КЗК: Имаме убедителни доказателства за картел и ще има глоби

Регулаторът още не е приключил с разследването на рафинерията на "Лукойл" в Бургас

Шестте компании почти всекидневно в определени периоди са съгласували цените помежду си цел да елиминират конкуренцията на пазара, обяви председателят на КЗК Юлия Ненкова
Шестте компании почти всекидневно в определени периоди са съгласували цените помежду си цел да елиминират конкуренцията на пазара, обяви председателят на КЗК Юлия Ненкова    ©  Цветелина Белутова
Шестте компании почти всекидневно в определени периоди са съгласували цените помежду си цел да елиминират конкуренцията на пазара, обяви председателят на КЗК Юлия Ненкова
Шестте компании почти всекидневно в определени периоди са съгласували цените помежду си цел да елиминират конкуренцията на пазара, обяви председателят на КЗК Юлия Ненкова    ©  Цветелина Белутова
Ако някоя от шестте компании си признае, може и да се размине с глобата.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има убедителни доказателства за обявения в началото на седмицата картел между шест от основните вериги бензиностанции - "Шел", "Еко", OMV, "Петрол", "Нис петрол" и "Лукойл България", и до месеци ще наложи глоби. Това заяви наскоро избраният председател на комисията Юлия Ненкова пред журналисти. Тя не разкри какви конкретно са писмените доказателства, като посочи единствено, че въпросните компании почти всекидневно в определени периоди са съгласували цените помежду си цел да елиминират конкуренцията на пазара. "Някои са били по-активни, други не", допълни тя. Което в превод значи и различна глоба, като максимумът по закон е 10% от оборота. Приходите на заподозрените в картела за миналата година са общо 6 млрд. лв.

Конкретните обвинения срещу веригите бензиностанции са за съгласувани действия при определянето на цените на горивата на дребно, с което на практика са били ощетени потребителите. Те се основават на секторен анализ, представен през февруари тази година, който обхваща период от 2013 г. до средата на 2015 г. Тогава комисията съобщи, че забелязва, че цените на дребно на седем от основните вериги се движат в синхрон, но не следват цените на едро. Следващата стъпка бе комисията да започне разследване, с което да докаже подозренията си.

Сега това, което следва, е в едномесечен срок компаниите да отговорят на обвиненията, след което ще бъдат изслушани от комисията. После КЗК трябва да определи какъв да бъде размерът на наложените глоби.

Решението на КЗК вероятно ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС), а компаниите ще трябва да платят глобите си едва след неговото потвърждаване от магистратите.

План за различни глоби

Ненкова не се ангажира със срок, в който комисията ще се произнесе за глобите, но от думите й стана ясно, че техният размер ще бъде различен за отделните компании. От значение например е, кой е водещ в картела. "Има опции при първо нарушение санкцията да е по-малка", посочи Ненкова. Реално съмнения за картелни споразумения имаше и през 2009 г., но тогава КЗК не откри незаконни действия.

Сега някои от веригите могат да намалят глобата си и като разкрият информация за картела пред КЗК или като признаят, че са участвали в него, посочи Ненкова. По думите й обаче досега никой не е проявил такова желание.

Разследването, което КЗК започна през февруари, включваше и "Ромпетрол", която е една от средните вериги в сектора. Сега срещу нея не е повдигнато обвинение. По думите на Ненкова причината е, че срещу компанията не са открити доказателства.

От КЗК не можаха да посочат с колко са били ощетени потребителите от картела, тъй като анализите им не съдържат такива данни. Възможност за компенсация обаче ще съществува, след като в законодателството бъде приета европейска директива, която позволява завеждането за колективни искове за претърпени имуществени вреди при установен картел. Предстои текстове да бъдат разгледани от правителството.

Разследването срещу рафинерията продължава

Освен подозренията в картел на търговците през февруари КЗК се усъмни и в злоупотреба с господстващо положение на бургаската рафинерия. Разследването срещу "Лукойл Нефтохим Бургас" не е приключило и по него все още се събират доказателства, заяви заместник-председателя на КЗК Димитър Кюмюрджиев. Ненкова пък допълни, че няма срок, в който това производство да завърши и че в ЕС подобни случаи отнемали до 5-6 години.

Това, за което бургаската рафинерия се проверява, е, че изнася за съседните страни продукцията си на по-ниски цени, отколкото я продава вътре в страната. Сега Ненкова посочи единствено, че има данни, че тези сделки са били със свързани лица.

Да се готвят и други

Съобщението за картела при горивата дойде в подходящ за ГЕРБ предизборен момент. Различното от миналото е, че сега освен за подозрения се говори и за намерени доказателства. В дните преди вота от подновената КЗК дадоха мащабна заявка. Ненкова изброи следващите сектори: при застрахователи и вериги проучването вече е започнато, мислят за фармацията, а депутати са предложили за проверка и банките.

"Ние сме независим държавен орган, аз не съм обвързана политически." Така Ненкова отговори на съмненията, че предявеното определение за картел се прави с предизборни цели. През 2015 г. работата по случая беше започната след настояване на премиера Бойко Борисов, който сега ще може да си припише заслугата. Самата Ненкова беше избрана на поста председател на КЗК в края на юни, като преди това беше заместник-кмет на София от ГЕРБ. Синът й Александър Ненков пък е депутат от същата партия и член на енергийната комисия в парламента.