Защо адвокатите искат повишение на минималните тарифи точно сега?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо адвокатите искат повишение на минималните тарифи точно сега?

Протест на адвокати

Защо адвокатите искат повишение на минималните тарифи точно сега?

Дела за адвокатските тарифи висят и пред ВАС и пред Съда в Люксембург

21003 прочитания

Протест на адвокати

© Анелия Николова


Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще гласува на заседанието си в четвъртък увеличение на размера на минималните адвокатски хонорари и нови минимални прагове за различни дейности, за които досега не са предвидени отделни тарифи.

Предложенията идват в интересен контекст - през юли Върховният административен съд отмени тавана на адвокатската минимална тарифа за защита по граждански и административни дела, а освен това предстои избор за нови висши органи на адвокатурата.

Настоящата наредба е приета през юли 2004 г., оттогава е променяна три пъти, последния път през 2014 г. Аргументите са сходни при всяка промяна – изменена социално-икономическа обстановка, инфлация, увеличаване на минималната заплата за страната, необходимост да се гарантира достойнството на адвокатската професия и качеството на адвокатския труд, което пък е в интерес на клиента. При последното изменение на наредбата през 2014 г. МРЗ е била 340 лв., сега вече е 420 лв., пише и сега в мотивите за промените в наредбата.

Увеличенията

Проектът за промени в наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения е публикуван на сайта на ВАдС, заедно с мотивите за тази промяна, а темата е включена в утрешния дневен ред на съвета.

С тях се предлага средно увеличение на повечето такси с около една трета. Така например, таксата за устен съвет и справка в съдебни и административни места от 20 лв. се качва на 30 лв., таксата за писмена консултация – от 40 лв. на 60 лв., молбата за отказ или възстановяване на българско гражданство – от 200 на 300 лв. Растат и цените за съставяне на договор, нотариален акт, спогодба и др., определяни в таблица според материалния интерес.

Проектът изрично предвижда, че възнагражденията за процесуално представителство се дължат за всяка инстанция, включително и при връщане на делото за ново разглеждане, а по граждански дела се определят възнаграждения за всеки един от предявените искове поотделно, като се отчита и вида им. По наказателни дела се увеличава с 1/2 минималното възнаграждение за защита по дела с няколко обвинения.

В наредбата се въвеждат и минимални цени за нови адвокатски дейности, които до момента не са остойностявани:

 • за представителство и защита в процедура по медиация по граждански и търговски дела – 1/3 от минимума, предвиден за защита по граждански дела по чл. 7 от Наредбата, според интереса;
 • за изготвяне на жалби до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург и за изготвяне на преюдициални запитвания до Съда на ЕС (СЕС) в Люксембург без явяване в съдебно заседание – не по-малко от 1200 лв.;
 • за изготвяне на жалба по Закона за обществените поръчки (ЗОП), писмен отговор или възражение по такава жалба пред Комисията за защита на конкуренцията или Върховния административен съд, без процесуално представителство; за възражение или жалба по финансови корекции по проекти, свързани с разходване на европейски средства или оперативни програми без процесуално представителство - минимален хонорар в размер на 3/4 от възнаграждението за защита по административни дела по чл. 8 от Наредбата (според интереса), но не по-малко от 300 лв.
 • за заверяване на преписи от документи, предоставени във връзка със защитата на правата на клиент (чл. 32 от Закона за адвокатурата) - 3 лева за първа страница и по 2 лева за всяка следваща;
 • за изготвяне на документации за участие в процедури по ЗОП, тръжни и конкурсни документации по Закона за държавната собственост, Закона за общинската собственост, Закона за концесиите, минимумът е 1500 лв.
 • за процесуално представителство, защита и съдействие по дела за поставяне под запрещение - 500 лв.;
 • за производства по Търговския закон по иск на съдружник или акционер срещу дружеството - 800 лв.
 • за процесуално представителство и защита по дела по Закона за Българските документи за самоличност – 400 лв.
 • по Закона за подпомагане на земеделските производители - 500 лв., и др.

Многократно увеличеният брой на делата на бежанци и очакването този растеж да продължава е мотивирал определянето на нова позиция – за процесуално представителство, защита и съдействие по Закона за убежището и бежанците – минимум от 400 лв.

В мотивите изрично се подчертава, че освен увеличение, проектът предвижда и намаляване на някои възнаграждения. Намалява се например базата, върху която се изчислява възнаграждението при изготвяне на жалба срещу наказателно постановление без явяване в съдебно заседание, като по този начин адвокатското възнаграждение се намалява наполовина. Предвижда се възможност да се договарят възнаграждения под минимума, но не по- малко от ¼ от него, за клиенти - болници, социални домове за деца, за възрастни хора или за хора с увреждания, с преобладаващо обществено финансиране, които в кръга на своята дейност обслужват неограничен обществен интерес.

За големите и търсени адвокати и адвокатски кантори тези хонорари отдавна нямат никакво значение, защото те договарят значително по-високо заплащане. Те имат значение в някои други случаи, включително и когато съдът определя хонорарите на особените представители, тъй като не може да слезе под минимума в наредбата (според тълкувателно решение).

Интересен контекст

Новият проект за увеличение на минималните адвокатски хонорари идва в интересен контекст. През юли тричленен състав на Върховния административен съд отмени тавана на адвокатската минимална тарифа за защита по граждански и административни дела, според който по дела с интерес от над 10 000 лв. най-ниското заплащане е 830 лв. + 3 % за горницата над 10 000 лв. без горна граница. Решението подлежи на обжалване, но мотивите му са симптоматични – определянето на минималните възнаграждения в случая са обосновани само с размера на материалния интерес по делото, без никакво отчитане на обема и сложността на извършената дейност. Този едностранчив подход може да доведе до сериозно несъответствие на платеното с обема и сложността на извършената правна работа, възможни са случаи, при които материалният интерес по делото е значителен, но правната работа, която се извършва за неговата защита, не е голяма и не изисква висока компетентност и знания, и обратно - нисък материален интерес, какъвто се среща в преобладаващия брой граждански и административни дела, но голям обем правна работа, приема ВАС.

Интересното е, че докато се чака окончателно решение, в настоящия проект за промени в Наредбата се внася редактиран текст, в който вече има и горна граница, но на интереса, не на хонорара - при интерес от 10 000 лв. до 100 000 лв. минималното възнаграждение е 830 лв. плюс 3 % за горницата над 10 000 лв.

Във връзка с нововъведената тарифа за жалби пред ЕСПЧ и СЕС, юристи припомниха пред "Капитал", че стандартът за оценяване на адвокатския труд по делата в Страсбург е през оценка на разумното и необходимо време адвокатска работа, измерено в часове. Разноските за правна помощ се определят при средна тарифа по 80 евро на час, при това изчислено само за това време, което е необходимо за изготвяне на защитата по пунктове, по които е установено нарушение или, евентуално, където делото е допуснато до Голяма камара.

Същевременно, пред Съда на ЕС в Люксембург чака решение преюдициално запитване от Софийския районен съд, където един от въпросите е дали минималните адвокатски възнаграждения в България нарушават конкурентното право на ЕС. Тази тема отдавна се коментира в правните среди, но под сурдинка заради традиционно силното адвокатско съсловие. Според юристи, България е единствената държава, в която има установени нормативно минимални възнаграждения за адвокатски услуги. В интерес на истината, това не е нововъведение, измислено при условията на прехода, то съществува още от първата четвърт на миналия век в буржоазна България. Съвсем логично се вписва в условията на социализма, където всяко плащане се нормира.

Днес обаче мнозина юристи намират, че е флагрантно нарушение на конкурентното право една страна, която има монопол върху дадена услуга, да определя и минималните цени на тази услуга. С това, според тях, се нарушава и свободата на договаряне. От адвокатурата традиционно опонират, че така се гарантира качеството на адвокатската услуга, като мярка срещу дъмпинг в рамките на професията.

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще гласува на заседанието си в четвъртък увеличение на размера на минималните адвокатски хонорари и нови минимални прагове за различни дейности, за които досега не са предвидени отделни тарифи.

Предложенията идват в интересен контекст - през юли Върховният административен съд отмени тавана на адвокатската минимална тарифа за защита по граждански и административни дела, а освен това предстои избор за нови висши органи на адвокатурата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • red.mary

  "...Решението подлежи на обжалване, но мотивите му са симптоматични – определянето на минималните възнаграждения в случая са обосновани само с размера на материалния интерес по делото, без никакво отчитане на обема и сложността на извършената дейност. "

  О, умниците, те. Ами нали и държавната такса по дела се определя така - 4 % върху материалния инетерес. Тогава може без отчитане на обема и сложността, а за адвокатския труд - не може.

 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Кръвопийци, само Народен съд или Второ пришествие ще ги оправи! Като не можаха за гепат част от бизнеса на другите кръволоци нотариусите, требе клиентите да го отнесат! Блажени верващите в конституционното право на адвокатска защита! %$€¥ ¥€$%

 • 3
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  Много весело ми стана като прочетох мотивите за увеличението: "Аргументите са сходни при всяка промяна – изменена социално-икономическа обстановка, инфлация, увеличаване на минималната заплата за страната, необходимост да се гарантира достойнството на адвокатската професия и качеството на адвокатския труд, което пък е в интерес на клиента. " Инфлацията от 2014 г. досега е нищожна, нонссенс е хора на свободна практика, т.е. радетели на свободния пазар и свободното договаряне между възложител и изпълнител да се позовават на възнаграждението за наемните работници и служители. А как увеличеното възнаграждение ще повиши компетентността на адвокатите направо си е загадка. Истината е, че многобройните ПУЦ-ове из страната бълват пишман юристи, които после стоят без клиенти, защото толкова им е квалификацията. И като не могат да печелят от "оборот", защо да заложат на "ден година храни" :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK