Големите партии не проявиха интерес към агитацията за референдума

11 партии, 3 коалиции и 23 инициативни комитета са регистрирани в ЦИК за участие в разяснителната кампания

Слави Трифонов и екипът му инициираха референдума, но ангажимент на политиците и гражданското общество е да проведат разяснителна кампания за информиран избор
Слави Трифонов и екипът му инициираха референдума, но ангажимент на политиците и гражданското общество е да проведат разяснителна кампания за информиран избор    ©  Георги Кожухаров
Слави Трифонов и екипът му инициираха референдума, но ангажимент на политиците и гражданското общество е да проведат разяснителна кампания за информиран избор
Слави Трифонов и екипът му инициираха референдума, но ангажимент на политиците и гражданското общество е да проведат разяснителна кампания за информиран избор    ©  Георги Кожухаров

Единствените парламентарни партии, които са се регистрирали за участие в разяснителната кампания за референдума, са АБВ и ГОРД (с един депутат - Слави Бинев), макар и непряко, а чрез коалицията "Калфин президент". Всички останали парламентарни партии, чиито представители в Народното събрание гласуваха практически без дебат предложението за провеждане на референдум с шест въпроса (редуцирани до три след решение на Конституционния съд), са си спестили регистрация за референдума.

Общо 11 партии, 3 коалиции и 23 инициативни комитета са регистрирани от ЦИК за участие в разяснителната кампания по въпросите на националния референдум на 6 ноември. В понеделник (26 септември) изтече законният срок за подаване на заявления за регистрация, а ЦИК трябваше да вземе решения по всяко заявление. Това наложи голяма част от решенията да се вземат преди да приключи проверката на ГРАО за верността на имената и ЕГН-тата на участниците в подписките, които законът изисква за регистрацията. По тази причина има вероятност някои от регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети да отпаднат след проверката. В самите решения пише, че регистрацията е в условие на неприключила процедура, в изчакване на проверката на ГРАО. Регистрация е отказана само на един от инициативните комитети - "Справедливост", тъй като той не е представил списък с имената, ЕГН, адресите и подписи на 2500 гласоподаватели, декларирали подкрепа за съответния комитет.

Разбира се, регистрацията не е задължително условие за участие в разяснителната кампания, всеки политик и всеки български гражданин може свободно да агитира в полза на определена теза на референдума, при това без да е обвързан да агитира и за трите въпроса в предстоящия референдум. Това може да се случва включително извън кампанията, която е ограничена до 30 дни преди изборите. Регистрацията е само едно улеснение, което се дава в рамките на кампанията, заедно с прословутите медийни пакети от 40 000 лв. за организиране на медийна кампания, дебати и др. Съдейки обаче по досегашното поведение на основните политически партии, те изцяло ще игнорират референдума.

По правилата на ЦИК, със заявлението за участие в разяснителната кампания всяка партия, коалиция и инициативен комитет трябва да обявят своята позиция и по трите въпроса на референдума, заедно с кратка обосновка. Интересно е, че само един от всичките 37 регистрирани субекта е заявил три пъти "не", т.е., че ще агитира и срещу трите предложения - за мажоритарни избори, за задължително гласуване и за намаляване на партийната субсидия до 1 лв. на получен глас. Иначе по-голямата част от останалите декларират подкрепа. Сравнително малък брой от всички регистрирани (повечето партии) са заявили, че ще агитират срещу предложението за намаляване на партийната субсидия с аргумента, че това ще постави партиите в зависимост от различни частни и корпоративни интереси и ще насърчи политическата корупция и създаването на черни партийни каси. В крайна сметка, това се оказва най-подкрепяното предложение и в анкетите сред гласоподавателите.

Коалицията "Калфин" е заявила подкрепа и за трите предложения на референдума, като в мотивацията се заявява, че окончателното решение и по трите изисква допълнителен дебат. "Движение 21" подкрепя само задължителното гласуване, не и другите две предложения. "Мажоритарните системи ще добавят нов риск от манипулиране на изборния резултат – чрез районирането (промените в изборната география). Смятаме, че мажоритарните избори ще бъдат свързани с изразходване на по-големи финансови ресурси и с още по-мащабно купуване на гласове. По-ефективна мярка за отчитане на личните предпочитания на избирателите за определянето на изборния резултат без значими политически групи да бъдат лишавани от представителство е модифициране на пропорционалната избирателна система или въвеждане на смесена избирателна система", пише в мотивите на движението.

Антоанета Цонева:

Виждам доста инициативни комитети, а няма хора, които да събират подписи

"Като гражданин, първото, което ми прави впечатление е, че виждам доста инициативни комитети, регистрирани за разяснителната кампания за референдума, а не съм виждала хора да събират подписи в подкрепа. Лично аз видях в София само подписка в подкрепа на комитета на Слави Трифонов на ул. Солунска", коментира за "Капитал" изборният експерт Антоанета Цонева. "Между другото, същото трябва да се каже за инициативните комитети за издигане на кандидати за президент, които би следвало да събират подписи и в момента - там също не виждам такава активност, а всяка отделна подписка не може да съдържа под 2500 подписи на гражданите. Регистрирани са много инициативни комитети за президент, но аз не съм видяла нито едно място в София, където да се събират подписи, а остава много малко време. Поставя се въпросът къде и как се събират тези подписи - това е важно, защото става въпрос за лични данни на гражданите", казва тя.

"Важно е да се знае, че всеки един подпис за информационна кампания за президент трябва да се поставя лично пред член на инициативния комитет, защото това е изискване на закона и представлява част от гаранциите за защита на личните данни на гражданите. Нашата препоръка, като наблюдатели на изборите, е през следващите дни, когато всички подписки се обработят, гражданите да проверят през сайта на ЦИК в какви подписки фигурират. За първи път тази година ЦИК се ангажира да осигури възможност гражданите да могат да проверят и в подписките за инициативни комитети за участие в разяснителната кампания за референдума", допълва Цонева.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Вижте заглавието " Големите партии не проявиха интерес към агитацията за референдума" и като прочетете материала, статията или съобщението, не знам кое е подходящо и ще видите, че в него няма един ред по съществото на референдума.
  Аз бих добавил, че освен партиите, които загърбват референдума, всички медии, все едно са се наговорили, също го загърбват.
  А после, след гласуването, някой ще отчита, каква е активността.
  Когато се събираха подписи и се говореше за ториз референдум, дори се смяташе, че той, чрез поставените важни въпроси, ще увеличи активността на президентските избори, а тези дни чух, че се разчита на президентските избори да направят референдума легитимен.
  Но е факт, че тези, които НЕ искат висока активност, а това са почти всички, дума не обелват за референдума, въпросите в него и последиците от одобрението или отхвърлянето им.

 • 2
  jcn1428688020397557 avatar :-|
  Цецо

  Ето малко разяснения и защо не се обръща внимание!

  Трифонов и колегите му казват, че това е граждански референдум и това е референдума, който хората искат!
  Фактите обаче показват, че 10-тина човека ( Трифонов и компания ) не са гражданското общество!
  Другият факт е, че хората ги интересуват много по-важни въпроси, например:
  -повишаване на доходите!
  -повишаване на минималната пенсия!
  -златните находища да се върнат в Български раце!
  -да се развалят концесиите пиявици на икономиката. Над 400 концесии за 100-тина милиона. Все едно да си дам тристаен апартамент в центъра на София под наем за 20 лв.!!!
  -Енергетиката да се върне в държавни ръце!
  -Да се затворят границите и да не се приемат повече бежанци!
  Още да изброявам ли?
  Тези въпроси го няма в референдума на Олигари Трифонов поради простата причина, че не желае да промени нищо! Ако го интересуваше още 90-те години щеше да влезе в политиката!

  Много често дават за пример мажоритарната система на Франция и я лансират като генерално решение на всички проблеми! Внушават на хората, че с мажоритарна система няма да има партии и ще се избират само личности обаче аз проверих и видях, че в Френският парламент има 99% партии и 1% личности тоест ЛЪЖАТ ХОРАТА по ефира на БТВ, че няма да има партии!

  Мен ме изтриха, блокираха от страницата на шоуто на Олигари, защото пишех точно това! Трифонов е новият Бареков! Тоя път номера няма да мине!!!

 • 3
  emil_ avatar :-|
  emil

  До коментар [#2] от "Цецо":

  Всичките тези въпроси които си написал са много хубави обаче няма как да бъдат решени с референдум защото повечето са пожелателни. Такива въпроси могат да бъдат решени единствено от управниците, а в момента това е все едно да чакаш от вълка да реши съдбата на агнето.

  Тия татунчовци горе са обсебили не само правото да решават, но и правото как да ги избираме. Затова и нищо няма да се промени защото цаката вече е натаманена. Натаманиха я още преди 20 години и сега се пишат несъгласни само докато влязат. После им се услажда и се засядат.

  Единственото което можеш да направиш е да не ходиш да гласуваш, а тях това най-ги устройва. Като не си съгласен стой си в къщи, а ако искаш да гласуваш ела ни избери. От тоя кръг няма как да се излезе от един път, но тоя референдум поне е добро начало. Няма значение че го свикал Слави чалгата, важното е че въпросите са хубави и аз отдавна искам да им кажа на депутатите какво мисля за тях защото като им го кажат по телевизията те си го пускат от едното ухо в другото. Ето сега имаме възможност да им го кажем и да се запише. Затова там на референдума.

  А че Слави бил уж новият Бареков мен не ме интересува. Бареков блесна и изчезна. Същото ще се случи и със Слави ако посмее. Затова дай да направим така че хората да не ходят за риба по време на избори, а да си избират кандидатите пряко и мажоритарно. Да направим така че субсидията да намалее за да не се превръщат изборите в бизнес и хората да не хранят с мерцедеси разни измислени политици като скакалеца. А като почнем да избираме правилните хора и да ги държим на каишка тогава ще дойде ред и на твоите въпроси. Сега им е бащиния.

 • 4
  qqs55312357 avatar :-|
  qqs55312357

  Аз така и не разбрах какво от наложеното статукво може да промени този референдом, най многото, което ще направи при положителни отговори на въпросите е да го затвърди. Въпросът с мажоритарното гласуване ще редуцира броя на партиите в парламента до 2-3, като първата, която в момента е Герб ще стига много лесно до абсолютно мнозинство, достатъчен пример са резултатите от местните избори, не мисля, че заслужават такъв подарък. Въпросът свързан със задължителното гласуване вече ужким е решен, без реални шансове да се налагат санкции на негласувалите, независимо какво ще каже "народът", няма как да се отнемат права на гражданите. Въпросът със субсидиите, евентуално може да засегне малките партии, големите със сигурност ще намерят компенсации. Така или иначе, партии без пари не се поддържат, единствения реален интерес на всеки политически участник е получаване на някакви изгоди, никой няма да се знимава с партийна работа безплатно, а тя не е толкова привлекателна, както изглежда на тези, които не се занимават.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход