Предизборно КЗК откри картел при продажбите на горива

Предизборно КЗК откри картел при продажбите на горива

Обвинението е срещу шест от големите вериги

Калина Горанова
41341 прочитания

© Георги Кожухаров


Новоизбраната Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) откри картел при горивата. Точно преди изборите. Регулаторът се занимава със сектора от над година и през февруари излезе с анализ, който откри синхрон в ценообразуването при големите вериги. Темата е чувствителна за всички потребители и през годините е имало основания за подозрения, че пазарът не е перфектен. Твърдението за картел обаче идва в подходящ за ГЕРБ момент.

Определението на КЗК не е публично, така че не може да се направи извод дали този път действията на регулатора са били дълбоки или са популистки. От комисията обясниха, че законът им забранява да разпространят документа на този етап, и ще дадат пресконференция в четвъртък. Без да е променян законът в предишни случаи регулаторът е публикувал твърденията си за картели.

КЗК: Веригите си обменят информация за цени и количества

В понеделник комисията излезе със съобщение, че предявява на шестте най-големи търговци на дребно твърдение, че имат забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация. Освен това провеждат обща ценова политика и обменят данни за реализирани обеми продажби и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество. Според КЗК това поведение има за цел "предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната".

Шестте дружества са "Лукойл България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "Нис Петрол" и "Петрол". Над половината от горивата в бензиностанциите са с произход бургаската рафинерия на "Лукойл", се установи в анализа на комисията.

КЗК започна секторен анализ през август 2015 г. по искане на премиера Бойко Борисов. През февруари тази година комисията съобщи, че забелязва, че цените на дребно на "Лукойл България", "Петрол", "ОМВ България", "Шел България", "Еко България", "Ромпетрол България" и "НИС Петрол" в определени периоди през 2013 г. и 2015 г. не следват цената на производителя и цените на едро. Тоест последните две се движат в синхрон, но ножицата между цените на едро и цените на дребно се разтваря - докато тези на едро падат, тези, които плаща крайният потребител, задържат нивата си. Тогава беше образувано и производството.

От настоящото съобщение излиза, че обвиненията са отпаднали по отношение на "Ромпетрол България". На теория има шанс компанията да е разкрила данни за картела и затова да не е в списъка, но това звучи почти невероятно. Тя е средно голяма като бизнес - има приходи от 418 млн. лв., но със сигурност е над последно влязлата на пазара "НИС Петрол" (виж таблицата).

Един несъвършен пазар

Тъй като конкретният анализ на комисията е достъпен само за страните по него, не става ясно как компаниите биха могли да крият цените си на дребно една от друга, като те са видими за абсолютно всички в специализирани сайтове като Fuelo например, където може да се проследи всеки ден на какви цени продава всяка една бензиностанция в страната.

Цените на горивата обаче предизвикват непрестанни въпроси от типа, защото падането на цената на петрола се усеща толкова бавно по бензиностанциите, а движенията му нагоре имат бързо отражение на колонките. От няколко години участниците на пазара обаче не крият, че печалбите се правят не на пазара на едро, а на пазара на дребно. Това се видя и от доклада на комисията от февруари, като тя установи, че докато през 2013 г. по-голям дял от надценката в крайната цена се пада на търговците на едро, през 2014 г. тя вече се пада на търговците на дребно.

Рекордното падане на цената на петрола допълнително благоприятства търговците на дребно. Предишен анализ на цените на "Капитал" показа, че маржът на дистрибуторите спрямо цените на едро на "Лукойл България" за последните четири години е около 15%. Големите отклонения настъпват в последните месеци на миналата година, като надценката при бензините скача на 37%, а ножицата в цените между ЕС и България се отваря още повече.

Пазар под наблюдение

"Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените дружества води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото", се казва още в съобщението на КЗК.

От там допълват, че определението не подлежи на обжалване. Ответните страни имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание. След това следва окончателното решение на комисията и ако то е открило нарушения, с него се определя размерът за глобите за фирмите. На теория, ако КЗК успее да докаже пред съда картел, максималната глоба, която може да бъде наложена на компаниите, е 10% от оборота на всяка. За миналата година общо продажбите им възлизат на малко над 6 млрд. лв. Последната стъпка е Върховният административен съд, пред който дружествата ще могат да обжалват въпросното решение на КЗК.

Компания от списъка с шестте каза за "Капитал", че все още не са получили определението.

Без решение за рафинерията на "Лукойл"

Другото, което комисията декларира, че ще провери, е дали бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" злоупотребява с господстващото си положение, като пак през февруари тя съобщи, че компанията продава продуктите си за износ на по-ниски цени, отколкото на вътрешния пазар. Окончателните констатации по този въпрос обаче явно още не са готови.

Това е третият път, в който комисията проверява пазара на горива. В средата на 2009 г. тя излезе с решение на база изследване на пазара от началото на 2005 г. до средата на 2008 г. Според него крайните цени по бензиностанциите са много сходни, което може да говори за съгласувани практики, но и за много висока прозрачност на пазара и за адаптация на участниците към нея. В крайна сметка КЗК не доказа забранени действия. Комисията установи също господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас", но не и злоупотреба с него.

Следващият секторен анализ на КЗК приключи през 2011 г. Тогава тя потвърди изводите в предишния, като в резултат се забрани на "Лукойл България" да публикува цените си на едро.

(обновена)

Новоизбраната Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) откри картел при горивата. Точно преди изборите. Регулаторът се занимава със сектора от над година и през февруари излезе с анализ, който откри синхрон в ценообразуването при големите вериги. Темата е чувствителна за всички потребители и през годините е имало основания за подозрения, че пазарът не е перфектен. Твърдението за картел обаче идва в подходящ за ГЕРБ момент.

Определението на КЗК не е публично, така че не може да се направи извод дали този път действията на регулатора са били дълбоки или са популистки. От комисията обясниха, че законът им забранява да разпространят документа на този етап, и ще дадат пресконференция в четвъртък. Без да е променян законът в предишни случаи регулаторът е публикувал твърденията си за картели.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Добре че има от време на време избори, за да се случват такива неща. Но за съжаление това може да е поредното вдигане само на пушек. Накрая бензинджиитеще оспорят и глобата ако изобщо остане ще бъде символична.

 • 2
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Тази дъвка я дъвчат втори път.

 • 3
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  По-скоро 3-ти път, според статията.

 • 4
  lnf16305916 avatar :-(
  Този е от онези

  Кучето върви, керванът си лае!!!

 • 5
  subaru avatar :-|
  subaru

  Въпросът е да може да го докаже.

 • 6
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Добре де. Аз не разбирам някои неща.
  1. Събирали информация за цени - нормално.
  2, Купували евтино , продавали скъпо- пазар
  3. Но къде са останалите 2000 бензиностанции извън споменатите вериги , които имат около 1200 обекта.
  Те защо продават на тези високи цени. И като се замислим върху това ще видим , че проблема е в над 80 % собственост на акцизните складове от една компания. Т.е никой не може да купи отвън , защото така или иначе , ще трябва да го прекара през акцизни складове , а те са на кой - познайте. Че после имало картел. Ами има. И от Саудитска Арабия да внесеш дизел на 25 ст , пак ще трябва да го продаваш на 2 лв, защото собственика на акцизния склад ще те плесне през ръцете с цената на магазията.И пак опираме до това , че с закона за акцизните складове държавата създаде монопол на Празойл от семейство лукови в този важен за канкуренцията сегмент на пазара. Там обаче КЗК и новоназначената лелка няма и да си помислят да припарят.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  3 пъти подред да ги осъдят за година лукойл, пак няма да съберат толкова пари, колкото данъци са си спестили с благословията на правителството и Българо–Путинската дружба.

 • 8
  ramm_stein avatar :-|
  ramm_stein

  До коментар [#6] от "djb95":

  Прав сте за акцизните складове там е разковничето.
  Иначе огромна част от тия 3500 бензиностанции са ведомствени. Реално бензиностанциите в България са около 1500 - 2000.

 • 9
  srn avatar :-|
  Станислав

  Абсолютна предизборна пушилка, прах в очите на слепите, също както и увеличените заплати за учители и медицински сестри... Ще се вдига шум, ще се изказват специалисти и политици, ще се дават обещания за милиардни глоби, електоратът ще злобее и след 2-3 месеца всичко ще е отминало, адвокатите ще са "съборили" обвинението и така до следващите избори. Коментарите 1 и 6 по-горе са напълно верни и смислени - един от играчите (най-големият) задава "тона за песен", другите го следват, защото нямат избор. Добре, че все още има хора, които мислят с главите си и не оставят телевизорът да върши тази работа вместо тях! ;)

 • 10
  b_52_strato avatar :-|
  b_52_strato

  ''Има картел на пазара на горивата в България, който е наложен от основния притежател на акцизните складове, Лукойл Нефтохим. Ако от Комисията за защита на конкуренция не знаят как се доказва това, трябва да поискат някой да им обясни.''
  Иван Костов
  13 септември 2015


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход