Защо Борисов не отговаря на Цветан Василев

Нито премиерът, нито някой друг политик коментира обвиненията в корупция

Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците.
Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците.    ©  Надежда Чипева
Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците.
Някога Цветан Василев (вляво) беше търсен от политиците.    ©  Надежда Чипева

Видно от калната медийна кампания, интервюто на Цветан Василев за проекта "КТБ - какво се случи" (www.ktbfiles.com) на няколко неправителствени организации, взето от журналиста от "Капитал" Зорница Маркова, е ядосало много премиера Бойко Борисов.

Когато той се ядоса, винаги следва едно и също - започва медийна и прокурорска атака по предполагаемите обществени опоненти. Грозно е, но нали затова съществува моделът #КОЙ. Неговите инструменти - прокуратура, медии, независими регулатори, пазят силните на деня от обществена критика и от разкрития за корупция. Преди мръсната работа се вършеше по-опосредствано, сега, изглежда, контролът върху мрежите на #КОЙ е поет пряко от обкръжението на властта.

Истерична реакция в защита на Борисов имаше и лично от Делян Пеевски. В несвързано изявление и с очевидно объркана идентичност дали е депутат от ГЕРБ или ДПС, дали е политик, издател или бизнесмен, Пеевски плонжира пред Борисов. Когато общественото вниманието трябва да се отклони от премиера и всички да се окалят, на терена винаги се появява Пеевски - леко простоват, но много агресивен.

Делян Пеевски вече може да не символизира еднолично #КОЙ, но не е и съвсем никой и все още е част от схемата. Независимо от информациите, че напуска страната, очевидно Пеевски не е затръгвал за никъде и продължава да прави това, което е правил - да се тъпче с новопридобити активи, справка – "Техномаркет", сградата на "София прес", всички нови обществени поръчки, спечелени от фирмите, зад които стои той.

От 2009 г. КТБ е основният инструмент на политическа корупция в България. Чрез него властта (няколко мандата поред) в голяма степен успя да подчини политическата опозиция, да изкупи много медии, финансови активи и да концентрира различните независими институции в едни ръце.

Цената на тази "схема" беше платена от всички български граждани през държавната гаранция по влоговете в банката, които бяха източени. Фалитът на КТБ ще струва на българските данъкоплатци и клиенти на банката около 5 млрд. лева. Те имат право да знаят къде са отишли тези пари и кой носи отговорност.

Също така те имат право да знаят и къде отиват активите чието придобиване КТБ е финансирала и сега поемат към сламени инвеститори, зад които отново прозира, едва прикрит, интересът на политическата класа.

Борисов е ядосан, че журналистите питат, но гражданите имат право да са не по-малко ядосани на Борисов например за Булгартабак. Защото той продаде компанията на купувач с неясна собственост, на ниска цена, заради нереално голям ангажимент за изкупуване на тютюн от български производители. Кой беше действителният собственик на Булгартабак тогава? Кой е сега? Какво стана с изкупуването на тютюн? Василев дава своите отговори, има ли желание някой да провери твърденията му?

Гражданите имат право да знаят какво става и с Виваком (БТК)? Защо държавата е толкова пасивна и не опита тя да придобие компанията срещу вземанията на КТБ, с които беше финансиран мажоритарният дял. Тогава стойността на Виваком можеше да влезе в масата на несъстоятелност и да намали загубата на Фонда за гарантиране на влоговете, оттам и на всички граждани. Чрез бездействие беше допуснато БТК да стане собственост на физическо лице, което като политически бонус веднага купи и "Левски"? Интересно откога собствеността на БТК върви с издръжката на Левски?

Гражданите следва да са силно ядосани на Борисов за кражбата на множеството други активи, финансирани от КТБ - недвижими имоти, производствени предприятия, фирми от Военно-промишления комплекс и много други. Вторичното ограбване на фалиралата КТБ в несъстоятелност ще е не по-малко от първичното, направено като действаща банка. Само един от многото примери: печатницата на Пеевски, от която КТБ очаква над 100 млн. лева, се продава от съдия изпълнител за 2 млн. лева, вдигната впоследствие на 4 млн. лв. Някъде нещо не е наред с оценките както при отпускане на кредита, така и при осребряване на обезпеченията. И в двата случая грешката е все в полза на #КОЙ, а загубата винаги е за данъкоплатеца.

Контролът на останките на КТБ би трябвало да се осъществява от правителството, което чрез Фонда за гарантиране на влоговете се явява основен кредитор на КТБ. Като такъв фондът контролира процеса по несъстоятелност.

В момента правителството бездейства при вторичното разграбване на активите на КТБ, точно така както БНБ бездействаше при източването на институцията като банка.

Очакваният процент на покритие, в който ще се покрият пасивите на КТБ, ще бъде много под 20%, което само по себе си е чудовищен скандал за регулирана институция! Дори легендарните пирамиди "Ийст-уест" и "Лайф чойс" от 90-те, възстановиха по-голяма част от парите на вложителите. За сравнение - при Lehman Brothers, от която тръгна световната финансова криза през 2008, този процент е 100.

Не на последно място, българските граждани имат право да знаят как властта издържа огромната си армия от платени медии и други хрантутници в момента. Става дума за "24 часа", "Труд", "Стандарт", "Блиц", "ПИК", "Телеграф", "Уикенд", "Канал 3" и десетки други, които синхронизирано публикуват каквото е угодно на Борисов и изпълняват разпорежданията на правителствения пресцентър. Цветан Василев обяснява как това е ставало, докато е имало КТБ - с парите на нейните вложители. А как това се извършва в момента? Колко данъци дължат тези медии? Колко пари от обществени поръчки отиват в тях? Колко други фирми, чийто бизнес е в "усвояването" на обществени поръчки, "помагат" за тази издръжка?

Интервюто с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев представя неговата гледна точка по темата. Василев не е надежден източник, но той може да бъде полезен източник за всеки, който се опитва да намери истината. Всяко негово твърдение трябва да бъде подложено на съмнение и проверка, но не потъпкано с мълчание и медиен шум, който замазва разговора по същество.

Дори и да предположим, че Борисов не е замесен в нито една от схемите, които Василев му приписва, гражданите имат право да са сърдити на Борисов. Затова, че всичко се случва по негово време - както възходът на КТБ, така и безочливото замитане на следите, на което сме свидетели в момента.

Журналистите, които работят по проекта "КТБ - какво се случи" (проект на Центъра за либерални стратегии, програма "Достъп до информация" и асоциация "Прозрачност без граници"), са изпратили писма и до Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган, Иван Искров и Сергей Станишев да споделят тяхната гледна точка по казуса "КТБ" и обвиненията в корупция, които Цветан Василев им отправя.

"Капитал" ще публикува и техните позиции, ако отговорят на поставените въпроси. Със сигурност ще бъде публикувано и цялото финално разследване на проекта "КТБ - какво се случи", което прокуратурата очевидно отказва да проведе, за да обобщи всички участващи хора, факти, фактори и механизми, които са направили възможни едни от най-големите институционални кражби във финансовата история.

На www.ktbfiles.com са събрани всички документи и свидетелства по темата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


66 коментара
 • 1
  zuk_trombon avatar :-|

  И какво да очакваме битият-бит, е_аният-е_ан и на съда всичко му е ясно само остава да влезе убития. А пък матряла да пие една студена вода и да пасе уфсе.

 • 3
  sokrat41 avatar :-|
  sokrat41
  • -125
  • +23

  ЗНАЧИ ТАКА!
  Прокопиев и Радан Кънев се споразумяват с Цветан Василев да воюват заедно против Бойко Борисов.
  От устата на Цветан Василев ще излязат клеветите против Бойко, а Прокопиев ще разпространява тези клевети в собствените си сайтове с надеждата, че клеветите ще пробият както в централните печатни издания, така и в телевизиите с национално значение.
  Прокопиев и Радан нямат причини да се страхуват от закона, че разпространяват клевети.
  Те не са ги изрекли като техен източник; те само придават гласност и публичност на казаното от Цветан Василев.
  Но и Цветан Василев няма защо да се страхува от закона специално за изричането на публикуваните клевети.
  Формата на езиковото му изразяване /внимателно редактирана/ е прецизно избрана така, че той в нито едно свое твърдение, съдържащо клевети против Бойко Борисов, не се идентифицира като автентичен източник на информацията.
  Нещо бил му рекъл Пеевски, друго чул от еди кой си, трето се разбирало от само себе си...
  Казано ясно и просто - скалъпен е заговор за оклеветяване на Борисов, но е скалъпен при вземане на всички предпазни мерки срещу търсене на законова отговорност.
  Следователно - НИЩО не е казано, което поне да прилича на достоверно свидетелствуване от страна на Василев.
  На какво тогава се надяват заговорниците?
  Надяват се да вдигат скандальозен шум, който да пробие в национално значимите вестници и телевизии.
  Ако такъв пробив бъде осъществен, ако на Бойко Борисов и на Цацаров започнат лично да се задават въпроси от националните медии, то те ще се окажат принудени да проговорят и, следователно, да бъдат въвлечени в опровергаване на Цветан Василев.
  Това е целта на заговорът.
  Необходимо е обаче ясно и твърдо да се каже от и на българските граждани.
  Цветан Василев е обвиняем в български съд.
  Цветан Василев е длъжен да говори пред упълномощените от Конституцията и законите държавни органи.
  Достоверно твърдение на Цветан Василев е само това и единствено това негово твърдение, което е официално документирано.
  Който така неистово желае да знае ИСТИНА ли е това, което излиза от устата на Цветан Василев, да настоява същият да говори пред официалните държавни органи.
  Лицемерният плач за истината на Прокопиев, Кънев, Дайнов, Илиан Василев е плач с крокодилски сълзи!

 • 4
  sokrat41 avatar :-|
  sokrat41

  ЗАЩО ФАЛИРА КТБ?
  КТБ фалира поради изпадане в ликвидна криза.
  Но защо банката изпадна в ликвидна криза?
  Банката изпадна в ликвидна криза поради това, че беше грубо, преднамерено, целенасочено и неспасяемо АТАКУВАНА!
  Върхът на атаката беше КРИМИНАЛИЗИРАНЕТО на личността на Цветан Василев, който публично, в медиите, беше обвинен като поръчител на убийството на депутата от ДПС Пеевски.
  Кой нормален гражданин ще продължи да държи парите си в банка, мажоритарният собственик на която ще бъде съден като поръчител на политическо убийство, а присъдата му положително ще включва и решение за конфискация на неговото богатство?
  Само че...
  Само че ако банката беше функционирала по наистина законов начин, нейният фалит пак щеше да стане неизбежен при такава неспасяема атака, но загубите от фалита щяха да бъдат многократно по-малки.
  АТАКАТА срещу банката успя затова, защото хората, които я планираха и проведоха, стояха много близко до Цветан Василев.
  Тези хора отлично знаеха, че той като мажоритарен собственик е структурирал раздадените кредити така, че банката може да продължи да си работи, при това успешно, ЕДИНСТВЕНО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че Цветан Василев е човекът, който е мажоритарен собственик и който я управлява.
  ЕДИНСТВЕНО и САМО Цветан Василев е бил човекът, който е държал под свой собствен, едноличен контрол гаранцията за връщането на раздадените неосигурени кредити.
  Банката е раздавала кредитите на лица, които никога не са били в състояние да ги връщат.
  Тези лица, вече под формата на заем, са раздавали получените кредити на трети лица, които по никакъв начин нямат задължения към банката като банка, а закупените от тях активи вече изобщо не можели да бъдат обект на претенции от страна на банката.
  Разбира се, по други начини и по други канали Цветан Василев е държал под свой собствен контрол както третите лица, така и закупените от тях активи с пари, излезли от банката.
  Само че при това положение Цветан Василев е контролирал движението на парите, излезли от банката като кредити НЕ като мажоритарен собственик и управляващ на банката, а като собственик на фирми, напълно различни от банката.
  Именно този факт и създадената от него ситуация са били перфектно известни на хората, които са били най-близко до Цветан Василев.
  И те, разбира се, били съвършено наясно, чу бутнат ли Цветан Василев лично, компрометират ли го като мажоритарен собственик на банката чрез предизвикване на ликвидна криза, банката не просто ще фалира, но в резултат на този фалит ще се появят активи за милиарди, които по никакъв законен начин не могат да бъдат претендирани от банката.
  И понеже приятелите на Василев, станали негови врагове, отлично знаели кои точно активи ще увиснат като свободни от задължения към банката, те предварително се ориентирали към завладяване на управлението на тези активи, за да могат след фалита да ги заграбят.
  КТБ фалира, защото Цветан Василев като мажоритарен собственик е структурирал раздадените от нея кредити по недопустимо РИСКОВ начин.
  Банката, казано леко фриволно, просто е плачела да бъде атакувана и разрушена.
  Пеевски и другите, било над него или под него, знаели какво е положението и решили брутално да се възползуват от него.
  Със своя политико-инженерен проект "Бареков" Цветан Василев е замислил начин как да се отърве от политическото опекунство на ДПС.
  Този политико-инженерен проект, естествено, катализирал и ускорил атаката срещу него.
  Виновен е Цветан Василев, защото е раздавал кредити от пари на вложителите така, че кредитите да излязат извън контрола на банката и да бъдат единствено под негов личен контрол.
  Банката щеше да фалира по сходен начин и при положение, че Цветан Василев станеше неспособен да я управлява, да кажем, по тежко здравословни проблеми.
  Пеевски и хората над него и под него просто изхвърлиха личността Цветан Василев зад борда, за да присвоят голяма част от активите, останали извън контрола на банката именно по вина на Цветан Василев.
  Този фалит е мръсна история откъдето и да го погледне човек...

 • 6
  moon744 avatar :-|
  moon744

  А какво стана с цесиите и прехващанията за 1 милиард лева? Къде е фондът за вземанията?Къде е отговорността на БНБ,на квесторите и адвокатите им?На одиторите? Нищо.Защо размениха синдиците?Какъв банков опит имат днешните?Кой ги назначи?

 • 7
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Защо Капитал е единствената медиа в цялата държава, която задава тези очевадни въпроси?

 • 8
  hlw08485203 avatar :-|
  Люси

  Гражданите имат право да се сърдят.Но проблемът е,че сега е гроздобер.Ще се правят вина и ракии и прочие зимнини.Мазетата са нашето спасение и нашето проклятие!!!!!

 • 9
  poluvishist avatar :-|
  полувишис

  До коментар [#6] от "moon744":

  не знам каква давност има за разследване на това мултимилиардно престъпление. дано има правителство до 2020-та, което разследва кражбите на КТБ и фалита на КТБ... защото след това ще бъде много късно. и ще сме окончателно попаднали в ръцете на червената мафия.

 • 10
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  На Цветан Василев никой няма да иска да отговаря. Защото никой не е невинен за най-големия грабеж в банковото ни дело. Първо, виновна е алчността на вложители, наглостта на политиците и престъпната хитрост на банкери и държавни чиновници - "експерти" като Искров, Василев, Стоян Александров и т.н. Всички те се оказват едни добре изпечени и прикрити измамници, които са оплели в мрежите си и политиците. Или по-скоро те са една симбиоза, която ражда всички форми на корупция.
  За това всички ще мълчат и ще си натискат временно пар(цал)ите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход