Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Бързото връщане на ДДС: Само за миньони

Облекчението ще работи само за безрисковите компании, поискали да възстановят до 3 хил. лв. месечно, според вътрешно указание на НАП

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната агенция за приходите ще възстановява ДДС на фирми отличници без проверка. С новината се похвалиха преди месец от самата агенция, а медиите я отразиха обилно.

Идеята данъчните да връщат надвнесения ДДС за дни безсъмнено е положителна, защото означава по-бързи оборотни пари за белия бизнес. Дяволът обаче се крие в детайлите. А те са, че от облекчения режим могат да се възползват само много малки фирми или такива с незначителен данъчен кредит. Големите компании, които всъщност са и най-заинтересовани да получат бързо ДДС заради значителните суми, ще го правят както досега – след проверка или ревизия. Това показва писмо на изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов, изпратено до структурите на агенцията, с което "Капитал" разполага. То явно цели да предпази бюджета, но и почти убива добрата новина.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sage avatar :-|
  Михал Мишкоед
  • + 3

  Посочените факти в статията са относително верни. Искам да добавя ТРИ неща: 1. Все пак по-добре е дребните и изрядни фирми и суми да бъдат администрирани бързо: наистина да се пилее времето и парите за малки суми не е ефективно и за двете страни и от тази икономия печелят всички, колкото и странно да е. НАП се обвобождава от досадни проверки и има време за по-сериозни суми и неща. Позната данъчна ми се оплака, че преди това нещо често е изисквала документи, най-смешният е за 1,60 ДДС за възстановяване. То фактури, писмени обяснения в любов към НАП, акт за възстановяване, подписи, ако нямаш електронен и пр.
  2. ДДС-то, което една фирма има да получава, са си нейните пари, която тя е платила на доставчика си или е внесла директно в бюджета при внос. Така че Държавата задържа чужди пари, а не да чака някой да я кредитира, както е посочено по-горе. Това обаче е при коректност; има фирми, които с години НЕ ВНАСЯТ ДДС, не биват проверявани и де-регистрирани - от тях НАП търпи загуби при условие, че връща данъка на изрядните. Точно там трябва да се насочат освободените от тази процедура ресурси.
  3. Не е коректно и редно да се създава привилегированост за едни фирми пред други. Та един вносител, платил с кредит ДДС при внос да речем десетки хил.лева на практика финансира безлихвено бюджета, а същевременно плаща лихви към банката за същия период. Това, че сумата на ДДС-то е голяма не бива да влияе на възстановяването й - държавата все пак си е получила данъка своевременно при вноса, а го държи с месеци. Това трябва да се промени.

  Нередност?
 • 2
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин

  Когато едно решение създава повече проблеми, отколкото решава, време ли е то да се преразгледа и евентуално премахне?

  Всеки дребен фрийлансер (лице, което работи на свой риск и за своя сметка, като предлага услуги с личен труд - „самоосигуряващо се физическо лице, което не е едноличен търговец“), който извършва услуги от разстояние и получава плащане от европейска фирма (даже и да е 10 евро - независимо от размера) трябва да се регистрира по ЗДДС и да подава справки-декларации по същия начин като големите фирми.

  Тези мерки по никакъв начин не спират кражбата на ДДС и други подобни данъчни измами. Може би само ги ограничават до „наши хора“. Време ли е да се преразгледат данъчните закон и регулациите, които създават проблеми за всички и слабо засягат нарушителите?

  Нередност?
 • 3
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • + 1

  Много често методът „via negativa“ решава проблемите много по-добре от „via positiva“ - вместо да добавяме нещо за да решим един проблем може да е по-добре да отнемем нещо.

  Вместо да пишем нови закони, може би е добре да премахнем старите.

  Вместо да усложняваме бюрократичната машина, която мачка законния бизнес - може би е добре да премахнем част от нещата, заради които тази машина съществува.

  Премахне ли се ДДС - много от данъчно-счетоводно-бюрократичните проблеми ще изчезнат. При премахване на данъка върху печалбата на юридическите лица (който реално се плаща винаги от физически лица - юридическото лице само формално го събира/удържа от физическите и го внася, реално го плащат хората, защото юридическите лица са колективно въображаемо - те не съществуват наистина).

  Премахването на ДДС и данък върху печалбата на юридическите лица ще премахне нуждата от водене на усложнено (излишно от държавата) счетоводство, ще облекчи правенето на бизнес.

  Нередност?
Нов коментар