Дворът ни е гимназия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дворът ни е гимназия

Под прозорците на класните стаи вече се строи жилищната сграда

Дворът ни е гимназия

Как администрацията във Велико Търново позволи на мястото на училищна книжарница да се строи жилищен блок, и то съвсем законно

Мила Чернева
28077 прочитания

Под прозорците на класните стаи вече се строи жилищната сграда

© Капитал


Едноетажна ламаринена сграда, стил барака - така е изглеждала книжарничката до Природоматематическата гимназия "Васил Друмев" във Велико Търново. Имотът обаче привлича с добрата си локация в центъра на града, в близост до стадион и почти в двора на една от най-добрите гимназии в района. В рамките на осем години книжарницата изчезва, а на мястото й вече се строи жилищна сграда.

Това е един от редицата случаи, в които общинските администрации поставят частния интерес над публичния, понякога доста прикрито. Преди време "Капитал" разказа за случаи, в които информацията се крие или закъснява, за да не могат гражданите да участват във взимането на решения относно градовете си. Например жителите на столичния квартал "Дианабад" твърде късно разбират (въпреки че се интересуват), че строежът в съседство е за сграда, двойно по-висока от обещаното. Тези казуси обаче водят до един и същ резултат: непостоянен и дори лош облик на градовете, така че те стават по-малко удобни и по-малко приятни на вид. И в един момент се оказва, че прозорците на класните стаи надничат в спалните в близката жилищна сграда.

Историята във Велико Търново започва отдавна, още през 70-те години на миналия век. През 1974 г. Общинският народен съвет отрежда парцел в двора на Природоматематическата гимназия "Васил Друмев" за "магазин за продажба на учебно-технически средства".

За няколко десетилетия обаче парцелът претърпява редица метаморфози, докато стигне до това, което е сега: строеж на жилищна сграда на пет-шест етажа точно под прозореца на класните стаи на гимназията. И докато в един момент в историята сякаш натискът на гражданското общество успява да надделее, то сега един поглед към двора на гимназията е достатъчен да се види, че това не е било за дълго.

Новите дрехи на парцела

Преди 14 години, през 2002 г., в УПИ II, кв.29 (парцелът на книжарничката), е учредено право за строеж с предназначение "Магазин за учебно-технически средства". Това е част от двора на гимназията, но с обособяването му реално спира да е част от нейния парцел. Въпреки това се намира точно зад баскетболния кош на игрището и под прозорците на част от стаите.

През август 2008 г. общината продава парцела с размер 312 кв.м на Демир Иванов, по-конкретно на неговата фирма ЕТ "Авеста - Демир Иванов", за малко над 10 хил. лв. Иванов стопанисва книжарничката. Шест месеца по-късно обаче тогавашният кмет на Велико Търново, Румен Рашев, пуска писмо за промяна на подробния устройствен план (ПУП). С негова заповед от 6 април 2009 г. парцелът вече не е отреден за книжарница и предназначението му се променя така, че да е за "жилищни нужди и обществено обслужване". От този момент там може да се построи свободно жилищен блок с максимална височина от 15 метра.

През февруари същата година тогавашната директорка Славка Симеонска изразява възражение относно промяната с писмо. Нейното възражение обаче не се взима предвид и частичното изменение на ПУП все пак влиза в сила.

На въпрос защо предназначението на имота е сменено точно след продажбата, Румен Димитров, общински съветник по това време, отговаря просто: "Във вашия въпрос се крие и отговорът." Кметът Румен Рашев отказа да коментира с аргумента, че е минало доста време и не би могъл да разкаже нищо. Същият този кмет беше обвинен в длъжностни престъпления по време на мандата му 2007 - 2011 г. Обвинението беше, че Рашев е ощетил общината с над 400 хил. лв., тъй като е дал право на строеж върху общински терен на фирмата "Илстрой". Компанията не е платила на общината и вместо да построи гаражи и тенис кортове, както е решението на местния общински съвет, е изградила осеметажна жилищна сграда. Първоначално бившият великотърновски кмет получи присъда от три години затвор, след което обаче Пловдивският апелативен съд го оправда през 2014 г.

Ясно е, че някой е имал намерение там да се построи жилищна сграда, особено щом малко след продажбата на парцела, предназначението му се променя. Според местни медии по онова време самият Демир Иванов е имал намерение да строи жилищен блок. Той обаче отказа да коментира историята пред "Капитал".

32 кв.м объркване

Училището загубва първата битка и малко по малко става ясно, че там рано или късно ще се появи жилищна сграда. На 11 ноември 2010 г. обаче историята става още по-заплетена. Великотърновският общински съвет решава да даде 32 кв.м от УПИ на училището на малкия УПИ II. Или казано с други думи - да се подарят 32 кв.м от двора на гимназията и да се прибавят в малкия парцел. Като причина е посочена грешка при ръчното замерване на имота.

Това обаче предизвиква остри обществени реакции и протести. Румен Димитров разказва пред "Капитал", че съдейства да организират част от учителския съвет и бившите и настоящи ученици на гимназията да се възпротивят на този странен "подарък".

"В момента не е защитен общественият интерес", казва Димитров. Именно това е един от основните проблеми в ситуации като тази: че договорките стават някъде далеч от очите на гражданите и те няма как да спрат развоя на събитията. Протестите донякъде успяват да постигнат целта си. На свое извънредно заседание на 26 ноември 2010 г. общинският съвет решава да отчужди имота с размер 344 кв.м (площта на парцела за книжарница заедно с новите 32 кв.м). Според стенограмата на заседанието съветниците имат намерение да се съобразят с притесненията за презастрояване в града.

"Между двете решения на общински съвет имаше протести на учители, ученици, общественост. Затова за толкова кратко време общинският съвет взима две решения с толкова противоположни нагласи", разказва настоящият директор на гимназията Ангел Гушев.

Въпросното заседание на общинския съвет отпреди шест години приключва със следните думи на един от общинските съветници: "Аз съм сигурен, че един ден в двора на ПМГ със съдействието на г-н кмета ще се спечели проект, там ще се направи една хубава спортна площадка и всичко ще стане, както трябва." Това обаче очевидно не се случва.

Самата гимназия е качила на сайта си хронологията на събитията обаче, според която с молба от 15 декември 2010 г. до главния архитект на Велико Търново Симеонска е изразила желание за изработване на проект за ПУП за имота на гимназията. Впоследствие през юли 2012 г. онези 32 кв.м се предават обратно към парцела на училището.

Глас в пустиня

Въпреки че общинският съвет решава, че парцелът на книжарницата трябва да се отчужди, това така и не се случва. През 2011 г. Даниел Панов поема поста на кмет на община Велико Търново. Той обаче също не предприема действия. "Предишното ръководство на ПМГ е трябвало да направи предложение за промяна на устройствения план за двора си и да го спаси от застрояване с блокове, но не си е мръднало пръста", казва Панов, цитиран от местния вестник "Борба". Заради липсата на ПУП и на инициатива от страна на администрацията да се действа в обществен интерес проблемът остава неразрешен.

Мълчанието по темата продължава до 2014 г. Тогава Демир Иванов продава парцела на фирма "Стан СГ", собственост на Мария Георгиева, за малко над 11 хил. лв. Според финансовия отчет на фирмата за 2014 г. единствената й собственост е този парцел. Георгиева пък е съпруга на Станимир Георгиев, който е собственик на строителната фирма "ВТ инженеринг", която в момента строи жилищната сграда там.

Ангел Гушев, обясни пред "Капитал", че от гимназията вече са се примирили и знаят, че нещата не могат да се променят.

Тази пролет граждани и бивши ученици на гимназията отново се възмутиха, когато строежът на жилищната сграда все пак е започнал. Медиите обърнаха внимание на казуса, но тогава е твърде късно да се направи каквото и да било: администрацията твърди, че е с вързани ръце, тъй като строежът е законен. Това е вярно, но е вярно още, че едно решение на общинския съвет е събирало прах, без да влезе в сила.

Поуката

Нито бившият кмет Румен Рашев, нито бившият собственик Демир Иванов поискаха да разкажат своята гледна точка, тъй като всичко се е случвало отдавна и нямат време да припомнят подробностите. До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем и със Станимир Георгиев. Но когато историята се разгледа внимателно, се разбира, че проблемът е именно в непостоянството и нежеланието на администрацията да действа в синхрон с публичния интерес, въпреки че той многократно е споделян.

Тази година бившите ученици на гимназията правят онлайн петиция против строежа, в която все пак често напомнят, че всичко е законно и строежът не може да бъде спрян. Възраженията на бившите възпитаници на училището са свързани с факта, че гимназията е престижна и заслужава да й бъде отделян ресурс. Те все пак смятат, че е можело мястото да се използва в полза на учениците по някакъв начин. Самият парцел не е скъп, щом продажбата му е била за 11 хиляди лева, така че едва ли е било трудно да бъде откупен от общината. През годините обаче администрацията е действала в услуга на частния, а не на обществения интерес. И с вътрешни договорки, които лесно се отгатват, но и никой не признава.

Едноетажна ламаринена сграда, стил барака - така е изглеждала книжарничката до Природоматематическата гимназия "Васил Друмев" във Велико Търново. Имотът обаче привлича с добрата си локация в центъра на града, в близост до стадион и почти в двора на една от най-добрите гимназии в района. В рамките на осем години книжарницата изчезва, а на мястото й вече се строи жилищна сграда.

Това е един от редицата случаи, в които общинските администрации поставят частния интерес над публичния, понякога доста прикрито. Преди време "Капитал" разказа за случаи, в които информацията се крие или закъснява, за да не могат гражданите да участват във взимането на решения относно градовете си. Например жителите на столичния квартал "Дианабад" твърде късно разбират (въпреки че се интересуват), че строежът в съседство е за сграда, двойно по-висока от обещаното. Тези казуси обаче водят до един и същ резултат: непостоянен и дори лош облик на градовете, така че те стават по-малко удобни и по-малко приятни на вид. И в един момент се оказва, че прозорците на класните стаи надничат в спалните в близката жилищна сграда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  В крайна сметка населението на страната намалява с 5-цифрено число всяка година. Скоро ще дойде момента, в който ще се пада по един апартамент на всеки жител на тази проядена от корупция "държава" и да се надяваме ще престанат със строежите.

 • 2
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Няма да престанат! Ще останат една дузина парвенюта-лакомници, които ще строят до дупка!

 • 3
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Корупцията е неизменна част от общественият живот...вече!
  Да благодарим на огледалата си!

 • 4
  nogica avatar :-P
  nogica

  Просто общините да започнат да събират данък сгради за първата година от стройтелите и всяка следваща на не продаден да го таксува като 2,3,5 жилеще и готово,данък смет и т.н.Ще се получи така че всяка община ще лъснат велики строители със собственост и неплатени данъци

 • DeHu

  Пълен абсурд!

 • 6
  tedche avatar :-|
  Теодора

  По някакво нещастно стечение на обстоятелствата и двете детски градини, в които съм била във Велико Търново днес са застроени с блокове. В "Петър Трумбев", на самия център, сградата е запазена и в нея се помещава някаква администрация. Двора е жилищна кооперация. "Васил Левски" в един от най-големите квартали, доколкото знам е даден за цех на шивашка фирма, а в двора е издигнат блок. Та така....Има традиции явно...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.