Да се подпишат вместо теб
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да се подпишат вместо теб

Да се подпишат вместо теб

Защо покрай избори стават най-големите злоупотреби с лични данни

14949 прочитания

© Надежда Чипева


"Как и защо съм попаднала в списъка на Петър Кичашки (бивш кандидат за депутат в листите на БСП) нямам идея". Това написа на 4 октомври във faceboок една от известните журналистки от bTV - Канна Рачева. Тя подобно на още стотици други, сред които и конституционният съдия Кети Маркова, е открила, че името ѝ присъства в подписка, използвана за регистрацията на инициативен комитет за агитация за предстоящия референдум. За да бъдат регистрирани от изборната администрация било в надпреварата за президент, било за агитация за референдума, партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да съберат поне 2500 подписа за подкрепа от граждани, заедно с трите имена, ЕГН и постоянен адрес.

Подобни изненади имаше и преди две години, когато ЦИК, под натиск от активисти, въведе подобна възможност за проверка, като всеки гражданин може да провери дали името му не фигурира в някой от подписките.

В България изборите - без значение дали за президент, парламент или местни, са национално първенство по посегателство срещу личните данни. В различните дисциплини - от използването на чужди данни за регистрация до събиране на избирателни списъци и лични карти за контролиран вот, всеки път се достигат високи постижения.

И това е така, защото последствията за тези, които злоупотребяват с данни, са незначителни - глобите са малки, разследванията, когато въобще ги има, застигат само ниските нива на мрежите. Най-голямата вреда, която нарушителите понасят, е репутационна. Докато институциите продължават да работят "на парче", тези злоупотреби едва ли ще бъдат преустановени.

По повърхността

Тези, които откриват имената си в подписки, без да са се подписвали, могат да сезират Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Към четвъртък сутринта в нея са постъпили около 40 жалби според данни, съобщени от нейния председател Венцислав Караджов.

Какво се случва след това? Комисията образува производство, в което ще влязат и всички жалби от граждани, които са открили името си в подписката на съответната партия/коалиция/инициативен комитет. Гражданите трябва да дадат сравнителен материал от подписа си, след което КЗЛД възлага почеркова експертиза на Националния институт по криминалистика и криминология към МВР. Разходите за това изследване се плащат от държавния бюджет.

След като експертизата докаже, че подписът не е на човека, чието име седи в списъка, комисията приема, че е налице нарушение, и налага санкция. Според законовия текст тя варира от 500 до 5000 лева.

По данни на Венцислав Караджов през 2014 г., когато имаше избори за Европейски парламент, КЗЛД е получила близо 1500 жалби. В ефира на националната телевизия Караджов заяви, че институцията е наложила общо 57 глоби, чиято обща стойност е 80 хил. лв. Сред глобените са ГЕРБ, ДПС, "Синьо Единство", НФСБ, БАСТА (на бившите кадри на ГЕРБ Мирослав Найденов и Емил Димитров) и т.н.

Този процес - от жалбата до влизането на санкцията в сила, отнема време - около година и половина. После още толкова, докато мине обжалването на две съдебни инстанции. Когато решенията влязат в сила, изборите отдавна са забравени. Няма как установяването на фалшифицирани подписки да им повлияят.

"Нарушението на личните данни е посегателство върху личното пространство и неприкосновеност на гражданите. Разбираемо е, че всеки е настоятелен именно неговата жалба да бъде разгледана приоритетно. Ресурсът ни е ограничен", коментира Венцислав Караджов, като отбеляза, че за следващите избори ще поиска допълнителни средства.

Но му е направило впечатление, че големите партии явно се дисциплинират и на тези избори оплакванията са срещу "еднодневки": "Над 50% от жалбите са за подписката на партията, издигнала Митьо Пищова и Радо Шишарката."

Все пак става дума за престъпление

Конституционният съдия Кети Маркова, която е открила името си в такава подписка, съобщи, че е сезирала прокуратурата. Като дългогодишен наказателен съдия тя добре знае, че използването на подписка с невярно съдържание е документно престъпление.

Защото, ако КЗЛД има ограничени правомощия, то разследващите органи и прокуратурата имат задължение да осветят цялата схема на злоупотребата - от кражбата на личните данни през продажбата им до неправомерното им използване от кандидатите.

От Софийската районна прокуратура, която би трябвало да се занимава с тези разследвания, не отговориха на запитването на "Капитал" колко такива образувани дела има и как те са приключили.

По информация на магистрат, който е работил по такъв казус, разследващите се въртят в една и съща спирала. Първо, от партията заявяват, че няма как да знаят кое е лицето, което е положило подписа, защото нямат възможност да проверяват самоличността му. Други пък давали обяснение, че подписите се събирали от доброволци и не могат да си спомнят точно кой от тях е събрал въпросната подписка. С последните промени в изборното законодателство беше въведено задължението подписите да се събират само от членове на инициативните комитети, като на всяка страница от подписката задължително стоят имената и ЕГН на човека, който я събира.

Източникът ни, занимавал се с подобно разследване, разказа, че трябва да се събират косвени доказателства - когато в една подписка данните са въведени с еднакъв почерк, а всичките са фалшиви, това трудно може да бъде обяснено с "провокация", каквото също било едно от обясненията по такива дела. Не е невъзможно да се установи откъде са взети данните, защото между всички, които са в списъка, има нещо общо, за да попаднат в една база данни - осигуряват се здравно в един и същ фонд, гражданската отговорност им е в една компания, имат бързи кредити към една фирма и т.н. По този път може да се стигне до хора, които не подозират, че данните са им използвани, защото не са правили проверка в сайта на ЦИК.

Бившият член на КЗЛД Красимир Димитров разказа, че по преписка, по която са работили във връзка с оплакване за използвани лични данни от фирма за директен маркетинг, гражданинът сам ги е насочил откъде идват данните. "Мисля, че ставаше дума за "Топлофикация", защото в сметките, които получавал, само те допускали винаги една и съща буквена грешка при изписването на името му", коментира Димитров. Той уточни, че търговия с такива данни има от години.

Венцислав Караджов разказа, че на предходните избори са открили откъде са били събрани данните, на хора, които твърдели, че не са се подписвали, и обяснението било прозаично: "Всичките бяха колеги юристи и участници в конкурс за назначаване. Списъкът с кандидатите и личните им данни е бил достъпен за около месец в интернет."

Задънена улица

И ако има път за разкриването на тези злоупотреби, без отговор остава въпросът защо няма присъди по тях. В повечето случаи те попадат в кошницата "неизвестен извършител" до изтичането на давността, която е сравнително къса за документните престъпления.

Именно там е и разследването, което държавното обвинение образува през 2014 г. във връзка с изнесените в медиите данни, че в списъка с дарители на "България без цензура" на Бареков са включени хора, които дори не подозират за това. Две години и половина по-късно разследването все още е висящо и срещу "неизвестен извършител".

И ако в случая с подписките за инициативните комитети може да е налице документно престъпление, за което наказанията са ниски, то случаят с финансирането на партията на Бареков прилича на пране пари - тъй като очевидно личните данни на хората са използвани, за да се легализират пари, чийто произход няма как да бъде доказан.

Отказът на държавата да преследва престъпленията и нарушенията, които съпровождат изборния процес, има за резултат, че в политическия живот влизат... престъпници в буквалния смисъл на думата.

"Как и защо съм попаднала в списъка на Петър Кичашки (бивш кандидат за депутат в листите на БСП) нямам идея". Това написа на 4 октомври във faceboок една от известните журналистки от bTV - Канна Рачева. Тя подобно на още стотици други, сред които и конституционният съдия Кети Маркова, е открила, че името ѝ присъства в подписка, използвана за регистрацията на инициативен комитет за агитация за предстоящия референдум. За да бъдат регистрирани от изборната администрация било в надпреварата за президент, било за агитация за референдума, партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да съберат поне 2500 подписа за подкрепа от граждани, заедно с трите имена, ЕГН и постоянен адрес.

Подобни изненади имаше и преди две години, когато ЦИК, под натиск от активисти, въведе подобна възможност за проверка, като всеки гражданин може да провери дали името му не фигурира в някой от подписките.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Вие познавате ли друга държава освен нашата, в която да съществува ЕГН?

 • 2
  surz avatar :-|
  Su
 • 3
  finland avatar :-|
 • 4
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Решението е елементарно, до всеки подпис се подписва човек от инициативния комитет, който носи персонална отговорност за "откраднато" ЕГН или лични данни. Цената на глобата е на "фалшив" човек и се удържа автоматично от субсидията на партията, ако има такава, ако са над 100 в подписка се лежи в затвора/съответно обществено полезен труд и ще секнат веднага. Няма наказание и за това се злоупотребява, същото е и с имотите, същото е и с ТР.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  А защо изобщо са ни тези малоумни подписки? Дават на партиите с до 0,5% от последните избори право за регистриране на кандидат, останалите да допълнят бройката до 40 кандидати и толкова. Който се дореди по-напред. Тъкмо ще се елиминира и проблема с калинки като Орешарски.

  Ако има сериозен инициативен комитет с реален политически потенциал, нищо не му пречи да си е регистрирал партия и да си спечели легално 0,5% и да си регистрира кандидат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK