"Булгартабак" губи пазар и в страната
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Булгартабак" губи пазар и в страната

Двата български производителя и гръцката Karelia губят дялове, а Philip Morris и BAT растат най-видимо

"Булгартабак" губи пазар и в страната

Холдингът първо спря да изнася към Близкия изток, а сега слиза под 30% дял в България

Десислава Николова
26427 прочитания

Двата български производителя и гръцката Karelia губят дялове, а Philip Morris и BAT растат най-видимо

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Едновременно с разместванията пазарът продължава да изсветлява и расте.

Пазарният дял на свързвания с Делян Пеевски "Булгартабак", който е лидер по продажби в страната, е паднал от 30.6% през януари до 29.5% през август според данни от цигарените компании. През последните години позицията на холдинга на българския пазар, който е на стойност около 2.8 млрд. лв., се колебаеше около и над 30% и сега за първи път слиза под това ниво. Другата компания, която губи видимо пазарен дял, е "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако" на основателите на "Винпром Пещера"), която само от януари до август е с 1.2 процентни пункта надолу и в момента е с дял от 9.7% от продажбите в стойност. Две от чуждите компании изземват част от пазара - Philip Morris и British American Tоbacco.

Едновременно с разместванията пазарът продължава да изсветлява и расте. Последното проучване на консумацията на цигари без бандерол показва рекордно снижаване за последните десет години до 8.1%. В резултат държавата е събрала почти 200 млн. лв. повече акцизи за деветмесечието, като част от увеличението идва от нарасналите акцизи, друга от увеличена консумация, частично и заради спадналата контрабанда.

Проблемите на холдинга

След спрения износ "Булгартабак" започва да губи продажби и на местния пазар. Вероятно по тези причини все по-усилено се разпространява неофициална информация, че се готви продажба на цигарения бизнес на депутата от ДПС, който освен "Булгартабак" (цигарените фабрики в Благоевград и София и филтърната в Пловдив) включва и дистрибутора ЕЛД, и веригата за търговия на дребно с цигари и вестници Lafka. Депутатът Делян Пеевски се оттегли от официалната си собственост в "Булгартабак" в началото на годината, но продаде дела си на дубайска компания, зад която се предполага, че продължава да стои. Междувременно "Булгартабак" преустанови износа си в Близкия изток, който представляваше над 80% от продажбите му, и влоши резултатите си. Причината за това беше, че Пеевски получи забрана за влизане в Турция според местните медии, защото през Сирия и Ирак и през кюрдски посредници продуктите му се контрабандираха в южната ни съседка. През 2014 г. те имаха 50% пазарен дял според доклада на турските служби. През миналата година делът им е паднал на 45% от незаконните продажби, но българските цигари продължават да са най-популярната контрабандна марка.

Вероятно с цел да подпомогне продажбата на компании от групата на цигарения холдинг правителството реши да върне от 2017 г. старата формула за начисляване на акциз, която, както и в останалите европейски страни, облага с по-голяма тежест всеки продаден къс цигари, а не натоварва неравномерно по-луксозните брандове.

Кой спада и кой расте

Освен двата местни производителя спад в продажбите бележи и гръцката Karelia (виж таблицата). За сметка на това всички останали цигарени компании, които са международни концерни, имат видим ръст в продажбите. Причината за това са пазарните стратегии, които те избраха при новите акцизи, влезли в сила от началото на годината. Те бяха структурирани така, че най-евтините марки, които са в сегментите, в които продават "Булгартабак" и "КТ интернешънъл", да поскъпнат най-малко за сметка на луксозните цигари. Чуждестранните компании обаче избраха да намалят печалбата си на кутия, но да не вдигат рязко цените и по този начин спечелиха значителен пазарен дял.

От началото до средата на годината продажбите на легалния пазар бележат ръст от 9%, а за периода януари - август спрямо същия период на миналата година - 6.5%. Тенденцията за двуцифрен или висок ръст е от началото на миналата година, след като правителството постави митнически постове в цигарените фабрики и акцизните складове.

Лидерите на контрабандния пазар

Делът на цигарите без бандерол е на исторически най-ниското си ниво от десет години, но двата местни производителя имат солиден дял в него

"Инициативата за борба с незаконната търговия", която обединява четири международни компании и "Булгартабак", оповести в петък изследването си за дела на незаконните цигари на българския пазар през второто тримесечие на тази година. Той продължава да е на исторически най-ниското ниво от 2007 г. досега – 8.1%, като е паднал с 0.2 процентни пункта в сравнение с последното тримесечие на 2015 г. (виж графиките).

Преди повече от година около 1/3 от намерените празни кутии от цигари в кофите за боклук бяха на марки, запазени от "Финансконсулт" (държи марките на "КТ интернешънъл"). При последните изследвания на сивия сектор тези брандове са отстъпили мястото си на цигарите на гръцката Karelia, следвани от Hongta, които произвеждат бранда Marble, а на трето място е българският бранд ММ на "Булгартабак". Марките на "Финансконсулт" обаче бележат най-съществения ръст в присъствието на контрабандния пазар в сравнение с всички останали за кратък период. Докато в края на 2015 г. делът им е бил 2.9%, сега той е 9.8%.

Като производител на първо място продължава да бъде гръцката Karelia, следвана този път от Philip Morris, като при него най-много са се внасяли duty-free цигари Assos.

Традиционно градът с най-голям дял на изпушените нелегални цигари остава Свиленград с около 30%, но там потреблението устойчиво намалява. За сметка на това има няколко града, в които употребата на цигари, които са предназначени за безмитните магазини, с неясен произход или с бандерол от друга държава, са нараснали двойно за няколко месеца. На първо място е Перник, където от 10.3% сивият пазар е достигнал 26.7%. Ползването на контрабандни цигари се е повишило в Русе и Сливен. Независимо от проблясъците в няколко града в момента България е на седмо място сред отличниците с най-ниско ниво на контрабандни цигари в ЕС.

По време на представянето на изследването премиерът Бойко Борисов благодари на полицията, митниците и прокуратурата за усилията и отново постави едномесечен срок пред местните полицейски управления, където безбандеролните цигари са с голям дял, да овладеят процеса, за да не бъдат сменени директорите им.

От януари до септември 2016 г. са освободени за потребление 10.344 млрд. къса цигари, от които в бюджета са постъпили 1.686 млрд. лв. приходи от акцизи, а за същия период на 2015 г. са пуснати на пазара 9.567 млрд. къса с брутен начислен акциз 1.488 млрд. лева, съобщи заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев. По думите му увеличените приходи са не само от увеличения акциз върху тютюневите изделия, но и заради нарастването на физическите обеми на продажбите.
Едновременно с разместванията пазарът продължава да изсветлява и расте.

Пазарният дял на свързвания с Делян Пеевски "Булгартабак", който е лидер по продажби в страната, е паднал от 30.6% през януари до 29.5% през август според данни от цигарените компании. През последните години позицията на холдинга на българския пазар, който е на стойност около 2.8 млрд. лв., се колебаеше около и над 30% и сега за първи път слиза под това ниво. Другата компания, която губи видимо пазарен дял, е "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако" на основателите на "Винпром Пещера"), която само от януари до август е с 1.2 процентни пункта надолу и в момента е с дял от 9.7% от продажбите в стойност. Две от чуждите компании изземват част от пазара - Philip Morris и British American Tоbacco.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Кучетата си лаят, кервана (с цигарите) си върви. След 22 дни, когато излезе отчета за 3 тримесечие (ако го публикуват), ще видите как износа си върви по вода (през порт Варна до порт Jebel Ali FTZ) по 10 контейнера highcube (99 мастербокса) всеки работен ден, охраняван по суша от Ипон на Буги Барабата. От Варна тръгва по 130 $ / masterbox, а в Дубай пристига по 160 $ / masterbox (extra charge), които прибира гореспоменатия строител на капитализма. След това агента на 6 разузнавания Salam Kadir Faraj General Trading реализира плана американа за свободен Кюрдистан с любезната подкрепа на независим Булгаристан. А догодина в отчета на МОСАК ще видите copy-paste на данните от 2010-2015 година. А гафа с акцизните ставки за 2016 година, измислен от високо квалифицирания мениджмънт на Булгарбатак като играчка -плачка между адвалорната и пропорционалната компонента по метода проба - грешка, ще бъде коригиран в обратна посока от калкулатора Владо Горана, аватар на ДериБея в МФ. Ефектът ще бъде плачевен за вътрешния пазар на БТХ, но нейсе тотото на Черепа спасява Lafka от фалит. Но както е рекъл народът: Запали @Lafka, стани ГЕРОЙ, и ще получиш отговор на въпроса КОЙ. Иначе в момента върви Due Diligence в БТХ и слухове за продажба на холдинга или фабриката в Благоевград, но това зависи от изхода на избора на Пламък Орехарски за президент и назначаването на Дебелян Беевски за премиер ( сега премиер в сянка). Ако немаш вуйчо владика, поп нема да станеш. Вуйчо Салам, който плати de facto 100% на ВТБ, да си откупи Golden Camel, но се води de jure 50% собственик, обикаля нощем веднъж тримесечно да си наглежда активите, а за пасивите е оставил да се грижат Банката за Развитие на Беевски (кредити) и Първата Източена Банка (гаранции). За Буги Барабата остава приятното задължение месечно да инкасира комисиона и годишно да инвентаризира авоара в Катар.

 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Кучетата си лаят, кервана (с цигарите) си върви. След 22 дни, когато излезе отчета за 3 тримесечие (ако го публикуват), ще видите как износа си върви по вода (през порт Варна до порт Jebel Ali FTZ) по 10 контейнера highcube (99 мастербокса) всеки работен ден, охраняван по суша от Ипон на Буги Барабата. От Варна тръгва по 130 $ / masterbox, а в Дубай пристига по 160 $ / masterbox (extra charge), които прибира гореспоменатия строител на капитализма. След това агента на 6 разузнавания Salam Kadir Faraj General Trading реализира плана американа за свободен Кюрдистан с любезната подкрепа на независим Булгаристан. А догодина в отчета на МОСАК ще видите copy-paste на данните от 2010-2015 година. А гафа с акцизните ставки за 2016 година, измислен от високо квалифицирания мениджмънт на Булгарбатак като играчка -плачка между адвалорната и пропорционалната компонента по метода проба - грешка, ще бъде коригиран в обратна посока от калкулатора Владо Горана, аватар на ДериБея в МФ. Ефектът ще бъде плачевен за вътрешния пазар на БТХ, но нейсе тотото на Черепа спасява Lafka от фалит. Но както е рекъл народът: Запали @Lafka, стани ГЕРОЙ, и ще получиш отговор на въпроса КОЙ. Иначе в момента върви Due Diligence в БТХ и слухове за продажба на холдинга или фабриката в Благоевград, но това зависи от изхода на избора на Пламък Орехарски за президент и назначаването на Дебелян Беевски за премиер ( сега премиер в сянка). Ако немаш вуйчо владика, поп нема да станеш. Вуйчо Салам, който плати de facto 100% на ВТБ, да си откупи Golden Camel, но се води de jure 50% собственик, обикаля нощем веднъж тримесечно да си наглежда активите, а за пасивите е оставил да се грижат Банката за Развитие на Беевски (кредити) и Първата Източена Банка (гаранции). За Буги Барабата остава приятното задължение месечно да инкасира комисиона и годишно да инвентаризира авоара в Катар.

 • 3
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Кучетата си лаят, кервана (с цигарите) си върви. След 22 дни, когато излезе отчета за 3 тримесечие (ако го публикуват), ще видите как износа си върви по вода (през порт Варна до порт Jebel Ali FTZ) по 10 контейнера highcube (99 мастербокса) всеки работен ден, охраняван по суша от Ипон на Буги Барабата. От Варна тръгва по 130 $ / masterbox, а в Дубай пристига по 160 $ / masterbox (extra charge), които прибира гореспоменатия строител на капитализма. След това агента на 6 разузнавания Salam Kadir Faraj General Trading реализира плана американа за свободен Кюрдистан с любезната подкрепа на независим Булгаристан. А догодина в отчета на МОСАК ще видите copy-paste на данните от 2010-2015 година. А гафа с акцизните ставки за 2016 година, измислен от високо квалифицирания мениджмънт на Булгарбатак като играчка -плачка между адвалорната и пропорционалната компонента по метода проба - грешка, ще бъде коригиран в обратна посока от калкулатора Владо Горана, аватар на ДериБея в МФ. Ефектът ще бъде плачевен за вътрешния пазар на БТХ, но нейсе тотото на Черепа спасява Lafka от фалит. Но както е рекъл народът: Запали @Lafka, стани ГЕРОЙ, и ще получиш отговор на въпроса КОЙ. Иначе в момента върви Due Diligence в БТХ и слухове за продажба на холдинга или фабриката в Благоевград, но това зависи от изхода на избора на Пламък Орехарски за президент и назначаването на Дебелян Беевски за премиер ( сега премиер в сянка). Ако немаш вуйчо владика, поп нема да станеш. Вуйчо Салам, който плати de facto 100% на ВТБ, да си откупи Golden Camel, но се води de jure 50% собственик, обикаля нощем веднъж тримесечно да си наглежда активите, а за пасивите е оставил да се грижат Банката за Развитие на Беевски (кредити) и Първата Източена Банка (гаранции). За Буги Барабата остава приятното задължение месечно да инкасира комисиона и годишно да инвентаризира авоара в Катар.

 • 4
  elpii avatar :-|
  elpii

  Променените дялове в полза на чуждите цигари - има своето обяснение .
  През този сравнително силен туристичèски сезон курортистите се накъсаха да си купуват евтини за тях цигари от България и естествено не си вземаха от българските и гръцките.

 • 5
  elpii avatar :-|
  elpii

  Миналата година ,като променика акциза - пак писахте ,че го правят в полза на Булгартабак.
  Сега - като го връщат по старите правила - пак било в тяхна полза :) .
  Ами хайде уточнете се - Кой кога е на кирия ?

 • 6
  nogica avatar :-|
  nogica

  всяка компания трябва да реши кой пазар ще атакува.Колчета и шума за военните пазари.за БГ как да пробият с този боклук, забранени аромати,химия и т.н. затова не пасват на нашия пазар

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Не купувам от Пеевски.

 • 8
  anu avatar :-P
  Ronald Reagan

  Такава смрад труно някой ще си купи !

 • 9
  alf_of_vamfim avatar :-|
  alf_of_vamfim

  САМО НЕ РАЗБИРАМ КАТО КАЗВАТ, ЧЕ НЯКОИ СА КУПИЛИ БУЛГАРТАБАК. КАК ТАКА СТАНА, ЧЕ ПО СМЕТКИТЕ НА ПРОДАВАЧА НЕ ПОСТЪПИ И СТОТИНКА, А ТОЗИ КАРАНИКОЛОВ ДЕЛИГИРА ПРАВА НА НЯКАКВИ ОФШОРКИ! ОСВЕН ТОВА ДРУЖЕСТВОТО ФИГУРИРА КАТО ЗАДГРАНИЧНА СОБСТВЕНОСТ НА БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ. ДА НЕ БИ БОКО КАТО ДАДЕ КУЧЕНЦЕ НА ПУТИН ПОЛУЧИХА ОТ НЕГО КАТО ПОДАРЪК БУЛГАРТАБАК! НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА ДА ЗАМЕНИШ КОН ЗА КОКОШКА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK