Икономиката до 2019 г.: Повече потребление и държавни поръчки, по-малко износ

Прогнозата на правителството е за годишен ръст на БВП от 2.5-2.7%

Ръстът в потреблението вероятно ще увеличи продажбите на търговците
Ръстът в потреблението вероятно ще увеличи продажбите на търговците
Ръстът в потреблението вероятно ще увеличи продажбите на търговците    ©  Анелия Николова
Ръстът в потреблението вероятно ще увеличи продажбите на търговците    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Слаб ръст на икономиката, повече потребление, почти замръзване на износа, повече държавни поръчки. Това очаква Министерството на финансите през следващите три години. Конкретните числа в макропрогнозата на правителството са за растеж от 2.5% на БВП догодина и слабо ускорение през следващите две - до 2.7%.

Външните пазари ще потискат ръста на износа, а това значи, че и експортните компании може да имат по-малко поръчки и заплатите там ще растат по-бавно. Увеличението на потреблението ще дойде през ръста на доходите - държавата ще вдигне административно някои заплати, а недостигът на персонал ще принуди и частните дружества да увеличат възнагражденията. Така прогнозата е добра за търговците в страната, които могат да очакват пораснали продажби. Държавата заявява, че ще започне да харчи повече по линия на европроектите, т.е. ще има и нови обществени поръчки и субсидии за фирми.

Финансовото министерство е вдигнало и очакванията си за растежа през тази година, като тя вече е 2.6% при очаквани 2.1% през пролетта. Есенната прогноза ще послужи за основа при изготвянето на бюджет 2017. Тя идва ден след като Международният валутен фонд обяви, че очаква 3% ръст на БВП за тази година и 2.8% догодина.

Двигателят се сменя

По-песимистичните числа за догодина са заради очаквания за забавяне на развитите икономики. "Както европейската, така и американската икономика се очаква да забавят темповете си на растеж през текущата година", се посочва в документа. Ефектът за България ще е в посока по-слабо търсене от основните търговски партньори, което ще се отрази негативно на износа. В момента статистиката също отчита спад на експорта, но основно към трети страни. Вътрешното потребление обаче ще расте, което ще се отрази и в по-голям внос - така ефектът на нетния износ за растежа ще се понижи и през 2019 г. той вече ще е с отрицателен принос.

Очакванията на правителството са потреблението да продължи да дърпа икономиката напред заради стабилния пазар на труда, както и заради повишението на заплащането в публичния сектор. Правителството вече обяви, че вдига парите за образование с 223 млн. лв., като повече от половината ще са за увеличение на учителските заплати с около 10%. Вдига се и и минималната заплата с 40 лв. до 460 лв.

Кабинетът очаква и повече инвестиции. Основно заради увеличение на публичните разходи и реално задвижване на проекти, финансирани с еврофондове от новия програмен период - фактор, който се оказа спирачка за част от държавните разходи през тази година. "По отношение на инвестициите в основен капитал се очаква ускорение на растежа до 1.1% поради прекъсване на негативната тенденция при публичните капиталови разходи и запазване на положителната динамика при частните инвестиции", се посочва в документа. Какви са конкретните намерения обаче ще стане с публикуването проектобюджета за 2017 г. към края на месеца.

Пазар на труда на две скорости

Върху пазара на труда ще влияят същите външни и вътрешни фактори - забавеният износ ще ограничава темпа на нарастване на заетостта в производствения сектор, докато ръстът на вътрешното потребление ще го ускорява в услугите.

Нивото на безработица се очаква да достигне средна стойност от 7.3% през следващата година (виж таблицата). Забавящ ефект върху спада й се очаква и по линия на повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране. Тази мярка би трябвало да задържи хората по-дълго на пазара на труда, което увеличава и общата работна сила, посочват от правителството.

Оттам очакват леко забавяне на нарастването на доходите главно в индустрията - тенденция, започнала през втората половина на тази година, която се очаква да продължи и в началото на следващата. "През 2017 г. темпът на изменение на показателя (ръст на доходите - бел. ред.) ще се забави до 5.4%, но ще остане висок в резултат от ускоряването на реалната производителност, положителното изменение на цените и търсенето на труд в страната", се посочва в доклада. До края на 2019 г. се очаква производителността да расте средно с около 2% годишно.

Следващата година трябва да е и първата от 2012 г. насам, в която икономиката ще се измъкне от дефлацията. Цените ще растат, движени от котировките на петрола и енергийните суровини, както и от по-голямото търсене. В края на периода експертите очакват цена на барел от 56.2 долара. Стойността му обаче се движи от множество фундаментални и спекулативни фактори и е твърде вероятно да е в друга посока.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch
  • - 1
  • + 3

  Хал хабер си нямат какво ще стане.
  Нито имат желание да водят икономиката в някаква посока с политики.

  От много време правителството не прави прогнози, а само описва как текущото положение ще изглежда след 3г.

  Нередност?
Нов коментар