Спортното министерство избра изпълнители за ремонт на три стадиона

Сдружението около вносителя на настилки "Джерамис" ще спечели поръчките за Горна Оряховица и Варна

Стадион "Тича" от години се нуждае от ново тревно покритие
Стадион "Тича" от години се нуждае от ново тревно покритие    ©  LAP.bg
Стадион "Тича" от години се нуждае от ново тревно покритие
Стадион "Тича" от години се нуждае от ново тревно покритие    ©  LAP.bg

Обединението "Органик сълюшънс" е на път да спечели втора от трите поръчки на Министерството на младежта и спорта (ММС) за ремонт на три стадиона, на които играят отбори от новата Първа професионална футболна лига.

Държавата се ангажира да помогне с по 1 млн. лв. за привеждането на стадионите в Горна Оряховица, Русе и "Тича" във Варна към изискванията на Българския футболен съюз. И трите съоръжения имат сходни проблеми – лошо състояние на терените и липсата на осветление, което пречи на вечерното телевизионно излъчване на двубоите. Заради липсата на подходящи стадиони "Дунав", "Локомотив" (Горна Оряховица) и "Черно море" играят домакинствата си в други градове.

След като спечели процедурата в Горна Оряховица, "Органик сълюшънс" е вероятният победител и за ремонта във Варна, стана ясно след отварянето на ценовите оферти. Там обединението предложи значително по-ниска цена за изпълнение от другия участник в процедурата "Рудин" ООД. "Органик сълюшънс" оферира близка до прогнозната стойност - 832 860 лв. без ДДС (999 432 лв. с ДДС) срещу 1 262 585 лв. без ДДС на "Рудин". Предложената цена определя 50% от тежестта на оценката, а 30% се падат на сроковете за изпълнение, като в общия случай той е два месеца.

Водещата фирма в "Органик сълюшънс" е "Джерамис интернешънъл" ООД, която се занимава с поставянето на спортни и подови настилки. На сайта на дружеството се виждат референции от кмета на Созопол Панайот Рейзи, кмета на Симитли Апостол Апостолов и изпълнителния директор на "Национална спортна база" ЕАД Пламен Манолов. Друга от фирмите в обединението - "Бос консулт", се занимава с консултантска дейност в областта на счетоводството и одита. Третата фирма в сдружението е регистрираната в Симитли "Георесурс" ЕООД.

Осветление и тревно покритие

От победителя се изисква да изгради осветителна уредба и съоръжения на стадион "Тича", като осветителните тела се монтират на четири стоманени мачти зад трибуните с максимална височина 30.08 метра. Отделно ще трябва да се изгради дренажна поливна система и да се подмени изцяло тревното покритие на терена, който се смята за най-неравния в цялата бивша А група.

До необходимостта за ремонт на "Тича" се стигна, след като собствениците на "Черно море" от групата "Химимпорт" така и не успяха да построят планирания от 2008 г. нов стадион на мястото на разрушения "Юрий Гагарин". Проектът беше променян няколко пъти, а строителството отлагано, въпреки че общината влезе със 136 дка терени като апортна вноска в сдружението "Спортен комплекс Варна". Те бяха оценени на 12 млн. лв. През септември миналата година "Спортен комплекс Варна" продаде 14 дка от тях за 18 млн. лв. Най-новата дата за завършването на стадиона е 2018 г.

Същото сдружение "Органик сълюшънс" спечели най-рано обявената поръчка за ремонта на стадиона в Горна Оряховица с цена 850 822 лева с ДДС, с което би предложението на "Електрисити" ЕООД от 977 470 лева. В Горна Оряховица вече има изградени стълбове за осветление, на които трябва да се извърши ремонт и саниране и да се монтират общо 248 прожектора. Там също ще се подмени тревното покритие, като ще се изгради нова дренажна система.

Състезание с един кон в Русе

За ремонта на стадиона в Русе беше избрана "Тарктур" ЕООД, която беше единствената допусната фирма до отварянето на ценовите оферти. Тя получи пълните 100 точки по всички показатели, след като предложи цена от 831 205 лв. без ДДС (997 446 лв. с ДДС). Другият участник - "Онтарио спорт БГ" ЕООД - един от най-известните изпълнители на тревни терени в България, не беше допуснат до последната фаза, тъй като не е бил вписан в Централния регистър на Камарата на строителите по един от изискуемите показатели. Победителят ще трябва да изгради осветление на стадиона върху стоманени пилони, като на всеки пилон трябва да има по 46 прожектора. Фирмата ще трябва да подмени настоящата дренажна система и да изгради автоматизирана поливна система и ново тревно игрище на градския стадион, където би трябвало да играе доскорошният лидер в Първа лига "Дунав".

"Тарктур" се появи в публичното пространство като подизпълнител на проекта за газопровода "Южен поток". Тя беше наета да извършва укрепването на пътя в община Аврен, който да обслужва изграждането на компресорна станция и приемния терминал на "Южен поток", а според проверка на "Дневник" работата продължаваше дори след обявеното от Пламен Орешарски спиране на строителството по газопровода.