МВФ препоръчва борба с корупцията и реформи в държавните предприятия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

МВФ препоръчва борба с корупцията и реформи в държавните предприятия

Ръководителят на мисията за България Реза Бакир (вдясно) и Алехандро Хайденберг, постоянен представител на Международния валутен фонд (МВФ) за България и Румъния прогнозираха, че Brexit може да се отрази индиректно върху българския износ

МВФ препоръчва борба с корупцията и реформи в държавните предприятия

Есенната мисия на фонда обръща внимание върху емиграцията като проблем, по който трябва да се работи

Гергана Михайлова
24592 прочитания

Ръководителят на мисията за България Реза Бакир (вдясно) и Алехандро Хайденберг, постоянен представител на Международния валутен фонд (МВФ) за България и Румъния прогнозираха, че Brexit може да се отрази индиректно върху българския износ

© Анелия Николова


Рисковете пред България са дългосрочни и са свързани с липсата на напредък в няколко сектора - борба с корупцията, по-добро управление на държавните предприятия, подобряване на демографията чрез политики за задържане на младите хора в страната. Това са част от заключенията на експертите от Международния валутен фонд (МВФ), чиято редовна мисия, водена от Реза Бакир, приключи на 16-ти септември. Според тях сега е моментът за започване на реформи в тези области, за да може страната ни да си гарантира стабилност в дългосрочен план.

Фокус върху рисковете в бюджета

От фонда заявиха, че ревизират нагоре прогнозата си за икономически растеж през тази година до 3% от Брутния вътрешен продукт (БВП), а догодина - с 2.8%. Двигател ще е позитивното развитие на европейските икономики, както и подобрението на вътрешното потребление в България. В по-дългосрочен план растежът ще е пряка функция на положените усилия за реформи.

От МВФ подкрепят намерението на правителството да се стреми към премахване на бюджетния дефицит през 2020 г. (виж карето). Това би позволило да се изградят фискални буфери за посрещане на евентуалните шокове, които може да се появят заради проблемите на предприятия в енергетиката или финансовия сектор. Ако намеренията за спестяване на очакваните приходи обаче не се материализират, има място за допълнителни данъчни мерки, като например вдигане на данъците върху имотите, посочват от МВФ. Постигането на балансиран бюджет би помогнало на България да намали равнището на държавния дълг до 25% от БВП, посочват още експертите и добавят, че това е от значение за поддържането на валутния борд.

От МВФ препоръчват правителството да отчита като бъдещ риск и натиска, който ще оказват върху публичните финанси работещите на загуба държавни предприятия, общините в лошо финансово състояние и поставената под въпрос жизнеустойчивост на частните пенсионни фондове. От мисията възлагат надежди, че течащите в момента проверки в индустрията ще достигнат до проблемите и ще помогнат за вземането на необходимите мерки.

Спокойни за финансовия сектор

От МВФ нямат забележки по начина, по който бяха извършени преглед на качеството на активите (AQR) и стрестестове в банковия сектор. Изтъква се, че две банки, сред които и най-голямата институция с българска собственост на пазара, трябва да укрепят капиталовите си буфери. Ако не успеят да го сторят в дадения им срок, ще бъде важно за институциите своевременно да интервенират, посочват от мисията. Описвайки сценариите около двете банки, от фонда допълват още, че "привличането на нови, добросъвестни инвеститори, би помогнало за подобряване на доверието и управлението".

Според външните експерти БНБ трябва да използва информацията, получена по време на AQR-а и стрес тестовете, за да въведе по-рисково базиран подход в надзора и оценката на банките. Освен това "трябва да бъдат осигурени адекватни ресурси, за да може да се извършват още инспекции", пише в заключението от есенната мисия на МВФ. Институцията смята, че е необходимо да се подобри нормативната рамка, за да не остава възможност крайните собственици на банки да остават прикрити, а също и да се кредитират свързани лица. Препоръчва се работа по намаляване на лошите заеми на банките, преглеждане на законовата рамка за несъстоятелност и подсигуряване на възможности за капитализиране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Фонда за възстановяване и преструктуриране на банки.

Домашното на държавата

Корупцията е ключов проблем, който пречи на държавата и срещу нея трябва да се противодейства с по-адекватно, ново законодателство, без поправки, които компрометират ефективността му, е становището на мисията. Според представителите й трябва да се създаде една агенция, която има адекватни правомощия и независимост. Тя да консолидира дейността на съществуващите в момента няколко подобни структури в държавата, които, както се изтъква в забележките на МВФ, работят без координация помежду си. За да е успешно противодействието на корупцията, е належащо и да напредне реформата в съдебната система.

Държавните предприятия са друг сектор, който трябва да бъде реформиран, според МВФ. Това може да стане чрез обособяване на специално звено, което прави мониторинг на данните за финансовото им представяне. Препоръчва се в бордовете на такива дружества да се назначават професионалисти. Фондът смята, че е нужна промяна в регулациите, която да отвори достъпа на международните инвеститори до секторите, в които държавните фирми са доминиращи. Това би повлияло върху продуктивността в икономиката като цяло.

Емиграцията е тема, по която фондът досега не бе обръщал внимание на българското правителство, но този път присъства заради допълнителния натиск, който този интензивно протичащ процес оказва върху състоянието на държавата. Тя трябва да се ограничи чрез създаване на перспективи за заетост в страната. Не може да се разчита само на догонването на европейския жизнен стандарт, защото без реформи и с решаване на проблемите на парче, перспективата е това да се случва твърде бавно. Необходими са активни политики на пазара на труда и привличане на качествени инвестиции в сектори, които създават работа и биха върнали българските емигранти от чужбина.

От МВФ коментират и необходимостта от по-добро усвояване на средствата от еврофондовете, но успокояват, че забавянето покрай транзитния период ще се навакса в следващите години. В геополитически план мисията смята, че заплахите за България идват от евентуално по-бавно възстановяване на европейските икономики, от които зависи експорта, както и от възможна продължителна нестабилност в Турция. Емигрантски вълни не фигурират в заключенията на МВФ като някаква форма на заплаха за стабилността в България.

Двойно по-малък дефицит в края на годината

Очакванията на Министерство на финансите са дефицитът в края на годината да е под 1% от БВП или двойно по-нисък от планирания със закона за бюджета. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарняи контрол в петък. Според него това ще позволи голяма част от предвидения ресурс за финансиране на дефицита да бъде спестен във фискалния резерв. Сумата ще е достатъчна, за да може да се извършат плащанията по дълга през 2017 г. "Както анонсирах още преди месец, планираме лимитът за нов дълг в бюджета за 2017 г. да бъде нула", заяви Горанов. През тази година правителството изтегли близо 4 млрд. лв. нов дълг от международните пазари. Освен това от вътрешния пазар набави допълнително 500 млн. лв. Тези пари влязоха във фискалния резерв и към юли по сметките на БНБ имаше 13 млрд. лв. (без да се броят 1.5 млрд. лв., които са вземания от ЕС). От натрупаните средства 1.9 млрд. лв. ще отидат за погасяване на еврооблигация с падеж юли 2017 г. Тя бе емитирана от бившия финансов министър Симеон Дянков през 2012 г.

В същото време Горанов заяви, че няма да има съзнателно окастряне на разходите. Данните към юли показаха, че изпълнението на капиталовите разходи спрямо заложеното в закона за бюджета е едва 13%, като за цялата година са планирани 6.1 млрд. лв. Това означава, че предстои ударно харчене през последните няколко месеца на годината. Междувременно приключи мисията на МВФ в България, като техните очаквания са бюджетния дефицит през 2016 г. да е 0.8% от БВП.

Рисковете пред България са дългосрочни и са свързани с липсата на напредък в няколко сектора - борба с корупцията, по-добро управление на държавните предприятия, подобряване на демографията чрез политики за задържане на младите хора в страната. Това са част от заключенията на експертите от Международния валутен фонд (МВФ), чиято редовна мисия, водена от Реза Бакир, приключи на 16-ти септември. Според тях сега е моментът за започване на реформи в тези области, за да може страната ни да си гарантира стабилност в дългосрочен план.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  knb avatar :-|
  knb

  Че то по силната препоръка на един друг Алехандро си затворихме ядрените реактори. Така че доколко Реза Бекир и Алехандро Хайденберг са обективни и независими в мнението си? Излиза че ако национализиряат и не изплащат частните пенсионни фондове, докато не навършим 76 години, ще цъфнем и вържем...

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  "Рисковете пред България... борба с корупцията..."
  Че кой да се бори с корупцията, като борците ни управляват. Забравили са да споменат липсата на съдебна система, откъдето идват всички останали рискове.

 • 3
  kukuband avatar :-(
  kukuband

  Мдааа, липсата на справедливи закони и справедливо правораздаване е много болезнен проблем в България!

 • 4
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  Кои пък точно са МВФ, че да слушаме техните препоръки!? Доста държави си изпатиха от глупостите им.

 • 5
  hvs33504770 avatar :-?
  hvs33504770

  "...Постигането на балансиран бюджет би помогнало на България да намали равнището на държавния дълг до 25% от БВП, посочват още експертите..."

  "...Очакванията на Министерство на финансите са дефицитът в края на годината да е под 1% от БВП или двойно по-нисък от планирания със закона за бюджета. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарняи контрол в петък..."

 • 6
  hvs33504770 avatar :-?
  hvs33504770

  Всъщност кое е вярно от двете "под 25%" или "под 1%" от БВП, понеже си е разлика за дълга ?

 • 7
  bogry avatar :-|
  BoGry

  На МВФ не му ли омръзна да дава едни и същи препоръки?!
  Всъщност искат от нас да разградим сегашната процъфтяваща наша държава до самите основи, понеже корупцията е една от тях, и да я изградим наново!
  А откъде материал?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK