Огнян Донев осъди прокуратурата преди тя - него

Държавното обвинение ще трябва да заплати 72 хил. лв. като разноски за адвокатски хонорар

Общо събрание на КРИБ, Огнян Донев
Общо събрание на КРИБ, Огнян Донев    ©  Цветелина Белутова
Общо събрание на КРИБ, Огнян Донев
Общо събрание на КРИБ, Огнян Донев    ©  Цветелина Белутова

Огнян Донев осъди прокуратурата да му заплати 72 хил. лв. Толкова е размерът на адвокатския хонорар, който той е трябвало да заплати, за да получи правна защита по едно от серията производства срещу него, които впоследствие бяха прекратени заради липса на доказателства – в случая това срещу него и Любомир Павлов за пране на пари. Следовател по делото беше току-що назначеният за шеф на Столичната следствена служба Петьо Петров, познат с прякора Еврото.

Решението е второинстанционно като съдът на първа инстанция – Софийски градски съд – приема, че на Донев следва да бъде изплатен единствено размерът на минималното адвокатско възнаграждение, тъй като Донев не е положил "дължимата грижа", за да ограничи разходите си в тази насока. Софийският апелативен съд отхвърля тази трактовка като недопустима.

"След като НПК не е уредил процесуална възможност подсъдимия да упражни претенцията си за заплащане на разноски в наказателния процес, и с оглед изричната норма на чл.2, ал.1, т.3 ЗОДОВ се налага извод, че тези разноски представляват имуществена вреда за лицето, подложено на неоправдана наказателна репресия и за която вреда държавата дължи обезщетение.", се посочва в решението на съда.

Петьо Петров е следователят, за когото Цветан Василев, цитирайки Делян Пеевски, каза: "Гениален изрод е Петьо Еврото, дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш". Към момента той е в процедура на напускане на съдебната система. Бившият правосъден министър Христо Иванов поиска образуването на дисциплинарка срещу него, но ВСС реши да го освободи, след като той подаде оставка.

Решението на ВСС беше обжалвано от правосъдния министър пред ВАС, като на първа инстанция беше отмненено. Предстои да бъде гледано от петчленен състав на същия съд. Обезщетението, което Петьо Петров получи за това, че напусна съдебната система е в размер, приблизителен на този, за който Огнян Донев с решението на САС осъди прокуратурата заради неговите действия.

Огнян Донев в момента е подсъдим по обвинение за укриване на данъци, като то датира от същия период, от който е и това за пране на пари. Наблюдаващи прокурори по делото са настоящият председател на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, както и Димитър Петров, за когото "Капитал" преди време писа, че е актуалният прокурор по дела с ресор "висок обществен интерес". Заради висящото дело медиите около Делян Пеевски, както и ръководството на прокуратурата умело използват възможността да обявяват Донев за "подсъдим собственик на медиа" (Донев е издател на "Kлуб Z"). Първо зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, а впоследствие и Сотир Цацаров се опитаха наложат този стил на говорене, въпреки презумпцията за невиновност.

По време на заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък главният прокурор се опита да наложи цензура над членовете на съвета, като повдигна въпроса за това "допустимо ли е членове на ВСС да дават интервюта пред медии, чиито собственици са обвиняеми или подсъдими". Цацаров визираше интервю на члена на съвета Калин Калпакчиев, дадено пред "Клуб Z".