Алтернативните сделки с газ от Гърция вече са 100
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Алтернативните сделки с газ от Гърция вече са 100

Shutterstock

Алтернативните сделки с газ от Гърция вече са 100

Компаниите пробват виртуалната търговия с малки покупки, защото засега цената на "Булгаргаз" е по-изгодна

20818 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


В бъдеще, когато в Гърция има повече доставчици, например от Каспийския регион, алтернативите могат да станат повече и по-изгодни.
4

са търговците, които към момента предлагат количества газ чрез виртуални сделки. Имената им са тайна, но сред тях са Vitol и българската "Дексиа България".
"Намеренията ни са да проиграем системата. Ако работи, може да се координираме с гръцките компании и при изгодни цени да търгуваме."

Васил Александров, съсобственик в "Агрополихим"

За по-малко от три месеца интересът към виртуалните сделки с газ значително нарасна, но търгуваните количества все още са твърде пренебрежими и са по-скоро опит на търговците и потребителите да тестват новата възможност за алтернативни доставки.

По данни на "Булгартрансгаз" става въпрос за около 100 хил. куб. метра. За сравнение, общото потребление в страната е около 150-160 млн. куб метра месечно през летния период. Самите сделки обаче значително са нараснали, като от една в началото на юли техният брой вече достига 100.

Засега големите потребители по-скоро опипват почвата, тъй като българската цена е по-ниска от гръцката. Това обаче е въпрос на пазарна конюнктура. Само през миналата година кумулативното намаление на цената също беше около 30%. Поевтиняването продължи и през тази, така че дори с очакваното увеличение от 3% от октомври газът пак ще е наполовина по-евтин в сравнение с началото на 2016 г.

Виртуалните сделки с газ станаха възможни в края на юни, когато българският и гръцкият газов оператор - "Булгатрансгаз" и DESFA, подписаха споразумение. Засега те са в тестови период, но от 1 октомври (или най-късно до началото на ноември) трябва да стане дългосрочна възможност. На практика този тип сделки са вид суап, при който клиентът в България получава доставките си от транзитирания през страната ни газ за Гърция, а гръцкия продавач си го възстановява от терминала за втечнен газ в Ревитуса или от търговете, организирани от гръцкия газов търговец DEPA. В бъдеще, когато в Гърция има повече доставчици, например от Каспийския регион, алтернативите могат да станат повече и по-изгодни.

Кой купува

Хасковската фирма "Химмаш" бе първата, която купи виртуалнo газ в началото на юли. Макар и с малки количества, машиностроителната компания продължава да е един от основните купувачи при алтернативните доставки. Първите две сделки на дружеството бяха за около 1000 куб. метра газ. Тогава изпълнителният директор и основен собственик във фирмата Йордан Христов коментира за "Капитал", че това е по-скоро тест на системата. "Ако има газ и ако е по-евтин, ще правим и други сделки", допълни той.

Един от най-големите консуматори на природен газ в станата - химическият завод "Агрополихим", също вече има сключени сделки за виртуална доставка на газ. Изпълнителният директор на компанията Васил Александров коментира, че става въпрос за около 3 хил. куб. метра, което е чисто символично (месечно компанията потребява около 30 млн. куб. метра). "Намеренията ни са да проиграем системата. Ако работи, може да се координираме с гръцките компании и при изгодни цени да търгуваме", посочи той. По думите му обаче към момента е трудно да се намери по-евтин газ от Гърция, тъй като цената на "Булгаргаз" е изключително изгодна. Изпълнителният директор на държавното дружеството Николай Павлов беше коментирал за "Капитал", че в момента това е най-добрата цена, предлагана в региона. Точно затова изглежда съвсем логично обяснението на Александров, че гръцките търговци в момента имат интерес по-скоро да внасят количества от България, отколкото да изнасят към страната ни.

Потенциални купувачи на практика са всички големи консуматори на газ, като металургичните и химическите заводи. От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, която представлява тези потребители, коментираха, че имат интерес към виртуалните сделки, стига да са на по-изгодни условия от предлаганите от "Булгаргаз". "Любопитно е да се проиграе схемата, а не толкова да се внасят големи количества", посочи Константин Стаменов, председател на федерацията.

Вероятно освен посочените две фирми има и други купувачи, но от "Булгартрансгаз" отказаха да посочат кои са те с мотива, че това е търговска тайна. По всичко обаче изглежда, че сключваните в момента сделки са по-скоро подготовка за момента, в който цената на руския газ, който се продава в България, стане неконкурентна.

Продавачите

Търговците, които към момента предлагат количества газ чрез виртуални сделки, са общо четири. Две чужди и две български компании посочиха от "Булгартрансгаз", но не назоваха имената им. Както "Капитал" вече писа, едната от тях е Vitol, чието седалище е в Швейцария и е един от най-големите глобални търговци на петрол. Засега от компанията отказват да коментират търговската си дейност в България.

Другият търговец, който трупа опит с виртуални доставки, е българската "Дексиа България", която е наполовина собственост на Пола Найденова и "Трансферт".

Пречки пред търговията

Освен че към момента няма особен икономически смисъл да се внася газ от Гърция, продажбата на толкова малки количества има и друго обяснение. Едно от тях по думите на Пола Найденова е, че таксите за прекъсваем капацитет (които се плащат освен таксите за пренос), определени от "Булгартрансгаз", са твърде високи. Получава се така, че за една и съща услуга цените на гръцкия газов оператор DESFA са много по-ниски от тези на българския му аналог. "Не знам дали тези високи цени не бяха наложени в бързината след подписването на междусистемното споразумение за тестовия период, но те са една от основните причина за малките обеми на виртуалните сделки", посочи тя.

Друг проблем пред алтернативните доставките за българските потребители са договорите, които те имат с "Булгаргаз". Причината е, че при неспазване на заявените за потребление количества те дължат неустойки. Толерансът от 5%, който "Булгаргаз" дава, е прекалено малък, за да си струва да го купуваш от друг доставчик, коментира Васил Александров. По думите му засега не може да се разчита изцяло на виртуалните сделки. Това обаче сигурно ще се промени, ако има икономическа логика и сигурни количества.

Такъв поне е опитът в останалата част от Европа, където виртуалните сделки са един от най-използваните инструменти за търговия с газ.

Отваряне към Румъния

Възможностите за алтернативни доставки на газ стават реалност и откъм Румъния. Освен споразумението за виртуални сделки, което ще влезе в сила от 1 октомври, под натиска на ЕК северната ни съседка за пръв път проведе търг за капацитет на българско-румънската точка за свързване, по която се осигурява газ за българските потребители – "Негру вода 1". Това стана възможно, тъй като договорът за целия капацитет на тръбата с "Булгаргаз", който трябваше да приключи в края на годината, беше предсрочно прекратен с три месеца. Сега българската компания трябва да участва наравно с всички останали кандидати за осигуряването на този капацитет.

В понеделник румънският газов оператор Transgaz продаде на търг почти половината от капацитета на тръбата, като според източници "Булгаргаз" е успяла да закупи целия й необходим капацитет за доставките за България.
В бъдеще, когато в Гърция има повече доставчици, например от Каспийския регион, алтернативите могат да станат повече и по-изгодни.
4

са търговците, които към момента предлагат количества газ чрез виртуални сделки. Имената им са тайна, но сред тях са Vitol и българската "Дексиа България".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK