Майката на батальона

Какво знаем за Цецка Цачева от досегашните й действия в политиката

Бойко Борисов заплаши с оставка, ако Цецка Цачева не е победител в първия тур от президентските избори
Бойко Борисов заплаши с оставка, ако Цецка Цачева не е победител в първия тур от президентските избори    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов заплаши с оставка, ако Цецка Цачева не е победител в първия тур от президентските избори
Бойко Борисов заплаши с оставка, ако Цецка Цачева не е победител в първия тур от президентските избори    ©  Юлия Лазарова

Когато премиерът Бойко Борисов заяви при официалното представяне на кандидатурата на Цецка Цачева за президент, че "досега държавата е имала много бащи на нацията и е крайно време да има и една майка", вероятно не си е давал сметка за разрушителния ефект, който ще имат думите му. Малко след изявлението му социалната мрежа фейсбук беше залята от иронични статуси на тема "майка на нацията". Рекордни споделяния в социалната мрежа имаше клипчето с Цецка Цачева, в което тя дирижира и пее заедно с активисти на ГЕРБ "Цъфнал ГЕРБ" по време на партийна сбирка в заведение. Бяха припомнени и факти от нейната биография, като например членството й в БКП, както и езикови гафове в качеството й на председател на Народното събрание.

Понеже другите са му ценни

Това заедно с начина, по който Цачева беше представена от Борисов като претендент за поста на "Дондуков" 2 - близо 50-минутната реч във възхвала на постиженията на оглавяваното от него правителство, изтъкването на качествата и колко ценни са му останалите, измежду които е избирал кандидата на партията за президент, освен че създаде усещането за неглижиране на президентската институция, на практика принизи номинацията на Цачева в стил: "Понеже единият ми е по-ценен в правителството (Томислав Дончев), а другите двама (Йорданка Фандъкова и Димитър Николов) като кметове на София и Бургас, затова най-безболезненият вариант за мен е да жертвам председателя на парламента."

Още по-неубедително прозвучаха и изтъкнатите от Борисов аргументи в полза на номинирането на Цачева за президент. Лидерът на ГЕРБ посочи юридическото й образование, факта, че втори мандат е председател на парламента, познава законодателството и работи с всички партии - все неща, които са плюс за държавния глава, но изобщо не са решаващи за този пост.

В ГЕРБ със сигурност са наясно, че ще трябва да положат доста усилия, за да изглежда убедителна кандидатурата на Цачева за държавен глава. Вероятно си дават сметка и за предизвикателствата, пред които ще се изправят с номинацията й за президент - ниският процент обществена подкрепа (15 пункта според социологическото проучване на "Алфа рисърч" от началото на септември) и липсата на харизма. Още повече че първият тест за предстоящата номинация на Цачева се провали. На откриването на събора на Рожен в средата на юли тя беше освиркана от присъстващите. И според депутати от ГЕРБ именно това е причина за дълго отлаганото обявяване на кандидата на партията за президент. Освен това Цачева веднъж се е явявала на мажоритарен вот и го е губила катастрофално. На местните избори през 2007 г. тя остана трета в надпреварата за кмет на Плевен, като за нея тогава гласуваха едва 5838.

Едва ли обаче са очаквали, че официалното обявяване на името й ще нанесе допълнителни щети, които от ГЕРБ се опитват да разчистват вече цяла седмица. При това пак неубедително.

Чистачите

Пръв в ролята на чистач се прояви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се опита да неглижира членството на Цачева в БКП. "Към 1989 г. хората, които са били на една достатъчно зряла възраст, всички почти са били членове на БКП. И това е било съвсем закономерно в онзи период", каза Цветанов по "Нова тв". Неговото обяснение не само че не успокои духовете, но направо взриви една част от обществото, които добре си спомнят, че по-голямата част от зрелите хора не бяха членове на компартията, но пък мнозинството, които посягаха към партийни книжки, го правеха с откровено кариеристични подбуди и за да запълнят някои други липси.

Самата Цачева най-чистосърдечно извади същата опорна точка като Цветанов: "Да, аз съм била член на БКП, тогава, когато партията беше държавата. За да получа тези компетенции, това образование, това познаване на функционирането на държавата", заяви тя в предаването "120 минути" по bTV часове след като беше официално номинирана за кандидат за президент. Интересното е, че през 2011 г. тя е дала доста по-обстойно обяснение за членството и в комунистическата партия. "Не се срамувам, че съм била тогава член на комунистическата партия, защото комунистическата партия до 1989 г. беше държавата. Винаги - и като млад човек студент, и насам, моята кауза е била държавността. И винаги към партията, която е изповядвала тази кауза, съм имала отношение", изповядва се тя. Държавността би следвало да е кауза на всички партии, но някои имат афинитет само към партиите, които държат властта.

По повод тези обяснения депутати припомниха, че Цачева е завършила право в СУ "Климент Охридски" в рабфак. Това е специален факултет за предварително обучение на работници за влизане във висше училище без изпит по времето на управлението на БКП. Като подборът на кандидатите за студенти тогава ставаше от партийните организации към предприятията, където те работят.

Впоследствие според нейни колеги от парламента Цачева е била близка до СДС. Като кмет на Плевен сегашният депутат от Реформаторския блок, тогава от синята партия, Найден Зеленогорски е ползвал услугите й като юридически консултант по договори на общината, където тя е била юрисконсулт до 1991 г. През 2008 г. обаче, когато Цачева е вече член на ГЕРБ, Зеленогорски сигнализира председателя на Адвокатския съвет към адвокатската колегия в града, че Цачева е извършила сериозно нарушение на етичния кодекс на адвокатите, за което се полага дори изхвърляне от професията. Става въпрос за това, че се е явявала в съда по дела срещу общината в Плевен по същото време, през което е била ангажирана от общината. Според изявления на Зеленогорски оттогава става въпрос за 5 дела. Сигналът стига и до Висшия адвокатски съвет, който изпраща становище до плевенската колегия, но в крайна сметка преписката е прекратена поради изтекла давност.

Астрологията в действие

Като по команда в акцията по спасяването на имиджа на Цачева се включиха и проправителствените медии, част от които близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. Портрети на Цачева, правени като по калъп, се появиха в "24 часа" и сайта "Епицентър" - от които публиката научи, че тя е работохолик, консенсусна фигура, екипен играч и подготвена за президент. "Труд" пък се обърна към астрологията и ненапразно - хороскопът на Цачева показа, че тя е "родена за майка на нацията", защото според тълкуванията на астролозите "тя имала потенциал да работи за интересите на народа".

Когато преди месец премиерът Борисов обяви, че ГЕРБ отлага обявяването на кандидата си за президент заради ретроградния Меркурий, обяснението също не беше особено смешно. По-скоро звучи арогантно да оправдаеш кадровата си немощ с астрологични аргументи. Но пък висши функционери от ГЕРБ разказват как при съставянето на правителството преди две години Борисов наредил на Цецка Цачева да изчисли дали ще се вместят в конституционните срокове за гласуването на новия кабинет, защото тогава пак бил същият период от хороскопа.

Вярна на Борисов

Депутати определят като положително качество умението на Цачева да балансира между мнозинството и опозицията. "Неведнъж се е случвало по време на председателските съвети Цачева да пренарежда дневния ред на парламента след възражения на опозицията и така да променя предложенията на председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов", разказва народен представител от мнозинството, който присъства на съвета при Цачева всяка сряда сутрин, когато се определя законодателната програма. И е факт, че в тези среди всяко възражение срещу втория човек в партията на Борисов се смята едва ли не за подвиг. Депутати от ГЕРБ не крият, че отношенията между Цветанов и Цачева не са съвсем розови, макар и двамата да не го показват публично. Но отдават това на тихата битка, която висшите функционери водят за благоволението на своя лидер. В предишния си мандат Цачева спечели това състезание срещу тогавашния съпредседател на парламентарната група и почти незаобиколим фактор към оня момент Искра Фидосова, с която първоначално бяха близки приятелки. Според депутати отношенията им се обтегнали особено покрай приемането на Изборния кодекс, известен като "Кодекса Фидосова", когато Цачева се противопоставила на някои от прокараните от Фидосова текстове. В тези спорове Борисов обикновено вземал страната на Цачева.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, който сега е конкурент на Цачева в надпреварата за президент, я определя като диалогичен човек. Ако някой иска да придвижи даден законопроект за гласуване в пленарна зала и даде достатъчно убедителни аргументи на Цачева, тя не го спира, казва той. И допълва, че досега е успял по този начин да прокара около пет нормативни акта на патриотите. Дребната подробност е, че законопроектите на Каракачанов не застрашават нито управлението на мнозинството, нито персонално неговия лидер.

Друг интересен факт е, че няма сила, която да принуди Цачева да допусне до пленарна зала парламентарни питания към премиера Борисов, ако не са удобни за него. От Реформаторския блок споделят, че тя на няколко пъти връщала въпроси на депутата Атанас Атанасов, свързани най-вече със службите и назначенията в тях. По един от тях премиерът бил принуден да дойде за отговор в парламента чак когато Атанасов отнесъл проблема до председателския съвет. Повечето от колегите му обаче не използват тази възможност, която им дава правилникът на Народното събрание при връщане на питане от страна на председателя.

Вярна на партията

Покрай гласуването на промените в конституцията на Цачева й се наложи да защитава партийната линия на ГЕРБ по бламирането на част от предложенията за реформа в съдебната система. Отказът й да допусне до пленарна зала подписката на Инициатива "Правосъдие за всеки" с предложенията им за промени в основния закон прерасна в скандал. Първо правната комисия изготви доклада малко преди да изтече крайният срок, а след това Цачева го върна с аргумента, че този въпрос не е за пленарната зала и по него трябва да се произнесе правната комисия. Според Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" това е нарушение на закона за прякото участие на гражданите в управлението, според който парламентът трябва да се произнесе с решение. Той дава пример как в предишния си мандат на председател на парламента Цачева е допускала в пленарната зала национална гражданска инициатива по въпроса за имотите на НСА в Несебър, след което е имало решение на парламента.

Съвсем наскоро Цачева спря на два пъти и актуалния въпрос на депутата от РБ Мартин Димитров към министъра на енергетиката Теменужка Петкова с искане да се предостави решението на Арбитражния съд в Женева за сумата, която трябва да плати НЕК на руската фирма "Атомстройекспорт" за спирането на строежа на АЕЦ "Белене".

Атомната централа всъщност е един от малкото въпроси, по които Цачева е демонстрирала публично явно разминаване с позициите на партията. Тя заяви, че като народен представител от плевенския регион ще гласува с "да" на инициирания от БСП референдум за АЕЦ "Белене". Малко преди допитването обаче Борисов рязко промени позицията си в подкрепа на въпроса и призова членовете на ГЕРБ да гласуват с "не". Дали заради конфузната ситуация, в която се оказа Цачева, или поради притеснения от реакциите на избирателите й в деня на вота тя се спаси, като замина в чужбина.

В политическата си биография Цачева има и още една черна точка по партийна линия: на последните местни избори кандидатът за втори мандат за кмет на ГЕРБ в Плевен д-р Димитър Стойков се провали. А в нощта на вота Цачева отнесе критики от страна на Борисов заради това. "Няма как да спечелиш в Плевен, да боядисаш площада, велосипедна алея няколко дена преди изборите с блажна боя. Като го видях, казах на Цецка – това не трябва да бъде кмет. Ако бях там, аз щях да гласувам за другия кандидат, не за моя", гневно коментира Борисов. Преди изборите в ръководството на ГЕРБ до последно обсъждаха други варианти за кандидат за кмет, защото мандатът на Стойков не се считаше за успешен, но в крайна сметка заложиха отново на него. Няма яснота дали Цачева се е застъпила за него в качеството си на кадровик на ГЕРБ в Плевен, или просто от ръководството са решили да рискуват. Но точно Плевен е градът, който в последно време произвежда най-много скандали, свързани със съмнения за фалшификации на изборите.

Любопитно прозвуча твърдението на Борисов при представянето й, че Цачева "е обиколила света" като председател на парламента и "прекрасно е защитавала авторитета на България". До момента не е известна нито една нейна международна или вътрешна изява, която да е оставила незабравимо впечатление. А който е слушал речите й, знае, че е трудно да се извади смислено послание от тях.

Иначе бегъл поглед върху странстванията на Цачева за двата й мандата сочи, че тя е имала общо 28 посещения в чужбина. От тях 13 в държави от ЕС, а останалите - в европейски страни извън съюза (Русия и Албания) и Азия (Китай, Казахстан, Япония, Индия, Виетнам, Мароко) и веднъж в САЩ. От всички тях най-запомнящо се е едно посещение в Чехия по време на първия й мандат, след което тя подаде сигнал срещу председателката на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, която беше освободена от поста. Тогава Манджукова обясни, че си е навлякла гнева на Цачева, защото при срещата с българи, живеещи в Чехия, е критикувала работата на институциите. Депутати от делегацията обаче твърдяха, че Манджукова е имала "непристойно поведение", без да уточнят какво точно имат предвид. Другото запомнящо се посещение беше в Китай в края на юни тази година, откъдето Цачева обяви реформата на съдебната система за приключила.

Гафовете

И двата мандата на Цачева са белязани със сериозни гафове, свързани с Държавен вестник, който е на подчинение на парламента. Най-драстичен е скандалът от първия мандат около обнародването на поправка в закона за наркотиците, която позволява поставянето на търговски продукти на наркотични изображения - промяната в нормативния акт, известна като "поправката Мери Джейн". Тогава скандалният текст се появи в Държавен вестник, без да е подписан от председателя на Народното събрание и без да е издаван указ за обнародването му от тогавашния президент Георги Първанов.

В края на 2014 г. пък Народното събрание ратифицира споразумението между Министерския съвет и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия. Тогава от БСП обвиниха Цачева в тежко нарушение на закона, защото споразумението вече бе публикувано в Държавен вестник, а в заключителните му разпоредби беше записано, че постановлението се приема на база ратифицирани със закон споразумения. Въпросните споразумения обаче бяха ратифицирани от парламента няколко дни по-късно.

Най-нелепата случка беше миналата година, когато официозът на два пъти излиза опакован заедно с вестника на депутата от ДПС Делян Пеевски "Телеграф". Тогава Цачева се оправда с фирмата разпространител и след проверка й наложи глоба от 600 лв.

За разлика от предходни избори, когато ГЕРБ демонстрираха завидна увереност в безпроблемната си победа, този път депутатите от партията на Борисов подхождат доста предпазливо. Като неувереност може да се разчете и посланието, което Борисов отправи към партийните активисти, като ги заплаши, че ако Цачева не оглави изборното класиране на първия тур, "още вечерта на вота той ще подаде оставка". Проблемът на ГЕРБ обаче не е първият тур, на който батальонът на ГЕРБ ще гласува под строй, а значително по-широка подкрепа, каквато ще е трудно Цачева да събере.