Завръщането на сламения човек
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Завръщането на сламения човек

Пламен Орешарски в деня, в който подаде оставка

Завръщането на сламения човек

Зад кандидатурата на Орешарски прозират връзки с ДПС

29995 прочитания

Пламен Орешарски в деня, в който подаде оставка

© Надежда Чипева


Четиринайсетте месеца, които Пламен Орешарски прекара като премиер 2013-2014 г., не могат да се запомнят като стабилен период за държавата.

Под управлението му България попадна в международна изолация, рухна четвъртата по големина банка в страната, Делян Пеевски беше пробван за шеф на ДАНС, а НСО научи наизуст аварийните изходи, за да може да евкауира ръководителя на изпълнителната власт. Цялата държава - системата за разпределяне на публични средства и контрола върху тях, беше пленена в мрежата на сравнително малка група хора, олицетворявана от самия Пеевски.

Тази реалност от съвсем близкото минало обяснява защо новината, че Пламен Орешарски се кандидатира за президент, предизвика толкова много въпроси. Кой стои зад него? Защо той? Защо сега? Кой има интерес?

Първите публични прояви на бившия премиер, кънтящите на кухо обяснения за това как се е е стигнало до кандидатурата му и кои са хората, които са я издигнали, бързо потвърдиха съмненията, които личността на Орешарски така или иначе провокира.

Зад номинацията на "сламения премиер на Пеевски" (по оценката на обвиняемия за фалита на КТБ бивш неин мажоритарен собственик Цветан Василев) прозират директни и косвени връзки, водещи именно към ДПС.

Защо

Във вторник, ден след като кандидатурата на Орешарски беше обявена, той гостува в bTV, където обясни, че уважава президентската институция, защото тя щяла да му даде онази независимост, която нямал в изпълнителната власт. "От три години ми задават въпроса "Кой". Докато бях премиер, бях зависим от парламентарното мнозинство. Политическите лидери бяха в основата на "Кой" тогава. Точно това е един от мотивите ми сега да се кандидатирам като независим, за да избегна тази грешка. Човек трябва да се учи от грешките си", каза той в сутрешния блок на телевизията.

Как се е стигнало до идеята за издигането на кандидатурата няма яснота, а в инициативния комитет има противоречие по този иначе естествен въпрос.

"Господин Орешарски предложи да участваме в инициативния комитет точно поради тази причина, че сме хора, които нямат намерение да влизат в политиката. Нашите отношения са лични", каза пред "Капитал" 28-годишният Николай Енчев, който председателства комитета. Той уточни, че Орешарски, с когото се познава, му е предложил да стане председател.

Два дни по-късно в интервю за сайта nbox посоченият за говорител Атанас Минев даде съвсем друго обяснение: "Имахме предварително изготвен примерен профил и решението взехме с консенсус в целия инициативен комитет, преди да го поканим на личен разговор."

Източник на "Капитал" от средите на ДПС коментира, че те припознават кандидатурата като своя. Друг източник от движението заяви, че преди седмица Пламен Орешарски е имал среща с действащ министър от ГЕРБ, на която е станало дума за идеята на бившия премиер. Член на правителството на Борисов пък коментира, че номинацията идва от средите на БСП, близки до ДПС, като идеята била Орешарски да бъде щит пред кандидатурата на Румен Радев.

Кои са хората зад Орешарски

Във вторник Пламен Орешарски представи тези, които са го издигнали, като "млади хора от корпоративния сектор, които имат успешен бизнес на средни и малко над средни позиции".

"Ние сме група хора на възраст между 28 и 50 години, с добро образование, с добри професии и, смея да кажа, независими от държавния и олигархичния контекст на псевдопазарната ни икономика", отговориха на въпрос на "Капитал" от комитета.

Доколко гражданите, издигнали Орешарски, са независими от "държавния и олигархичния контекст на псевдопазарната ни икономика" няма как да знаем, но е сигурно, че в първата си част отговорът не е верен, доколкото най-младият член на комитета е на 22 години, а най-възрастният - на 62.

Председателят на инициативния комитет Николай Енчев е завършил с отличие урбанистика в УАСГ, където е докторант в момента. Неговият мобилен телефон излиза за контакт с фирмата "Ен Три консулт", чийто собственик, съдейки по имената, вероятно е баща му, която е кандидатствала за обществени поръчки за рехабилитация на пътища и изготвяне на устройствени планове.

Името на Енчев стои като управител на два консорциума, свързани с Боян Томов - бивш съдружник на собственичката на "Стандарт" Славка Бозукова. Томов е издател на списание "Икономика" и kmeta.bg. Неговото име беше свързано с редица обществени поръчки за медийно обслужване по време на първия мандат на ГЕРБ.

Консорциумът "Медия кълчър бридж", на който Енчев е представляващ, е подизпълнител на община Кърджали по проект, финансиран от ОП "Регионално развитие".

Николай Енчев и Боян Томов са в управлението на "Сдружение евро адванс", което изпълнява няколко проекта към Столичната община, БАН. В отчета на сдружението за 2015 г. е записано, че "Евро адванс" е отправило предложение до държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД) за "реализация на кампания, насочена към младите хора с цел популяризиране на професията свързани с дейността на ръководството на въздушното движение". В края на миналата година РВД, на което отдавна се носи славата на пристан за роднински назначения на близки до властта, са дарили пари на сдружението.

Друг член на инициативния комитет - Александър Петров, е на 33 години и е собственик на две фирми, основани 2014 г., които се занимават със счетоводни и данъчни консултации. Според данни на регистър Булстат името на Александър Петров фигурира в графата "управител" на чуждестранните юридически лица, регистрирани по ДДС ЗАД "НОРРЕКСИМ РУС" и НОРЕКСИМ АД - ШВЕЙЦАРИЯ. В регистъра Булстат като акредитиран представител е посочена българското дружество Ексенчър ЕООД, на което Петров е едноличен собственик. Двете чуждестранни лица са са свързани с швейцарската компания Норексим, която произвежда оборудване за газопроводи. На 10 октомври 2016 г. Александър Петров се обади в редакцията на "Капитал", за да заяви, че не е управител на регистрираните в Булстат чуждестранните юридически лица. (редакцията е направена на 10/10/2016 г. в 18:37)

През 2015 г. Александър Петров и китаецът с британски паспорт Нам Сум Уонг основават дружеството "Болкан интернатионал". Уонг е съдружник в "Ей Си ЕН уърлдуайд България" с бившия депутат от БСП и издател Мартин Захариев.

Друг член на инициативния комитет - Мая Бранкова, е завършила НАТФИЗ, а като малка е известна като "детето-каучук". Като сходна артистична биография можем да добавим и Стоян Банков, който през 2009 г. печели конкурс за красота. Той е управител на фирмата "Ай Ес Ен еко", в която участва и Иван Сукманджиев, който освен в управлението на "Велика ложа на България" е имал бизнес инициативи с Пламен Тимев-Ганди и покойните висаджии Георги Илиев и Румен Маринов-Нарциса.

Ани Бешовишка, която стои под номер 12 в инициативния комитет, управлява някои от фирмите, свързани с вносителя на джиповете SSangYong - "Ратола". Тя е била съдружник в дружеството "Билдес груп" заедно с Христо Петров и Божидар Лашков, които бяха задържани през 2012 г. при акцията срещу организираната престъпна група за ДДС измами, кръстена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов "Недосегаемите". Името на Бешовишка излиза и в списъка на свидетелите по наказателното дело срещу "Недосегаемите" в специализирания съд.

Потърсена за коментар, Ани Бешовишка каза, че ще върне обаждане, но до редакционното приключване на броя не го направи.

Когато във вторник говореше за инициативния комитет, Пламен Орешарски каза: "Помолих всички симпатизанти, които имат бизнес, зависим от властите, да не се афишират."

Като контрапункт на думите на Орешарски можем да добавим факта, че през последните три години две от фирмите около "Ратола" имат договри за доставка на автомобили на НЕК, КРС, държавната фирма "Строителство и възстановяване" и Изпълнителната агенция по околна среда.

В инициативния комиетет има поне три семейства. Едно от тях е Радослав и Лилия Петкови. Фирми, в които те участват ("Ар Ел Кей консултинг") и са участвали ("Хъбуърд"), са получавали средства по програма "Конкурентоспособност" през 2013 и 2014 г.

Другото семейство в инициативния комитет е това на Младен и Велислава Василеви. Имената на свързаните с тях фирми "Фактор трейд" и "Еко-танк инжинеринг" се появиха покрай договори на "Национална спортна база" и Министерството на младежта и спорта по времето на Орешарски.

Тогава спортният министър Мариана Георгиева назначи за ръководители на дружеството близки до Делян Пеевски кадри като бившия началник на Държавния резерв Николай Боршуков (назначен на поста, когато Пеевски беше зам.-министър) и Марио Примджанов, който управлява "Национална спортна база" по времето на правителството на НДСВ и когато зала "Универсиада" беше придобита от фирма, близка до Пеевски.

Според доклади на АДФИ и Сметната палата, цитирани от в. "Банкеръ", фирмата "Фактор трейд" по времето на Орешарски е сключила няколко договора на обща стойност над 300 хил. лв. за аварийни ремонти. "Еко-танк инженеринг" ООД спечели обществена поръчка за ремонт на спортните училища в Плевен и Пловдив, като предложи точно 7000 лв. под прогнозната цена от три млн. лв. без ДДС.

"Капитал" се опита да се свърже с Василеви на телефона на една от фирмите им, но след като остави съобщение, не получи обратно обаждане.

"Министър-председателят не обявява обществени поръчки и не сключва фирмени договори", отговориха от щаба на Пламен Орешарски на въпрос за тези поръчки.

Говорейки за Пеевски - кандидатът за вицепрезидент на Орешарски Данаил Папазов, който беше министър на транспорта в кабинета му, е бивш колега на депутата от ДПС. Двамата участваха в управлението на "Пристанище Варна" в далечната 2001 г., когато Пеевски влезе в борда едва на 21-годишна възраст.

С обяснението, че е "аполитичен", председателят на комитета, издигнал кандидатурата, Николай Енчев препрати разговора ни към Ралица Стоянова, която той представи като PR на комитета. Тя обясни, че е личен PR на Пламен Орешарски, с когото се е запознала, когато е била поканена да се включи в "комуникационната кампания за президентските избори". Източник на "Капитал" коментира, че Ралица Стоянова е близка до доскорошния директор за връзки с инвеститорите в "Булгартабак холдинг" Емилия Стоянова, която е от близкото обкръжение на Делян Пеевски. Наскоро по предложение на премиера Борисов Емилия Стоянова беше изпратена в дипломатическото представителство на България в ООН в Ню Йорк на т.нар. технологична бройка, като назначението й е свързано с кандидатурата на Ирина Бокова.

"Емилия Стоянова няма никакво отношение към ангажимента ми в кампанията", коментира Ралица Стоянова.

И няколко процедурни подробности

Според закона кампаниите на инициативните комитети могат да разчитат на три източника на финансиране - дарения, средства от членовете на комитета и от самите кандидати.

На въпрос как ще финансира кампанията си Пламен Орешарски отговори пред bТV: "Ще направим много евтина кампания, ще се отчета за всичко." И добави: "Кампаниите могат да бъдат много евтини", като преди това беше уточнил, че няма да купува гласове.

Пред сайта nbox говорителят на комитета Атанас Минев заяви: "Всеки от нас ще помогне според възможностите си, но предимно кандидатите са отговорни за този процес."

За да може кандидатурата на Орешарски да стане факт, членовете на инициативния комитет имат една седмица, за да съберат 2500 подписа. Подписите трябва да бъдат положени лично пред членовете на инициативния комитет. В петък Ралица Стоянова заяви, че подписите вече са събрани, но не можа да отговори на въпроса къде са били събирани, като предположи, че не е било в София.

Доколкото такава инициатива за събиране на подписи не е обявявана публично, а събирането на 2500 подписа в подкрепа на премиера с най-ниско обществено доверие в модерната история на България за няма и три дни изглежда по-скоро невъзможно начинание, е твърде вероятно изискването за подписи да е изпълнено проформа.

В което няма нищо учудващо, защото въпреки драматурзите да полагат усилия кандидатурата му да изглежда автентично (млади хора от реалния бизнес, които искат да останат в България и издигат доказан експерт за държавен глава), в петък самият Пламен Орешарски даде да се разбере, че става дума за театър: "Аз сам се кандидатирам, оставете инициативния комитет, той е само заради процедурата."

Четиринайсетте месеца, които Пламен Орешарски прекара като премиер 2013-2014 г., не могат да се запомнят като стабилен период за държавата.

Под управлението му България попадна в международна изолация, рухна четвъртата по големина банка в страната, Делян Пеевски беше пробван за шеф на ДАНС, а НСО научи наизуст аварийните изходи, за да може да евкауира ръководителя на изпълнителната власт. Цялата държава - системата за разпределяне на публични средства и контрола върху тях, беше пленена в мрежата на сравнително малка група хора, олицетворявана от самия Пеевски.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  doker avatar :-|
  doker

  ако този е сламен какъв е сегашния

 • 2
  freakecon avatar :-P
  FvH

  "идеята била Орешарски да бъде щит пред кандидатурата на Румен Радев"

  Егати, тия как са се филмирали..

 • 3
  xhi13317223 avatar :-|
  xhi13317223

  [quote#1:"doker"]ако този е сламен какъв е сегашния [/quote]

  Сегашният е добър - мъка е това, което се задава след него -особено ако не си отври очите "мъдрия" суверен и не гласува за Трайчо !

 • 4
  elena_pipilota avatar :-|
  elena_pipilota

  "Цялата държава - системата за разпределяне на публични средства и контрола върху тях, беше пленена в мрежата на сравнително малка група хора, олицетворявана от самия Пеевски."
  Защо е използвано минало време?

 • 5
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  Сламеният премиер е известен още и като СЧЕТОВОДИТЕЛЯ НА МАФИЯТА. И очевидно някои много го искат пак....

 • 6
  iliyapopov avatar :-|
  iliyapopov

  Включването на Орешарски си е стара хватка по изборно време - да се раздробят гласовете - това се е използвало винаги досега.

 • 7
  vladislav_paunov avatar :-|
  Molotov

  #TheBackDoorPresidentIsComming

 • 8
  metik avatar :-|
  metik

  Всеки в този живот е зависим от някого.

 • 9
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Долу Цецк@Панчаревска,
  Да живее свободна България!

 • 10
  trol_police avatar :-|
  Управляваща опозиция

  Изключително достоен кандидат. Ефекта от управлението му видим за хората умеещи да четат финансови отчети:

  http://ime.bg/bg/articles/2014-spad-na-bezraboticata-i-ryst-na-zaetostta-v-bylgarskite-regioni/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK