Ивайло Калфин е кандидатът на АБВ за президент

Номинацията за вицепрезидент трябва да бъде определена до 10 дни

Ивайло Калфин смята, че "президентът трябва да бъде президент на всички, а не на най-красивите и най-способните"
Ивайло Калфин смята, че "президентът трябва да бъде президент на всички, а не на най-красивите и най-способните"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Ивайло Калфин смята, че "президентът трябва да бъде президент на всички, а не на най-красивите и най-способните"
Ивайло Калфин смята, че "президентът трябва да бъде президент на всички, а не на най-красивите и най-способните"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
АБВ ще води полемика по модела "Плевнелиев", нямало да критикуват личността на настоящия президент.

Доскорошният вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин ще бъде издигнат за кандидат-президент от лявоцентристка коалиция "Калфин - президент", инициирана от лидера на АБВ Георги Първанов. В нея към момента влизат седем партии, между които са и Движение "Гергьовден" на Любен Дилов-син, Партия на зелените, сдружение ГОРД, както и партиите "Български лейбъристи" и "Либерали". Това обявиха официално в четвъртък от партията на Първанов. Кандидатът за вицепрезидент все още не е определен, но това щяло да стане до 10 дни. За Калфин това ще е втори опит в президентската надпревара - той бе претендентът на БСП и обединените леви сили през 2011 г., когато успя да стопи разликата между себе си и кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев от 11% на първия тур до 5% на втория.

Калфин, който допреди няколко месеца бе част от кабинета "Борисов-2", описа своето виждане за ролята на президента като балансираща фигура. "Независимостта на президента не означава задължително да е във война с управлението, а да сътрудничи с всички останали, когато има ясно определен национален интерес, а тогава, когато може да е коректив - да бъде такъв." Оставката му като министър през май се свързваше именно с плановете за обща кандидатура на левите формации - възможно и в негово лице, но в крайна сметка БСП и АБВ решиха да издигнат заедно генерал Радев. Последвалият раздор между двете партии пък доведе до днешното издигане на кандидатурата му, която бе до голяма степен очаквана, въпреки че Георги Първанов до последно не изключваше възможността самият той да е кандидатът на АВБ.

"Нашата принципна полемика ще бъде по отношение на модела "Плевнелиев", не просто към личността Плевнелиев", коментира лидерът на АБВ в четвъртък. И добави: "ГЕРБ ни е конкурент. Другите са ни опоненти."

Първи щрихи

В своето първо изказване като кандидат-президент Калфин изказа критики както към настоящия президент, така и към премиера. "Международната обстановка около страната е изключително напрегната и решенията не се получават нито със събиране на показни срещи за снимки с няколко президенти, нито с хленчене, оплакване и тропане по масата и искане на някакви дивиденти", каза той, визирайки домакинството на Плевнелиев на срещата на 11 европейски президенти от групата "Арайолуш" и искането на Борисов за истинска солидарност от ЕС, подплатена със 160 млн. евро при гостуването на унгарския му колега Виктор Орбан. Срещата на групата "Арайолуш" всъщност е ежегодна и на нея се обсъждат актуални за Европа теми, а не е свикана специално по проблема с мигрантите и изострената международна обстановка.

Калфин застана на сравнително балансирана позиция за външнополитическите отношения, които България трябва да поддържа, като заяви, че страната ни трябва да създаде приятелства с държавите, с които има общи интереси - както със съюзниците ни в ЕС и НАТО, така и със "страните от балканския и черноморския регион", без да споменава конкретно името на Русия.

Калфин засега по-скоро се разграничи от по-ранните изказвания на Първанов за нуждата от засилване на правомощията на президентската институция, като ги нарече "дългосрочни планове" и обяви, че ще се стреми да изпълни целите си в рамките на сегашните правомощия на президента.

И кандидат-президентът на АБВ не пропусна да засегне актуалната риторика за проблема с бежанците. По думите му настоящият президент не използва пълния инструментариум на своята власт, за да се справи с проблема, но така и не уточни какво повече би могло да се направи.

Калфин, който бе и социален министър до май тази година, говори и за социалната политика, която според него не бива да е само подпомагане на социално слабите, а и помощ за всеки гражданин според нуждите му, както и включване в пазара на труда на тези, които могат, но не искат да работят. "Президентът трябва да бъде президент на всички, а не на красивите и най-способните", заключи той.

Как се стигна дотук

До кандидатурата на Калфин се стигна, след като продължилите два месеца преговори за обща лява номинация с БСП в лицето на ген. Румен Радев пропаднаха в последния момент. В края на август с изненадващ ход лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да продължи преговорите за обща коалиция вляво и обвини АБВ във вмешателство във вътрешнопартийните работи на столетницата.

С кандидатурата на бившия вицепремиер алтернативите пред левите избиратели на практика стават три, като останалите са издигнатият от БСП ген. Румен Радев и бившият червен депутат и настоящ лидер на "Движение 21" Татяна Дончева.