Парламентът си гласува нова ваканция - една седмица преди вота

Депутатите одобриха и анкетна комисия за "Белене"

Парламентът все пак ще почива - от 2 до 4 ноември включително
Парламентът все пак ще почива - от 2 до 4 ноември включително    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Парламентът все пак ще почива - от 2 до 4 ноември включително
Парламентът все пак ще почива - от 2 до 4 ноември включително    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

С безредици и подвиквания в пленарната зала и с предизборна агитация и обиди от парламентарната трибуна премина извънредното заседание на парламента, което бе свикано от временния председател на Народното събрание Димитър Главчев по заръка на премиера Борисов. След като преди седмица депутатите си гласуваха едномесечна ваканция преди президентските избори и така предизвикаха обществено възмущение, във вторник народните представители я отмениха, но пък си гласуваха нова, по-кратка - от 2 до 4 ноември включително, по предложение на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

След остри спорове в късния следобед бе решено и да има временна анкетна комисия, която да разследва злоупотребите покрай строежа на АЕЦ "Белене, за каквато настояваха от РБ. Дебатите за нея преминаха с размяна на остри реплики и тежки обвинения между БСП и ГЕРБ и Реформаторския блок. В крайна сметка създаването на комисията бе одобрено, бе избрано и ръководство: неин председател ще е Валери Симеонов от ПФ, а заместници - Методи Андреев от ГЕРБ и Антони Тренчев от РБ.

След като обясни, че ГЕРБ са гласували за дългата ваканция, тъй като групата не желае да участва в пленарни дебати, които се използват за предизборни цели, Цветан Цветанов се впусна точно в агитация от трибуната на парламента. "Изборите предстоят на 6 ноември. Убеден съм, че от вашата парламентарна група или поне ваши общински съветници и кметове ще гласуват с номер 17, защото това е печелившото", обърна се той към БСП. Отвърна му социалистът Жельо Бойчев, който обяви, че ГЕРБ прави политическа пропаганда в парламента.

Реагира и Четин Казак от ДПС, който обяви, че изказването на Цветанов е в нарушение на Изборния кодекс, според който не се допуска агитация в държавни учреждения. И поиска зам.-шефът на ГЕРБ да бъде санкциониран от компетентните органи. "Не очаквах да сте с толкова крехка психика и да се поддадете на агитация, но ще сезирам компетентните органи", отвърна Главчев на Казак.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък критикува поведението на премиера Борисов спрямо парламента. "Свидетели сме как изпълнителната власт и в частност премиерът дават указания за дейността на Народното събрание. А конституцията мисля, че е ясна. Считаме, че естественият изход от тази криза са предсрочните парламентарни избори, които да произведат ценностно мнозинство в следващото Народно събрание, а не с рекет и задкулисни пазарлъци да се търси удължаване на тази власт", заяви Карадайъ.

Правната комисия ще разглежда промените в Изборния кодекс в сряда

Спешният ремонт на Изборния кодекс преди президентския вот влиза на първо четене в правната комисия. Депутатите ще разгледат общо 12 законопроекта за промени в кодекса, в четири от които се предлага отмяна на задължителното гласуване. В понеделник ГЕРБ, РБ и ПФ се договориха за консенсусни промени: протестният вот ще се отчита при определянето на изборните резултати при мажоритарните избори - за президент и за кмет, но няма да се брои при пропорционалните. Така 4-процентната бариера за влизане в НС се запазва. Ограничението за брой секции в чужбина пък ще отпадне, но само в рамките на ЕС.