Гранична полиция: За нас няма значение, че експулсираните турци са гюленисти

МВР даде пресконференция във връзка с принудително изведените от страната седем турски граждани

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

За зам.-директора на на Гранична полиция Светослав Манолов е без значение дали експулсираните гюленисти са такива – сиреч, дали има опасност да бъдат подложени на репресия при връщането им собствената им държава. Това заяви самият той на пресконференция по повод скоростното експулсиране на седем турски граждани от понеделник, открити в камион, опитващ се да премине Дунав мост край Русе.

Представителите на МВР разясниха, че групичката, състояща се от седем турски граждани и двама сирийци, е била задържана при опит да напуснат страната. Шофьор на камиона е бил турски гражданин. При експулсирането на седмината турци МВР се е възползвало от споразумението за реадмисия на бежанци между България и Турция. Били са задържани за 24 часа, а след като този срок е изтекъл от МВР са наложили им принудителна административна мярка по Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ) – отвеждане от страната. Били са предадени на турските власти на граничния пункт Капитан Андреево. Срещу шофьора е образувано досъдебно производство. По думите на служителите на МВР, задържаните са имали срок от 24 часа да обжалват наложените им мерки или да поискат закрила, но не са го направили. Двамата сирийци са предадени на Дирекция "Миграция". Омбудсманът Мая Манолова заяви, че не е била уведомена за стартираната процедура по експулсирането на турските граждани, каквото е изискването на закона. Няма информация дали са били уведомени и неправителствени организации.

Това означава, че за пореден път органите на МВР на практика отново са погазили действащото българско законодателство, за да върнат на Турция неин гражданин, свързан с движението на Фетхулла Гюлен. Най-известният случай на подобна практика беше експулсирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк през август.

На практика ЗЧРБ в действителност позволява подобна заповед за експулсиране да бъде изпълнена незабавно. Дяволът обаче се намира в дейталите. Според практиката на българските съдилища това може да се случи единствено когато чужденците застрашават сиурността на живота и обществения ред на държавата, в която се намират. И това понятие не може да се тълкува нито стеснително, нито разширително. Освен това властите са задължени да уведомят омбдусмана и неправителствени организации. Което не се е случило.

За разлика от случая с Абдуллах Бююк, за когото се завъртя информация, че според ДАНС той в действителност е представлявал заплаха за националната сигурност, то в случая със седмината чужденци такава липсва. "Капитал" поиска от ДАНС документацията и доказателствата, събрани в агенцията относно случая "Бююк", но тя ни беше отказана на основание... че няма да бъдат защитени личните данни на експулсирания турски бизнесмен.

Нещо повече – турските граждани са задържани при опит да напуснат страната, т.е. до момента от тяхното преминаване през България до пристигането им на Дунав мост трудно може да се твърди, че те биха имали достатъчно време да организират терористичен акт или държавен преврат, за да може МВР да използва бързата процедура по ЗЧ. А и не само - в крайна сметка от силовото министерство не дават отговор на въпроса по какъв начин трима комисари от турски полицейски дирекции, преподавател в университет, журналист от закрития в. "Заман", преподавател по физика и математика, както и собственик на магазин представляват заплаха за българската национална сигурност.

Впоследствие стана ясно пред bTV, че поне един от задържаните турци е потърсил закрила чрез съд в България. За това съобщи синът на един от тях. "В петък вечерта в 7.30 ни изпрати съобщение, че е в България и че там ще се изправи пред съда", каза той пред телевизията. Което е в пълно противоречие с тезата на МВР, че никой от задържаните гюленисти не е поискал закрила у нас. "Не мога и да си представя, че баща ми е екстрадиран обратно в Турция, която вече е противозаконна държава. Държава, която дори все още иска да стане член на Европейския съюз. Това, което ме ядосва повече от абсолютното противозаконие и нетолерантност е фактът, че ми беше забранено да виждам баща ми. Какво се случи с Всеобщата доктрина за правата на човека? Мислех, че България няма да приключи случая с баща ми по този начин - без съдебен процес", коментира младежът пред телевизията.

Впоследствие в студиото около тезата, че седемте турски граждани са били експулсирани при явно нарушаване на техните права се обединиха журналистите Мехмед Юмер от българското издание на в. "Заман", Илхан Андай и Адвокат Николай Хаджигенов. Мехмед Юмер разказа за данни за поне 20 самоубийства в турските затвори, освен данните за изтезания и погазване на човешките права. А Илхан Андай разкри информация за турски правителствен доклад, в който България е посочена като една от страните, в които има активисти на организацията на Фетхулла Гюлен.Други двама гюленисти също са били тихомълком екстрадирани в Турция по информация на в. "Хюриет", Става въпрос за хора, които стоят зад туитър-профила "Фуат Авни", от който излязоха данни за корупция на най-високо ниво. Това съобщава в."Хюриет", цитиран на сайта на Би Ти Ви, който се позвовава на твърдения на бившия турски вътрешен министър Ефкан Ала. Не е ясно обаче кога двамата са били предадени на Турция. Така се стига до ситуацията, при която се раждат явни съмнения, че е практика българските власти да експулсират политически бежанци по настояване на Турция при условия на пълно погазване на действащото българско право. И отново за това да се разчуе едва след репортаж на турските медии.