Втората студена война

Защо Русия се върна към политическата надпревара със Запада и как това засяга България

Изострящото се геополитическо противопоставяне между Русия и САЩ не би могло да заобиколи евроатлантическото пространство, споделяно от страните в ЕС и НАТО. За анализаторите няма съмнение, че стратегическа цел на ръководството в Кремъл е неговото разединение.

Ще бъде ли засегната България в променената ситуация, в каква степен и с какви последствия зависи от това колко лесно може да бъде дестабилизирана, ако се превърне в цел на руска хибридна атака.

Риск за териториалната цялост на страната няма, но оставено без институционален контрол влияние на руски интереси в националната политика и силното им проникване в структуроопределящи сектори на икономиката могат да постигнат такъв ефект..

Най-ефективното противопоставяне на подобно развитие може да дадат стабилни и работещи държавни институции в комбинация с контролна система, независима от изпълнителната власт.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


85 коментара
 • 1
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  началото на руското "пробуждане" във външната политика трябва да се търси не в някакви си илюзорни имперски амбиции за контрол над Европа. руската мащабна реакция на всички фронтове бе ПРОВОКИРАНА предимно от експанзията на НАТО до руската граница, опита да бъдат включени Грузия и Украйна в алианса и пълното игнориране на руските национални интереси. тази провокация задвижи целия руски ресурс - икономически, политически, военен, шпионски, дипломатически, медиен и културен, като предимно една дефанзивна реакция, породена от страха за оцеляване. Русия няма ресурса нито желанието за тази нова конфронтация, но е принудена да действа, и го прави с всички позволени и непозволени средства. За съжаление пионки като България стават жертва на бойното поле между двете големи супер сили.

 • 2
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  Русия не се надпреварва с никого. Руската власт просто иска да се самоизолира и й трябва оправдание за това за пред своите собствени граждани. И с всички сили провокира Запада.

  "Външната политика е продължение на вътрешната. Вместо да преследва национални интереси тя има за цел единствено да се хареса на родната публика. Войната с Грузия не се е провела заради някакви територии – на уморения от национални унижения руски народ му е трябвала победа. Малка победоносна война и народът е във възторг. Заяждания със Запада? Руската власт няма с него никакви реални проблеми, но народът е свикнал да го има за враг и тя му го осигурява."

  Горното е цитат от една статия по въпроса, публикувана още през 2009 г. Казва се "Руската сила" и може да се намери на няколко места в мрежата. Например, на ids777.wordpress.com/

 • 3
  tsb00482740 avatar :-|
  tsb00482740

  НАТО не е заплаха за Русия. Ако си спомним политическите коментари от средата на 90-те, много държави смятаха че ролята на НАТО е изчерпана, и след включването на Русия като пълноценен участник в европейското пространство, няма да има нужда от НАТО. И така докато в Москва не дойде на власт един полковник от КГБ на име Путин. Русия направи завой от интеграция към конфронтация. Според мен причината за завоя е че след идването на власт кликата на Путин бързо е откраднала стотици милиарди долари от руския народ. За да прикрият грабежа и да се предпазят от наказателни последици, им се налага да останат на власт. По тази причина Путин започна репресии срещу опозицията. И така лека полека се оформи диктатура. И тази диктатура естествено бива отричана от нормалните държави в Европа и Северна Америка. Съответно КГБ ги нарочи тези държави за врагове. И започна да подкопава западните общества с подкупи, икономически лостове и срита и явна пропаганда. Но за последните година-две се вижда че Европа излиза от състоянито на бюрократична леност по отношение на руските зулуми. И се започва реално противопоставяне. И словесно, и икономическо. В крайна сметка пак ще дойде ден когато Русия ще е срутена икономически и гладни руски солдати гризат дръжките на калашниците си от глад. Може да е след 2 години, може да е след 20. Но този ден ще дойде.

 • 4
  onufrii avatar :-|
  onufrii

  .....Заради безпрецедентното след Втората световна война нарушаване на международното право с анексирането на Крим през 2014 г. .........
  ...........Що си мисля че не е безпрецедентно..........?

 • 5
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  другата контра-теза гласи, че именно САЩ в страха си да не загуби контрол над Европа, и в стремежа си да я погълне икономически за да си оправи икономическата криза, преряза интеграционните процеси между Русия и ЕС, особено в сферата на икономиката. в този ред на мисли САЩ има интерес ЕС да бъдет слаб и разедиен, за да може по-лесно да го контролира и да му налага волята си. така погледнато на Русия и се наложи да се задейства за да оцелее физически. последва Евразийския съюз и усиленото търсене на нови съюзници на Изток и на Запад.

 • 6
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  всичко това казано не е в противоречие с твърдението, че Русия има силно корумпиращо въздействие върху българската икономика и политика. но пък си гледа интересите, за разлика от българските политици, които нямат такива, освен това как да се облажат по всички възможни канали. къде от Кремъл, къде от Брюксел, къде от Вашингтон, Анкара, Рияд и т.н.

 • 7
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  До коментар [#2] от "gullwing":

  войната с Грузия беше проведена (макар и идиотски започната от Наакашвили) за да бъде възпрепятствана страната да влезне в НАТО поради териториални диспути със съседите си ;)

 • 8
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  До коментар [#3] от "tsb00482740":

  спекулираш с фактите. Русия се задейства след поредната провокация на НАТО с ракетния щит в Полша и Румъния. преди и по време на тези процеси неведнъж предупреждаваха на срещите НАТО-Русия, че алианса не спазва уговорките от Берлин, и, че ще има ответни реакции. и те не закъсняха. ако не неше Путин щеше да дойде друг и пак същото.

 • 10
  basilicum avatar :-|
  basilicum

  До коментар [#9] от "vadrigar":

  "Компаниите им нямат нужда от държавна протекция за да си продават продуктите- те просто са добри." - много спорно и за протекцията и за конкурентноспособността. всъщност даже погрешно! американския бизнес се развива изключително с помощта на американската държава откак САЩ съществува.

  ако отмааалко назнайваш, ще видиш, че Русия освен горива и полезни изкзоппаеми, най-малкото изнася оръжие, цвивлини технологии за авиация и енергетика ;)

  че Русия иска да си защитава износа - би ли ги обвинявал? че КОЙ не го прави? ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход