Патриотичен театър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Патриотичен театър

Двойката Каракачанов-Нотев засега не успява да мобилизира вота на националистите от "Атака" и гласовете на червените патриоти

Патриотичен театър

В структурите на "Атака" има съпротива срещу обединението на националистите

Велина Господинова
12699 прочитания

Двойката Каракачанов-Нотев засега не успява да мобилизира вота на националистите от "Атака" и гласовете на червените патриоти

© Цветелина Белутова


Основните послания на Каракачанов:

- Използване на сила срещу емигрантите, ако вълна, подобна на тази на гръцко-македонската граница, тръгне към България.

- Искане за промяна на Дъблинското споразумение и ако европейските политици не желаят, България да го денонсира едностранно.

- 6-месечна наборна военна служба. Неграмотните да служат 12 месеца алтернативна военна служба под формата на трудово-образователна повинност.

- Всички български семейства с до две деца да получават помощи за деца. От две деца нагоре - само за семейства, в които родителите са завършили средно и по-високо образование.

- Спорът между Украйна и Русия за Крим не е наша работа. Ние не можем да бъдем по-големи ястреби от американския президент.

- Не приемам някой в Брюксел или другаде да смята, че ние, българите, сме втора категория хора.

"Атака"! А-а така!", казва мъж пред залата на възрожденското училище в Кюстендил. Репликата му е отправена към двама мъже, които вадят от автомобила си голямо знаме на партията на Волен Сидеров. Мъжът е от ВМРО и всички са дошли на предизборна среща с кандидата за президент на обединените патриоти Красимир Каракачанов. В залата има около стотина активисти на трите националистически партии - ВМРО, НФСБ и "Атака", чиито лидери през лятото загърбиха противоречията помежду си и застанаха зад кандидатпрезидентската двойка Красимир Каракачанов (ВМРО) - Явор Нотев ("Атака").

"Няма го Волен", констатира едната от две възрастни жени, които също са дошли на срещата. Те държат в ръцете си книгата на лидера на "Атака" "Българофобия", която се раздава на дошлите. Оказва се, че те също са активистки на ВМРО. А на въпрос дали приемат обединението, и мъжът на входа и двете дами от формацията на Каракачанов отговарят, че това отдавна е трябвало да стане. Убедени са, че този път то ще донесе успех на изборите.

Заради безпрецедентното обединение на трите най-големи националистически формации разпиляването на гласовете вляво между трима кандидати - Румен Радев (БСП), Ивайло Калфин (АБВ) и Татяна Дончева ("Движение 21"), лишената от харизма кандидатура на ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева, както и растящото безпокойство от бежанската и мигрантска вълна, последните социологически проучвания на агенциите "Галъп" и "Алфа рисърч" отреждат към момента трето място на кандидатпрезидентската двойка на националистите в надпреварата на изборите, а някои не изключват, при определени обстоятелства, двамата да стигнат и до балотаж.

Патриотите очевидно са калкулирали ползите от тези обстоятелства, защото много умело ги експлоатират в предизборната си кампания, която има два основни сюжета - обединението на трите основни националистически формации и проблемът с бежанците, чието евентуално приемане в страната, ще промени демографската картина.

Обединението като фасада

Малко по-късно при срещата на Каракачанов в Перник обаче настроението на симпатизантите на трите националистически партии е на другия полюс. За разлика от Кюстендил, където структурата на ВМРО е по-многобройна от останалите две, в миньорския град преимущество има "Атака". Пред залата Каракачанов позира пред камерите на няколко телевизии, между които БНТ и "Алфа" (телевизията на "Атака"), на фона на знамена, които развяват петнайсетина шумни привърженици на формацията на Сидеров. Еуфорията им обаче е само за пред камерите, защото малко след това в залата като по команда знамената са прибрани.

В главната роля на домакин пък влиза бившият областен управител на Перник по време на управлението на Симеон Сакскобургготски, сега съпредседател на предизборния щаб на патриотите - Димитър Колев, който е от формацията Народен съюз на депутата от БДЦ Румен Йончев. Земеделците се присъединиха към обединението малко преди началото на предизборната кампания. Другият съпредседател - местният лидер на "Атака" Румен Ваташки, видимо е дистанциран. Десетина дни преди срещата на кандидатпрезидентската двойка на обединените патриоти той даде брифинг в Перник, на който се оплака, че е поканил представители и на другите партии, но не знае защо те не са се отзовали. Ваташки не пропусна да отправи критики към лидера на НФСБ Валери Симеонов. "Това, което ни притеснява, са неговите непремерени солови изяви, с които не спира да хвали Бойко Борисов пред медиите, прави русофобски изказвания и заема противоположна позиция на тази на Красимир Каракачанов", каза Ваташки, цитиран от местните медии. Като пример той посочи критичната позиция на лидера на ВМРО за смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева в надпреварата за шеф на ООН, докато в същото време Симеонов заяви, че Бокова трябва да се оттегли.

Напрежение между привърженици на "Атака" и НФСБ имаше и по време на срещата на Каракачанов в Бургас, откъдето официално тръгна кампанията на патриотите за президентските избори.

Сидеров в нова роля

В залата в Перник такова няма, но между активистите на трите партии цари хладно примирие. Очевидно за да не се повтори случаят от Бургас, лидерите на трите формации са предприели сериозни мерки. В залата има масирано присъствие на депутати от двете парламентарни групи. Всеки от ораторите започва с рефрена за обединението - то е наречено историческо, сбъдната мечта. Припомнят се съвместните инициативи на ПФ и "Атака", довели до конкретен резултат - декларацията за признаване на арменския геноцид и промените в Изборния кодекс с ограничението на секциите в чужбина. В нова роля влиза и лидерът на "Атака". "Извинявам се, ако сме прекалено тихи за Перник", казва Сидеров със спокоен тон и обяснява, че "делото изисква много разум, мъдрост и хитрост". А "делото" според него е "да бъде разчистен пътят за ново управление и вечният балансьор ДПС да бъде изместен от патриотично обединение". Вместо познатите гръмки фрази в стил кресчендо Сидеров посвещава изказването си единствено и само на патриотичното обединение, като започва с благодарности към Каракачанов и доскорошния си заклет враг Валери Симеонов. "Благодаря на Валери Симеонов, който разбра, че това, което сме правили, беше за радост на душманите ни", казва Сидеров. При появата на лидера на "Атака" едната част на залата, където са седнали привържениците му, избухва в аплодисменти, останалата обаче демонстративно остава безмълвна. След изказването му членовете на собствената му партия пък го аплодират вяло. Налага се в ролята на ранния Сидеров да влезе евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Изказването му, че "20 години държавата ни се управлява от мерзавци и предатели" взривява залата и на практика спестява опасенията за непредвидимото поведение на активистите на "Атака".

Националистите губят червените патриоти

Тихата съпротива на националистите на Сидеров срещу обединението беше уловена и от социологическите агенции. В последното си проучване "Алфа рисърч" констатира недостатъчна мобилизация на привържениците на патриотичното обединение, като според социолога от агенцията Геновева Петрова причината е в разколебаването на привържениците на "Атака". Тя определя като "малка" вероятността двойката Каракачанов-Нотев да стигне до балотаж. Каракачанов няма много поле за маневри между проруски настроените привърженици на "Атака" и откровено антируските позиции на коалиционния си партньор НФСБ. По тази причина той повтаря като мантра клишета като "да не се делим на леви, десни, монархисти и републиканци" и "да се води балансирана външна политика". Освен това засега националистите губят битката с БСП за гласовете на част от симпатизантите на червените, които са един от потенциалните им донори на гласове.

Според политолога Антоний Гълъбов условия за националистите да достигнат до втори тур са били налице в периода на пред-кампанията, покрай скандалите между БСП и АБВ при номинирането на Румен Радев за президент. "Въпросът бе коя от двете групи – националистическата или лявата ще се окаже по-силна и ще успее да привлече другата. Засега изглежда, че на определена цена националистите са готови да подкрепят левите, а не обратното", смята той.

Неслучайно още преди началото на кампанията лидерът на БСП Корнелия Нинова и Каракачанов влязоха в съревнование за тези гласове. Първо Нинова започна яростна кампания срещу правителството по повод политиката на Борисов за бежанците. Същата тема е един от основните лайтмотиви и при предизборните срещи на Каракачанов. "На 12 август, на закрито заседание, когато парламентът не работи, правителството прие постановление, съгласно което общините и кметовете могат да приемат и заселват хора, получили бежански статут или международен хуманитарен статут. И - забележете - срещу финансова помощ те трябва да им осигурят детски градини и училища за децата, социални помощи и нормални домове за живот. За кой български пенсионер правителството е издало такова постановление", казва Каракачанов по време на срещите си в Кюстендил и Перник.

В Патриотичния фронт също са скептични, че кандидатпрезидентската им двойка ще стигне до балотаж. На участието си в президентската надпревара гледат по-скоро като на тест за обединението с оглед следващите парламентарни избори. "Ако успеем да постигнем 10%, това ще е успех за нас", казва депутат от фронта. В краткосрочен план обаче един такъв резултат може да стане аргумент за патриотите да поискат участие в управлението чрез министерски кресла. След привличането на Волен Сидеров националистите имат общо 28 народни представители. Ако към тях се прибавят и деветимата депутати от формацията на Ковачки, както и част от независимите народни представители, ГЕРБ може да формира мнозинство в парламента и без Реформаторския блок. А това може да отвори нови перспективи.

Потърсихме коментар от социолога Геновева Петрова и политолога Антоний Гълъбов какъв потенциал има обединението на трите партии - НФСБ, ВМРО и "Атака", какъв ще е ефектът му на президентските избори, при какви условия двойката Каракачанов - Нотев може да стигне до балотаж, откъде могат да черпят допълнителни гласове и какво може да ги спъне в надпреварата.

Геновева Петрова, социолог:

Радикалният вот има способност да се мобилизира бързо

От години в България има значителен потенциал за националистически вот, който обаче флуктуира лесно под въздействие на два фактора – пряката конкуренция и конюнктурните събития. Затова и потенциалът на обединението на трите националистически формации все още е неясен: от една страна, актуални теми като бежанската вълна, отношението към Русия и ЕС са в състояние да мобилизират такъв вот, но от друга, конкуренти (като например кандидатът на БСП Румен Радев или Велизар Енчев) много вероятно ще привлекат част от радикално настроените избиратели. През последните седмици е налице мобилизация на привържениците на ПФ, но тези на "Атака" остават разколебани. Разнопосочните позиции на лидерите им по актуални въпроси повече задълбочават неяснотата, отколкото да я разсейват. Всъщност резултатът, който успее да постигне кандидатпрезидентската двойка Каракачанов – Нотев, ще бъде първият реален тест за потенциала на обединението.

Достигането до балотаж е възможно, но към момента малко вероятно. Една от спецификите на радикалния вот е способността му да се мобилизира бързо. Респективно при наличието на подходящи събития е възможно да се стигне до по-предни позиции на кандидатите на националистите.Допълнителен ресурс за тях може да дойде най-вече от радикално настроените български граждани, мнозина от които към момента се позиционират вляво, в подкрепа на кандидата на БСП. Всъщност именно леви и отстояващи отявлено проруски позиции кандидати са тези, които могат както да добавят, така и да отнемат от потенциала на Каракачанов и Нотев.

Антоний Гълъбов, политолог:

Феноменът "телепопулизъм" работи като партийна структура

Електоралният потенциал не се определя единствено от избирателите на тези три формации. Около този вот има по-широка периферия, която би гласувала за кандидатите на обединените патриоти. Този електорален сегмент има потенциал в рамките на 14 до 16%. В същото време той е доста подвижен и трудно може да бъде мобилизиран изцяло. Само по себе си посланието за обединение на националистическите формации има мобилизиращ ефект. Другият съществен ресурс за мобилизация е свързан с актуалната обстановка - нарастващите страхове от миграционния натиск и разрастването на обхвата на пропагандната война, която се води на българска територия.

Условията за стигане до балотаж бяха налице в периода на предкампанията, когато стана ясно, че БСП няма да има свой кандидат, перспективата за съвместна кандидатура с АБВ стана нереалистична, а "Движение 21" на Татяна Дончева лансира своя проект с НДСВ. Тази перспектива съществува в някаква степен и досега, тъй като електоралните групи, подкрепящи левите кандидати, в същото време са и остро чувствителни към националистически призиви. Въпросът бе коя от двете групи – националистическата и лявата, ще се окаже по-силна и ще успее да привлече другата. Към момента изглежда, че националистите са готови да подкрепят левите, а не обратното. Това е въпрос на партийна стратегия, която няма пряка връзка с качествата или програмата на кандидатите. Имам основания да смятам, че самите президентски избори се възприемат от голяма част от политическите партии единствено и само като подготовка за препозициониране преди следващите парламентарни избори.

По въпроса за допълнителния ресурс две от партиите – "Атака" и НФСБ, са ярки представители на феномена "телепопулизъм". Една и съща телевизия създаде и продължава да поддържа НФСБ, своя телевизия има и "Атака". Телепопулизмът у нас се различава съществено от подобните феномени в Италия или Франция. При нас самата телевизия започва да функционира като организационна структура на партия от типа "на едно гише" – тя приема "сигналите на гражданите", представя политиците и техните изяви и представя "свои" новини.

Спънка в надпреварата може да се окаже постигането на негласни споразумения относно възможната подкрепа на втори тур. Извън тях няма съмнение, че електоралният потенциал на обединения националистически вот в България е равен или дори по-голям от потенциала на БСП в момента. При явяване на Каракачанов на втори тур избирателите на БСП и на останалите леви формации не биха имали съществени затруднения да го подкрепят. Това би било по-трудната ситуация за ГЕРБ, тъй като може да създаде електорална реалност на призива "всички срещу ГЕРБ". Досегашното развитие на кампанията показва, че вероятността това да се случи намалява, без то да е за сметка на ярка и убедителна кампания на издигнатия от БСП кандидат. При това развитие все по-вероятно изглежда до втория тур да достигне именно този кандидат. Той не би могъл да разчита на монолитна подкрепа на избирателите на националистическите формации, но тези, които все пак решат да гласуват, най-вероятно ще го подкрепят заради собствената си електорална история, която най-често е свързана с поне един вот в подкрепа на БСП.
Основните послания на Каракачанов:

- Използване на сила срещу емигрантите, ако вълна, подобна на тази на гръцко-македонската граница, тръгне към България.

- Искане за промяна на Дъблинското споразумение и ако европейските политици не желаят, България да го денонсира едностранно.

- 6-месечна наборна военна служба. Неграмотните да служат 12 месеца алтернативна военна служба под формата на трудово-образователна повинност.

- Всички български семейства с до две деца да получават помощи за деца. От две деца нагоре - само за семейства, в които родителите са завършили средно и по-високо образование.

- Спорът между Украйна и Русия за Крим не е наша работа. Ние не можем да бъдем по-големи ястреби от американския президент.

- Не приемам някой в Брюксел или другаде да смята, че ние, българите, сме втора категория хора.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  "Нашите националисти се делят на две групи – идеалисти и използвачи. Първите са честни, но глупави, вторите - умни, но цинични.
  За повече от век историческата ни пропаганда успя да формира една значителна маса хора, достатъчно отзивчиви към националистическа реторика. Най-простата и агресивната част от населението винаги е и най-възприемчива към пропагандата. Такива хора са идеалното пушечно месо – тотално заблудени и готови агресивно да защитават внушените им тези. Агресивни и прости хора са много търсени при недемократичните, интересуващи се само от собственото си оцеляване режими. Всичките български режими от Освобождението до 1989 година са се нуждаели точно от тях – честни, глупави, верни, вярващи в официалните идеали. Те са били гръбнака на армията, на полицията, на всякакви явни и тайни силови служби. Имали са огромни привилегии, заплати и обществено положение, без да създават нищо полезно за самата държава.
  Създаването на такова пушечно месо винаги досега е било основна задача на българското историческо образование. Тяхното съществуване е постигнатата му цел."

  Цитатът е от "Роля на историята в българската история" от Иван Д. Стоянов. Достъпно е на ids777.wordpress.com

 • 2
  galindimov avatar :-|
  galindimov

  А на бас, че първите дружки от "патриотичното" обединение, веднага щом изгубят изборите, а не ще ги изгубят, ще почнат да се плюят един друг и да се ритат по кокалчетата.
  Хитростта на Сидера е да привлече "симпатизантите" на ВМРО и НФСБ към неговата партийка, като ги обвини в саботаж след изборите.

 • 3
  stavrogin avatar :-|
  Stavrogin

  ебаси резилът, тоя шишко безпардонен претендира да ни е президент

 • 4
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  Това че националистите се обединиха е най-доброто което са направили откакто са в политиката. Надявам се да бъде оценено от избирателите и да бъдат изненадата на изборите!

 • 5
  fanniemae avatar :-|
  fanniemae

  А защо тези двамата си мислят, че повечето от народа е толкова прост, че да го излъжат?

 • 6
  hge1454161666487191 avatar :-|
  Велизар Енчев

  Обръщение на Велизар Енчев
  към членовете и симпатизантите на НФСБ, ВМРО, Атака и БСП

  Скъпи приятели, дошло е време разделно, в което ясно се вижда кой брани държавните интереси и кой опорочава патриотичната кауза. Вече втора година НФСБ и ВМРО са коалиционен партньор на ГЕРБ, а от три месеца Атака също вдигна бялото знаме и е новият златен пръст на ГЕРБ.
  Въпреки кресливите ултиматуми към ГЕРБ от Симеонов и Каракачанов, до този момент нито са свалени новините на турски по БНТ, нито е отстранен т.нар. протурски зам.-военен министър, нито са прекратени неизгодните за България енергийни договори с американските собственици на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, нито е премахнат плоският данък.
  Две години след влизането им в парламента, погазвайки всички обещания пред избирателите си, НФСБ и ВМРО се изродиха в проатлантически и русофобски партии, изцяло подкрепяйки действията на ГЕРБ във вътрешната и външната политика.
  На 5 септември 2016 г. Валери Симеонов даде интервю за електронна медия, в което погази историческата истина и отправи обидни реплики към освободителя на България от петвековното турско робство. Във въпросното интервю Симеонов заяви това:
  „В голяма част от историята на България Русия е била наш враг. Даже бих казал, че в по-голямата част от историята ни Русия е наш враг, включително и при Руско-турската освободителна война… Година след освобождението се е стигнало до там, че голяма част от народа започва да съжалява за турското робство…“
  Въпреки моя призив към Каракачанов и Сидеров да се разграничат от тази антиисторическа позиция, двамата продължават да мълчат, което означава, че изцяло са солидарни с патологичната русофобия на своя партньор.
  На 19 септември т.г. лидерът на Атака удари поредно дъно в своята политическа кариера и отврати почтените граждани от политиката. В студиото на Би Ти Ви Волен Сидеров се отрече от програмата на своята партия и от хилядите си членове и симпатизанти и ги положи в краката на Бойко Борисов.
  Забравяйки критиките си към сегашното порочно управление на ГЕРБ, ПФ и РБ, Сидеров призова партиите да не клатят лодката на управлението, да са разумни към властта и да не търсят кусури на премиера Борисов, а да му се помага.
  Винаги съм го твърдял и отново ще го кажа: Сидеров е тайното оръжие на Бойко Борисов. В решителни гласувания и моменти (за промените в конституцията и отказът му да подкрепи сезиране на Конституционния съд за заема от 16 млрд. лева) Атака дава важните за властта гласове или групово напуска пленарната зала на НС и така подпомага ГЕРБ.
  Обръщам се и към членовете и симпатизантите на БСП:Не забравяйте, че ген. Радев е твърд привърженик на НАТО. При това не крие, че е американски възпитаник и НАТО-вски генерал.
  Моята позиция е ясна и категорична: Стана ли държавен глава, веднага ще направя три неща: Първо, ще подкрепя провеждането на референдум за членството на България в НАТО. Второ, ще наложа вето на Бюджет 2017 година, защото той отново ощетява пенсионерите и младите семейства. Трето, ще сезирам Конституционния съд за наложения от здравния министър т.нар. пръстов идентификатор в болниците, който дискриминира гражданите.
  Обединение на патриотичния вот ще има. Но това обединение трябва да е между истински патриоти и да е споено от общи ценности и идеи, а не да е прикритие на личните интереси на Сидеров, Симеонов и Каракачанов. Обединението трябва да е под чистото знаме на патриотизма, а не под порочния флаг на клиентелизма.
  Всеки глас, даден за двойката „Каракачанов – Нотев“, е глас за политическите брокери, които ще изтъргуват вашия вот с ГЕРБ, както го изтъргуваха през 2009 и 2014 година.
  Отворете очите си и осъдете предизборната измама с името „Обединени патриоти“. Защото това обединение не е в името на принципи, а заради властта и милионите от държавната субсидия.
  „Българската пролет“ отхвърля политическото хамелеонство на Симеонов, Каракачанов, Сидеров, както и проамериканския курс на ръководството на столетната партия, и призовава членовете и симпатизантите на НФСБ, ВМРО, Атака и БСП:
  Елате в нашите редици и на президентскита избори гласувайте с Бюлетина № 3 !

 • 7
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#6] от "Велизар Енчев":

  Господин Енчев, нещо сте се объркали. Не разбирам какво търси един мухлясал комунист като Вас в Капитал. Слушах пламенните Ви апели в Народното събрание министърът на културата да вземе под закрилата си така наречения музей на Тодор Живков и тезата Ви, че един музей трябва да пропагандира идеологически възгледи и по-конкретно, че щом Вашият кумир заявява, че всичките му действия са били за доброто на хората, това наистина е било така и това трябва да се внушава на посетителите на музея (то пък кой ли ходи там?).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK