Бургас: панелен ред

Дори минималните усилия се отплащат с по-добра градска среда, но на съответната цена

Обновяването на бл. 27А в кв. "Славейков" е отнело 5 месеца - докато се изпипа и най-дребният детайл
Обновяването на бл. 27А в кв. "Славейков" е отнело 5 месеца - докато се изпипа и най-дребният детайл
Обновяването на бл. 27А в кв. "Славейков" е отнело 5 месеца - докато се изпипа и най-дребният детайл    ©  Румен Раканов
Обновяването на бл. 27А в кв. "Славейков" е отнело 5 месеца - докато се изпипа и най-дребният детайл    ©  Румен Раканов

Националната програма за саниране на жилищни блокове тръгна вяло преди повече от година и половина и все още има да наваксва заради недоверието на собствениците, от една страна, и лошата организация на държавата и общините, от друга. Дори и зачестилите преди изборите церемонии по рязане на лентички на обновени блокове из страната в присъствието на премиера Бойко Борисов не могат да скрият статистиката: няколко месеца преди края на програмата все още има градове (сред тях и София) без нито един завършен ремонт. За постигане на (каквито и да е) цели по отношение на енергийната ефективност и по-приветливата градска среда пък въобще не можем да говорим.

Оказва се, че с малко усилия и с необходимата доза старание може да се постигне повече. Доказателството е Бургас.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  the_core avatar :-|
  The Core
  • - 12
  • + 2

  Пред вид бройката на санираните сгради, както и състоянието на цялата останала инфраструктура в градовете, плюс липсата на технически а също така и "морални" стандарти при проектирането гледката по-горе е хубава, но е крайно подтискаща.
  Прилича като на някой застарял хубавец-гларус да му присадиш един голем, надървен к*р, "обут" в цветен презерватив, но не на мястото, където трябва да бъде, а на челото му. Честито!
  Лукс, фукня, тъпани, гайди и медийно отразяване, ама.. язък!

  Нередност?
 • 2
  tri avatar :-|
  tri
  • - 1
  • + 10

  Статия пълна с лъжи. Описано толкова розово, сякаш не се случва в български град. Реалностите се, че всичко се прави типично по български. Санираха 2 блока като по образец, останалите са оставени на съвестта на строителните фирми.
  Нито община Бургас упражнява контрол, нито на собствениците е дадена такава възможност. Самите собственици са безгласна буква в целия процес, нито избират изпълнителя, нито материалите, нито външния вид, нито могат да ги контролират или има къде да се оплачат. Жалбите пред общината са безполезни.
  За какви укрепвания говорят, какви сменени заварки? Санира се директно върху панели с корозирали връзки, панели, които скоро ще започнат да падат. Слагат най-евтините дограми, с най-евтините изолационни материали върху сграда, които не са укрепили по никакъв начин. И всичко това се прави от наети бригади с цигани или хора, които нямат идея какво правят. Пак повтарям, това се случва пред очите на служителите на общината, която се гордее, че ще е усвои най-много средства и ще санира 200 блока. Те не желаят да контролират процеса дори на 15 блока, по които се работи в момента, как ще контролират като станат повече.
  Ще кажете за без пари толкова, но то не е без пари, за всеки един блок отиват приблизително 2 милиона.
  Парите вече свършиха. От другите градове с право могат да се чувстват ощетени гледайки къде и как се прахосват държавни пари и как за техните сгради не са останали средства.

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1

  С чужда пита помен правят. Познайте сега кога някой ще даде пари за поддържане на общите части. Всички сега ще чакат държавата да им оправи блоковете. В 90% от случаите тия жилища са на богати хора, нищо, че са панелки, сигурно имат по няколко даже.

  Нередност?
 • 4
  jamaisvu avatar :-|
  jamaisvu

  Преките ми наблюдения по процеса са: собствениците не трябва да имат глас при контрола на изпълнение -те единствено е трябвало да участват в изготвяне на заданието за проектиране.А е точно обратното- всеки живущ смята,че точно той е с най-много права,той има правото да определя всичко. Има общински представител,областен представител, строителен надзор и инвеститорски контрол-тези четири институции получават пари чрез спечелена поръчка или по задължение, за да следят не само за спазване на качествено и надеждно изпълнение на смр, но и като екип да доведат нещата до желания краен резултат. А всъщност всеки от тях нехае, за тях е важно актовете да са подписани, сертификатите да са предоставени и нищо повече.Те и не разбират.А в повечето пъти имат и личен интерес да не разбират. От друга страна строителят търси най-евтиното решение и за целта слага най-евтините материали-и напълно в правото си на спечелил обществена поръчка , в която е показал,че ще ползва точно тези материали. Реално за 60до70% от сумата покрива напълно КАЧЕСТВЕНОТО изпълнение, другото е печалба. А това,което са написали е една розова статия за неразбиращи от неразбиращи. Защо не хванете един техн.ръководител в строителството или строит. инженер и не го разпитате, доста интересни неща ще ви разкаже. И за да не ме обвинят в голословство- това,че са скрили кабелите в "специално изградени инсталации" ми звучи много аматьорски-на бас, че нямат в проекта такова изграждане на инсталация за кабелната и сателитната. Просто са сложили по една гофрирана тръба под изолацията и в нея всяка фирма си е пуснала кабелите.

  Нередност?
Нов коментар