Неустойката за АЕЦ "Белене" ще бъде покрита от данъкоплатците

Първо ще се иска одобрението на Европейската комисия

"Това е ситуацията, в която сме изправени днес, която води началото си от 2006 и 2008 г., но сметката дойде сега при нас и всички ние трябва да я платим", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
"Това е ситуацията, в която сме изправени днес, която води началото си от 2006 и 2008 г., но сметката дойде сега при нас и всички ние трябва да я платим", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
"Това е ситуацията, в която сме изправени днес, която води началото си от 2006 и 2008 г., но сметката дойде сега при нас и всички ние трябва да я платим", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.    ©  Анелия Николова
"Това е ситуацията, в която сме изправени днес, която води началото си от 2006 и 2008 г., но сметката дойде сега при нас и всички ние трябва да я платим", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Правителството задвижи процедурата по изплащане на задълженията на държавата към Русия по проекта "Белене". Финансирането ще е от фискалния резерв и ще бъде уредено със специален закон. Той вече беше одобрен от правителството, а след това светкавично мина на първо четене на съвместно заседание на бюджетната и енергийната комисия в парламента. Така се даде светлина за гласуването му от Народното събрание в сряда (21 септември).

Министерството на енергетиката първоначално ще получи финансиране от 400 млн. евро. С тях то ще отпусне безлихвен заем на НЕК, за да се разплати с "Атомстройекспорт". Една от причините държавата да бърза с погасяването на общото задължение от над 620 млн. евро е, че по-него текат високи лихви, а другата е, че руската компания може да поиска несъстоятелност на НЕК. Последното засега изглежда малко вероятно, но ако се случи, ще създаде сериозни проблеми по веригата в енергийния сектор на България. С осигуряването на средствата за пореден път се решават сериозни проблеми в сектора с пари на данъкоплатеца, които не е ясно как ще се възстановяват в бъдеще. За да се отпусне заемът, трябва и разрешение на Европейската комисия, което обаче може да забави процедурата.

Откъде ще дойдат парите

Парите, с които ще бъде погасен дългът към руската "Атомстройекспорт" за нереализирания ядрен проект, ще бъдат осигурени от фискалния резерв, съобщи заместник-министърът на финансите Маринела Петрова по време на обсъждането в парламента. Към края на юли в него имаше над 14 млрд. лв. През тази година в резерва бяха натрупани огромни буфери, като част от тях бяха заради стрес тестовете на банките. Резултатите от тях обаче показаха, че няма да има нужда от държавна подкрепа и сега част от тези пари се освободиха.

Петрова посочи, че за финансирането на дълга за "Белене" има и друг вариант и той е да се използват парите от предсрочно погасения заем, отпуснат от държавата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). По думите на Петрова от фонда вече е постъпило запитване за предсрочното погасяване на заема. Става въпрос за 1.2 млрд. лв., които институцията може да рефинансира от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, с които подписа споразумения за по 300 млн. евро.

Заместник финансовият министър допълни, че връщането на дължимото към "Атомстройекспорт" няма да увеличи размера на държавния дълг нито тази, нито следващата година.

"За бюджета ефектът също ще е неутрален, тъй като това са възмездни средства, които трябва да бъдат възстановени в бъдеще", посочи тя.

Възмездната помощ

Все още не е ясно откъде НЕК ще намери средства, за да си върне дълга към държавата - в бъдеще това може да стане с продажба на реакторите, което обаче няма да е лесен процес. "Решението е помощта да се предостави възмездно, като разчитам на колегите, на НЕК и Министерството на енергетиката така да управляват процеса на уреждане на задълженията оттук нататък с руската страна, че да има определена възвращаемост от тези активи, тъй като в края на краищата ние не плащаме глоба или санкция, ние плащаме за изработено оборудване, което е реален актив, който вероятно има стойността най-малко на това, което е присъдено", коментира министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от различни медии. "В този смисъл ще очакваме в следващия месец от колегите да предприемат съответните действия, така че голяма част от тази сума да се върне оттам, откъдето след одобрението на Народното събрание ще бъде предоставена", каза още той.

За да бъдат спазени правилата, в законопроекта е записано, че сумата ще бъде отпусната само след одобрение на Европейската комисия, пише в прессъобщението на Министерския съвет. Подобни процедури обаче траят минимум 120 дни, което означава задълженията да се увеличат с още 30 млн. евро заради ежедневните лихви, които НЕК е осъдена да плати.

Колко трябва да платим

В законопроекта не е записано за каква сума става въпрос. Причината според Петкова е, че тепърва ще се изяснява колко точно дължи България, още повече че сме подали жалба за намаляването на лихвите.

През изминалите дни стана ясно обаче, че по време на проведената междуправителствена комисия между Руската федерация и България двете страни са се разбрали на първо време да бъде изплатена главницата от 400 млн. евро, която НЕК беше осъдена да плати на руската "Атомстройекспорт" заради поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". Пред правителството Петкова припомни, че общата сума на дълга е 628.9 млн. евро, която включва и присъдените лихви.

Негативни последици

Причината правителството да бърза с плащането на дълга към "Атомстройекспорт" е свързана с опасенията за допълнителни негативни последици. По думите на Петкова една от тях е трупането на допълнителни лихви от 324 хил. лв. на ден, а другата, която е още по-сериозна, е "Атомстройекспорт" да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност. Това би означавало задълженията на БЕХ да станат автоматично предсрочно изискуеми, посочи Петкова.

"Имахме няколко срещи с "Атомстройекспорт", които са категорични, че трябва да бъде извършено плащане, дори и частично, което ще даде възможност да водим разговори впоследствие за постигане на определено споразумение. Това е ситуацията, в която сме изправени днес, която води началото си от 2006 и 2008 г., но сметката дойде сега при нас и всички ние трябва да я платим", посочи Петкова.

26 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja
  • + 17

  но сметката дойде сега при нас и всички ние трябва да я платим", посочи Петкова.

  Как?С нови цени на тока ли?

  Нередност?
 • 2
  cobourga avatar :-|
  cobourga
  • - 4
  • + 17

  Някой видял ли е произведеното ???? То прието ли е от наша комисия и става ли за нещо......... КОЙ е подписал договорите за изработване БЕД одобрение на принципал, МС и ТС ??? ЗАЩО досега Прикриватурата дреме ??? е не повдига обвинения ??? Много бърза с плащането Бойко Борисов, не иска май да обжалва или оспорва арбитража......, защо ли ???? Мълчи като комунист, но выполняет заказа.......

  Нередност?
 • 3
  mranderson avatar :-|
  mranderson
  • + 22

  Нещо не мога да разбера тука... след такава мизерия сътворена, след толкова пари изгорели(от данъците на хората), няма ли виновни? Прокуратура, служби.... някой прави ли нещо по въпроса? Тук трябва да се лежи в затвора и да се плащат огромни глоби.....

  Нередност?
 • 4
  tily_lily avatar :-|
  tily_lily
  • + 23

  А га подписвахте безумните договори, за да си осигурите комисионните, не питахте никого. Щото плащаме ние.

  Пълни идиоти и безхаберници. Тотални социопати.

  Нередност?
 • 5
  tucker_case avatar :-P
  tucker case
  • - 3
  • + 18

  лудориите на рушняко-комунистите винаги са били и ще бъдат плащани от данъкоплатците... което си е съвсем в реда на нещата, щом данъкоплатците са таквиз балами и вече 27 години им дават властта на тепсия...

  Нередност?
 • 6
  teob avatar :-?
  Теодоси Бялков
  • + 12

  Прокуратурата , разследване , нещо ???

  Нередност?
 • 7
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov
  • - 1
  • + 18

  Отказвам да плащам на корумпирани политически карикатури, но мога да пусна SMS до майка им! Това правителство е нелигитимно с подкрепа под 20%

  Нередност?
 • 8
  rldkfl avatar :-|
  Xumpomo name
  • + 17

  Такаа ли? Аз мислех че Гоце ще я покрие...

  Нередност?
 • 9
  rossen.mihaylov avatar :-|
  rossen.mihaylov
  • + 7

  Няма виновни, всичко е отново за сметка на раята. А предстои избор на президент..... мисля, че и Митьо Пищова ще е по-кадьрен кьде президент, кьде министьр-председател от настоящите.

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 24

  Въпросът е лишен от емоции и е много елементарен: има решение на арбитражен съд, което не е оспорено от българската страна, с което е определена сумата, която НЕК трябва да плати и лихвите за забава.

  Ако след определен срок НЕК не плати на Атомстройекспорт (АСЕ) поръчаните и произведени реактори, АСЕ ще поиска от съда държавната НЕК да бъде обявена в несъстоятелност и ще бъде удовлетворен до размера на присъдените 600 млн Е от активи на НЕК. Така АЕС ще стане собственик на български ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове и пр.

  Тая свинщина я дължим на политиците ни от Тройната насам. Като докарат каруцата в блатото, почват да се сещат за нас. За да им плащаме малоумията.
  А кой се нагуши с комисионните покрай двата реактора?

  Нередност?
Нов коментар