🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетът е на огромен излишък и през септември

Правителството вероятно ще направи милиардни разходи през последните няколко месеца на годината

Финансовият министър Владислав Горанов вече заяви, че дефицитът тази година може да е двойно по-нисък от заложените 2% от БВП
Финансовият министър Владислав Горанов вече заяви, че дефицитът тази година може да е двойно по-нисък от заложените 2% от БВП
Финансовият министър Владислав Горанов вече заяви, че дефицитът тази година може да е двойно по-нисък от заложените 2% от БВП    ©  Цветелина Белутова
Финансовият министър Владислав Горанов вече заяви, че дефицитът тази година може да е двойно по-нисък от заложените 2% от БВП    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Почти 3.4 млрд. лв. достига излишъкът в бюджета през септември, което е 3.8% от прогнозния БВП.

Приходите в бюджета продължават да са повече от разходите и през септември, като превишението достига 3.39 млрд. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите. Както и през предходните няколко месеца, излишъкът се дължи на повече приходи спрямо миналогодишните, но и на задържане на разходите, основно тези за инвестиции. Значителен принос имат и парите от ЕС, като излишъкът по европейските средства е в размер на 1.6% от прогнозния БВП. През летните месеци темпът на трупане на излишък се забавя.

Финансовият министър Владислав Горанов вече даде заявка годината да завърши на минус, макар и двойно по-малък от планираните със закона за бюджета 2% от БВП. Това означава, че подобно на 2015 г. държавата ще харчи ударно през последните няколко месеца на годината.

По-малко разходи за инвестиции

Данните за изпълнението на бюджета към септември са предварителни и без подробна разбивка – такава финансовото министерство публикува за август. От нея се вижда, че общите разходи изостават спрямо същия месец на миналата година с около 5.5%. Това отново се дължи предимно на по-малкото капиталови плащания – към август те са едва 15.8% от планираните за годината и с 57% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. "Най-големите суми за разплащане на инвестиционни разходи обичайно се осъществяват в края на годината след приемането на извършените дейности", посочват от финансовото ведомство. Много от планираните държавни инвестиции бяха спрени в началото на годината заради новия Закон за обществените поръчки и т.нар. катарзис на премиера Бойко Борисов.

За разлика от капиталовите текущите разходи (заплати, осигуровки, издръжка, субсидии, помощи, лихви и др.) продължават да се увеличават. За първите осем месеца на годината по това перо са изразходвани 17.3 млрд. лв., което е с над 3% повече от предходната година.

Приходите продължават да растат

Данъчните приходи продължават да растат и през август – със 7% на годишна база. Продължава тенденцията от миналия месец темпът им на прираст да се забавя. Това донякъде се дължи на изчерпване на еднократни ефекти като разплащанията в енергетиката (забавеният ДДС там беше около 250 млн. лв.) и увеличения акциз на цигарите, както и пускането на нови кутии с плашещи изображения по тях. Заради това изискване на ЕС много от търговците се бяха презапасили с количества от старите опаковки. Влияние върху приходите – основно от осигуровки и подоходен данък, оказват и вдигнатите административно минимални осигурителни прагове и минимална заплата. В подкрепа на по-добрите данни е и оживлението на икономиката през първата половина на годината – безработицата спада, заетостта расте, а с тях се увеличава и вътрешното потребление. Всичко това предполага повече постъпления от ДДС от вътреобщностни доставки. Към август те нарастват с 20.4%.

Единственият приход, който изостава, е този от ДДС от внос. В сравнение с миналата година, в която приходите също спадаха, през август са събрани със 183 млн. лв. по-малко. От финансовото министерство обясняват това с "цената на суровия петрол, количествата на внасяните стоки за междинно потребление (черни, цветни метали и др.), курса на щатския долар спрямо еврото и други".

Фискалният резерв – на нивото от юли

За разлика от предходните месеци в края на август нивото на фискалния резерв остава като това през юли – 14.5 млрд. лв. От тях 1.6 млрд. лв. са вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи, аванси и др. Останалата сума е на депозит в банки, като по-голямата част от тях са в БНБ.

Финансовият министър вече заяви, че ще използва част от натрупаните буфери за плащания по дълга другата година и така може да се избегне поемането на нов със Закона за бюджета през 2017 г. От фискалния резерв ще се платят и 1.27 млрд. лв. за реакторите на АЕЦ "Белене" на руската "Атомстройекспорт".

7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  • - 15
  • + 12

  Време е десебари, бесепари и други камуняки да оплюят правителството, ГЕРБ и лично Борисов под тази статия. Все ще намерят за какво...

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • - 4
  • + 18

  До коментар [#1] от "Олд Шетърхенд":

  Виж, открито смятам, че по отношение на бюджета резултатите са добри. Само че не съм фен на политиката за продължително бюджетиране на дефицит. В момента излишъкът е 3,39 млрд., които са приблизително същата сума като изоставането спрямо планираните капиталови разходи.

  Въпреки златната възможност да прекараме годината с балансиран бюджет, ние отново няма да го направим. Ще има и извънредни разходи в последните месеци, вероятно по-големи от заложения буфер.

  Проблемът не е 1% дефицит - една здрава икономика ще го поеме (а нашата заздравява). Обаче всички тези средства, които бяха изхарчени заради КТБ и ПИБ, се връщат в бюджета. За тях бяха теглени заеми. Ние вместо да ги заделяме, за да върнем заемите, ги считаме за част от бюджета и върху тях формираме и дефицит. Така че изобщо не може да се каже, че финансовата политика е добросъвестна.

  Нередност?
 • 3
  edin131 avatar :-|
  Nikoi
  • - 3
  • + 6

  излишъци огромни ,плащаме за проектите на едните комунисти ,плащат другите комунисти , а пътищата в плачевно състояние , вече ми искристализирва идея ,поне като няма да правят пътища ,с излишъците да вземат да купят поне 100 камери и да ги сложат на пътищата Русе Бяла и в Кресненското дефиле ,където са най големите катастрофи и всички карат като побеснели , така поне със сигурност няма да има умрели невинни хора ,а приходите ще стигнат за финансиране на новите пътища .

  Нередност?
 • 4
  renault avatar :-|
  The Island
  • - 2
  • + 2

  Този излишък означава, че данъкоплатците са ограбени от фиска и тези пари би трябвало да се върнат обратно у хората, които са ги внесли. Най-лесното за финансовия министър е да ги изхарчи в края на годината, каквато е практиката.

  Нередност?
 • 5
  borismt avatar :-|
  Boris Todorov
  • - 2
  • + 1

  "Олд Шетърхенд
  Време е десебари, бесепари и други камуняки да оплюят правителството, ГЕРБ и лично Борисов под тази статия. Все ще намерят за какво..."------------ По време на тройната коалиция (благодариние на световния икон.растеж) резултатите бяха далече по добри от досегашните ..... Та да хвалим ли тройната коалиция .... ????

  Нередност?
 • 6
  bat_sali avatar :-|
  bat_sali
  • - 1
  • + 2

  Кат има излишък що теглихте 2 милиарда кредит бе другари......

  Нередност?
 • 7
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS
  • + 1

  До коментар [#1] от "Олд Шетърхенд":

  Предлагам ти разходка из Източни Родопи. Ведна ще внесеш в бюджета ДДС от около 100 лв., патен за части за лек автомобил....

  Нередност?
Нов коментар