Сговор между ГЕРБ и националистите изкара парламента във ваканция

БСП ще събира подписи за свикване на извънредно заседание

Изненадващо в сряда Народното събрание се разпусна за цял месец, въпреки обявеното преди това намерение депутатите да излязат във ваканция за президенските избори само за около десетина дни в периода между 26 октомври и 4 ноември. В този смисъл бе и внесеното проекторешение като точка първа от дневния ред.

Но депутатът от "Атака" Николай Александров предложи прекратяване на работата за около месец с аргумента, че всички народни представители водят предизборна кампания и не е редно да се харчат държавни пари, за да се прави кампания в парламента. Предложението му събра гласовете на 93-ма народни представители (от общо 134 присъстващи) главно от ГЕРБ, Патриотичния фронт(ПФ) и "Атака". След това, председателстващият Димитър Главчев (ГЕРБ) закри пленарното заседание, като обяви, че следващият работен ден на парламента ще бъде 9 ноември.

И макар че отново депутат от "Атака" пое инициативата за внасяне на непопулярно предложение, сред народните представители нямаше съмнение, че инициативата е по предварителна договорка между ГЕРБ, "Атака" и Патриотичния фронт. След заседанието лидерът на ПФ Валери Симеонов обяви за лицемерие да се имитира дейност, докато се прави кампания, затова той "с удоволствие" гласувал за удължената ваканция. От ГЕРБ също изтъкнаха сходен аргумент - да не се използва Народното събрание от опозицията за предизборна кампания и да се харчат държавни средства. "Редно ли е депутатите да използват служебните автомобили, за да агитират за изборите.", запита зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Другият зам-председател на групата на ГЕРБ Цвета Караянчева уточни, че законодателната дейност на парламента няма да се прекратява, защото парламентарните комисии ще продължат да работят и само няма да има пленарни заседания. Тя нападна опозицията, като ги призова "да си бръкнат в джоба и да си платят предизборната кампания." Същевременно, Димитър Главчев обяви пред журналисти, че предложението на "Атака" за дългата ваканция дошло "спонтанно и напълно неочаквано", както и голямата подкрепа за него.

Сговорът между ГЕРБ и националистите даде повод за остра реакция от страна на БСП, ДПС и опозиционното крило в Реформаторския блок - ДСБ, които дадоха брифинги в парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията започва да събира подписи за свикване на извънредно заседание на парламента, за което са необходими 48 подписа на народни представители. Нинова обяви, че ГЕРБ се страхува от вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов и това е една от причините за прекратяване на работата на парламента. Лидерът на БСП посочи още, че в комисиите вече се гледа бюджета за 2017 г. "В коя държава се случва това? Да се приема бюджет на тъмно? Те не се ли тревожат от народа си, че няма да работят, ще си лежат един месец и ще получават заплати", възмути се Нинова.

Като цирк определи ситуацията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обвини управляващите, че се крият от политическите дебати, чието място е точно парламентът. Карадайъ определи ситуацията с излизането във ваканция като "извънредно положение", а поведението на ГЕРБ като "безотговорно и истерично". На журналистически въпрос дали ДПС ще подкрепи подписката на БСП за свикване на заседание на парламента Карадайъ отговори, че депутатите на движението биха се включили в инициативата и според него искането трябва да има една точка - разпускане на Народното събрание. Карадайъ за пореден път призова за предсрочни парламентарни избори.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев случката е следствие на една "крайно безотговорна политика". На брифинга присъстваха само депутати от ДСБ, като по неофициална информация предложението на "Атака" за прекратяване на работата на парламента е било подкрепено от трима депутати от РБ - от ДБГ и СДС. Кънев заяви, че освен от депутати, свикване на извънредно заседание на парламента може да поиска и Министерският съвет, и призова премиера Бойко Борисов да направи това. Кънев каза, че ДСБ също би подкрепила подписка за свикване на извъэнредно заседание на парламента, ако в дневния ред са включени точките за създаване на парламентарна комисия за АЕЦ "Белене" и за обсъждане на предложението на ДСБ за промяна в Изборния кодекс, с която да се даде възможност за разкриване на повече изборни секции в чужбина.