Teменужка Петкова: Две компании имат интерес да изграждат "Белене"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Teменужка Петкова: Две компании имат интерес да изграждат "Белене"

"Искаме да получим съгласието на "Атомстройекспорт" оборудването да остане на територията на производителя до момента, в който решим какво да правим с него."

Teменужка Петкова: Две компании имат интерес да изграждат "Белене"

Министърът на енергетиката пред "Капитал"

12035 прочитания

"Искаме да получим съгласието на "Атомстройекспорт" оборудването да остане на територията на производителя до момента, в който решим какво да правим с него."

© Цветелина Белутова


"Ние няма как да вменим на руската страна ангажимента за обратно изкупуване или препродажба на оборудването."

Визитка

Теменужка Петкова има магистърска степен в специалност "Счетоводство и контрол". Преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол". Кариерата й продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов (АДФИ) контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел. В периода 2010 - 2013 г. заема длъжността директор на АДФИ. По време на правителството "Орешарски" е отстранена от поста, като според самата нея една от основните причини за това са разкритията на злоупотребите, извършвани по проекта "Белене", които държавната агенция прави през 2012 г.

Решението за отпускането на средства от фискалния резерв на НЕК вече е взето. Кога ще бъде изпратено искането за нотификация до ЕК и предвиждате ли допълнителни разговори с Брюксел с цел сроковете да се съкратят?

- В сряда българският парламент прие едно наистина важно решение с гласуването на второ четене на законопроекта, който ще даде възможнoст да бъде предоставена възмездна финансова помощ на Националната електрическа компания (НЕК), с която тя да погаси задължението си към "Атомстройекспорт" по международното арбитражно решение във връзка с проекта "Белене". Още вчера (28 септември - бел. ред.) подготвихме необходимите документи по нотификацията и днес до края на деня тя ще бъде изпратена в ЕК. Нашата амбиция е в максимално кратък срок да получим одобрение, което ще ни даде възможност за действия за погасяване на задължението.

Ние имаме много добър диалог с ЕК и разбира се, че ще водим разговор за ускоряване на процедурата, за да можем да се разплатим час по скоро с нашите партньори от "Атомстройекспорт". Вече имаме някои предварителни сондажи.

Ще платим ли на "Атомстройекспорт", без да сме видели за какво и без да има договорка с руската страна за обратно изкупуване на оборудването?

- За реактора, който е произведен 100%, е правена инспекция през 2012 г. на място. За втория реактор не е правена инспекция, тъй като неговото изграждане започва, след като арбитражното дело е заведено. Когато две страни имат съдебен спор помежду си, няма как едната от тях да отиде и да провери какво се произвежда в заводите на другата.

Ние сме изпратили две писма на "Атомстройекспорт", за да ни бъдат предоставени сертификатите за това оборудване за втория рекатор, за да може да направим своя анализ и да отидем на проверка на място. Аз съм разговаряла и със заместник изпълнителния директор на "Росатом" и имам неговото уверение, че в началото на следващата седмица ще получим тези сертификати и ще направим програмата, по която ще ни бъде осигурен достъп до това оборудване. Преди да сме платили, ние трябва да сме видели оборудването и нашите партньори от "Атомстройекспорт" са запознати с това наше искане.

Ние няма как да вменим на руската страна ангажимента за обратно изкупуване или препродажба на оборудването. В законопроекта е предвидено, че между НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да се сключи споразумение как ще бъде извършено плащането. В тези преговори искаме да получим съгласието на "Атомстройекспорт" оборудването да остане на територията на производителя до момента, в който решим какво да правим с него. Това е гаранция за качественото му съхранение. Ако ние го транспортираме до България без ясна визия какво ще се случи с него, рискуваме да се намали и неговата стойност.

Въпреки ниската цена, която ще получим от подобна сделка, продажбата на оборудването не е ли най-реалистичното решение, за да намалим разходите си по арбитражното решение?

- Вижте, това е въпрос, чийто отговор ще бъде даден, надявам се, в близко бъдеще. Нека първо да погасим своето задължение. Поискахме от нашите адвокати да представят тяхното становище във връзка с арбитражното решение и възможността то да бъде обжалвано. От становището става ясно, че решението на арбитража е окончателно и задължително за изпълнение. Така че първо трябва да изпълним това свое задължение, след което дебатът какво да правим с оборудването предстои. Знаете, че имаме площадка, която е лицензирана, имаме и реактори, така че има възможност да се обособи отделна проектна компания и да се опитаме чрез открита и прозрачна приватизационна процедура да проверим какъв е инвеститорският интерес към такъв проект. Ако има такъв интерес, както смятат някои колеги, и ние успеем да го продадем при изцяло пазарни условия, тогава НЕК ще може да върне максимално бързо тази финансова помощ, която ще се предостави на основание приетия в сряда закон.

Защо смятате, че ще се появи частен инвеститор, който да изгради проекта без никакви гаранции от страна на държавата?

- Нека да опитаме. Има индикации за интерес. На този етап две компании са заявили подобен интерес. Длъжни сме да не пропускаме такава възможност.

Бившият ви колега Трайчо Трайков твърди, че подобен интерес може да дойде само от Кремъл. Прав ли е?

- Това може да стане известно само след като се обяви процедура за приватизация на проекта и фирмите се явят на нея.

Не смятате ли, че адвокатите от White and Case не използваха достатъчно агресивна тактика срещу АСЕ - вместо да отхвърлят иска като несъстоятелен, те решиха само да минимизират щетите?

- Адвокатската защита наистина беше на необходимото ниво. Не трябва все пак да забравяме, че искът беше за 1.2 млрд. евро, а присъдата е за половината от него. Четири от исковете са отхвърлени, а три арбитражът е приел. Те са свързани с поръчаното с допълнение номер 5 от 2008 г. оборудване с дълъг цикъл на производство.

Как да се отхвърли иск, без да има основание за това, тъй като оборудването е произведено, ние сме приели това, което е произведено, и няма как да оспорваме такъв един факт.

Има съмнения за конфликт на интереси на White and Case, все пак те защитават Русия в делото на Yukos срещу нея, което е на стойност 50 млрд. долара.

- White and Case имат няколко офиса. Този екип, който работи по нашето дело, е офисът в Париж, които се занимават изключително с подобни спорове. Не смятам, че има конфликт на интереси. Считам, че защитата беше адекватна.

Депутатите, които се запознаха с арбитражното решение, твърдят, че длъжностни лица са работили срещу държавата при арбитража. Вие виждате ли основание за подобно съмнение?

- Не бих дала оценка за лицата, които са се явявали като свидетели в хода на делото. Надявам се всеки да е работил съвестно и в интерес на държавата.

Може ли да се каже, че бързането да се плати на "Атомстройекспорт" е обвързано с проекта за газов хъб "Балкан" и несигурната позиция на Русия за това дали ще участва със свои доставки в проекта?

- Не, не мисля, че има връзка между тези два въпроса. Те са абсолютно различни и нямат нищо общо. Нашето желание да платим час по-скоро е, че плащаме лихви в размер на 137 хил. евро на ден, които се трупат на сметката на НЕК. Това, което трябва да се знае, е, че плащането към "Атомстройекспорт" няма да се отрази на цената на електроенергията.

Има ли усещането, че проектът за газов хъб "Балкан" е следващото "Белене"?

- Не. Аз смятам, че за всички вече е ясно как трябва да се подхожда към такива големи проекти в областта на енергетиката, а именно - отговорно, изключително прецизно и да може да се търси икономическата логика за всеки такъв проект. По отношение на газоразпределителния център нашата концепция е да се върви стъпка по стъпка съвместно с ЕК. Заедно разработихме техническите параметри и финансовия модел. Така че този проект няма как да се превърне в "Белене". Сега ще кандидатстваме пред ЕК за финансиране на предпроектното проучване, което ще даде яснота за необходимите инвестиции и бъдещите приходи по проекта.

Защо според вас ЕК отказва да се обвърже с твърдо мнение за хъба?

- ЕК се ангажира с мнение и то е ясно - този газоразпределителен център е изключително важен не само за България, а и за целия регион. ЕК стои твърдо зад проекта.

Mоже ли държавата да управлява некорупционно подобни мащабни проекти?

- Ако сте се запознали с концепцията на газоразпределителния център, ще видите, че става въпрос за едно акционерно дружество, в което акционери ще бъдат много други компании. Хъбът няма да се управлява от държавата, това ще бъде компания, в която ще участват редица акционери, и няма да съществува подобна опасност.

Не е ли редно преди обсъжданията на хъба с ЕК и Русия на българските граждани да бъдат представени бизнес план и финансов модел на проекта?

- Разбира се, че ще се представят, но нека да стане факт предпроектното проучване. То ще даде отговор на много от въпросите. Всичко това се прави, за да може потребителите да бъдат най-облагодетелствани от една такава ситуация – както битовите, така и бизнесът.

Ще има ли ноември среща с "Газпром" и ЕК за газовия хъб?

- Още по време на инвеститорската кръгла маса, която се проведе във Варна, ЕК заяви, че е готова да води разговори с всeки потенциален инвеститор или желаещ да участва в проекта. Ще се водят разговори с всички, включително и с "Газпром". Очакваме потвърждение от тях, за да се чуе каква е и тяхната визия за проекта.

Колко невъзстановяеми разходи по "Южен поток" са направени до момента, кой и как обслужва заема, предоставен на смесеното дружество от "Газпром"?

- Вие знаете, че не се стигна до възлагане на обществена поръчка, така че разходите, които са правени, са свързани със сервитутни права, изготвянето на самия проект. Заемът не е изразходван и стои в банката.

Подобна беше и съдбата на проекта "Бургас - Александруполис". Докога ще се повтаря една и съща схема, кухи проекти, които генерират дълг и разходи?

- За този проект беше проведен референдум и гражданите ясно казаха каква е позицията им от гледна точка на екологията. Няма как да довършим проект, за който българските граждани ясно са казали своята позиция. Докато нямаме гаранции за опазване на околната среда, не можем да говорим за него.

Интервюто взе Ралица Николова

"Ние няма как да вменим на руската страна ангажимента за обратно изкупуване или препродажба на оборудването."

Визитка

Теменужка Петкова има магистърска степен в специалност "Счетоводство и контрол". Преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол". Кариерата й продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов (АДФИ) контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел. В периода 2010 - 2013 г. заема длъжността директор на АДФИ. По време на правителството "Орешарски" е отстранена от поста, като според самата нея една от основните причини за това са разкритията на злоупотребите, извършвани по проекта "Белене", които държавната агенция прави през 2012 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  opu1446459400478658 avatar :-|
  Димитър Димитров

  Без държавни гаранции за изкупуване просто няма да стане . На пазарен принцип е невъзможно да се изгради АЕЦ у нас освен ако подарим реакторите . И вероятно това точно ще направят за да има интерес и виновните да им се размине. Мераклиите да строят ще купят от НЕК на силно занижени цени злополучните реактори ,за да им излезе сметката, и вероятно ще има все пак договор за изкупуване под някаква форма . Колкото до хъба, той няма да се случи най-вероятно и дано не се случи . Ние имаме интерес от диверсификация на доставките , но за това не е нужен хъб , а други източници на газ и мир в Близкият изток .

 • 2
  b_eco avatar :-|
  б_еко - върнете стария Дневник

  Няма ли някой да влезе в затвора заради тези безобразия? Харчили, крали и нищо. Прокуратурата спи. Няма такава държава в Европа!

 • 3
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Половината истина. Референдумът за Бургас - Александропулис беше местен. Само в Бургас с предизвестен резултат. Държавни проекти не могат да се решават на местно ниво. Очакваше се заключение ОВОС. Решението беше положително - проектът не е опасен за околната среда. Два дни след това правителството се отказа от него.

 • Танас

  Теменужка Петкова да не се прави на ухапана а да предаде Арбитражното дело на Министърът на финансите Владислав Горанов и да завеждат регресни искове срещу всички виновни длъжностни лица. >:-)

 • 5
  longin avatar :-P
  longin

  Две компании имат интерес да изграждат "Белене" : едната е руска, а другата - съвецка!

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "longin":

  Нито едното, нито другото....
  [quote#5:"longin"]едната е руска, а другата - съвецка![/quote]
  Единствено китайците имат интерес да строят АЕЦ на балканите, но те са заети в Румъния, там местните се дърат прилично и не създават излишни проблеми .... :-)

 • 7
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  ДИРЕКТИВА 2011/70/ЕВРАТОМ посочва, че отговорност за управлението на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци носят държавите членки на чиято територия се създават тия радиоактивните отпадъци. Износът за страни извън ЕС е разрешено при много строги задължителни условия: третата страна трябва да има окончателно хранилище в експлоатация, в момента на транспортиране на отпадъците. Такова хранилище за високо радиоактивни отпадъци, според международното определение, трябва да бъде дълбоко геоложко хранилище. В момента, такива дълбоки геоложки хранилища не съществуват в света, нито има строителство на хранилища извън границите на ЕС. Подобно строителство отнема най-малко 40 години.

 • 8
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Teменужка Петкова: Две компании имат интерес да изграждат "Белене"
  Какви компании, какъв АЕЦ?
  Кой ще съхранява над 100 000 години високоактивните отпадъци останали от ядреното гориво? Кой ще плаща и защо изобщо ни сервирате тия идиотщини след като в региона и в България има изградени мощности превишаващи няколко пъти нуждата от ел. енергия. Да не говорим, че тая енергия е базова и ще е твърде скъпа.

 • 9
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  От време на време има интерес, после няма интерес.

  Някой път е гьол, друг път потенциална централа.

  Някой път ще пляскаме руснаците, друт път те ни пляскат.

  .....Сега правим хъбче. Енергийно. Да си го направим друго ни не трябва.

 • 10
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  До коментар [#6] от "boby1945":

  Румъния си има индустрия и е нормално да им трябва ток. У нас само туризъм, сглобяване на части за автомобили, разни ишлемета и аутсорсване. Съществуващите мощности за производство но ел. енергия бездействат. Износът на ел. енергия се осъществява на смешно ниски цени. Произвежданият през нощта ток НЕК задължително изкупува и го унищожава на тотална загуба в помпите на ПАВЕЦ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK