Плевнелиев е готов да сезира КС за "Не подкрепям никого"

Омбудсманът Мая Манолова изпраща текста за изборните секции в чужбина на конституционните съдии

"Политическият елит трябва да си даваме сметка защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите", каза президентът
"Политическият елит трябва да си даваме сметка защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите", каза президентът    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Политическият елит трябва да си даваме сметка защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите", каза президентът
"Политическият елит трябва да си даваме сметка защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите", каза президентът    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Президентът Росен Плевнелиев очаква Народното събрание да промени избора "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори, в противен случай ще сезира Конституционния съд (КС). "Готов съм да сезирам КС, ако депутатите не вземат своето отговорно решение да се реши проблемът в Изборния кодекс", заяви той в интервю за Би Ти Ви.

"Не подкрепям никого" е действителен глас и се брои при определянето на избирателната активност, но се изключва при отчитането на резултата от вота, което на практика го превръща в недействителен. Противоречието е записано в обнародваните на 26 май промени в Изборния кодекс, с които в България се въведе задължителното гласуване.

Проблемът е очевиден

Плевнелиев призова народните представители да променят методиката, по която ще се изчисляват резултатите от изборите. "Проблем има и той е очевиден. Един и същ глас на един гласоподавател е легитимен и валиден, когато зачеркне "Не подкрепям никого", и става нелегитимен, когато се брои подкрепата за отделните кандидати", обясни президентът и подчерта, че този проблем трябва да бъде решен в парламента възможно най-скоро.

"Всеки път в последния момент преди избори се правят корекции в изборното законодателство. Политическият елит и партиите трябва да си даваме сметка защо се влиза в спиралата на все по-ниско доверие на гражданите. Апелирам към народните представители да направят така, че това повече да не се повтаря", допълни държавният глава.

На въпрос дали е редно в парламентарна република премиерът Бойко Борисов да влиза в Народното събрание, за да каже на депутатите да работят, Росен Плевнелиев отговори: "Парламентарната република и модерната демокрация се базират на баланса между институциите, на силите. Не бива да се оставя впечатлението, че някоя от демократичните сили доминира над другата."

Скандални пречки пред българите зад граница

От своя страна националният омбудсман Мая Манолова заяви, че ще сезира в понеделник Конституционния съд за промяната в Изборния кодекс, която сложи таван за разкриването на избирателни секции в чужбина. Пред БНР в неделя каза, че ще настоява КС да разгледа спешно казуса и да се произнесе възможно най-бързо по текста, който ограничава възможността за гласуване на българските граждани зад граница.

"Този скандален текст следва да бъде преодолян - дали чрез смело решение на ЦИК, законодателни промени или конституционна жалба. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателен проблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина. Направих всичко възможно още докато въпросът беше в законодателната си фаза, да настоявам парламентът да вземе решения, с които да ги улесни да гласуват, а не да ги възпрепятства. Включително отправих конкретен законопроект, който бе внесен от депутати в пленарната зала, но не беше приет. Според него трябваше да отпадне таванът от 35 секции и да се върне старият режим, който допускаше автоматично откриване на секции там, където вече са гласували българи на предни избори – над 100 души", обясни Манолова.

По думите й сега различни текстове от закона си противоречат взаимно. Например ал. 2 - че ЦИК е длъжна да образува секция, след като са подадени повече от 60 заявления за конкретно място, и ал. 5, която слага таван на секциите в определена държава.

Също пред БНР и говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че ако в сегашната ситуация този текст не се промени, това ще създаде много тежки затруднения за гласуване. "Законодателят ще направи нещо добро, ако премахне част от ограниченията за разкриване на избирателни секции в чужбина. Имаше дебат в ЦИК по ограничението, което може да се приеме за противоречащо на общия дух на закона и на други текстове от ИК и конституцията. От друга страна, ЦИК следва да спазва закона, какъвто е", обясни Томов.В ЦИК са получени над 34 хиляди заявления от българи в чужбина, като в деня на изборите по правило гласуват много повече хора. Във Великобритания на 17 места няма да има секции въпреки спазеното изискване за най-малко 60 заявления - заради тавана от 35 секции в една държава.