🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов даде предизборно 223 млн. лв. за образование

Най-голямото перо ще отиде за увеличение на учителските заплати

Отпускането на допълнителни средства за образование беше обявено официално от премиера Бойко Борисов, но в отсъствието на министъра на образованието Меглена Кунева
Отпускането на допълнителни средства за образование беше обявено официално от премиера Бойко Борисов, но в отсъствието на министъра на образованието Меглена Кунева
Отпускането на допълнителни средства за образование беше обявено официално от премиера Бойко Борисов, но в отсъствието на министъра на образованието Меглена Кунева    ©  Анелия Николова
Отпускането на допълнителни средства за образование беше обявено официално от премиера Бойко Борисов, но в отсъствието на министъра на образованието Меглена Кунева    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет дни преди официалното начало на предизборната кампания на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов обяви, че в бюджета за следващата година ще има допълнителни 223 млн. лв. за образование, 126 млн. от които ще отидат за по-високи учителски заплати. Новината беше съобщена във вторник в Министерския съвет в присъствието на синдикатите, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова (ГЕРБ), но в отсъствието на образователния министър Меглена Кунева или друг представител на министерството. Увеличението на учителските заплати всъщност беше заявено от Кунева по време на учителския събор, организиран от нейния екип в зала "Арена Армеец" през юни. Тогава Борисов беше отговорил, че чува за идеята от медиите.

Заплати, автобуси, обезщетения

Най-голямото перо от допълнителните средства ще отиде за мотивация на учителите - 100 млн. лв. за учителски заплати и 26 млн. лв. за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи пред журналисти в Министерския съвет, че парите ще бъдат разпределени по длъжности и степени в сферата на образованието - както за преподавателите, така и за техническия и помощен персонал. По думите на Такева детайлите ще станат ясни след разговори със социалните партньори, но според нея "най-високият процент трябва да отиде за увеличение на минималната начална работна заплата и мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите". "По наши изчисления средното увеличение ще бъде 10%", заяви Янка Такева и добави, че в него влизат и работещите в детските градини.

Освен за заплати, допълни средства ще има и за:

- транспорт на учениците (12 млн. лв.),
- обезпечаване на колективния трудов договор (12 млн. лв.) (колективният трудов договор урежда трудовите, социални и осигурителни условия за учителите, които са синдикални членове - бел. ред.), - увеличение на стандартите за детските градини (11 млн. лв.), - обезщетения при пенсиониране (9 млн. лв.), - дейности за деца със специални образователни потребности и ресурсни учители (6 млн. лв.),
- иновативни практики (3 млн. лв.), - закупуване и поддръжка на училищни автобуси (2.6 млн. лв.), - български училища в чужбина (1.5 млн. лв.) и

- защитени училища - (318 хил. лв.).

Въпреки че новината беше обявена от Борисов без присъствието на министъра на образованието, по-късно през деня Меглена Кунева припомни ролята си за увеличението на учителските заплати. Тя подчерта, че нуждата от повишаване на парите за учителите е мотивирана от страна на министерството "достатъчно отдавна", за да може да убеди Министерския съвет, премиера и финансовия министър, че това са много важни и необходими средства за българското образование и наука. "Радвам се, че правителството обективира една оценка, която имахме още когато сключвахме коалиционното споразумение – приоритет да бъде образованието", каза тя, цитирана от агенция "Фокус". По думите ѝ това е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 години и инвестиция, която дава най-голямата добавена стойност.

Колко всъщност е бюджетът за образование

България е една от страните, които отделят нисък процент от брутния си вътрешен продукт за образование. За тази година са предвидени 3.1 млрд. лв. по консолидирания бюджет - което е 3.5% от прогнозния БВП. От тях почти 2.2 млрд. лв. са разходи за персонал в сферата на училищното образование. По информация на "Капитал" през 2017 г. тази сума ще бъде 2.3 млрд. лв.

В края на октомври миналата година синдикатите договориха с правителството увеличение на минималната учителска заплата със 70 лв. и така тя стана 600 лв., а средната - 890 лв.

От "от вас научавам" до "основен приоритет"

Когато в края на юни министърът на образованието Меглена Кунева обяви по време на учителския събор в "Арена Армеец", че се поема ангажимент за увеличаване на възнагражденията с 10% от 1 януари 2017 г. - и че е говорено с финансовия министър, премиерът и ведомството на Владислав Горанов изглеждаха учудени. "Аз от вас научавам. Тя (Меглена Кунева - б.а.) може би има резерви в министерството и ще го направи, с мен и с финансовия министър не е говорено по тая тема", категоричен беше министър-председателят. От Министерството на финансите също заявиха официално, че не са водени разговори за увеличение на учителските заплати от догодина.

Близо четири месеца по-късно тонът на премиера по отношение на образованието вече е друг. "Бюджетът е в доста напреднала фаза, направихме разчети с финансовия министър и преценихме, че след като образованието е наш основен приоритет и са поети ангажименти, можем за следващата година да дадем допълнително 223 млн. лв. за образование", заяви Борисов във вторник. Той допълни, че възможността за още средства е дошла от това, че "тази година сме събрали с милиард и 600 милиона повече благодарение на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата". По думите му идеята е да се обезпечи Закона за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август т.г. Той, обаче, беше приет преди точно една година и разходите по новите дейности е трябвало да бъдат ясни още тогава. Само че тогава избори не се задаваха.

И още 13 млн. лв. за инфраструктура, храмове, медицинско оборудване

Освен средствата за образование, на заседанието си във вторник кабинетът одобри и още над 13 млн. лв. за ремонти на магистрали, общинска инфраструктура, медицинска апаратура и храмове, вкл. четвърт милион лв. за Голямата базилика в Плиска.

Общо 7 млн. лв. ще получи регионалното министерство за подобряване на пътната безопасност по автомагистралите "Хемус" и "Тракия", съобщиха от правителствената информационна служба. Не се посочва, обаче, за какво конкретно са предвидени тези пари. Редица общини - без засега да е ясно кои точно - ще получат 5.1 млн. лв. за инфраструктурни проекти.

Близо 860 хил. лв. се отпускат за закупуване на нов компютърен томограф за Военномедицинска академия. Според информацията от Министерския съвет с него ще се извършват качествени и в пълен обем здравно-медицински услуги и профилактични дейности.

Кабинетът ще отпусне на Министерството на културата още 250 хил. лв. за изграждането на Голямата базилика в Плиска. С това публичните средства, отделени от правителството специално за спорния от научна гледна точка проект, стават 1.5 млн. лв. Цялостната реставрация по сметките на един от идеолозите на проекта - директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, ще излезе към 8 милиона лева, но ясни планове откъде ще дойдат те засега няма.

Други 205 хил. лв. са предвидени и за ремонта на храм "Всех Святих" в Русе.
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  flader avatar :-|
  Златан Дапчев
  • + 7

  Глупак! Милиарди трябва да се дават за образование, а не милиони предизборно! Инвестицията ще се върне многократно.

  Нередност?
 • 2
  k_.ara avatar :-|
  k_.ara
  • + 8

  До коментар [#1] от "Златан Дапчев":

  Той може да разпореди или да ги обещае, но не ги дава, защото това не са негови лични средства. Както и никой политик не дарява, а се разпорежда с партийни средства получени от гласоподавателите. Нека журналистите да бъдат коректни, когато огласяват поредното"даване или дарение". Дават се и се даряват само лични средства.

  Нередност?
 • 3
  flader avatar :-|
  Златан Дапчев
  • + 6

  До коментар [#2] от "k_.ara":

  Да, и мен ме дразни когато "Борисов дава парите". Извинявам се за грешката! Май и аз съм облъчен вече.

  Нередност?
 • 4
  theteaserboy avatar :-|
  theteaserboy
  • - 1
  • + 3

  момчета ние плащаме масрафа на тариката от Банкя...., а той си избира Тета Цачева...с гласовете на държавните чиновници, циганите, ДПС и кебабпчийте..да ни е честито добре дошли в Популистан!

  Нередност?
 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 3

  Много добра новина. Само че се започна с правителствените харчове. В момента се харчат пари, които могат да покрият помощта към ПИБ и да се финансират някои други изтеглени кредити. Но не - държавата си връща парите, а над тях слага и дефицит.

  Нередност?
 • 6
  mtmvb1111 avatar :-|
  mtmvb1111
  • - 2
  • + 1

  Е как няма да е предизборно, имах си аз.....

  Оная шматка министърката, кадър на Раданкъневците, коалиционен партньор, обещава без да се консултира, а Борисов раздава предизборно....

  Айде да минават изборите, Трайков да има 2 %, да ви лъснат голите задници, да се разпадате и да спрем да се съобразяваме с неадекватните ви министри....

  Нередност?
Нов коментар