Правителството връща старите акцизи на цигарите

Гъвкавата ценова политика на чуждите компании не позволи на местните "Булгартабак" и "Кингс" да се възползват от акцизния подарък и да увеличат пазарния си дял. Ефектът дори е обратен

Правителството връща старите акцизи на цигарите

Министерството на Горанов не посочва мотиви за предложението си за отмяна на приетите в края на 2015 г. спорни ставки, които даваха конкурентно предимство на "Булгартабак" и "Кингс"

Десислава Николова
32242 прочитания

Гъвкавата ценова политика на чуждите компании не позволи на местните "Булгартабак" и "Кингс" да се възползват от акцизния подарък и да увеличат пазарния си дял. Ефектът дори е обратен

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Международните концерни, които бяха ощетени от рязката промяна в ставките в края на 2015 г., подкрепят новото решение на финансовото ведомство.

Почти година след като кабинетът прие спорни промени в акцизния календар за облагане на цигарите, които даваха конкурентно предимство на местните производители "Булгартабак" и "Кингс", сега правителството и парламентът са на път да поправят тази законодателна "грешка" и да отменят промените.

Според приетия в края на 2014 г. акцизен календар цигарите трябваше да поскъпват плавно с 20-30 ст. до 2018 г. Година по-късно обаче под претекста за борба с контрабандата и желание да направи по-достъпни продуктите за бедните пушачи парламентът - по предложение на финансовия министър, изненадващо въведе нови ставки, според които с най-малко се облагаха най-евтините цигари, а луксозните трябваше да поскъпнат с няколко пъти повече. Освен че бяха притеснени от загубата на предвидимост на облагането в сектора, участниците в пазара бяха категорични, че текстовете подкрепят местните производители, които предлагат и най-евтините продукти - "Булгартабак", в който по това време Делян Пеевски официално показа собственост, и "КТ Интернешънъл" ("Кингс табако") от групата около "Винпром Пещера".

Сега финансовото министерство прави обратен завой към старите ставки от 2014 г., с които всички цигари трябва равномерно да поскъпват с 20-30 ст. през следващите две години. Промените в Закона за акцизите и данъчните складове бяха качени за обществено обсъждане на сайта на ведомството късно в петък вечерта. В мотивите не се посочва причина за връщането на стария акцизен календар. Факт е обаче, че заради гъвкавата ценова политика на конкурентите им "Булгартабак" и "Кингс" не успяха да повишат пазарните си дялове въпреки подаръка от правителството, а държавният бюджет можеше да спечели и повече, ако кабинетът беше запазил старите ставки.

Хубава новина за всички

Крачката "назад" при всички случаи е положителна. Така няма да има фаворизирани компании на пазара. Освен това календарът отново ще се впише в европейската практика – повечето държави в ЕС увеличават т.нар. специфичен акциз и по този начин приходите им в бюджета зависят от обема на продадените цигари, а не от цените им. В момента нивата на контрабандни цигари в България са на исторически най-ниското си ниво от 2007 г. насам, а пазарът за втора поредна година бележи ръст – 9% от началото на годината. При гласуването на спорните поправки в календара в края на миналата година финансовият министър прогнозира, че приходите от акцизи на цигари ще се увеличат със 70 млн. лв. годишно. Ръстът до момента обаче е 270 млн. лв.

В същото време правителството вероятно не получава очаквания максимум от новите акцизи, тъй като голяма част от международните концерни решиха да не увеличават цените, а да работят с ниска печалба или дори на загуба при най-популярните марки. Така и "Булгатабак", и "Кингс" не само не успяха да се възползват от акцизния подарък, но и губят пазарен дял.

В бранша сега намират предложението на МФ за разумно и планират да декларират подкрепа. Никой обаче не крие изненадата си, а предположенията за причината варират от това, че кабинетът е анализирал резултатите и далновидно е решил да промени календара, през слухове, свързани с продажба на части от "Булгартабак" или обтегнати отношения между властта и местните компании (виж карето).

Предвидимост за пазара

Според новото предложение на Горанов специфичният акциз отново става 101 лв. за 1000 къса. В момента той е 70 лв. Двойно увеличеният през 2015 г. пропорционален (адвалорен) компонент, който формираше 38% от стойността на една кутия, ще стане 27% от 1 януари 2017 г. и 28% от 2018 г. Това означава, че от 1 януари цената на кутия цигари ще се покачи средно с 20-30 ст., ако, разбира се, цигарените компании вземат търговско решение да вдигнат цените за цялото си портфолио. Те реагират положително на проекта. "Връщането на предходния акцизен календар е разумно, тъй като той осигурява балансирано влияние върху различните сегменти на пазара и дава предвидимост за индустрията и за приходите от акциз в бюджета. След като вече постигна значително ограничаване на нелегалната търговия и стабилност на легалния пазар, правителството ще може да използва тази стабилност в интерес и на приходите от акциз в следващите години", коментират от офиса на Japan Tobacco International.

"В края на 2014 г. Philip Morris приветства въвеждането на първия акцизен график за периода до 2018 г. Ние отстояваме тази позиция и сега. Настоящото ново предложение на МФ представлява връщане към този график и приветстваме тази стъпка", казва Верджиния Джевелекова, мениджър "Корпоративни отношения" във Philip Morris - България. Тя допълва, че така минималният изискуем акциз ще се покачи плавно до достигане на 90 евро за 1000 къса от 2018 г., каквото е европейското изискване, което осигурява предвидимост. Освен това структурата между компонентите е балансирана, което осигурява равни условия за всички и с това акцизната система на България се приближава до препоръките на Директивата на ЕС за акцизите и до доказано добрите практики.

"Това е разумно решение, което в комбинация с усилията на правителството в борбата с контрабандата със сигурност ще осигури по-високи приходи в бюджета", казаха и от Imperial Tobacco – България.

Находчиви решения

Последната промяна на акцизите беше предшествана от среща на финансовия министър с компаниите, на която той поиска международните концерни да изкупят 5000 тона български тютюн, за да не променя структурата на акциза. Това обаче не беше възможно, тъй като производството на цигари е разделено от изкупуването на тютюн. С последното се занимават тютюневи компании, от които цигарените купуват суровина. В крайна сметка Владислав Горанов изпълни заканата си, но чуждестранните компании предупредиха, че ще вземат ценови решения, които няма да бъдат благоприятни нито за бюджета, нито за конкурентите им. Така например Imperial Tobacco увеличи цената на топ бранда си Davidoff съвсем леко, Malboro я запази, а в най-ниския сегмент се появи топ брандът на British American Tobacco – Rothmans, който влезе и в топ 10 на най-продаваните марки. Според статистиката на продажбите, с която разполагат компаниите, от началото на 2016 г. "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" заедно с гръцката "Карелия" губят пазарен дял на фона на растящ пазар, а останалите бележат забележим ръст.

Така местните играчи не успяха да се възползват от акцизните ставки в тяхна полза, макар това да беше особено важно за "Булгартабак". Компанията се оттегли от пазарите в Близкия изток, след като стана ясно, че според турските служби цигарите на "Булгартабак" са най-разпространеният нелегален бранд в страната, внасят се контрабандно през кюрдски посредници и има съмнения, че с приходите се финансира тероризъм.

"КТ Интернешънъл" пък доближават 10% пазарен дял, което е едно от най-ниските нива за компанията за последните 5 години, а от началото на годината спадът е с повече от 2%.

Защо сега, или теории на конспирацията

Изненадата на цигарените компании от връщането на стария акцизен календар върви редом с широк диапазон от предположения защо това се случва. Някои представители на пазара са на мнение, че правителството е анализирало и е осъзнало грешката си отпреди година. Все пак става въпрос за пазар от близо 2.7 млрд. лв. годишно, който расте с 9% от началото на годината и е източник на близо 45% от приходите от акцизи. Така би било логично финансовото министерство да го наблюдава и да реагира проактивно. "Най-вероятно правителството е направило грешни сметки и е добра новина, че ги коригира или пък е видяло, че по този начин не може да помогне за запазване на пазарните дялове на местните компании, защото някой друг играе по-добре играта на нерви и цени", коментира източник от сектора, който не иска името му да се споменава.

Наскоро стана ясно, че "КТ Интернешънъл" ще намали от октомври цената на бранда си King и това стана повод за слухове. Предположенията бяха, че "Кингс" или ще налагат непопулярен вид цигари, или имат информация за евентуална нулева година за увеличаване на акцизите, тъй като е нелогично да намаляваш цена три месеца преди да трябва да я увеличиш.

Други пък прогнозират, че нормализирането на акцизите е първата стъпка към влизането в България на голяма международна компания. Най-атрактивна за продажба е групата около "Булгартабак", като такива слухове има от години. В началото на април компанията затвори софийската си фабрика, но пък дистрибуторът й "Експрес логистика и дистрибуция" (който дистрибутира и продуктите на "Кингс") е сред най-големите компании за търговия на едро в България с приходи от продажби от над 990 млн. лв. за 2015 г., а Lafka, в която "Булгартабак" има участие, отвори преди дни 1000-ния си обект и е най-голямата верига за търговия на дребно с цигари и вестници. В бранша смятат, че е възможно "Булгартабак" да продава някой от тези апетитни активи. По информация на "Капитал" към Lafka има сериозен интерес от западен инвеститор. Така условието за нормализиране на акциза може да е било поставено от евентуален бъдещ инвеститор или е опит на правителството да направи бизнеса на местните производители по-атрактивен, смятат представители на пазара.

При всички случаи, ако парламентът одобри новата промяна, ефектът ще са по-високи приходи в бюджета, предвидимост и еднакви условия и за цигарените компании, и за клиентите им.
Международните концерни, които бяха ощетени от рязката промяна в ставките в края на 2015 г., подкрепят новото решение на финансовото ведомство.

Почти година след като кабинетът прие спорни промени в акцизния календар за облагане на цигарите, които даваха конкурентно предимство на местните производители "Булгартабак" и "Кингс", сега правителството и парламентът са на път да поправят тази законодателна "грешка" и да отменят промените.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  clutch avatar :-P
  clutch

  Ами това е: тиквеницитекрадци и с държавните подаръци и помощ отново си остават на ниво мутри-далавевраджии :) Днес, утре да капне, па за у бъдеще- ше се излезе нова далавера.
  За лафкатЪ е съмнителен интереса, защото без "Експрес логистика и дистрибуция", които им доставят ВСИЧКО, не са толкова атрактивни.
  А двете компании са дупе и гащи, каквото и да пише по търговските регистри :)
  Мантрата, че ПепсиКо ги искала, за да стъпи най-накрая сериозно на нашият пазар и да влезе в пряка конкуренция с Кока в сегмента на бързооборотните стоки на "хот пойнт", се върти в ефир още от 3-4 години, когато започна експанзията на прасе№1 на Републиката. Просто прасето поиска невъзможни неща от ХБК и гърците съвсем резонно го отрязоха с голямата брадва :)

 • 2
  istorik avatar :-|
  ISTORIK

  Сега да направят и следващата стъпка - спиране на субсидиите за производство на тютюн!

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#2] от " ISTORIK ": Винаги съм твърдял, че себсидиране на вреден за здравето продукт е огромна глупост! Тези пари за субсидии можеха да се използват по-рационално за намиране на нов поминък за тютюнопроизводителите. Пушач съм.

 • 4
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#3] от " vassilun ": сУбсидиране! Големи пръсти - големи грешки!

 • 5
  moi6e...tolkoz avatar :-|
  Мойше! Толкоз!!!

  До коментар [#2] от "ISTORIK":

  Ааа, колега, Вие искате да засегнете директно електората на Д(п)С?!? И прекупвачите ('сите партийни активистини)?!?

  П.С. И аз съм пушач, ама си свивам цигарите от ПРЕскъп вносен тютюн-13.5 лв/40 гр...

 • 6
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Ситуацията е повече от логична. Пазарен дял можеш да увеличиш , когато си нормална компания. Булгартабак и Кингс не са такива. Те разчитат на подобни държавни подаръчета. И си мислеха , че с дребните си селски хитринки ще изиграят гиганти като Филип Морис , Бригиш Американ Табако , Джапан табаки и т.н яма как да стане.Те коригираха цените си. Вкараха на пазара известни марки с цени близки до тези на местните играчи и резултата е налице. Освен в Лафка , кадето българските цигари са позиционирани на челната витрина и за другите трябва да питаш , навсякъде вносните марки разбиват българските.

 • m.k.

  Тази статия е меко казано необективна. Цитират се мнения на представители на чуждестранните конгломерати - вносители на цигари. Мнения на други компании (български производители) - няма - само някакви догадки. От редакцията явно са изключително щастливи от факта, че лобизмът на чуждестранните компании в крайна сметка е надделял. И ако това не е еничарско поведение, здраве му кажи! Опорната точка за повече приходи в хазната издиша поради простата причина, че именно благодарение на действащия акцизен календар и най-вече поради сегашното съотношение между специфичен и адвалорен акциз, приходите от акциз в хазната от цигари за първи път в историята на облагане с акцизи в България, не само че имат съществен ръст в номинално изражение, но и надхвърлят приходите от акциз върху горивата. Цитират се и някакви европейски норми, които не съществуват. Истината е проста и тя е писана история: Както във Франция, Италия и Бенелюкс за около 20-30 години унищожиха местната тютюнева индустрия в полза на ФМ, БАТ и ДТИ, така ще направят и тук. И всичко това се случва на стойността на една паница леща и малко лобистки натиск през Брюксел, гарантиращи спомосъществувателството на родоотстъпни политици и "обективни" медии. Предлагам тема за размисъл на редакцията: "Тъй като "слабичкото" момче очевидно не си отива и тъй като и евтините легални папироси вече няма да са толкова евтини, а българският потребител си остава беден, и тъй като някои контрабандни - източни занимания останаха силно ограничени поради международната конюнктура, няма ли търсенето И ПРЕДЛАГАНЕТО на безакцизни цигари на родна територия да се увеличи?". Не ли?

 • 8
  m.k. avatar :-|
  m.k.

  В допълнение:
  Действително вносителите на папироси инициираха ценова война, залагайки на познати марки от ниския ценови клас, включително залагайки на ценова политика на нулев брутен марж и никаква печалба, а дори и на загуба. Друг е въпросът дали това не е наказуемо в някои бели страни - на запад от нашата територия. Само че подобно поведение не може да трае вечно - без печалба не може да се работи безкрайно. Случващото се в момента е част от тази пазарна стратегия, но няма пазарен характер. Добре, че слабостта на политиците ни към дребните материалния подаяния и лесното поддаване на брюкселския натиск е константна величина, та поне по тази линия гарантираме устойчивост и предвидимост за чуждите компании, които очевидно са планирали (и са на път да изпълнят) това, което се случва в момента (една година по-късно).

 • 9
  kosmev avatar :-P
  Убитака

  [quote#7:"m.k."] От редакцията явно са изключително щастливи от факта, че лобизмът на чуждестранните компании в крайна сметка е надделял. И ако това не е еничарско поведение, здраве му кажи! [/quote]
  Бюджетът, от който се раздават пенсии и заплати, се пълни от ДАНЪЦИ.
  Ето ти една справка, погледни цифричките.
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/07/01/2785571_nai-golemite_kompanii_zavrushtaneto_na_rasteja/
  По минусите в последната колонка ще познаеш "българското".
  Лукойл, ЕЛД, Булгартабак...
  всички милите са на счетоводна загуба - т.е. правят милиарди оборот, а не плащат нищо на държавата...
  Ама ти си родолюбец, купуваш си от Лафка (тя не е на Доган) и плюеш империалистите...

 • 10
  m.k. avatar :-|
  m.k.

  До коментар [#9] от "Убитака":

  Убитак,
  Гледай тази таблица (втората) от същия източник:
  http://www.capital.bg/shimg/oo_2821018.jpg
  Сметни дяловете на косвените данъци спрямо преките (без осигуровки, които са на друг принцип)
  А след това си прочети и читанките по икономика. Попрелисти и Адам Смит
  Акцизите са данъци (косвени) върху потреблението, по същество "нравствени", но данъци.
  ДДС е данък (косвен), върху оборота и потреблението.
  Явно под данъци разбираш само преките такива (корпоративен - върху печалбата и подоходния). Между другото и аз бих се радвал, ако преимуществен дял в приходната част на хазната имат преките данъци, както е в белите държави - на запад от нас. Но криво разбраната ни ултралиберална родна доктрина счита, че това не е редно и че трябва да ни щавят чрез косвените. Казвам щавене с резон, но това ще ти го обясня някой друг път, след като си опресниш теорията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход