръчки, държавното /а и банково/подпомагане при инвестиции и др.
  Но, в демагогска България, няма кой да прави такива неща!

  Нередност?
 • 6
  jtl44505506 avatar :-|
  Анийдмъни

  До коментар [#3] от "mushashi":

  Напълно съм съгласен - при по-обстоен анализ и сравнение на продуктивността по сектори мисля че могат да се правят по-ценни изводи. В секторите с висока добавена стойност няма да се открият такива разлики с други държави. В сферата на услугите наистина няма как да има такъв растеж тъй като те зависят от другите създаващи стойност.

  Нередност?
 • 7
  gost22 avatar :-?
  gost22
  • + 1

  Това е половината истина.
  [quote#3:"mushashi"] Един бензинджия във Великобритания да не сипва 10 пъти по-бързо гориво ,та получава 10 пъти по-високо възнаграждение от този в България? И как същите български работници като отидат в чужбина веднага си вдигат производителността на труда?[/quote]
  Половина е, защото заплатите в услугите зависят от заплатите на обслужваните, но по-интересното е, че западните работодатели не се редят на опашка да си пренасят бизнеса в България. Сега, ако наистина в България има качествен труд срещу ниско заплащане, що тези алчни капиталисти не се възползват от ситуацията, а предпочитат да наемат български работници срещу западни заплати? Значи пропускате още неща (повече от едно, но много съществени) в уравнението "ефективност на труда/ размер на заплатата".
  Първото е структурната безработица, за което политиците мълчат, щото гласоподавателя се обижда, като му кажат да си обнови чипа (нови умения и знания за нови професии и технологии), както и що е то "предвидима бизнес среда" и каква връзка има с паркирането върху тротоарите и автоджигитите с 30-60км/час над разрешеното...
  Икономиката е една мрежа свързана с живота на хората на всяко ниво, а не е ограничена само в рамката "работно време - заплата". Именно заради това, опитите да се насили заплащането в една или друга посока са неуспешни — просто зависи от още много фактори около работното място, и то такива, дето не са по силите нито на работника, нито на работодателя по отделно.

  Нередност?
 • 8
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  До коментар [#7] от "gost22":

  Както казвате, всичко е взаимосвързано. Предлагате например да се повиши законноста. Знаете ли, че в момента в полицията се търсят стотици хора и не могат да се наемат. Защото само най-големите нещастници са навити да идат да работят там, при тези условия и това заплащане. При това, знаете, у нас полицията била непропорционално скъпа за размера на икономиката. Е щом само боклуци и непрокопсаници се навиват ра работят в поилцията - на тях ли очаквате да ви реализира исканията за правова държава? Това е омагьосан кръг.

  Нередност?
 • 9
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  До коментар [#7] от "gost22":

  Като казвате за структурната безработица, а знаете ли за структурата на икономиката? В България са развити интензивни на труд и енергия производства с ниска добавена стойност. Чуждите инвеститори, за които споменавате, все пак си пренесоха бизнеса у нас, дойдоха. Е не преместиха и работниците, защо ли, щом са уж в пъти по-производителни? А преместиха тези производства, за които цената на труда им е сериозен фактор, който фактор искат да "оптимизират".

  Та това е също една важна част от картината.

  Цената на труда не може да се повишава само на принципа на свободния пазар, защото съществуват политически, исторически и физико-географски фактори, които правят този пазар несвободен и от това силно изкривен. Докато глобализацията в пазара на стоките е във възход, финансовите системи са силно регионализирани. Така че административна намеса трябва да има, неизбежно е.

  Държавата трябва да се погрижи за трудовия си ресурс, ако иска да го запази. А това няма как да стане докато трудовия ресурс е недофинансиран. За това държавата й се налага да изисква достатъчна минимална цена на своя трудов ресурс, за да гарантира неговото възобновяване. Недофинансирането на трудовия ресурс води точно до това, което вие казвате - негово силно влошено качество и намалено количество. Трудовият ресурс е също вид капитал, ако вие не влагате достатъчно пари за обновяване на вашия капитал - машини, сгради, технологии - постепенно ще загубите производителност. Точно същото става с трудовия ресурс.

  Нередност?
 • 10
  gost22 avatar :-P
  gost22
  • + 2

  [quote#9:"weinlock"]Държавата трябва да се погрижи за трудовия си ресурс, ако иска да го запази. А това няма как да стане докато трудовия ресурс е недофинансиран. За това държавата й се налага да изисква достатъчна минимална цена на своя трудов ресурс, за да гарантира неговото възобновяване. [/quote]
  Напиши това в СВ-то си, и смело го пращай наред из партиите. Гаранция, че ще те наемат я за министър, я за експерт в някое правителство... Така де, "държавата ще се погрижи за вашите доходи" винаги е печелело избори, нищо че след такова "погрижване" винаги повЕрвалите са в недоимък.

  Нередност?
Нов коментар