Трайчо Трайков: Българският керван трябва да стигне до оазис

"Силата да бъдеш свободен" е слоганът на кандидата на РБ за държавен глава

Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков и за вицепрезидент ген. Съби Събев обявиха националната сигурност за свой основен приоритет
Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков и за вицепрезидент ген. Съби Събев обявиха националната сигурност за свой основен приоритет    ©  Цветелина Белутова
Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков и за вицепрезидент ген. Съби Събев обявиха националната сигурност за свой основен приоритет
Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков и за вицепрезидент ген. Съби Събев обявиха националната сигурност за свой основен приоритет    ©  Цветелина Белутова

"Президентът няма право да мълчи съобразно силните на деня. Напротив - гласът му трябва да се чува силно, когато законът се заобикаля или се подминават интересите на хората. Президентът е избран пряко от народа и е отговорен пред всички. Пред тези, които са му гласували доверие, но има и задачата да спечели доверието на тези, които не са му повярвали в кампанията, за да е президент на всички българи". Това каза Трайчо Трайков във вторник по време на официалното представяне на кандидатурата му за президент, издигната от Реформаторския блок (РБ), заедно с кандидатурата на ген. Съби Събев за вицепрезидент.

"Държавният глава трябва да има силата да казва истината, независимо на кого ще се хареса. Президентът е длъжен да бъде морален, не толкова, за да го смятат за честен човек или да бъде чист пред съвестта си. Това безспорно е важно, но има нещо по-важно и то се нарича авторитет на държавния глава.", добави още Трайков. Според него именно това е територията за правене на политика от държавния глава, която излиза извън буквализма на конституционните правомощия. "Това е оръжието, което може да се използва при всеки проблем. Това е светлина, която президентът може да насочва към всички точки на страната и никой не може след това да каже, че не е видял, не е разбрал и му е все едно.", уточни Трайков.

Националната сигурност - основен ангажимент

По време на изказването си Трайков заяви, че негов основен приоритет ще бъде националната сигурност, където президентът има ключова роля. Той уточни, че в това понятие влага по-широк смисъл. "Понятието сигурност на нацията е състояние на държавата и обществото, когато са защитени основните права и свободи на гражданите. Гражданските институции, благосъстоянието, здравеопазването, стопанското развитие - това са все елементи на националната сигурност", каза той. И запита риторично: "Каква национална сигурност, ако нацията е болна. Какво като купуваме скъпа апаратура, но няма кой да работи с нея. Или тя се избира на принципа кой дава най-голяма комисионна? Каква национална сигурност при такъв размер на бедността? Нима това не създава риск от престъпност и не увеличава емиграцията и обезлюдяването на страната? Каква национална сигурност след като на избори блокират с кибератака основните сайтове на държавата."

Към заплахите за националната сигурност кандидатът за президент на РБ прибави още размерите на корупцията. "Твърди се, че милиарди са заловени от контрабанда, но къде са контрабандистите? Някой чувал ли е за тях? При този размер на корупцията страната ни бе ударена с милиарди и през една банка - КТБ и през "Белене".", отбеляза Трайков.

"Имам силата да бъда свободен"

Трайков заяви, че "има силата да бъде свободен при назначенията в съдебната власт". Президентът има правомощие да подписва указите за назначаване и освобождаване на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор - по предложение на ВСС.

"Имам силата да наложа вето върху закони, които укрепват монополи или създават лобизъм.", увери още Трайков.

Според него другата важна функция на президента е ролята му във външната политика. "Дипломатическите усилия са важна функция на държавния глава, но не разбирам това само като парадна представителност. Президентът може да тушира междудържавни отношения. Може да засили и подчертае мястото ни в ЕС и в НАТО - като главнокомандващ. Той трябва да пази достойнството ни от арогантния натиск на едни държави, свикнали да диктуват. Няма емоции в изпълнението на този дълг. Няма значение дали става дума за съюзник, освободител или съсед. България е над всичко, когато става дума за името и интереса на страната ни. И г-н Борисов, и БСП, прекрасно знаят, че съм много упорит в това отношение. ", заяви Трайков. По думите му особено важно за страната ни е да се знае предварително какви позиции ще отстояват българските държавни институции в представителните формати на ЕС и НАТО, а не хората да бъдат уведомявани постфактум какво са ни наредили да изпълняваме, когато емисарите се върнат.

Русия потъпка международни споразумения

Трайков заяви, че отношението му към конфликта в Украйна е еднозначно. "Бяха потъпкани международни споразумения, а Русия грубо наруши ангажимента си на гарант за териториалната цялост на Украйна. В цялата тази агресия хиляди хора загубиха живота си. Няма как цивилизована европейска България да одобрява такава политика.", каза той. По думите му това се отнася и за поведението на Турция при опитите й да практикува демокрация, както и в желанието й да изнудва ЕС. "Те са наш добър съсед и съюзник в НАТО, но България като част от ЕС не може да затвори очите си пред това, което търпи в момента турският народ. Ние нямаме право да налагаме демократични стандарти в чужди страни, но имаме право да изискваме такива, когато някой има желание да влезе в общия ни дом.", смята Трайков.

Кандидатът за президент на РБ се обяви и за прагматичен подход в борбата с бедността. "Това не е работа само на социалния министър, а на всички останали", каза Трайков.

Керванът няма да върви по този начин

Трайков каза, че мрази поговорката "Кучетата си лаят, керванът си върви". "Не, керванът няма да върви по този начин. Ще трябва много работа всеки ден, всяка нощ. Така разбирам дейността на активния президент.", каза Трайков. И добави: "Керванът на страната трябва да стигне до оазис, където всеки да може да намери своето щастие. Така България ще стане привлекателна първо за българите, които си тръгнаха омерзени, а после и за чужденците, които решат да ни вярват, че могат да спечелят, ако правят бизнес тук. Защото никой не иска да влага парите си в страна, в която местните хора не намират път към благополучието.", смята Трайков. Според него предстоящият избор за президент е важен не заради някоя партия. "Днес имаме свободата и силата да поемем отговорност за мястото, в което ще живеят децата и внуците ни. Никой няма да ни оправдае, че сме виждали какво става и нищо не сме направили.", каза той.

Трайков изброи нещата, които не трябва да очакваме от него, ако бъде избран за президент. "Не може да очаквате търпимост към корупцията и към източването на държавата. В мое лице няма да видите мълчаливи хора, които се крият зад националния консенсус и баланса между властите." Трайков декларира, че ще бъде добър защитник не само на държавата, но и на българския бизнес.

Той сподели, че често му задават въпроса на чия подкрепа ще разчита в президентските избори, но ще отговори на въпроса на чия подкрепа не иска да разчита. "Не искам да гласуват за мен тези, които са щастливи от нивото на корупцията у нас и тези, които са доволни от връзкарството и беззаконието. Те не търсят нито реформа, нито са реформатори.", каза той. И добави, че, ако на изборите този шанс бъде пропуснат, на следващия ден вероятно някои пак ще празнуват октомврийската революция.