И Пламен Орешарски се кандидатира за президент

Бившият премиер е издигнат от инициативен комитет

Пламен Орешарски подаде оставка на правителството през юли 2014 г. след продължителни граждански протести
Пламен Орешарски подаде оставка на правителството през юли 2014 г. след продължителни граждански протести    ©  Велко Ангелов
Пламен Орешарски подаде оставка на правителството през юли 2014 г. след продължителни граждански протести
Пламен Орешарски подаде оставка на правителството през юли 2014 г. след продължителни граждански протести    ©  Велко Ангелов

Бившият премиер Пламен Орешарски (2013-2014 г.) се кандидатира за участие в президентските избори, потвърди за "Капитал" говорителят Александър Андреев. Кандидатурата му за държавен глава е издигната от инициативен комитет, който днес е внесъл документите за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК). За вицепрезидент е издигнат бившият министър на транспорта в правителството на Орешарски Данаил Папазов. От ЦИК уточниха, че документите на инициативния комитет ще бъдат разгледани до края на деня, като заседанието на комисията се очаква да продължи до късно вечерта.

Включването на Орешарски в битката за президент е донякъде изненада, защото след като подаде своята оставка като премиер и оставката на правителството в края на юли 2014 г., той направи категорични изявления пред медиите, че няма намерение повече да се занимава с политика.

Оставката на Орешарски от премиерския пост бе предшествана от най-продължителния антиправителствен протест в демократичната история на България. Протестите срещу подкрепяния от БСП, ДПС и "Атака" кабинет първоначално стартираха като реакция срещу назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, а впоследствие прерастнаха в антиправителствено движение. Правителството падна след изборите за европейски парламент, след като тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан се обяви за предсрочни парламентарни избори.

Пламен Орешарски започва политическата си кариера в СДС. От 1997-2001 г. е зам.-министър на финансите в правителството на Иван Костов, от 2002 до 2003 г. е зам. председател на СДС. На местните избори през 2003 г. той беше номиниран за кмет на София от синята партия, но впоследствие кандидатурата му беше оттеглена след скандал по повод среща на Орешарски с бизнесмена Васил Божков.

След това Орешарски беше финансов министър в кабинета на Сергей Станишев (в правителството на Тройната коалиция 2005-2009 г.). Бил е и депутат от БСП в 41-то и 42-то Народно събрание (2009-2013г.).

Преди да стане министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Орешарски, кандидатът на вицепрезидент Данаил Папазов беше изпълнителен директор на "Пристанище Варна" ЕАД. Той се считаше за близък до ДПС. Миналата година Папазов беше кандидат за кмет на Варна, издигнат от коалицията "Живот за Варна".

Председател на инициативния комитет за издигането на двойката Орешарски-Папазов е Николай Тошков Енчев, съобщи БТА. Според регистрите той е зам.-председател на сдружение с нестопанска цел Евро Адванс, чийто председател е издателят на списание "Икономика" и сайта Кмета.бг Боян Томов, бивш оперативен директор на в. "Стандарт".