Бургас: панелен ред
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бургас: панелен ред

Обновяването на бл. 27А в кв. "Славейков" е отнело 5 месеца - докато се изпипа и най-дребният детайл

Бургас: панелен ред

Дори минималните усилия се отплащат с по-добра градска среда, но на съответната цена

Десислава Лещарска
38312 прочитания

Обновяването на бл. 27А в кв. "Славейков" е отнело 5 месеца - докато се изпипа и най-дребният детайл

© Румен Раканов


Националната програма за саниране на жилищни блокове тръгна вяло преди повече от година и половина и все още има да наваксва заради недоверието на собствениците, от една страна, и лошата организация на държавата и общините, от друга. Дори и зачестилите преди изборите церемонии по рязане на лентички на обновени блокове из страната в присъствието на премиера Бойко Борисов не могат да скрият статистиката: няколко месеца преди края на програмата все още има градове (сред тях и София) без нито един завършен ремонт. За постигане на (каквито и да е) цели по отношение на енергийната ефективност и по-приветливата градска среда пък въобще не можем да говорим.

Оказва се, че с малко усилия и с необходимата доза старание може да се постигне повече. Доказателството е Бургас.

Още миналата година администрацията в морския град публикува списъци с блоковете, които отговарят на критериите за безплатно саниране и представи визията си за бъдещия изглед на големите квартали: всеки комплекс получи собствена цветова комбинация и символ, който редом с номера на блока ще се изписва върху фасадата. Цветовете на кв. "Славейков" са нюанси на лилавото, а символът му е пеликан; оранжевото ще е отличителният цвят на кв. "Изгрев", символът - мидена черупка, кв. "Зорница" ще е оцветен в зелено, а фасадите ще са украсени със стилизиран делфин. Визията е предложена от специално сформиран екип от художници, архитекти, конструктори, специалисти по енергийно обследване, интериорни дизайнери и др., поясни пред "Капитал" зам.-кметът по строителството в Бургас Чанка Коралска. Емблемата на всеки квартал и уеднаквеното изписване на номерацията на блоковете е предложена с цел по-лесна ориентация на жителите и гостите на града, както и с чисто естетична цел.

Но Бургас прави и нещо повече - изпълнява един пилотен проект, който да послужи за образец и по този начин да ограничи импровизациите. Става въпрос за един от входовете (А) на блок 27 в кв. "Славейков", чието проектиране и изпълнение е поверено чрез общинското предприятие "Чистота" на бургаската фирма "Термал инженеринг", специализирана в отоплителните системи и енергийната ефективност.

Образцов ремонт

Завършеният през април вход с бледолилав цвят на част от фасадата и специални клетки за външните тела на климатиците в свежи лилави и зелени цветове рязко контрастира с останалата част на стария и грозноват блок. Цялостното му обновление предстои, като за целта са осигурени 2.3 млн. лв. "Макар и като частно лице и като представител на фирмата изпълнител, смятам, че общината постъпи умно. Много фирми правят каквото и да е, стават и си заминават. А чрез този образец това няма как да се случи, има еталон как да се изпълняват дейностите", коментира пред "Капитал" Тодор Андонов, изпълнителен директор и един от собствениците на "Термал инженеринг". Работата е можело да се свърши за по-кратко и въпреки това по блока е работено 5 месеца, за да се изпипат всички детайли.

Използвана е висококачествена изолационна система, петкамерна дограма, енергоспестяващо осветление в общите части, соларна инсталация за битова гореща вода, захранвана от 20 слънчеви панела на покрива. Най-интересна е фасадата, откъдето са демонтирани всички външни тела на климатици, сателитни чинии, премахнати са всички висящи кабели. Климатиците са пренаредени и са поставени в специални цветни клетки, а за да се ограничат грозните петна от течове и капките по главите на минувачите е изградена кондезопроводна мрежа. Сателитните чинии са качени на покрива, сплитерните кутиии са свалени в мазето, а кабелите стигат до всеки отделен апартамент чрез специално изградена мрежа. Слънчевите панели на покрива са свързани с абонатна станция за топла вода и с "Топлофикация", а подгрятата от слънцето вода се приспада от сметките, които са намалели чувствително, по думите на Андонов. По-прецизни изчисления за икономиите ще има през 2017 г., когато ще е минал един годишен цикъл, поясни той и добави, че веднага след ремонта собствениците са идвали да му кажат, че има осезаема разлика в температурата в жилищата и в общите части. Блокът е имал и конструктивни проблеми - амортизираните декоративни панели на фасадата, дефектни нашивки, скъсани заварки, някои от които доста опасни. Всички те са подменени.

"Като направиш нещо хубаво, хората инстинктивно започват да го правят, това е моето наблюдение", казва предприемачът на въпрос дали без поддръжка спретнатият сега блок ще изглежда по същия начин след няколко години. Той пояснява още, че за всяка дейност и вложен материал има гаранционни срокове, като минималните са 5 години. Фирмата му, в съдружие с партньори, е спечелила търгове за още два блока в бургаските квартали "Изгрев" и "Славейков". Обявените за саниране сгради са над 180. Програмата за саниране беше направена така, че една фирма можеше да кандидатства само за един блок в рамките на една поръчка. С напредването на времето и слабите резултати обаче това ограничение е отпаднало в големите общини.

Хубаво, но скъпо

"Най-общо казано, програмата за саниране в Бургас ще обхване и ще осигури по-комфортен начин на живот на 17 000 домакинства, или над 39 000 бургазлии", посочва зам.-кметът Коралска. Тя уточнява, че 183 сгради в града са одобрени за ремонт и имат осигурено финансиране (повечето са панелни, строени в периода след 1973 г.), а подалите заявление са над 380. За останалите се чака ресурс от Българската банка за развитие или от правителството. Градът е на практика първенец по обем на обявените обществени поръчки - за над 358 млн. лв. От тях договорени са не повече от 24%, а ремонтни дейности се извършват на 15 блока, така че има още какво да се желае от администрацията на морския град, която често е упреквана, че e по-добра в ПР-а, отколкото в действията.

В Бургас са обявени едни от най-скъпите поръчки в цялата страна с блокове, чието саниране е остойностено на по 3-4 млн. лв. като средната цена за строително-монтажните дейности е 139 лв./кв.м по данни на общината. Това е много близо до максимално допустимата - 140 лв./кв.м. На съмненията, че може да има завишени стойности, Коралска отговаря, че те зависят изцяло от разгърнатата площ на сградата. Пределните цени, определени от регионалното министерство след опити на общини да злоупотребяват с програмата, вече няма как да бъдат надхвърлени.

В механизма са се включили блокове с по 190 апартамента и осем входа, което обуславя високите стойности на част от поръчките в Бургас. Това е един от потенциалните проблеми с тази програма - цените след поръчките може да се окажат твърде близо до максималните (донякъде и заради ограничението на броя блокове, за които може да кандидатства една фирма).

Що се отнася до качеството на ремонтните дейности, Коралска обясни, че то се съблюдава както от самите собственици, така и от представител на общината и независим строителен контрол. Преди влагането на всеки материал изпълнителите предоставят мостри за одобрение и сертификати за качество, каза още тя.

Въпреки че старите жилищни квартали в Бургас са все още далеч от новата си визия, факт е, че зад санирането застана концепция, която е мислена в дългосрочен план. "За разлика от София, в Бургас имаше истинска информационна кампания", коментира темата Гергин Борисов, един от двигателите на сдружението "Спаси София", чийто пост във "Фейсбук" за блок 27А в кв. "Славейков" прикова вниманието към пилотния проект на морския град. "Пред сградата на общината, на централно място, до пешеходната пътека, имаше изнесени транспаранти с номерата на блоковете, отговарящи на условията за безплатно саниране.

Така всеки гражданин може да види своя квартал, своя блок и това да го стимулира да се включи в програмата. Има стандартизация на цветовете и символите за отделните квартали, тоест общината е седнала, изработила е концепция, задала си е въпроса какво иска да получи като краен резултат от изпълнението на тази програма и някога, в бъдещето, ако всички блокове бъдат санирани, резултатът ще е една нова и по-качествена градска среда", казва още Борисов.

Той посочва, че едва ли има и три започнати сгради в София. И е донякъде прав. По думите на зам.-кмета по строителството в столицата Ирина Савина в програмата са се включили около 100 блока, а още 50 са прехвърлени от изтеклата програма "Регионално развитие", тъй като времето не е стигнало за изпълнението им. Макар и да има проведени обществени поръчки, същинското строителство все още не е започнало. "Доколкото знам, вече има подписани договори, всеки момент ще започне работа", казва тя и посочва, че по нейно мнение "инициативата на община Бургас е чудесна, но аз не мога да кажа дали София би се включила".

Националната програма за саниране на жилищни блокове тръгна вяло преди повече от година и половина и все още има да наваксва заради недоверието на собствениците, от една страна, и лошата организация на държавата и общините, от друга. Дори и зачестилите преди изборите церемонии по рязане на лентички на обновени блокове из страната в присъствието на премиера Бойко Борисов не могат да скрият статистиката: няколко месеца преди края на програмата все още има градове (сред тях и София) без нито един завършен ремонт. За постигане на (каквито и да е) цели по отношение на енергийната ефективност и по-приветливата градска среда пък въобще не можем да говорим.

Оказва се, че с малко усилия и с необходимата доза старание може да се постигне повече. Доказателството е Бургас.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  the_core avatar :-|
  The Core

  Пред вид бройката на санираните сгради, както и състоянието на цялата останала инфраструктура в градовете, плюс липсата на технически а също така и "морални" стандарти при проектирането гледката по-горе е хубава, но е крайно подтискаща.
  Прилича като на някой застарял хубавец-гларус да му присадиш един голем, надървен к*р, "обут" в цветен презерватив, но не на мястото, където трябва да бъде, а на челото му. Честито!
  Лукс, фукня, тъпани, гайди и медийно отразяване, ама.. язък!

 • 2
  tri avatar :-|
  tri

  Статия пълна с лъжи. Описано толкова розово, сякаш не се случва в български град. Реалностите се, че всичко се прави типично по български. Санираха 2 блока като по образец, останалите са оставени на съвестта на строителните фирми.
  Нито община Бургас упражнява контрол, нито на собствениците е дадена такава възможност. Самите собственици са безгласна буква в целия процес, нито избират изпълнителя, нито материалите, нито външния вид, нито могат да ги контролират или има къде да се оплачат. Жалбите пред общината са безполезни.
  За какви укрепвания говорят, какви сменени заварки? Санира се директно върху панели с корозирали връзки, панели, които скоро ще започнат да падат. Слагат най-евтините дограми, с най-евтините изолационни материали върху сграда, които не са укрепили по никакъв начин. И всичко това се прави от наети бригади с цигани или хора, които нямат идея какво правят. Пак повтарям, това се случва пред очите на служителите на общината, която се гордее, че ще е усвои най-много средства и ще санира 200 блока. Те не желаят да контролират процеса дори на 15 блока, по които се работи в момента, как ще контролират като станат повече.
  Ще кажете за без пари толкова, но то не е без пари, за всеки един блок отиват приблизително 2 милиона.
  Парите вече свършиха. От другите градове с право могат да се чувстват ощетени гледайки къде и как се прахосват държавни пари и как за техните сгради не са останали средства.

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  С чужда пита помен правят. Познайте сега кога някой ще даде пари за поддържане на общите части. Всички сега ще чакат държавата да им оправи блоковете. В 90% от случаите тия жилища са на богати хора, нищо, че са панелки, сигурно имат по няколко даже.

 • 4
  jamaisvu avatar :-|
  jamaisvu

  Преките ми наблюдения по процеса са: собствениците не трябва да имат глас при контрола на изпълнение -те единствено е трябвало да участват в изготвяне на заданието за проектиране.А е точно обратното- всеки живущ смята,че точно той е с най-много права,той има правото да определя всичко. Има общински представител,областен представител, строителен надзор и инвеститорски контрол-тези четири институции получават пари чрез спечелена поръчка или по задължение, за да следят не само за спазване на качествено и надеждно изпълнение на смр, но и като екип да доведат нещата до желания краен резултат. А всъщност всеки от тях нехае, за тях е важно актовете да са подписани, сертификатите да са предоставени и нищо повече.Те и не разбират.А в повечето пъти имат и личен интерес да не разбират. От друга страна строителят търси най-евтиното решение и за целта слага най-евтините материали-и напълно в правото си на спечелил обществена поръчка , в която е показал,че ще ползва точно тези материали. Реално за 60до70% от сумата покрива напълно КАЧЕСТВЕНОТО изпълнение, другото е печалба. А това,което са написали е една розова статия за неразбиращи от неразбиращи. Защо не хванете един техн.ръководител в строителството или строит. инженер и не го разпитате, доста интересни неща ще ви разкаже. И за да не ме обвинят в голословство- това,че са скрили кабелите в "специално изградени инсталации" ми звучи много аматьорски-на бас, че нямат в проекта такова изграждане на инсталация за кабелната и сателитната. Просто са сложили по една гофрирана тръба под изолацията и в нея всяка фирма си е пуснала кабелите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.