Грабежът "Белене"

Загубите за данъкоплатците от безсмисления проект са повече от половин КТБ

Авантюрата АЕЦ "Белене", в която няколко правителства на България участват, вече струва милиарди на българските данъкоплатци. Голямата сметка обаче ще се плаща тепърва. Тази седмица правителството и парламентът гласуваха от фискалния резерв на страната да бъдат отпуснати 628 млн. евро, които да бъдат платени на руската "Атомстройекспорт", която осъди НЕК в Международния арбитраж в Женева заради поръчаните реактори за "Белене".

Общо парите, които България е изхабила за безсмисления проект, са близо 2.5 млрд. лева. Те бяха натрупани по време на четири правителства и практически няма голяма партия, която да не носи отговорност.

Сега българското правителство няма особено голям избор - то трябва да плати огромната сума, но с активни действия поне част от тях може да бъде възстановена. Въпросът е дали се прави достатъчно

2 470 486 694 лв. Това е сумата, която българският данъкоплатец и електропотребител е загубил, за да финансира енергийната авантюра на три правителства, сладките сделки на няколко десетки фирми и възраждането на ядрения бизнес на руската "Росатом". Милиардната сметка – приблизително три магистрали "Тракия", се натрупа, след решението на правителството тази седмица да отпусне финансиране на НЕК, с което компанията да плати на руската "Атомстройекспорт" за поръчаното, но неплатено оборудване за АЕЦ "Белене". И това все още не е краят.

Проектът за АЕЦ "Белене" заедно с модернизациите на АЕЦ "Козлодуй" в последните 30 години се превърна в ядрено перпетуум-мобиле за източване на средства от енергетиката и данъкоплатците - кранче за кражба на публични пари, подобно на това с КТБ. Възобновяването на проекта в началото на новото хилядолетие беше изцяло политически мотивирано, след това беше управляван в изгода на няколко фирми и политици у нас и накрая завърши както винаги, като сметката се плати от всички. И въпреки всички призиви за прекратяване или вкарване на икономически смисъл в проекта той си продължаваше с години, като милионите се трупаха и трупаха.

Кой спечели най-много

Безспорно от проекта за АЕЦ "Белене" има двама големи печеливши, както се вижда от разходите на НЕК за изграждането на ядрената централа. Това са руската "Росатом" и консорциумът между WorleyParsons и "Риск инженеринг", който консултираше НЕК за изграждането на централата. Руската компания не само че ще си получи парите за поръчаното за АЕЦ-а оборудване, но и ще може да компенсира пропуснатите си ползи, ако купи обратно (естествено за част от реалната им стойност) и след това препродаде реакторите. Консултантите също си получиха парите (все още тече арбитражно дело за още 54 млн. евро), които достигат 400 млн. лв., стряскаща сума, като се има предвид ползата за НЕК от тяхната дейност – почти никаква.

Проектът затъна в проблеми още през 2008 г., когато, вместо спешно да се удари спирачката, започна сериозното наливане на пари.

Покрай големите печеливши обаче има много малки и средни играчи, които направиха енергийната катастрофа неизбежна и толкова тежка. На първо място, това са дузина политици, които разчитаха на проекта не само за политическото си оцеляване.

За проблемите на АЕЦ "Белене" често са обвинявани мениджърите на НЕК. Например според едно от популярните в момента обяснения на политици от ГЕРБ през ноември 2008 г. двамата изпълнителни директори на държавната компания едва ли не самоволно подписали Допълнението към Споразумението за изграждане на ядрената централа, с което я ангажират със 673 млн. евро. Именно то е в основата на арбитражния иска на руската "Атомстройекспорт". Но подобни твърдения, разбира се, са просто измиване на ръцете.

Както се вижда от обширната кореспонденция, част от която стана публично достъпна (виж факсимилетата), между НЕК, Министерството на икономиката и енергетиката и избраната през 2008 г. за стратегически инвеститор RWE проблемите в проекта са били сведени до вниманието не само на ресорните министри Петър Димитров и Трайчо Трайков, но и на премиерите Сергей Станишев и Бойко Борисов. Въпреки това с изключение на Трайков, който през цялото време е скептичен за АЕЦ "Белене", и моментните настроения на Борисов (който ту е за, ту е против проекта) корупционно-политическият керван си върви необезпокояван с години.

Около строежа на АЕЦ "Белене" се беше организирал цял грозд от свързани фирми и интереси, които трябваше да печелят от него. Всъщност една от основните дейности на Богомил Манчев, чиято "Риск инженеринг" беше консултант на НЕК беше именно проектът за втората атомна централа. Например свързаната с него "Ривърсайд резиденшъл парк", както и "Съни инвест", свързана с КТБ, трябваше да построят жилищните комплекси на руските строители на АЕЦ "Белене".

"Просто нямаше консенсус за спиране

на проекта."


Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката,

енергетиката и туризма.

В проекта бяха въвлечени почти всички добре политически добре поставени компании. Например през 2008 г. на руската АСЕ беше прехвърлена задачата да разруши част от вече изградените конструкции на площадката на централата. Това обаче е направено, за да се заобиколи законът за обществените поръчки, който НЕК трябваше да използва, ако се беше захванал с дейността самостоятелно. През 2013 г. Агенцията за държавна финансова инспекция заключава, че това е незаконно и целта е била да се ограничи конкуренцията. В резултат на това няколко компании, включително свързаната със самия Манчев "Енергоремонт холдинг", "Евробилд" и "Еврометал" на спонсора на Георги Първанов Людмил Стойков, "Минстрой холдинг" (която плати 1.5 млн. лв. хонорар на Ахмед Доган за маркетингово проучване за строеж на ВЕЦ-ове) и т.н., получават договори на обща стойност 101 млн. евро. Сума, която според много експерти е силно завишена спрямо извършената дейност.

Така въпреки съмненията за проекта при правителството на ГЕРБ той е продължен. "Още в първата междуправителствена конференция между България и Русия казах, че АСЕ трябва да прекрати производството на поръчаното оборудване, докато не се разберем как да продължим проекта", казва Трайчо Трайков, който в този период беше министър на икономиката и енергетиката. В началото на 2010 г. например на НЕК е забранено да превежда пари към руския изпълнител, което тогава добре се видя по рязко подобреното й финансово състояние. Трайков обяснява, че през цялото време притеснението е било за вече подписаните договорености, по които така или иначе е трябвало да се плати. "Искахме да опитаме да направим проекта както трябва, така че да е изгоден за нас", продължава Трайков.

Част от обяснението за продължаването на АЕЦ "Белене" обаче е и натискът на свързани с ГЕРБ интереси. Например след идването на власт на партията на Бойко Борисов като основен лобист за проекта се изявява изпълнителният директор на "Лукойл - България" Валентин Златев. Златев винаги е бил близък на Борисов, макар че след осветяването на ролята му около АЕЦ "Белене" премиерът беше принуден да се разграничи от него. През 2010 г. обаче строителният и енергиен предприемач играе ключова роля по проекта, точно в годината, през която Борисов най-често менеше настроението си. "Просто нямаше консенсус за спиране на проекта", ще каже по-късно Трайков.

Проект за източване

Всъщност рестартът на АЕЦ "Белене" никога не е оправдан от икономическа логика. Още от доклада, който правителството на ОДС обсъжда през 2001 г., е ясно, че построяването на централата е непосилно за възможностите на НЕК и ще се търси външен инвеститор. Въпреки оправданията, че евентуалното възобновяване цели да подкрепи енергийния баланс на страната, бъдещият инвеститор се очаква да осигури пазар навън за електроенергията на АЕЦ "Белене". Това не се случва никога въпреки например екзотичните идеи за износ към Сирия, които бяха предложени през 2010 г. от тогавашния президент Георги Първанов.

По-късно идеята за изграждане на АЕЦ "Белене" беше подхваната от правителството на Симеон Сакскобургготски, за да отклони вниманието от преговорите с ЕС за затваряне на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй". Политически или не, поредният рестарт беше успешно прихванат от тогавашното министерство на енергетиката и доведен до започване на строителство. Тогава основен съветник на министъра на енергетиката Милко Ковачев е Богомил Манчев, който е наричан в изтеклата в wikileaks американска дипломатическа кореспонденция "министъра в сянка". Манчев по-късно заедно с партньорската му фирма "Уорли Парсънс" са избрани да изготвят не само технико-икономическото проучване и ОВОС за АЕЦ "Белене", но по-късно също и да подготвят търга за избор на строител, а след това стават и консултант на НЕК. Малко по-късно Ковачев официализира връзката си с Манчев в общата им фирма "Миления 77" (където всъщност участва синът на Богомил Манчев). След това Ковачев стана и консултант на френската банка Paribas, която през 2008 г. отпусна заем от 250 млн. евро на НЕК, който основно бе използван за плащания по АЕЦ "Белене".

В този период всички прогнози за необходимостта от строеж на АЕЦ "Белене" се позовават на два фактора – затварянето на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй", което щяло да отвори дупка в енергийния баланс на страната, и прогнозите за ръст на БВП на България, което неизбежно щяло да доведе до ръст на енергопотреблението. Реални изследвания никога не са правени, като надеждата през цялото време е, че електроенергията ще се изнася. Както се оказва обаче, модернизацията и увеличаването на мощността на въглищните централи в България изцяло компенсират затварянето на първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй", а за десет години, между 2001 и 2010 г., БВП на страната нараства с 56%, докато потреблението на ток остава константна величина. Икономическата криза от 2008 г. пък сложи края на надеждите за износ към платежоспособните западноевропейски пазари.

На практика единствената причина АЕЦ "Белене" да се движи е, че е "голям" проект. Освен чисто конструкционния елемент мащабът му създаваше сериозна политическа коалиция зад него. В различни времена за него са лобирали синият кмет на Плевен Найден Зеленогорски, председателката на Народното събрания Цецка Цачева, а бившият вътрешен министър Румен Петков първо беше противник, а след това стана фен. Списъкът може да бъде продължен до безкрай.

"Белене" има и чисто символно значение за политици от ранга на бившия президент Георги Първанов. Той беше едно от неговите политически знамена, след като предишното му – запазването на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", не успя както да попречи на спирането им, така и на влизането на България в ЕС (изваждането от експлоатация на 1-4 блок беше изрично изискване). След това тази фиксация доведе до вече прословутия "енергиен шлем" от 2008 г., който обвърза всички руски енергийни проекти в един кюп. Ефектът беше, че след това стана трудно да се развържат един от друг.

За известно време проектът се превърна и в основна причина за съществуването на БСП по времето, когато неин председател беше Сергей Станишев, а партията беше в опозиция на ГЕРБ. Тогава социалистите предизвикаха национален референдум, за да получат подкрепа за строежа на "Белене". Той обаче не успя да събере толкова гласоподователи, че резултатите от него да станат задължителни за политиците.

Болезнената история с АЕЦ "Белене" обаче показва две неща. Дори и да приемем, че голяма част от поддръжниците му са имали добри намерения, което безспорно е така, това не е достатъчно един толкова сложен проект да се осъществи, без смисъла и ползите от него да бъдат изкривени. Причините са както в слабостта на държавния апарат (и компании) да се занимават с инвестиции, така и слабостта на политическата система в България да препятства превземането отвътре на многомилиардните проекти. Изкушението за кражби винаги побеждава здравия разум - в продължение на десетки години и няколко различни правителства.

По темата работиха Вера Денизова и Иглика Филипова