Защо Борисов не отговаря на Цветан Василев

Нито премиерът, нито някой друг политик коментира обвиненията в корупция

Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците.
Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците.    ©  Надежда Чипева
Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците.
Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците.    ©  Надежда Чипева

Видно от калната медийна кампания, интервюто на Цветан Василев за проекта "КТБ - какво се случи" (www.ktbfiles.com) на няколко неправителствени организации, взето от журналиста от "Капитал" Зорница Маркова, е ядосало много премиера Бойко Борисов.

Когато той се ядоса, винаги следва едно и също - започва медийна и прокурорска атака по предполагаемите обществени опоненти. Грозно е, но нали затова съществува моделът #КОЙ. Неговите инструменти - прокуратура, медии, независими регулатори, пазят силните на деня от обществена критика и от разкрития за корупция. Преди мръсната работа се вършеше по-опосредствано, сега, изглежда, контролът върху мрежите на #КОЙ е поет пряко от обкръжението на властта.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


66 коментара
 • 1
  zuk_trombon avatar :-|

  И какво да очакваме битият-бит, е_аният-е_ан и на съда всичко му е ясно само остава да влезе убития. А пък матряла да пие една студена вода и да пасе уфсе.

 • 3
  sokrat41 avatar :-|
  sokrat41
  • -125
  • +23

  ЗНАЧИ ТАКА!
  Прокопиев и Радан Кънев се споразумяват с Цветан Василев да воюват заедно против Бойко Борисов.
  От устата на Цветан Василев ще излязат клеветите против Бойко, а Прокопиев ще разпространява тези клевети в собствените си сайтове с надеждата, че клеветите ще пробият както в централните печатни издания, така и в телевизиите с национално значение.
  Прокопиев и Радан нямат причини да се страхуват от закона, че разпространяват клевети.
  Те не са ги изрекли като техен източник; те само придават гласност и публичност на казаното от Цветан Василев.
  Но и Цветан Василев няма защо да се страхува от закона специално за изричането на публикуваните клевети.
  Формата на езиковото му изразяване /внимателно редактирана/ е прецизно избрана така, че той в нито едно свое твърдение, съдържащо клевети против Бойко Борисов, не се идентифицира като автентичен източник на информацията.
  Нещо бил му рекъл Пеевски, друго чул от еди кой си, трето се разбирало от само себе си...
  Казано ясно и просто - скалъпен е заговор за оклеветяване на Борисов, но е скалъпен при вземане на всички предпазни мерки срещу търсене на законова отговорност.
  Следователно - НИЩО не е казано, което поне да прилича на достоверно свидетелствуване от страна на Василев.
  На какво тогава се надяват заговорниците?
  Надяват се да вдигат скандальозен шум, който да пробие в национално значимите вестници и телевизии.
  Ако такъв пробив бъде осъществен, ако на Бойко Борисов и на Цацаров започнат лично да се задават въпроси от националните медии, то те ще се окажат принудени да проговорят и, следователно, да бъдат въвлечени в опровергаване на Цветан Василев.
  Това е целта на заговорът.
  Необходимо е обаче ясно и твърдо да се каже от и на българските граждани.
  Цветан Василев е обвиняем в български съд.
  Цветан Василев е длъжен да говори пред упълномощените от Конституцията и законите държавни органи.
  Достоверно твърдение на Цветан Василев е само това и единствено това негово твърдение, което е официално документирано.
  Който така неистово желае да знае ИСТИНА ли е това, което излиза от устата на Цветан Василев, да настоява същият да говори пред официалните държавни органи.
  Лицемерният плач за истината на Прокопиев, Кънев, Дайнов, Илиан Василев е плач с крокодилски сълзи!

 • 4
  sokrat41 avatar :-|
  sokrat41

  ЗАЩО ФАЛИРА КТБ?
  КТБ фалира поради изпадане в ликвидна криза.
  Но защо банката изпадна в ликвидна криза?
  Банката изпадна в ликвидна криза поради това, че беше грубо, преднамерено, целенасочено и неспасяемо АТАКУВАНА!
  Върхът на атаката беше КРИМИНАЛИЗИРАНЕТО на личността на Цветан Василев, който публично, в медиите, беше обвинен като поръчител на убийството на депутата от ДПС Пеевски.
  Кой нормален гражданин ще продължи да държи парите си в банка, мажоритарният собственик на която ще бъде съден като поръчител на политическо убийство, а присъдата му положително ще включва и решение за конфискация на неговото богатство?
  Само че...
  Само че ако банката беше функционирала по наистина законов начин, нейният фалит пак щеше да стане неизбежен при такава неспасяема атака, но загубите от фалита щяха да бъдат многократно по-малки.
  АТАКАТА срещу банката успя затова, защото хората, които я планираха и проведоха, стояха много близко до Цветан Василев.
  Тези хора отлично знаеха, че той като мажоритарен собственик е структурирал раздадените кредити така, че банката може да продължи да си работи, при това успешно, ЕДИНСТВЕНО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че Цветан Василев е човекът, който е мажоритарен собственик и който я управлява.
  ЕДИНСТВЕНО и САМО Цветан Василев е бил човекът, който е държал под свой собствен, едноличен контрол гаранцията за връщането на раздадените неосигурени кредити.
  Банката е раздавала кредитите на лица, които никога не са били в състояние да ги връщат.
  Тези лица, вече под формата на заем, са раздавали получените кредити на трети лица, които по никакъв начин нямат задължения към банката като банка, а закупените от тях активи вече изобщо не можели да бъдат обект на претенции от страна на банката.
  Разбира се, по други начини и по други канали Цветан Василев е държал под свой собствен контрол както третите лица, така и закупените от тях активи с пари, излезли от банката.
  Само че при това положение Цветан Василев е контролирал движението на парите, излезли от банката като кредити НЕ като мажоритарен собственик и управляващ на банката, а като собственик на фирми, напълно различни от банката.
  Именно този факт и създадената от него ситуация са били перфектно известни на хората, които са били най-близко до Цветан Василев.
  И те, разбира се, били съвършено наясно, чу бутнат ли Цветан Василев лично, компрометират ли го като мажоритарен собственик на банката чрез предизвикване на ликвидна криза, банката не просто ще фалира, но в резултат на този фалит ще се появят активи за милиарди, които по никакъв законен начин не могат да бъдат претендирани от банката.
  И понеже приятелите на Василев, станали негови врагове, отлично знаели кои точно активи ще увиснат като свободни от задължения към банката, те предварително се ориентирали към завладяване на управлението на тези активи, за да могат след фалита да ги заграбят.
  КТБ фалира, защото Цветан Василев като мажоритарен собственик е структурирал раздадените от нея кредити по недопустимо РИСКОВ начин.
  Банката, казано леко фриволно, просто е плачела да бъде атакувана и разрушена.
  Пеевски и другите, било над него или под него, знаели какво е положението и решили брутално да се възползуват от него.
  Със своя политико-инженерен проект "Бареков" Цветан Василев е замислил начин как да се отърве от политическото опекунство на ДПС.
  Този политико-инженерен проект, естествено, катализирал и ускорил атаката срещу него.
  Виновен е Цветан Василев, защото е раздавал кредити от пари на вложителите така, че кредитите да излязат извън контрола на банката и да бъдат единствено под негов личен контрол.
  Банката щеше да фалира по сходен начин и при положение, че Цветан Василев станеше неспособен да я управлява, да кажем, по тежко здравословни проблеми.
  Пеевски и хората над него и под него просто изхвърлиха личността Цветан Василев зад борда, за да присвоят голяма част от активите, останали извън контрола на банката именно по вина на Цветан Василев.
  Този фалит е мръсна история откъдето и да го погледне човек...

 • 6
  moon744 avatar :-|
  moon744

  А какво стана с цесиите и прехващанията за 1 милиард лева? Къде е фондът за вземанията?Къде е отговорността на БНБ,на квесторите и адвокатите им?На одиторите? Нищо.Защо размениха синдиците?Какъв банков опит имат днешните?Кой ги назначи?

 • 7
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Защо Капитал е единствената медиа в цялата държава, която задава тези очевадни въпроси?

 • 8
  hlw08485203 avatar :-|
  Люси

  Гражданите имат право да се сърдят.Но проблемът е,че сега е гроздобер.Ще се правят вина и ракии и прочие зимнини.Мазетата са нашето спасение и нашето проклятие!!!!!

 • 9
  poluvishist avatar :-|
  полувишис

  До коментар [#6] от "moon744":

  не знам каква давност има за разследване на това мултимилиардно престъпление. дано има правителство до 2020-та, което разследва кражбите на КТБ и фалита на КТБ... защото след това ще бъде много късно. и ще сме окончателно попаднали в ръцете на червената мафия.

 • 10
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  На Цветан Василев никой няма да иска да отговаря. Защото никой не е невинен за най-големия грабеж в банковото ни дело. Първо, виновна е алчността на вложители, наглостта на политиците и престъпната хитрост на банкери и държавни чиновници - "експерти" като Искров, Василев, Стоян Александров и т.н. Всички те се оказват едни добре изпечени и прикрити измамници, които са оплели в мрежите си и политиците. Или по-скоро те са една симбиоза, която ражда всички форми на корупция.
  За това всички ще мълчат и ще си натискат временно пар(цал)ите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата