По-малко злато е произведено в Челопеч през третото тримесечие

Понижението е очаквано, но добивът ще нарасне до края на годината

Рудникът в Челопеч в момента е единственият актив на канадската DPM, където има добив.
Рудникът в Челопеч в момента е единственият актив на канадската DPM, където има добив.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Рудникът в Челопеч в момента е единственият актив на канадската DPM, където има добив.
Рудникът в Челопеч в момента е единственият актив на канадската DPM, където има добив.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
До края на година канадската компания ще започне инвестицията си от 178 млн. долара в находището в Крумовград.
23.9 хил. тройунции злато е произвела "Дънди прешъс металс Челопеч" под формата на концентрат.

Добивът на злато в Челопеч през третото тримесечие на годината е намалял в сравнение с предходния период, но производството до края на годината се очаква да нарасне. Това става ясно от публикуваните данни на канадската Dundee Precious Metals (DPM), която оперира рудника. От там посочват, че спадът през периода юли-септември е очакван, тъй като добивът е бил в зони с по-ниско съдържание на злато. Финансовите резултати за третото тримесечие ще бъдат обявени в началото на ноември.

Добивът

Местното дружество "Дънди прешъс металс Челопеч" е добило общо 561 хил. тона руда през третото тримесечие, като резултатът е без промяна спрямо предходния период. Произведеното злато (под формата на концентрат) се е понижило до 23.9 хил. тройунции в сравнение с 29.6 хил. тройунции за периода април-юни. Количеството на добитата мед е намаляло леко до 9.4 млн. фунта, но при среброто има ръст от 15% до 57.4 хил. тройунции.

Рудникът в Челопеч в момента е единственият актив на DPM, където има добив. До пролетта канадската компания оперираше и мината "Капан" в Армения, където се произвеждаха основно сребро и цинк, но продаде проекта си на Polymetal International. Сделката беше приключена в края на април.

Компанията има също металургичен завод в Намибия, където се преработва и българският концентрат. От данните става ясно, че производството там е намаляло през третото тримесечие. Причината за това, освен планирани дейности, е и непредвиденото спиране на електричеството през юли, което е причинило повреди и спиране на производството за три седмици. От компанията казват, че общото преработено количество до края на годината ще бъде според прогнозите.

Финансови резултати

DPM, чиито акции се търгуват на борсата в Торонто, ще обяви финансовите си резултати през следващия месец. За първото полугодие на 2016 г. компанията увеличи приходите си с 20% на годишна база до 142.6 млн. долара. Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) също се покачи леко до 39.3 млн. долара.

Освен работещия рудник в Челопеч DPM има и проект в Крумовград, където предстои да започне добив. По-рано тази година "Дънди прешъс металс Крумовград" получи последното необходимо разрешително и през текущото тримесечие се очаква да даде началото на строителните дейности. Самият добив трябва да започне до две години. Инвестицията в проекта се оценява на 178 млн. долара (около 300 млн. лв.), а планираният добив за целия осемгодишен период на проекта е 685.5 хил. тройунции злато и 309.9 хил. тройунции сребро. В края на септември канадската компания продаде предварително част от златото, което ще бъде добито. Тя получи 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очаквания добив през 2019 и 2020 г. Купувачи са BNP Paribas, която е водещата страна в нея, Canadian Imperial Bank of Commerce, Уникредит Булбанк и централната банка на Канада.

Канадската компания е собственик и на Avala Resource, която има три ключови проекта за проучване на медно-златни руди в Сърбия, но те все още не са на етап добив.