Маргарита Попова: Неуместно е днес да се говори за баланс между свободата и сигурността

На 25-годишнината на Конституционния съд Борис Велчев пледира за нова сграда на съда и за въвеждане на индивидуална конституционна жалба

Вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на Конституционния съд Борис Велчев
Вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на Конституционния съд Борис Велчев    ©  Надежда Чипева
Вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на Конституционния съд Борис Велчев
Вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на Конституционния съд Борис Велчев    ©  Надежда Чипева

"Днес не може да се говори за баланс между правата и свободите на гражданите и сигурността, това трябва да остане за някой по-добър живот. Днес правата трябва да се защитават чрез засилване на мерките за сигурност и затова България има нужда от силен и смел лидер, който не гледа на света през капаци, а е широко скроен."

Това беше лайтмотивът в днешното изказване на вицепрезидента Маргарита Попова при откриването на международна конференция на тема за баланса между основните права на гражданите и националната сигурност в съвременния свят, организирана в резиденция "Бояна" по случай 25-годишнината от създаването на Конституционния съд (КС).

Маргарита Попова, която изигра основна роля в екстрадирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк, след като му отказа убежище в очевиден синхрон със службите, днес агресивно защити тезата, че светът е изпълнен с прекалено много заплахи, за да се съобразяваме с права и свободи. Определи и кои са лошите - неправителствените организации, които харчат пари за конференции, за да говорят за права.

Речта ѝ прозвуча като агресивен отговор на упреците за ролята ѝ в скандала "Бююк", макар че първите реакции на наблюдателите бяха, че думите ѝ са в подкрепа на определена геополитическа и вътрешнополитическа сила.

Вицепрезидентката взе думата извън протокола и в негово нарушение - първоначално нейно изказване не беше предвидено, защото откриването започна с видеозапис на приветствие на президента Росен Плевнелиев, който не можа да присъства лично на събитието заради участието си в сесия на ОС на ООН в Ню Йорк. След последователните приветствия - от името на Цецка Цачева (която не дойде заради контузия), на правосъдния министър Екатерина Захариева, на главния прокурор Сотир Цацаров, омбудсмана Мая Манолова, председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, председателя на Венецианската комисия Джани Букикио, официалната част трябваше да приключи. Тогава обаче, председателят на КС Борис Велчев обяви, че ще даде думата на Маргарита Попова. Протоколът забранява на едно събитие да говорят едновременно президентът и вицепрезидентът му, съобщи Велчев, но въпреки това според него "би било много хубаво, ако г-жа Попова също направи изявление".

"Не мога да откажа на вашата покана", заяви вицепрезидентката и малко след това постави под съмнение изказванията на всички преди нея, които говориха за необходимостта от баланс между сигурността и правата на гражданите като основен принцип на съвременната демокрация. Това беше специалният акцент в изказването на Джани Букикио, който говори непосредствено преди нея - трябва винаги, във всеки конкретен случай, да се търси балансът между националната сигурност и обществения ред от една страна и правата и свободите на гражданите от друга. В момента сме в извънредна ситуация, налага се полицията все по-активно да изпълнява своите функции, това е необходимо, но балансът винаги трябва да се намери и да не се накланя, подчерта неколкократно Букикио.

"В този свят и в този ден, въпросът съвсем не е за баланс между сигурността и свободата", каза Попова и този лайтмотив в речта й се повтори многократно.

"Животът в реалността днес е много важна отправна точка, на която трябва да стъпим в момента. Дали въпросът днес е: сигурност или свобода или обратно свобода или сигурност. В какъв свят и какъв живот живеем днес? Само, че днес в този свят и в днешния ден въпросът съвсем не е за баланс между сигурността и свободата", започна Попова и продължи речта си все в същия стил "Свободата, Санчо, е на върха на копието", която предлагаме почти изцяло, заради особеното й звучене:

"Днес имаме нужда от политически лидер, който да защитава политическата стабилност на страната, от която зависят и свободата и сигурността. Политическата система се нуждае от стабилност, за да има и едното и другото. Само, че днес, в този свят и в този ден, въпросът съвсем не е за баланс между сигурността и свободата. Тези неща ги знаем, ние работим с тях вече четвърт век. Въпросът днес е да кажем, че всичко това, което се случва, множеството огнища на напрежение, гладът, бедността, насилието, които станаха съпътстващи в нашия живот от сутрин до вечер, изискват да си кажем, че трябва да стъпим здраво на земята и да си кажем защо стигнахме дотук, кои са причините, кой и как е в състояние да ги отстрани. И веднага искам да кажа, че една държава - сама, нито една блокова структура - сама - не може да се справи днес с предизвикателствата и с ужасите, които всеки ден изпитваме, за които чуваме новини - непрекъснати радикализации, екстремизми, които стоят в предверието...

И когато има толкова тежък живот и толкова много предизвикателства и заплахи, можем ли ние спокойно да говорим за баланс между свободата и сигурността? Това е хубав въпрос и за един Конституционен съд, но в един по-друг живот. Днес имаме нужда от политически лидери и от политическа система, които да са в състояние, когато се наложи, макар и като временна мярка, да кажат, че имаме нужда да засилим мерките за сигурността, за да гарантираме свободата и правата на гражданите. Това ни се иска днес - във високопрофесионални дискусии ясно и категорично да прозвучи. Иначе ние 25 години продължаваме да говорим за права и свободи, народиха се много неправителствени организации, харчат се планини от финансови средства за конференции, които са се посветили на правата и на свободите, и някак си плахо и със страх говорим, че днешният напрегнат свят изисква малко повече професионална мисъл за защита на правата и на свободите чрез укрепване на националната сигурност на върха, на която да застанат просветени лидери, можещи и знаещи, хора, които да гледат във всички посоки на този свят и за които да е ясно, че нито една държава сама със своята национална сигурност, нито една блокова структура, не могат да се справят с предизвикателствата на днешния ден. За мен е особено приятно, че наши гости днес са толкова много делегати от различни страни, и от различни блокове, различни структури. Престъпността и нарушенията на правата и свободите на гражданите нямат граница, те преливат от държава в държава и от континент в континент. И ако ние, всички заедно, не застанем като щит, като стена срещу тези предизвикателства, нито институции, нито политическа система, нищо няма да бъде в състояние да защити правата и свободите на гражданите на света, не на една или на друга държава. Това е въпросът днес - политическа система - здрава и стабилна, лидери, които гледат напред в бъдещето, широко скроени, образовани с висока култура и които не гледат света с капаци, както казваме ние. Светът е широк и нашият поглед трябва да бъде широк, трябва да бъде изпълнен с кураж. Имаме нужда от политически лидери, които да стоят здраво на земята и да могат да се изправят с чест пред народа си и, когато се наложи, да кажат, че са готови да поемат на плещите си повече отговорност, отколкото могат да носят в свободни времена. А днес живеем със много заплахи и свободата е под опасност."

На финала на речта си Попова пожела на всички конституционни съдии във всички държави, "на юридическата общност на планетата Земя", "да бъдем заедно" за свобода и сигурност. На конференцията присъстваха представители на 27 държави и международни институции, настоящи и бивши конституционни съдии, представители на академичната общност. На журналистически въпрос след края на официалната част Попова уточни, че речта й е била "импровизирана".

В своята приветствена реч при откриването на конференцията председателят на КС направи знакови послания, останали на заден план след като Маргарита Попова се яви на авансцената. Борис Велчев се обяви за въвеждане на пряката конституционна жалба, която дава не само повече контрол над институциите, но и е гарант за правата на гражданите. Вратата на КС трябва да се отвори и за гражданите, каза той. Освен това председателят на КС заяви, че след 25 години история вече е време КС да има свой дом. От думите му стана ясно, че е говорил с премиера по този въпрос и има уверението му, че проблемът ще бъде решен. Екатерина Захариева го подкрепи, като заяви, че наистина мястото на КС не е в сградата на Министерския съвет. Този въпрос се поставя отдавна, но до момента никой сериозно не е търсил решение. Захариева намекна, че даже има определена сграда вече.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  kamen. avatar :-P
  К2

  Контра Президента се появи!СигОрно ще подкрепи Радев...

 • 2
  nnikolov_bg avatar :-|
  Никола Николов

  Попова е една изключително жалка и ретроградна личност. Застанала до Плевнелиев, тя изглежда като джудже с деменция, което спешно се нуждае някой да се погрижи за него.
  Опитите й да разсъждава на тема свобода и сигурност са крайно неадекватни, в случая вероятно поради непреодолимото й желание за публични изяви, които да я изкарат от лигавата дупка, в каято е заседнала от началото на мандата си. Тя очевидно не може да осъзнае, че опитите й да е различна всъщност са безсмилени, тъй като тя наистина е различна, но в нейния случай това не е предимство.

 • 3
  Varnenchik avatar :-|
  Варненчик

  Много зле, ужасно зле! Това "нещо" попова бях чул, че го нагласиха за вице само да се отърват от нея. Успяха, но ни я нататрузиха на нас....

 • 4
  gruycho avatar :-|
  истинският.груйчо

  Подобни глупости отдавна не бях слушал. Посредственост облечена в клишета. Дали госпожата Попова се е замисляла, че без права и свободи - правото на справедлив съд и свободата да изобличаваш, примерно - няма как да се стигне до система, която отсява "просветени" и "широко скроени лидери" и ги избутва напред?

  А Борис Велчев колко удобно нарушава протокола, за да даде думата на това, което изглежда е говорител на мафиотското статукво.

  Гнус.

 • 5
  nnikolov_bg avatar :-|
  Никола Николов

  Ако разгледаме по същество речта на Попова, то това изказване е едно изобличение. Очевидно е, че вицепрезидентската институция е главозамаяла тази клета жена, която си е въобразила, че завинаги е станала част от един кръг на богоизбрани. От тази си позиция, тя гледа на гражданите на страната ни отстрани, като на маса, която се нуждае не толкова от свобода, колкото от лидер със силна ръка, един абсолютен монарх, който по своя воля и усмотрение да осигури ред. Единствената гаранция срещу злоупотрби и изтъпления, която Попова ни предлага е широката скроеност на този въображаем лидер, каквото и да означава това. На мен по-скоро ми изглежда, като да се оставим на неговата милост.
  Срамно е, че като юрист Попова изглежда е забравила, че в правовата държава гарант за сигурноста и свободите на гражданите не са лидерите със силна ръка, колкото и широко скроени да са те, а принципа за върховенството на закона, който следва да бъде спазван неотлъчно от овластените институции, без оглед на личността. С лека ръка тя отрича основополагащи принципи за демократично развитие и ни предлага управление от азиатско-ориенталски тип. В речта й, а и в действията на Попова, вждаме нескрито одобрение на управленския стил на авторитарни личности, като Путин и Ердоган.
  Надявам се, след като напусне поста на вицепрезидент, Попова да не бъде върната в съдебната система, където с тези си убеждения, тя единствено и само може да навреди.

 • 6
  igla avatar :-?
  Непукистка

  [quote#5:"nnikolov_bg"]В речта й, а и в действията на Попова, вждаме нескрито одобрение на управленския стил на авторитарни личности, като Путин и Ердоган. [/quote]
  Без Ердоган. Само Путин се възхвалява. Я, вижте как повтаря и потретя, че ни е необходим някакъв си "лидер". Нерде нере, както казваше баба ми. Нерде годишнина на КС, нере нуждата от "политически" водачи - "лидери, които гледат напред в бъдещето, широко скроени, образовани с висока култура и които не гледат света с капаци". Два пъти е натъртила "унибит"-ката тов. Папова, че "че една държава - сама, нито една блокова структура - сама - не може да се справи днес с предизвикателствата и с ужасите, които всеки ден изпитваме, за които чуваме новини - непрекъснати радикализации, екстремизми, които стоят в предверието...". Хайде да каже, че една държава сама не може да се справи, разбирам, но какво значи "една блокова структура"?! НАТО ли, ЕС ли... Объркано (побъркано май е по-правилно) същество, което говори несвързано. ГЕРБ трябва да внимават този път, много да внимават. Комунягите са като ракови клетки - твърде много приличат на нормалните, докато не почнат да се групират в тумори, видно и от снимката.

 • 7
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  Докторантката в Библиотекарския за пореден път се показа като посредствена и абсолютно неадекватна жена.

 • 8
  4er avatar :-|
  pi4er

  Тази реч би могла да бъде произнесена от политик или военен (или библиотекар), но не и от юрист (по дефиниция - "който е в духа на правото"): За да може някой да раздава праводъдие, те трябва да имат свободен/"прав" дух с избор (с-право-дали-во решение). Ако имат свобода на духа и се отрекат от нея за ефимерна сигурност, влизат в категорията на Франклин "който дава свободата си за сигурност, губи двете". Т.е. слизат на ниво където не могат (нямат капацитет) да съдят. Оттам не могат да дават горните квалификации.
  Ако някой няма свободен дух, би могъл да спазва спуснати правила по алгоритъм, но това няма да е юрист, а изпълнителна "машина". И може да има разни имена. Юрист би било форма, а не съдържание.
  А думата сигурност нотира липса на угриженост; а има общ корен и със синекура - позиция, която изисква или включва малко или никаква отговорност. От Вики : "Синекурите исторически са давали на правителства и монарси потенциално средство да разпределят патронаж, като в същото време получилите този патронаж приемат титли и "лесни" заплати."

 • 9
  4er avatar :-|
  pi4er

  Прав-неправ... "Приведения сабя не го сече." Речта е в този дух, оправдателна за случая Буюк. Но тази снижаваща тактика не е работа на юрист, а за стратег-воин, който мисли не за собствената, а за подопечните му глави.
  Воинът е служител на народа си и Франклин не важи за него. Работата на юриста е да опонира воина до последно и да се намери обществения интерес, а не тя да промотира нуждата от Торбалан, с неизвестни кукловоди отзад с неизвестни интереси.

 • 10
  latsy avatar :-|
  latsy

  "Днес правата трябва да се защитават чрез засилване на мерките за сигурност и затова България има нужда от силен и смел лидер.." С една дума - гражданска свобода е излишна. Рубладжийски продукт!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход