България е мека цел за хибридна атака
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България е мека цел за хибридна атака

България е мека цел за хибридна атака

Слабите места на държавата създават реални рискове от превземане на политиката и икономиката от насочени към тях руски итереси

17262 прочитания

© Юлия Лазарова


"През 2015 г. руските информационни операции на територията на страната се фокусираха в няколко посоки:

 • - създаване на политически и обществени напрежения чрез открита, или прикрита подкрепа за популистки и екстремистки организации

  - оказване на влияние върху убежденията на хората с цел отслабване волята на обществото за съпротива - чрез размиване на границите между истина и лъжа, обективност и необективност, чрез насаждане на убеждението, че всички лъжат

- нарушаване на сътрудничеството в рамките на ЕС и НАТО, включително с разпространяването на дезинформация и създаващи тревога слухове.

Тези активности създават опасност не само за нашата държава, ЕС и НАТО. Инфраструктурата, създадена за изпълнението на тези цели, може да бъде използвана за дестабилизация и манипулиране на цялото общество или политическата среда по всяко време, стига Русия да го поиска."

Звучи познато, нали? Всъщност е част от публичния доклад на чешкото контраразузнаване, оповестен в средата на септември. В него Русия е определена като една от най-сериозните заплахи за националната сигурност на страната. Доклади със сходни изводи има в повечето европейски държави. Литва преди време разпространи не само описание на методите и целите на руските разузнавателни служби, но и трите имена на част от агентите им в прибалтийската държава. В съседна Латвия контраразузнаването отчита огромно нарастване на активността на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР) в посока "влияние върху общественото мнение и взимането на политически решения, както и отслабване ролята на страната в ЕС". Тази активност е била особено засилена преди и по време на председателството на Латвия на ЕС през 2015.

В последния доклад за състоянието на националната сигурност в България думата Русия не фигурира нито веднъж. Опасността от хибридна война се споменава в един абзац, но без да се посочва откъде точно идва. "Проявиха се опити с участие на чужди специални служби за придобиване у нас на стопански субекти със стратегическо за страната ни предназначение (включително с отношение към енергийната ни сигурност), медии и др." - това е най-конкретният намек за засилване на руското влияние в България в доклада на правителството.

Най-сериозните заплахи са инфилтрирането в политически партии и икономическото проникване

"Нищо не могат да направят." Това е кратката оценка за способността на българските служби да се противопоставят на засилената активност на Москва в България от бивш министър на силово ведомство в едно от предишните правителства. Според източника на "Капитал" службите са блокирани основно по три причини. От една страна, заради тяхната неефективност, от друга - заради вътрешната съпротива на част от служителите от старата школа, а от трета - заради липсата на политическа подкрепа за действията им.

Последното всъщност показва най-голямата заплаха за България днес - тя не изглежда да има сериозни съпротивителни сили срещу все по-агресивните действия на Русия в Европа. Защитаването на националните интереси в тази сравнително нова ситуация не е задача само на специалните служби. Те всъщност са само инструмент за провеждане на цялостна политика, която следва да е изработена от правителството, президента и парламента.

Разграден държавен двор

Рисковете за България от опитите на Русия да я използва за връщането на имперската си слава не са свързани само с активността на тайните й служби, но на етапа това изглежда като едно от основните оръжия на Москва. "Единствените валидни аргументи на Кремъл остават военната сила и мрежите за влияние зад граница, изграждани по линия на свързаните с Русия икономически и политически интереси", казва бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

Стратегията на Путин вероятно има някакви особености в различните държави. Да влияеш върху общественото мнение в страна като България, където има традиционно добро отношение към Русия, е лесно, но за Полша, където традициите са точно в обратната посока, се искат други подходи. Като се проследят обаче внимателно разкритите до момента действия на Москва в Европа, могат да се видят няколко общи черти. Може би най-сериозната от тях (и като мащаб, и като важност за България) е инфилтрацията в политически партии. Войната от ново поколение, която Русия води, се описва от нейния идеолог ген. Валери Герасимов като "предимно стратегия за влияние, не брутална сила". Нейната задача не е унищожението на врага, а "да се наруши вътрешната сплотеност на неговите системи на управление". България е мека цел за подобна кампания, и то не заради традиционно силното русофилство. Разядена от корупция, със слаби специални служби и компрометирани медии, тя трудно може да се противопостави на подобни действия.

Разядена от корупция, с блокирани служби и компрометирани медии, България трудно може да се противопостави

България е сред целите на Русия не толкова заради амбициите на Москва да си върне съветските сфери на влияние, колкото заради членството й в ЕС и НАТО. Това са двете организации, които дразнят Москва най-много - едната заради военното предизвикателство в регион, който Кремъл винаги е разглеждал като своя територия, а другата заради пазарната мощ, с която разполагат обединените икономики. Всяка възможност да се всява раздор и да се руши единството им е добре дошла за руския дневен ред.

В началото на тази година Конгресът на САЩ нареди на американските разузнавателни агенции да проведат разследване за тайното финансиране от Кремъл на различни европейски партии. Този ход на Вашингтон беше предизвикан от все по-голямото притеснение, че Москва се опитва да използва и засили разединенията в Европа, за да отслаби НАТО, да попречи на американската система за ракетна отбрана и да предизвика отпадане на икономическите санкции след анексирането на Крим.

Темата с тайното руско финансиране на европейски партии се очакваше да бъде обсъждана и на срещата на външните министри от ЕС в четвъртък.

Най-големият риск е идването на силно прокремълско управление

Според цитиран от The Telegraph доклад на британските служби за влиянието на Кремъл в Европа към началото на тази година са били регистрирани изключително активни операции на руските служби в Холандия, Франция, Унгария, Австрия и Чехия. Обект на особено внимание са крайнодесни партии като "Йоббик" в Унгария, "Златна зора" в Гърция, "Северна лига" в Италия и френският "Национален фронт", за който беше доказано, че е кредитиран с девет милиона евро от руско-чешка банка.

Утвърдените партии - най-ефективни за Москва

Лесно е да се каже кой е българският еквивалент на тези партии. В началото звучеше абсурдно, но някак си свикнахме с това, че тукашните националисти са сред най-откровените представители на руските интереси в България. Източник от българските служби твърди, че едно от малкото конкретни доказателства за връзки на местни политици с Москва е установено преди няколко години - в доклад, който съобщава за особено близки отношения на Волен Сидеров с конкретни служители на руското посолство в София. "В ДАНС съществува систематизирана информация за връзки на Волен Сидеров с руския гражданин *** (спестяваме точното име по изрично настояване на източника), който е бивш високопоставен служител на руското външно разузнаване", твърди източникът ни и подчертава, че тази информация е още от 2009 г. През този период контраразузнаването е засекло и контакти на Волен Сидеров с дипломати от руското посолство, работещи под прикритие. Същият източник припомня, че ръководител на руския отдел в ДАНС тогава (а после и шеф на контраразузнаването по време на първия кабинет "Борисов") е Цветлин Йовчев, по-късно вътрешен министър в правителството "Орешарски", избрано с решаващата подкрепа на "Атака".

За връзката на Сидеров с Москва не са нужни данни на службите - политическото му поведение е дословно повторение на руски опорни точки. Дали обаче Кремъл разчита само на него, за да постигне влияние тук?

Според два източника на "Капитал" с достъп до данните на контраразузнаването са били установени редовни контакти между лидера на още една парламентарно представена партия със служител на руското посолство от сравнително ниско ниво - със сигурност по-ниско, отколкото предполага нивото на българския политик. Срещите ставали приблизително по едно и също време всеки месец. Това, разбира се, не означава, че този политик получава инструкции и пари в плик от Москва. Отношенията с чужди дипломати могат и да са част от нормалната работа на един партиен лидер. Неговата активност обаче се изчерпвала с посещения почти изключително в това посолство.

В доклада The Kremlin Playbook се казва, че Русия директно и индиректно влияе на поне пет парламентарни партии в България чрез създаването на зависимости на ключови политици в тях от участие като посредници в инвестиционни сделки или инфраструктурни проекти. "Те често подкрепят стратегическите интереси на Русия, дори когато са срещу общите европейски цели или законодателство - като опита за промяна на енергийния закон през 2014 г. (внесена от БСП - бел. ред.), за да бъде обявен "Южен поток" за интерконектор. По време на нашето проучване се натъкнахме на данни за това, че всъщност не националистите са най-ефективните защитници на руските интереси в страната. Утвърдени партии с голям електорат и директни икономически интереси от руските проекти в страната са били влиятелните в натиска върху държавни контролни институции да си затварят очите за корупционни практики", допълва Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Икономическата зависимост

Инфилтрацията в политически партии е важен инструмент за Кремъл, но другият сериозен лост е силната зависимост на енергийния сектор от Русия. В цитирания доклад икономическото проникване на Русия се изчислява на над 22% от БВП на България. "Това, което го прави толкова силно, е използването на вече завладени отвътре институции за прокарване на големи инфраструктурни проекти без предварителна финансова обосновка и с непрозрачни държавни решения, обществени поръчки и пр. Руски компании чрез българските си представители използват влиянието си в регулаторните органи, за да задържат монополното си положение на ключови пазари и да си осигурят най-изгодните форми за трансферно ценообразуване и така да избягват плащането на високи данъци в България", посочва Владимиров.

"Реалните зависимости и влияние се пораждат от финансовите потоци, които се генерират във връзка с реализацията на бизнес интереси. Във всеки случай - една немалка част от генерираните приходи се отклонява и произвежда непропорционално високо влияние на политици и олигарси, които се реализират единствено и само чрез топлата връзка с Русия", казва Илиян Василев.

Най-големият риск

Бившият посланик в Москва не смята, че напрежението между Русия и Запада ще спадне в близко бъдеще. "Владимир Путин няма с какво да противодейства на необратимия срив в икономиката, на спада на доходите и на неизбежния социален взрив, освен да форсира студената война и да агресира поведението си по всички точки на съприкосновение със Запада. Това предполага, че и натискът над България ще се увеличава."

"Рискът за България ще е, ако се самоизолира от основните процеси в НАТО и ЕС, ограничи стратегическото партньорство със САЩ и позволи държави извън тези два съюза да експлоатират уязвимите ни страни, без да можем да ангажираме съюзните механизми за защита", казва Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, понастоящем работещ в Агенцията за комуникации и информация на НАТО (NCIA) в Брюксел. Предотвратяването му според него минава през укрепване на националните институции, ефективни служби за сигурност, модерна армия, интегрирана в структурите на НАТО и ЕС, добро образование и здравеопазване, работеща съдебна система.

За Тодор Тагарев, също бивш министър, сега директор на Института по отбрана към МО, най-големият риск е идване на силно прокремълско управление у нас, което в един момент да каже "нашият път е в Евразия". "Аз не мога да си го представя дори, но като слушам някои от изявленията на кандидат-президентите, те почти са узрели за такъв тип политика, която може да ни обозначи като "ненадеждния член на ЕС или НАТО", където Русия може да прокарва собствените си интереси." Тагарев допълва, че ЕС и НАТО са организации, където няма принуда някой да бъде държан в тяхната орбита. "И ако някой поради корупция – политическа или икономическа, реши да ни води в друга посока, това е много притеснително."

Малко контекст

Тук и особено сега е важна ролята на президента. Основни функции на президентската институция в България са свързани именно с външната политика и националната сигурност. В условията на геополитическо напрежение предстоящите избори могат да се окажат с огромно значение. От позициите на първите петима, подредени от социологическите проучвания, кандидат-президенти става ясно, че в съотношение 4:1 отношенията с Русия са най-малко еднакви като приоритет с отношенията с ЕС и НАТО. Единственият, който категорично полага геополитическата ориентация и сигурност на страната в лагера на западните ни партньори, е кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Това ще е добре дошло за Русия, доколкото повечето водещи кандидати обещаха да работят за падане на санкциите. Ролята на президента в това е практически нулева, така че това надали е някакъв израз на "услуга" към Москва, а по-скоро криворазбран опит да се спечели русофилският вот. В сегашната кампания обаче всички кандидати защитават позициите на партиите, които са ги издигнали. Фактът, че има толкова сериозно мнозинство, което е готово да работи за основната външнополитическа цел на Кремъл в момента, е силно притеснителен.

България не е единствената, нито най-засегнатата държава от руската пропагандна и хибридна атака. Балтийските държави и дори Германия понесоха много по-сериозни удари тази година. Ако целта на руската атака е да подрони отвътре институциите и медиите в страната, тя е закъсняла - те вече са подронени достатъчно от местните управници и зависимости.

Това може да се види дори и по липсата на смислена реакция на доста динамичните промени в Европа и света около нас през последната година. При по-краен сценарий, в който Вашингтон спре да се интересува от Балканите или отстъпи на Русия правото да решава какво да прави тук (например с президент Тръмп), а НАТО се окаже блокиран заради вето на някой свой член (например Турция), България рискува да остане без резервен план. В момента сме в ситуация да имаме нужда да диверсифицираме не само енергийните си доставчици, но и тези за сигурност. Възможности за това има, но по нищо не личи българската държава да работи в тази посока. Германия и Франция се опитват да форсират нова европейска система за сигурност, която ефективно да може да се противопостави на руското дрънкане на оръжия. До момента тези планове бяха блокирани от британците, но сега видимо набират скорост. Включването на България в тях е ключово решение, но то дори не се обсъжда.

Най-голямата заплаха за нас в момента не са точно руските намерения, а неспособността да се изгради ефективна държава. България днес не е слаба заради Русия, но слабостта й я прави лесна жертва, ако при евентуално увеличаване на хибридната агресия ние се превърнем в цел. Тогава с превзетите си регулатори, корупцията, пробитите медии и неефективната съдебна система може да се предвиди сравнително точно какво ще се случи. Още десетки милиарди в безсмислени енергийни проекти, разделяне на части от държавата между различни олигарси, пълно блокиране на каквито и да било реформи и постепенна изолация във все по-незначителната периферия на ЕС и НАТО.

"През 2015 г. руските информационни операции на територията на страната се фокусираха в няколко посоки:

 • - създаване на политически и обществени напрежения чрез открита, или прикрита подкрепа за популистки и екстремистки организации


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
  Влезте в профила си
  Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
  Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  българия отдавна е жертва на хибридна атака... победена жертва... сичките тея загубени милярди от фалирали банки и незаконни поръчки на атомни реактори кво мислите че са...?

 • Алф

  Тръпки ме побиват, като чета такива неща и като гледам политиците ни. И на всичкото отгоре сами си ги избираме. Как пък не се намират сред тях такива, дето мислят за страната си.

 • 3
  byivan avatar :-?
  2leva

  Територията за контролиране е на практика без защита. А е без защита, защото такова ни е правителството, това обаче много дълго не може да продължи.

  Ако утре някой член на НАТО реши, че има интерес и някакви свой ценности, първата му работа ще бъде да оплюе противниците си.

 • 4
  uql26355225 avatar :-|
  Noal

  Руснаците отдавна ни командват тихичко. Интересно по зАкон какво ли е наказанието за държавна измяна? Ако някога си извоюваме истинска независимост стотици хора ги чакат десетилетия затвор за предателство.

 • 5
  pornpig avatar :-|
  pornpig

  русия никога не си е тръгвала от тук

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Такова стадо ,като нас, лесно се контролира. То е наивно до глупост, не си знае историята и все още вярва, че Русия два пъти ни е освободила. А тези, които избираме да ни управляват, вместо да работят против тези зависимости, гледат и те да извлекат, колкото се може по-големи ползи за себе си.

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  Струва ми се, че положението наистина е сериозно.
  Миналата седмица се задържах на Каналето по БНТ. Не бях ги гледал отдавна.
  Свеж актуален шарж на Ердоган и Путин. В рекламното им блокче НИТО ЕДНА комерсиална реклама. Само заставки на предавания на БНТ.
  Нито за прах за пране, нито за четки за зъби - нищо.
  Замислете се върху това...

 • 8
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Статията е точно в десетката, браво на Капитал! Като излючим параграфа и графиката за Трайков - ненужна реклама (аз самият съм за него), но някак си измества посланието на статията. А то е, че основната заплаха за сигурността на България са путин и неговите служби. Тъй като ние самите трудно ще се опазим (имаме няколко парламентарно представени партии финансирани от Москва!!!), надявам се, че ЕС и НАТО ще ни помогнат когато закъсаме. За съжаление ЕС напоследък е доста разединен и държавите се оправят кой както може. За това не трябва да допускаме про-путинксите партии (ще ги назова с имената им: БСП, АБВ, ДПС, АТАКА) да спечелят заедно следващите парламентарни избори тъй като това може да бъдат последните ни свободни избори.

 • 9
  vinetu avatar :-|
  vinetu

  До коментар [#4] от "Noal":

  Като ни командват руснаците, защо пълнят България с американски войски?

 • 10
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Като гледате снимката горе, не ви ли се повръща???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK