"Алфа Рисърч": Очаква се драматичен балотаж между Цачева и ген. Радев

Цачева би имала минимална преднина от 1.3% пред Румен Радев, ако двамата се явят на втори тур. Състезанието с Каракачанов би спечелила по-лесно.

"Алфа Рисърч": Очаква се драматичен балотаж между Цачева и ген. Радев

Разпределението на гласовете на първия тур ще е индикатор за бъдещата формула на управлението при предсрочни парламентарни избори

25851 прочитания

Цачева би имала минимална преднина от 1.3% пред Румен Радев, ако двамата се явят на втори тур. Състезанието с Каракачанов би спечелила по-лесно.


61% от анкетираните ще гласуват в президентските избори, докато 39% не възнамеряват да участват, въпреки въведения задължителен вот

Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на балотаж, като с голяма вероятност той ще се проведе между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП - Румен Радев. Цачева започва с електорална преднина от около 8% пред Радев, но втори тур между двамата би бил драматичен, като разликата ще се стопи до около 1%. Това показва изследване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 8-13 октомври сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

Според данните на агенцията при очаквана избирателна активност от 61% на трето място засега се нарежда кандидатът на националистите Красимир Каракачанов, следван от Ивайло Калфин (АБВ) и кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков, засега на пето място. Плътно зад Трайков пък е Татяна Дончева (виж графиката).

Това е второ социологическо изследване в рамките на седмица, което прогнозира изключително оспорван и несигурен втори тур между кандидатите на ГЕРБ и БСП. В петък и "Галъп" представи своите данни, според които ген. Радев дори би спечелил балотаж срещу Цецка Цецка с преднина от около 3%.

Мобилизация

Проучването отчита увеличаване на хората, които декларират намерение за участие в изборите – заявилите, че ще гласуват, са 61%, с около 7 на сто повече спрямо септември месец. "Трудно е да се каже дали тази активност се дължи на задължителното гласуване или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61%, или малко над 3.5 млн. души", посочват социолозите на "Алфа Рисърч".

Най-висока мобилизация за момента се забелязва при привържениците на левите партии – БСП, АБВ, "Движение 21". Колебание е налице сред симпатизантите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Въпреки това именно кандидатът на обединението около Патриотичния фронт Красимир Каракачанов засега заема трето място с 8.7% от гласуващите, следван от Ивайло Калфин – с 6.8%.

Индикатор за бъдеща формула на властта

"Освен оспорвания балотаж предстоящите избори имат още един силен залог – бъдещата управленска формула, което стана особено ясно през последните няколко дни. Предвид липсата на ясно парламентарно мнозинство и хипотезата за предсрочни избори, подкрепата, която ще получи всеки кандидат на първия тур на изборите, ще бъде индикатор за действителната електорална тежест на партиите и съответно – за мястото им в бъдеща политическа конфигурация", посочват социолозите.

Според тях електоралната тежест на партиите оказва най-голямо влияние върху стартовите позиции на кандидатите. Отчита се, че кандидатите на малките формации, като Калфин и Дончева, имат относително най-силен мажоритарен вот и успяват да удвоят резултата на собствените си политически сили.

Формациите вдясно – ГЕРБ и Реформаторският блок, се движат стриктно в рамките на собствените си избиратели, като Цецка Цачева привлича 75% от симпатизантите на ГЕРБ, но не и от други партии. В изследването се отбелязва, че трусовете в Реформаторския блок ограничават началната подкрепа за Трайчо Трайков.

Оспорван втори тур

Същевременно ген. Румен Радев успява да мобилизира 2/3 от избирателите на БСП. Останалите обаче се насочват към Татяна Дончева, Ивайло Калфин и Красимир Каракачанов. Ситуацията при симпатизантите на Патриотичния фронт е сходна, като подкрепата им се разделя между собствения им кандидат и други от този спектър, отбелязват социолозите. Според тях именно тази близост на избирателите от ляво-националистическия спектър е предпоставка за драматичен втори тур.

При балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев кандидатът на ГЕРБ има минимална преднина пред този на БСП, докато малко над 36% заявяват, че няма да гласуват. При хипотетичен втори тур между Цачева и Красимир Каракачанов кандидатът на ГЕРБ има по-съществена преднина. Тогава 43% декларират, че няма да гласуват.

Социолозите посочват, че на втори тур Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от Реформаторския блок, докато повечето, подкрепили левите кандидати Калфин и Дончева, или Красимир Каракачанов и другите по-слаби кандидати, биха гласували по-скоро за Румен Радев.

"Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или "не подкрепят никого", се казва в изследването.

"Галъп":

При балотаж ген. Радев печели срещу Цачева


Ако след президентските избори на 6 ноември се стигне до балотаж между Цецка Цачева и ген. Румен Радев, кандидатът на БСП ще спечели, сочат пък представените в петък данни на "Галъп интернешънъл" от допитване, проведено между 4 до 12 октомври сред 998 души чрез преки полустандартизирани интервюта "лице в лице". Според него при втори тур Радев ще спечели 29.6% от гласовете срещу 26.4 на сто за Цецка Цачева. 22.8% от запитаните са посочили "не знам/колебая се/без отговор", а 21.2 на сто са посочили, че няма да гласуват.

"Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент – разликата е минимална", посочват социолозите. Те отчитат, че на този етап е трудно предвидимо как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н.

Според изследването на "Галъп", ако първият тур на изборите беше сега, за Цецка Цачева щяха да гласуват 19.2%, а на второ място щеше да бъде Румен Радев с 15.1% от всички, имащи право на глас. Следва Красимир Каракачанов със 7.2 на сто, като социолозите отбелязват, че е трудно да се предвиди дали и какъв електорален "бонус" ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, "Атака" и ВМРО.

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки, а Татяна Дончева показва подкрепа от 2.7% на база всички, имащи право на глас. "Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него, пишат социолозите. Според "Галъп" поведението на ДПС ще бъде от решаващо значение. "Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас".
61% от анкетираните ще гласуват в президентските избори, докато 39% не възнамеряват да участват, въпреки въведения задължителен вот

Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на балотаж, като с голяма вероятност той ще се проведе между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и на БСП - Румен Радев. Цачева започва с електорална преднина от около 8% пред Радев, но втори тур между двамата би бил драматичен, като разликата ще се стопи до около 1%. Това показва изследване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 8-13 октомври сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  longin avatar :-|
  longin

  1. ТТ
  2. РР
  3. ББ + ЦЦ = Д.Г.Д.!

 • 2
  glog avatar :-|
  glog

  Всъщност какво би станало при балотаж, който като че ли е на практика незаобиколим, няма как да се прогнозира. Защото последните политически събития объркаха всичко и за сега не е ясно, какво ще се получи, когато те се поуталожат. А още по-неясно е какво ще се случи, ако вместо сегашните да се уталожат, новите продължават да ги разбъркват. А нещата комай че вървят в тази посока.

  В подобна ситуация вярната прогноза може случайно да бъде налучкана, но не и логически доказана.

 • 3
  longin avatar :-(
  longin

  към редакцията - защо я показвате в синьо Цецка, и то тъмносиньо??
  (ГЕРБ не е дясна партия, а центристко-полулистко-ляво)

 • 4
  victorius avatar :-|
  victorius

  Дано, прогнозите не се сбъднат. Обаче ако се стигне до споменатия балотаж Радев ще спечели, защото Доган ще удари рамо. Смеем се на американците, ама нащо гайле е същото.

 • 5
  kirkor avatar :-|
  kirkor

  В мътна вода най-минават фалшификациите! А чрез прогнозата придворните социопати от сега казват на ГЕРБ: пускайте навреме Костинброд, защото иначе сте аут!

 • 6
  assenovg avatar :-|
  Georgi

  От кога 1025 човека са представителна извадка на населението, че да им вярваме на агентите на ББ?
  Някои уеб сайтове имат повече отговори на онлайн анкетите си, отколкото тия социолози са интервюирали.

 • 7
  bgpatriot avatar :-|
  bgpatriot

  Става ясно че без гласовете на РБ Цецка губи изборите. А ББ ги отблъсква! тъпак!!
  Нормалната политика би била да седнат и преговарят! Напр. РБ да каже "даваме подкрепа срещу ....истинска съдебна реформа или срещу махане на Цацата, или срещу махане на МОЧА.... срещи гаранции че партийната секретарка - лелка цачева няма да поеме пропутински курс!...." Е и Баце ще се пазари, ама все трябва да обещае нещо САМО Така избирателите РБ ще подкрепят лелката - срещу някакви реформи! Това е пътя!
  А вместо това ББ се опитва да извива ръцете на РБ! А утре ще иска гласовете им! Ама на аванта не става! може би ББ иска да загуби изборите?

 • 8
  haralanov avatar :-|
  haralanov

  Пичове и ...дами, първите 4 по рейтинг кандидати за президент на страната са или сериозни функционери на БКП, или агенти на ДС. И това след 27 години преход!?!??!?!?!?!?? Само този факт е напълно достатъчен, за да знаем, че борбата и войната с този октопод дори не е започнала. И с гласуване, или негласуване, няма да се реши нищо. Или реална война, или поне пълно спиране на плащанията към държавата може да спаси България. Нищо друго. Нищо.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Радев със сигурност ще въде по-независим президент от Цачева. Освен това подозирам, че ще бъде по-западноориентиран от нея.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "Georgi":

  Винаги извадките са били правени с 1000 човека.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход