Пътната агенция пусна наново търг за три пътни ремонта с евросредства
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пътната агенция пусна наново търг за три пътни ремонта с евросредства

Бюджетът на програмата за ремонти е 380 млн. лв. Проектите с предимство са в Северна България

Пътната агенция пусна наново търг за три пътни ремонта с евросредства

Коригирани са прогнозните цени на отсечките Троян - Кърнаре и Червен бряг - Чомаковци

Десислава Лещарска
13437 прочитания

Бюджетът на програмата за ремонти е 380 млн. лв. Проектите с предимство са в Северна България

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Обявените по програма "Регионално развитие" търгове са за рехабилитация на 290 км пътища 2 и 3 клас.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви наново търг за три пътни ремонта, които ще се финансират от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР). Става въпрос за общо 48 км пътища втори и трети клас: 9 км от пътя Ловеч - Троян - Кърнаре, 9.5 км между Червен бряг и Чомаковци (Плевенско), както и близо 30 км между Дъбова махала и Монтана.

Поръчката беше обявена през август, но заради грешки в документацията, установени след запитвания на кандидати, тя е прекратена. Сега търгът тръгва наново с леко завишена прогнозна стойност - от 35.07 без ДДС цената се увеличава на 35.08 млн. лв. без ДДС. В посока нагоре е коригирана цената за ремонта на Ловеч - Троян – Кърнаре (13.63 млн. лв.), а в посока надолу - тази за Червен бряг и Чомаковци (7.79 млн. лв.). За нея има и актуализиран технически проект за мост над река Искър при км 17. Цената за ремонта на Дъбова махала - Монтана остава непроменена - 13.65 млн. лв.

Изискванията

Срокът за изпълнение и на трите отсечки е 15 месеца след сключване на договор. Към кандидатите има финансови изисквания за оборот от последните три години от 15 до 27 млн. лв. - в зависимост от това за кой лот кандидатстват. Половината от сумата трябва да е от ново строителство и/или ремонт на пътища. Участниците трябва да имат опит с изпълнението на сходни поръчки за последните 5 години. Оферти се приемат до 7 ноември.

Нов опит

Това е втори търг на пътната агенция за ремонт на второкласни и третокласни пътища, които са допустими за финансиране по европейската програма "Региони в растеж 2014 - 2020". Първият беше обявен през април - 15 отсечки с дължина 238 км. Заради големият брой оферти (над 40) и обособени позиции АПИ още не е готова с техническите оценки. Предстои обявяване на дата за отваряне на цените. Заедно с новия търг по ОПРР предстои да бъдат рехабилитирани поне 290 км пътища.

Бюджетът на програмата за ремонти е 380 млн. лв. и в зависимост от постигнатите в състезанията цени те могат да обхванат над 400 км пътища 2 и 3 клас. През този програмен период Северна България е с предимство и повечето участъци са в тази част на страната.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK