С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 3 окт 2016, 19:06, 7661 прочитания

Президентът да седне и да балансира, балансира...

Какво научихме за Бойко Борисов от речта му при номинирането на Цачева

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Ако ГЕРБ загубят тези избори на първи тур, още вечерта подавам оставка – моята и на цялото правителство" - това заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник, ден след като официално лансира кандидатурата на Цецка Цачева за президент и на вицеадмирал Пламен Манушев за вицепрезидент. Това заричане може на пръв поглед да изглежда като демонстрация на категорична увереност в успеха на тандема Цачева-Манушев, но по-скоро е застраховка заради несигурност в крайния резултата от изборите. На въпрос за втория тур Борисов уклончиво набляга на първия тур, защото тогава "се мерят партиите, после вече ще почнат търсене на подкрепа от първи, втори, трети..". Пък и много хора не излизали да гласуват на втория тур, защото са разочаровани от първия, коментира премиерът.

Отзивите за кандидатурата на Цецка Цачева в социалните мрежи вероятно са по-отрицателни отколкото е било очаквано, така че няма начин да не са стреснали Борисов, който лично я лансира. Единодушни са и наблюдателите – Цачева е слаб мажоритарен кандидат и ще доведе до отлив в гласовете на ГЕРБ, за нея със сигурност ще гласуват много по-малко, отколкото биха гласували за останалите спрягани кандидати на ГЕРБ – Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев, и дори по-слабоизвестния в национален мащаб бургаски кмет Димитър Николов.


Всъщност кандидатирането на Цачева изобщо не е изненада. Името й се споменаваше седмици преди официалното й номиниране, така че който се е почувствал изненадан, просто е таял излишни надежди. Нещо повече, тя идеално отговаря на профила на Борисов за бъдещия президент.

И все пак, към момента нейното издигане изглежда резултат на прекалена самоувереност – излиза, че не само 51 % от българските граждани са готови да се обзаложат, че кандидатът на управляващите ще бъде избран, дори преди да е известен, но и самите управляващи също вярват в това.

Вече за никого не е тайна, че след мандата на Плевнелиев Борисов няма да заложи на личност, в която вижда дори и един процент риск, че може да се опита да се еманципира. Цачева е сигурна, тя е лоялна и предвидима.На следващо място - кандидатирането на другите трима води до някои практически затруднения. Фандъкова няма да търси еманципация, но избирането й за президент означава кметски избори в София, където ГЕРБ не се чувстват уверени. Томислав Дончев има потенциал и харизма, харесва се на широк кръг избиратели, а освен това, говори се, че бил в обтегнати отношения с Цветанов. Димитър Николов е заел важна позиция в Бургас.

Остава Цачева. Да се подлага нейната кандидатура на сериозен анализ от гледна точка на профила на държавния глава е донякъде неуместно, защото това би означавало априори да се приеме, че в процеса на подбора и номинирането й са прилагани критерии за оценка на личната й и професионална пригодност. На това вече никой не вярва, но то личи и от речта на премиера Бойко Борисов, който в продължение на близо час в неделя обясняваше защо ГЕРБ се е спрял на Цачева, въпреки, че нейната кандидатура не била най-рейтинговата. На първо място, оголването на позициите на другите трима ще създаде много проблеми в управлението, каза Борисов. Което прозвуча като признание, че отстраняването на Цачева от поста на председател на Народното събрание няма да е проблем. Цачева обаче била най-годна да се справи, защото познавала законодателството и като пътувала по света защитавала авторитета на държавата, стана ясно от изказването на Борисов. Всъщност цялата му реч демонстрира доста ексцентрично разбиране на принципите, по които се конституира и упражнява властта в една демокрация, затова си струва да се цитират някои акценти от нея.

"Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията, тази нация много бащи има, много претенции за бащи има. Крайно време е да имаме и една майка и да се погрижим действително майчински за този народ, а не хора с его, което трудно въздържат, и които мислят, че сядайки в президентството могат да свършат някаква работа със сила или с натиск."

С други думи - властта в България не просто управлява в интерес на всички граждани, властта се грижи за своите деца като един патриарх. Така гражданите се превръщат в поданици и вече не управлението зависи от тях като тяхна функция, а те са зависими от властта. Ако Цачева е майка, то ролята на патриарха очевидно е запазена за Борисов. В България месеци наред дебатът за президентските избори се състоеше почти изключително в задаването на идиотския въпрос: А може ли президентът да бъде жена? - провокиран от снизходителното допускане на Борисов: Що пък да не сложим една жена на този пост. (БНТ дори направи анкета: "Приемате ли жена за президент?".) Нито Борисов, нито тези, които с упоение подеха неговата хрумка, не си направиха труда да обяснят какво е значението на пола за упражняването на президентските функции и има ли въобще такова. Такова обяснение в мачистка България не е необходимо, от само себе си се разбира, че основното качество на жените е, че са по-лоялни от мъжете (пак по Бойко Борисов).

"Тук се връщаме на темата, която много години преди нас е заложена в конституцията, и в която има един голям анахронизъм. В различните държави така е направено, че тези институции - президент, парламент, премиер да работят в синхрон... При нас е малко обратното - днес тази двойка, която излъчим, за която всички ние като партия ще работим и ще търсим максимална подкрепа, вечерта след изборите трябва да заяви първо, че не е от нас. Това не е ли лицемерие? За един час той трябва да каже "Вече не съм от вас!". Да, той ще го каже, всеки го е казвал. Но историята показва - нима някой се е съмнявал, че президентът Първанов си беше на БСП? Нима някой се е съмнявал, че президентът Петър Стоянов е бил на СДС? Както и президентът Плевнелиев да се опитваше да покаже, че е различен от нас - не му се получи...
Но ако погледнете функциите на президента, в две от тях - като върховен главнокомандващ той има до себе си премиер, военен министър и началник-щаб; в международната си функция има до себе си премиер и външен министър. Как ще прави сам външна политика, ако външният министър е на обратното мнение? Тежък разнобой в една държава! И в никоя друга го няма...

Така че що за глупост е това, че президентът трябва да бъде алтернатива на управлението?"

Бойко Борисов очевидно не прави разлика между функциите на президента като коректив на управлението и това, което той нарича алтернатива. Президентът не е алтернатива на управлението, защото той е част от управлението на държавата, самостоятелна институция, със свои собствени правомощия и ангажимент да олицетворява единството на нацията. Не е задължително президентът да е опозиция, напротив, но от него се очаква да има самостоятелна позиция по важните въпроси на управлението във връзка със своите правомощия, да следи за интересите на гражданите и държавата.

Няма нищо вярно и в това, че президентът трябва да се откаже от партията, която го излъчва. Всъщност, ако има анахронизъм в Конституцията по отношение на президентската институция, то това е фактът, че все още основният закон допуска президентът да е член на политическа партия. Съгласно чл. 95, а. 1 от Конституцията, президентът и вицепрезидентът не могат да участват в ръководството на политически партии, което означава, че нищо не им пречи те да са членове на дадена партия, да плащат членски внос, да се подчиняват на партийната дисциплина, да споделят нейния устав и програма. Това е в абсолютно противоречие с функцията на президента като олицетворяващ единството на нацията, защото президентът трябва да бъде не просто надпартиен, а непартиен. Но това са въпроси, които не се решават с формулата – "Първанов – БСП, Петър Стоянов – СДС, а Плевнелиев беше наш."

"...Аз не виждам от кандидатите, кой е по-подготвен да говори с Конституционния съд, а и като председател на НС на ниво парламент тя е обиколила света и мисля, че, без претенции от някого, прекрасно е защитавала авторитета на България. Да, във военната област не е подготвена, затова ние предлагаме, изпълнителната комисия, водихме много разговори и всички "за" и "против" сме ги премерили. Повярвайте, най ми беше лесно с Фандъкова, но дори и тя какво разбира от право, от закони, от работа с КС."

Президентът не може да си говори с КС за друго, освен за времето. Официалното институционално общуване между президента и всички останали държавни органи е единствено в параметрите, определени от закона и конституцията. Не е необходимо президентът да е юрист, за да изпълнява перфектно своите функции по сезиране на КС, по назначаване на съдиите от своята квота в КС, налагане на вето и др. Не е необходимо той да има военна подготовка, за да упражнява функциите на главнокомандващ, нито да има дипломатическа подготовка с оглед функциите си в областта на външната политика, или пък да е картограф или географ, за да наименува обекти с национално значение и населени места. От държавния глава се очаква да има екип от компетентни експерти и съветници, които той трябва да подбере с ясното съзнание, че отговорността за взетите решения е негова. От всички четирима президенти до момента само един е юрист - Петър Стоянов. Но това не попречи и на останалите да сезират КС с важни искания, довели до знакови конституционни решения за изграждането на институционалната рамка на държавата.

Що се отнася до обикалянето на света в интерес на авторитета на България, това може би е някакво обяснение защо страната ни има такъв рейтинг.

Официалната кампания все още не е започнала, а закачките между кандидатите за държавен глава на България минават на все по-битово ниво. Примерът е от тази сутрин, когато кандидатът на БСП ген. Румен Радев коментира кандидатката на ГЕРБ - че Цачева е Борисов с очила и пола.

Последва реакция на Борисов: Аз не разбирам, кой е грозен, кой с очила, кой с пола. Според мен е по-лошо да си мъж под чехъл, жена да те командва е по-лошо в една партия, като няма кандидат, но има инициативен комитет.

Уви, всичко сочи, че пререканията тепърва ще се изострят и закачките ще стават все по-кални. Основната причина не е в лошото възпитание на кандидатите и партиите, които стоят зад тях, а в нежеланието на всички основни играчи да водят дебат по същество - за качествата, които трябва да покаже кандидатът за президент в мажоритарен избор. Защото никой не търси такива качества и такъв човек.

"Президентският пост е за улегнал човек, той е за прекипял човек, който спокойно да седне, да балансира, да убеждава с целия си жизнен опит." Това заяви Борисов в понеделник при откриването на поредната спортна зала, където надълго и нашироко си говори за футбол, за собствените си спортни успехи и въжделения, а МС качи записа на сайта си.

Последният образ някак внушава пасторалната представа за възрастна дама с плетка на люлеещ се стол – седи и балансира, балансира...
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Гешев сондира КС за проверки срещу президента, бизнесът е песимист за глобалния растеж Вечерни новини: Гешев сондира КС за проверки срещу президента, бизнесът е песимист за глобалния растеж

И още: Още два ареста и обвинения за водната криза в Перник, протестиращи искат оставката и на регионалния министър

27 яну 2020, 253 прочитания

Прокуратурата обвини управителя на "Екоинвест" за замърсяването на река Марица 1 Прокуратурата обвини управителя на "Екоинвест" за замърсяването на река Марица

Пловдивската компания, собственост на Орлин Тасев, ще бъде глобена със 100 хил. лв.

27 яну 2020, 251 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Държавата ще отдели още 100 хил. лв. за параолимпийците

Спортисти с увреждания искаха да сезират Комисията за дискриминация, защото премиите им бяха 5 пъти по-ниски

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Световният икономически форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

Ален де Ботон, писател, философ, основател на The School of Life: Ние сме любов и мрак

Ботон за емоционалната интелигентност, стоицизма и деструктивното в човешкия вид пред "Капитал"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10