Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

В името на потребителя

Парламентът забранява арбитража между клиент и монопол

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложени промени

- Спор, по който едната страна е потребител, може да бъде възложен на арбитраж, когато това е изрично договорено след възникването на спора.

- Арбитражно решение, постановено по потребителски спор в нарушение на тези правила, ще се счита за нищожно. Нищожността ще може да се констатира по всяко време служебно от Софийския градски съд в производството по издаване на изпълнителен лист или от ВКС при искова молба от заинтересованата страна или по искане на прокурора.

- Арбитърът трябва да има висше образование, 10 години професионален стаж, висок морал и да не е осъждан за престъпление от общ характер.

- Към Министерството на правосъдието се създава регистър на арбитражните съдилища, които придобиват компетентност след вписване в него. Министърът упражнява контрол върху дейността на вписаните арбитражи.

Монополисти, колекторски фирми, фирми за бързи кредити, агенции за недвижими имоти и всякакви други доставчици на услуги вече няма да могат да решават споровете с клиентите си чрез съмнителни арбитражи. Това послание отправиха в четвъртък депутатите в парламента при гласуването на първо четене в парламента на промените в Гражданския процесуален кодекс - прието с пълно единодушие и в пленарна зала, и в комисиите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар